Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Таванен вентилатор.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Мислех да дам акъл да търси вентилатор според предпочитанията за лопати - размер, брой и близост до желаните обороти, а след това да намерим начин за свалянето им още. Това според мен е правилният порядък.

Коментар

• drukman
      drukman коментира
      Редактиране на коментар
      Точно така мислех и аз, обаче:
      1. Никъде нищо не пише за обороти в сайтовете на търговците.
      2. Перки по-големи от 1.2м не намерих налични.
      3. Всички перки са тесни с изключение на някакви имитации на дърво с футуристични форми и цени над 500лв. Пак с неясни обороти.
      4. Всички които намерих са с асинхронни 220V двигатели. Там намаляването на оборотите е свързано с сериозна загуба на мощност и трудно тръгване и ... и те така.

Да ме прощава Вальо, че му ползвам темата. Днес видях това чудо за 500 пари, ще върши ли работа за под един навес, около 25м2 е
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_7494.jpeg
Прегледи:267
Размер:548.9 КБ
ID:7006513

Коментар

• drukman
      drukman коментира
      Редактиране на коментар
      Идеята на това нещо е със силната струя топъл въздух да изпари водни пръски и да охлади. Ако не те дразни силния вятър, върши прекрасна работа. Наистина охлажда, но вятъра е много и влагата, също.

• gy6ter
      gy6ter коментира
      Редактиране на коментар
      Ясно ми е.

• IvanIvanovi
      IvanIvanovi коментира
      Редактиране на коментар
      Значи не става за моите цели, ще търся без мъгла

Този е с водна мъгла, така че ако под този навес има неща, които не обичат влага...

Коментар

• IvanIvanovi
      IvanIvanovi коментира
      Редактиране на коментар
      Под навеса ни е служебната пушалня, със сигурност някои не обичат влага 😉. Проблемът е, че от трите страни има зид и става много задушно, май само вентилатор ще е пи-добре

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      Не знам какво пушите там под навеса ма тоя много як ми се вижда,трябва си нещо което да полъхва само,колко да не се издушите,а с тоя ще ви се веят косите даже.

Обиколих тук-там. Не намерих нищо което да се доближава макар и малко до моите капризи. Всичко на пазара е като при колите. Малолитражки с 2-3 турбини и 200 коня на литър. Малки перки на висока скорост.
    Проекта се отлага докато не ми дойдат управленията. Искам да чуя колко ще шумят моите моторчета в пълна тишина.
    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

Коментар

Нямам наблюдения какво има сега на пазара но тия в къщи са с дължина на перката около 50 - 60 санта, към метър + размах.
      Оборотите за 1 степен са вероятно под стотина/минута.
      Дихателчетата са асинхронни на 220 волти, контролера превключва намотки.
      Няма “честотник” в него, то затова оборотите са 3 и 4 степени фиксирани а не се променят плавно.

За мен е повече от достатъчно, баш като от хотел в Сайгон са
      Ти или имаш някакви супер-дупер частни изисквания или ся вече са “изтурбени”.
      Предполагам скучаеш и е първото но това направено със стъпков двигател за мен е извращение.
      Дори първо не вдянах връзката му с темата.
      Най малко щото нестандартна инсталация, баси грозното ТНТМ за… Едното нищо
      Ма секи си знае!
      Враг усраине

Коментар

• drukman
        drukman коментира
        Редактиране на коментар
        Би ли споделил някоя снимка. Ако превключва намотки, може и да стане. Под 100 в минута се приближава към идеята. Като изхвърля няколко перки и готово.

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        По-късно, ОК.

Таванен вентилатор с голям инерционен момент, направен със стъпков двигател с интегриран "корав" редуктор би бил интересно и поучително практическо занимание по механика...
      Не по-маловажен е въпросът: "А де ша са фане перката?"
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Оно ако имаше практичен и икономически смисъл сигурно щеше да има такива таванни вентилатори на пазара.

