Мислех да дам акъл да търси вентилатор според предпочитанията за лопати - размер, брой и близост до желаните обороти, а след това да намерим начин за свалянето им още. Това според мен е правилният порядък.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Таванен вентилатор.
Свий
X
-
-
Точно така мислех и аз, обаче:
1. Никъде нищо не пише за обороти в сайтовете на търговците.
2. Перки по-големи от 1.2м не намерих налични.
3. Всички перки са тесни с изключение на някакви имитации на дърво с футуристични форми и цени над 500лв. Пак с неясни обороти.
4. Всички които намерих са с асинхронни 220V двигатели. Там намаляването на оборотите е свързано с сериозна загуба на мощност и трудно тръгване и ... и те така.
-
-
Обиколих тук-там. Не намерих нищо което да се доближава макар и малко до моите капризи. Всичко на пазара е като при колите. Малолитражки с 2-3 турбини и 200 коня на литър. Малки перки на висока скорост.
Проекта се отлага докато не ми дойдат управленията. Искам да чуя колко ще шумят моите моторчета в пълна тишина.Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
Вальо. О888 557Ч7Ч
Silverado 1.3 i
Коментар
-
Нямам наблюдения какво има сега на пазара но тия в къщи са с дължина на перката около 50 - 60 санта, към метър + размах.
Оборотите за 1 степен са вероятно под стотина/минута.
Дихателчетата са асинхронни на 220 волти, контролера превключва намотки.
Няма “честотник” в него, то затова оборотите са 3 и 4 степени фиксирани а не се променят плавно.
За мен е повече от достатъчно, баш като от хотел в Сайгон са
Ти или имаш някакви супер-дупер частни изисквания или ся вече са “изтурбени”.
Предполагам скучаеш и е първото но това направено със стъпков двигател за мен е извращение.
Дори първо не вдянах връзката му с темата.
Най малко щото нестандартна инсталация, баси грозното ТНТМ за… Едното нищо
Ма секи си знае!Враг усраине
- 1 like
Коментар
-
Таванен вентилатор с голям инерционен момент, направен със стъпков двигател с интегриран "корав" редуктор би бил интересно и поучително практическо занимание по механика...
Не по-маловажен е въпросът: "А де ша са фане перката?"
Коментар
-
Оно ако имаше практичен и икономически смисъл сигурно щеше да има такива таванни вентилатори на пазара.
Ако е хоби занимание вече е друго ама пак не виждам файдата да се върти с 30об/мин примерно.
Това и на комарите нема да пречи но като се замисля ще е ОК за егото - егое, станА!Враг усраине
Коментар
-
Целия живот е хоби.
Икономическия смисъл ще си дойде с времето. като безчетковите мотори. Или си мислиш, че вчера ги измислиха.
Файдата от 30 те оборота се казва КЕФ. Аз съм крив и мразим да ми духат не където трябва. А вентилаторите никога не уцелват мястото. Ако има моментен повей и след секунда пак ме кефи много. Попадал съм в кръчма с някакви големи самоделни системи от перки и вентилатори на водна тяга. Като старовремска воденица. Тръгнах си като свърших парите.
Може и носталгия да е.
-
-
-
Стъпковият мотор е създаден да гони позиция, да се връща, да гони друга... Как ти дойде на акъла да въртиш с него вентилатор? Вибрациите и бръмченето ще са ... Абе в цех за производство на пелети може и да не се чува.
Аа, безчетковите мотори, които споменаваш имат друго разположение на магнитите в ротора и на намотките в статора, затова въртят плавно
Коментар
-
Как ми дойде на акъл? Лесно. Имам такива. Хич не са шумни, това е сигурно, защото ги слушам непрекъснато. Искам да видя как ще се държат на разделени стъпки. Трябва да утихнат още, че по машините са на цели. За пробите ще сравнявам с климатика. Проби ще има, макар само на контролера.
Безчетковите мотори бяха само за пример на кое кога му идва времето. Не съм казал, че са същите. Като инверторните хладилници. Още се продават обикновенни.