Ако е хоби занимание вече е друго ама пак не виждам файдата да се върти с 30об/мин примерно.
        Това и на комарите нема да пречи но като се замисля ще е ОК за егото - егое, станА!
        Враг усраине

Коментар

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          Целия живот е хоби.
          Икономическия смисъл ще си дойде с времето. като безчетковите мотори. Или си мислиш, че вчера ги измислиха.
          Файдата от 30 те оборота се казва КЕФ. Аз съм крив и мразим да ми духат не където трябва. А вентилаторите никога не уцелват мястото. Ако има моментен повей и след секунда пак ме кефи много. Попадал съм в кръчма с някакви големи самоделни системи от перки и вентилатори на водна тяга. Като старовремска воденица. Тръгнах си като свърших парите.
          Може и носталгия да е.

Ще снимам един от мазата. Подарък естествено.
        За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          Давай.

Стъпковият мотор е създаден да гони позиция, да се връща, да гони друга... Как ти дойде на акъла да въртиш с него вентилатор? Вибрациите и бръмченето ще са ... Абе в цех за производство на пелети може и да не се чува.
        Аа, безчетковите мотори, които споменаваш имат друго разположение на магнитите в ротора и на намотките в статора, затова въртят плавно

Коментар

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          Как ми дойде на акъл? Лесно. Имам такива. Хич не са шумни, това е сигурно, защото ги слушам непрекъснато. Искам да видя как ще се държат на разделени стъпки. Трябва да утихнат още, че по машините са на цели. За пробите ще сравнявам с климатика. Проби ще има, макар само на контролера.

Безчетковите мотори бяха само за пример на кое кога му идва времето. Не съм казал, че са същите. Като инверторните хладилници. Още се продават обикновенни.

Ако се стигне до самодейност, и при мен ще работи на стъпки..... 3, 5, 8, 12, и пр./секунда. 30-40 скорости.. хи, хи , Е, няма да ги гони напред-назад. То и в производството не винаги ги гони. В много случай се разчита само на стъпката. Гоненето е втора степен на капризност.

Всъщност това е единственият достъпен ценово вариант на ниска и висока скорост с постоянен момент. 25лв е един китайски контролер.

Вальо те това го сложих в спалната преди повече от 25 години преди ерата на климатиците . До ден днешен си работи абсолютно безшумно на 4 степени . Някога зет ми ги изнасяше за Албания с тирове даже мисля че и аз съм возил такива натам . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20250728_084831_156.jpg
Прегледи:162
Размер:188.4 КБ
ID:7006731
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Е. няма вече такива перки. Това е най-близо до идеята, но пак е на висока скорост с малка мощност и тесни перки;
          https://www.aliexpress.com/item/1005...-specification
          Ако намеря кой да го купи за 100лв, ще прежаля разликата само за проба.

ПП и пише, че е с постояннотоков мотор.

ППП Намерих 224см .... 600лв. https://www.aliexpress.com/item/1005...-specification

Последно редактирано от drukman; 28-07-25, 18:47.
          Вальо. О888 557Ч7Ч
          Silverado 1.3 i

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Ще питам зет ми нещо дали е останало ама ме съмнява . Беше някъде 1995 година .

• gy6ter
            gy6ter коментира
            Редактиране на коментар
            Ако решиш и го купиш,и не ти хареса участвам със сто лева.

Перките как да е,дали са метър и 80 или 2 и 10 няма голямо значение,номера е да върти бавно,около 50 оборота в минута на бавна скорост.

Няма как да няма,тук ги има и на по 250 долара,гаранция не са тукашно делани
          TOYOTA SEQUOIA ‘11
          W140 S420 '99

Коментар

• drukman
            drukman коментира
            Редактиране на коментар
            За 500лв намерих и аз. Е, горе има линк. Някак не ми се дават 500лв без да знам какво ще дойде. Още един боклук в гаража?

• BENZBOSS
            BENZBOSS коментира
            Редактиране на коментар
            Знам,не знам обаче дали имат магазин в който да ги видиш как са тия дни - с колко върти,колко Шумен,колко духа……иначе няма как да няма,тук има 100 вида,а там ни един…..няма вакуум у тоя свят

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
          ...Няма как да няма,тук ги има и на по 250 долара,гаранция не са тукашно делани
          Ако посочиш конкретни модели или линкове вероятно това доста би улеснило търсенето на подходящ хеликоптер...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• BENZBOSS
            BENZBOSS коментира
            Редактиране на коментар
            https://www.hunterfan.com/collection...bw-Lx2tz4ehcOo

Гуги Таванен вентилатор на тукашен и това са едни от първите

Е сега ще пробвам и на чист Български да видим

https://favi.bg/produkti/kategorija/tavanni-ventilatori

Първия пляс след търсене Таванен Вентилатор Спалня на роден език,търси сега обороти до 80 и шум под 45 децибела,под 200 лева има колко’ иска човек

Ако се търси 3 метров примерно не знам,не съм ги заглеждал,но ако напиша вместо Спалня един Ресторант и ще ми излезе

https://shoko.bg/ventilatori/tavanni...75w-1-cheren-1

5 скорости,40 децибела,за стотарка е твой
            Последно редактирано от BENZBOSS; 28-07-25, 22:38.

Ето ги моите два:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot from 2025-07-29 12-09-16.png Прегледи:0 Размер:807.6 КБ ID:7006822 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot from 2025-07-29 12-08-51.png Прегледи:0 Размер:809.5 КБ ID:7006823
          V-TAC се оказаха като марка ако може да се каже така
          Или поне това пише на дистанционните управления.
          Не съм мерил обороти разбира се но са нещо около стотона на минута.
          И реално са напълно безшумни на ниската степен.

Дистанционните съм ги монтирал импровизирано на мястото на ключ-а, който е байпаснат.
          Естествено могат да се вземат от там и разнасят - подвижни са.
          За щастие се оказаха на различни честоти и не си пречат.
          Всъщност май и това беше една от причините като ги купувах да не са еднакви.
          Враг усраине

Коментар

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Тези и двете нямат настройка на канали или някакви ID-та.
            Помня, че ги гледах навремето от любопитство.
            На 433Mhz са, успях да ги подкарам тогава през BroadLink универсално дистанционно ама дотам - без практическа стойност се оказа идеята.

По-скоро ми е по-удобно да ги командоря през техните “фафли” отколкото с мазане през тамагочи.

• drukman
            drukman коментира
            Редактиране на коментар
            И на дъщерята нямат. Чети инструкцията. След включване на захранването на лампата се натискаше нещо и всички включени лампи тръгват с това дистанционно. Не'ва такава беше. После се очаква, че няма да спираш тока на ламБето. Ще гасиш с дистанционното.

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Може но аз не съм правил нищо такова като ги инсталирах.
            И да е писало нещо не съм го видял а вече е прекалено късно.
            Всеки си работеше с неговата фафла и сега е така.
            Иначе тока им спира като го спрат от енергото.
            Засега не се е налагало да сдвоявам иначе да се е чуло

В началото ме дразнеше, че няма ръчен контрол и всичко е само и единствено от дистанционното.
            Обаче предвид, че с 1 батерия изкарват години го надживях.

Не ми разбирате идеята. Не искам да духа. Искам моментен полъх. Трябва да се върти с по-малко от 30 об в минута с големи перки, малко на брой. Най-добре да са 2. ..или само 1.
          Вальо. О888 557Ч7Ч
          Silverado 1.3 i

Коментар

• BENZBOSS
            BENZBOSS коментира
            Редактиране на коментар
            Една цицеста гола туркиня ти трябва с ветрило от паунски пера

• drukman
            drukman коментира
            Редактиране на коментар
            Не си падам по дебели жени. До 55 кила, ако може.
            Ама идеята е добра.

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X