Ако се стигне до самодейност, и при мен ще работи на стъпки..... 3, 5, 8, 12, и пр./секунда. 30-40 скорости.. хи, хи , Е, няма да ги гони напред-назад. То и в производството не винаги ги гони. В много случай се разчита само на стъпката. Гоненето е втора степен на капризност.
Всъщност това е единственият достъпен ценово вариант на ниска и висока скорост с постоянен момент. 25лв е един китайски контролер.
-
-
- 1 like
Коментар
-
Е. няма вече такива перки. Това е най-близо до идеята, но пак е на висока скорост с малка мощност и тесни перки;
https://www.aliexpress.com/item/1005...-specification
Ако намеря кой да го купи за 100лв, ще прежаля разликата само за проба.
ПП и пише, че е с постояннотоков мотор.
ППП Намерих 224см .... 600лв. https://www.aliexpress.com/item/1005...-specification
Последно редактирано от drukman; 28-07-25, 18:47.Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
Вальо. О888 557Ч7Ч
Silverado 1.3 i
Коментар
-
Перките как да е,дали са метър и 80 или 2 и 10 няма голямо значение,номера е да върти бавно,около 50 оборота в минута на бавна скорост.
Няма как да няма,тук ги има и на по 250 долара,гаранция не са тукашно деланиTOYOTA SEQUOIA ‘11
W140 S420 '99
Коментар
-
Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение...Няма как да няма,тук ги има и на по 250 долара,гаранция не са тукашно делани
Коментар
-
https://www.hunterfan.com/collection...bw-Lx2tz4ehcOo
Гуги Таванен вентилатор на тукашен и това са едни от първите
Е сега ще пробвам и на чист Български да видим
https://favi.bg/produkti/kategorija/tavanni-ventilatori
Първия пляс след търсене Таванен Вентилатор Спалня на роден език,търси сега обороти до 80 и шум под 45 децибела,под 200 лева има колко’ иска човек
Ако се търси 3 метров примерно не знам,не съм ги заглеждал,но ако напиша вместо Спалня един Ресторант и ще ми излезе
https://shoko.bg/ventilatori/tavanni...75w-1-cheren-1
5 скорости,40 децибела,за стотарка е твойПоследно редактирано от BENZBOSS; 28-07-25, 22:38.
-
-
Ето ги моите два:
V-TAC се оказаха като марка ако може да се каже така
Или поне това пише на дистанционните управления.
Не съм мерил обороти разбира се но са нещо около стотона на минута.
И реално са напълно безшумни на ниската степен.
Дистанционните съм ги монтирал импровизирано на мястото на ключ-а, който е байпаснат.
Естествено могат да се вземат от там и разнасят - подвижни са.
За щастие се оказаха на различни честоти и не си пречат.
Всъщност май и това беше една от причините като ги купувах да не са еднакви.
Враг усраине
Коментар
-
Тези и двете нямат настройка на канали или някакви ID-та.
Помня, че ги гледах навремето от любопитство.
На 433Mhz са, успях да ги подкарам тогава през BroadLink универсално дистанционно ама дотам - без практическа стойност се оказа идеята.
По-скоро ми е по-удобно да ги командоря през техните “фафли” отколкото с мазане през тамагочи.
-
И на дъщерята нямат. Чети инструкцията. След включване на захранването на лампата се натискаше нещо и всички включени лампи тръгват с това дистанционно. Не'ва такава беше. После се очаква, че няма да спираш тока на ламБето. Ще гасиш с дистанционното.
-
Може но аз не съм правил нищо такова като ги инсталирах.
И да е писало нещо не съм го видял а вече е прекалено късно.
Всеки си работеше с неговата фафла и сега е така.
Иначе тока им спира като го спрат от енергото.
Засега не се е налагало да сдвоявам иначе да се е чуло
В началото ме дразнеше, че няма ръчен контрол и всичко е само и единствено от дистанционното.
Обаче предвид, че с 1 батерия изкарват години го надживях.
-
-
Не ми разбирате идеята. Не искам да духа. Искам моментен полъх. Трябва да се върти с по-малко от 30 об в минута с големи перки, малко на брой. Най-добре да са 2. ..или само 1.Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
Вальо. О888 557Ч7Ч
Silverado 1.3 i
Коментар
Активност за темата
Свий
Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар