Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пак ВиК въпрос

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Пак ВиК въпрос

МВъпрос,къща ,4 етажа над земята със 5 тоалетни и 5 бани отделни...всички обратни води ,се събират във една ф110 ...от два дни ,тръбата е запушена.

Купих каквото купих като машини със жило и автоматично подаване,изкарах две 12 литрови кофи със влажни кърпички ....но един участък не мога да го мина дори с маркуч ф20 .....

Днес си извиках едни момци дето се занимават с отпушване на канали,дойдоха с една машина ротабергер ...и потвърдиха мойто откритие....играха си много и успяха да го пробият.....

Водата не тече както трябва,но поне се ползват за момента тоалетните и баните....

Кухните са на друг тръбопровод да отбележа.

За да вкарат по голяма глава и да разбият стеснението,се наложи върху тръбата ф110 от другия край със стеснението да отворя ф63 дупка .

И като бръкнах с ръката ,тръбата ф110 вътре е около ф40...навсякъде по стените има един сантиметър черно твърдо като асфалт ,но много твърдо ...а на дъното същото нещо е два пръста дебело....

Сега незнам дали цялата тръба е така или само там където копах за да я стигна ....лошото е че проблемната тръба минава под два гаража..по дължината им...

Та въпроса е,какво е това и мога ли да го атакувам с химия....

Лошото е ,че машината натроши такива парчета и те са си в тръбата..пусках ф32 от хидрофора ,но не смогва на дебита и прелива ,вкарах маркуч и вече тръбата е проходима ,но парчетата си стоят...а и са солидно тежки .

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20241028_153622.jpg Прегледи:0 Размер:275.2 КБ ID:6977753
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

Някакви утайки са. Като е правен ремонт на помещенията/апартаментите майсторите си мият шпаклите, и четките и кофите и останалия инструмент в мивките или сифоните на банята, Наблюдавал съм подобни утайки и в моите тръби, и в апартаменти в Пловдив. Доколкото разбирам лекува се с мааалко по-голям наклон, за да се оттича по-бързо водата, и да не се натрупват утайки. Пробвано е от мен, и ефект има. Минималните наклони в разни нормативни документи са по-скоро препоръчителни. По-добре е 2-3 градуса по-голям наклон, за да има по-добро промиване на тръбите, и оттичане на водата, и да не се залежава по равни участъци, а да се оттича в канализацията...
    -Чем занимаетесь по жизни?
    -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.

Коментар

Виж гори ли, не гори ли , магнитно ли е ......На мен ми прилича на многолистна ръжда т.е. в тръбата някой е сложил тръба, ако кажеш това вертикална ли е, хоризонтално ли е което се е запушило,в къщата ли е или извън нея ......
      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Пвц тръба ф110 извън къщата хоризонтално положена обратна вода ,в която се изливат само бани и тоалетни.

Кухните са на друг щранг и с друго оттичане през друга тръба.
        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
          Виж гори ли, не гори ли , магнитно ли е ......На мен ми прилича на многолистна ръжда т.е. в тръбата някой е сложил тръба, ако кажеш това вертикална ли е, хоризонтално ли е което се е запушило,в къщата ли е или извън нея ......
          Не гори,не го хваща магнит

Коментар

Това си е жив варовик с примеси от фекалните води.
            Малки наклони и тапи по пътя му помагат да захване веднъж, а после натрупването става много бързо.
            Всякаква силна киселина ще го яде-солна най-евтино.
            Пробвай с парчетата дето си ги извадила как му се отразява. Продават и промишлени декалкери на туби. ВИНАГИ киселина във водата и НИКОГА вода в киселината!!!!
            Реакцията е мигновена и може да те ослепи! Носи маска или по-добре заваръчен шлем с прозрачно стъкло!
            Другият вариант който ползваме по корабите е четка от ппр 20мм. Надупчен през 3-4см. С ф8мм.
            През отворите прекарваш стоманена проволка и разплиташ краищата и лепиш с разтопен ппр.
            С муфи снаждаш до нужната дължина и въртиш с голямата дрелка...

Коментар

Ако не е това което казва Никола може да е стара каменинова тръба която се разрушава. Едно време преди ПВЦ-то канализацията се е правила с такива, с времето почвата сляга, трошат се и правят бели, може би оглед с камера ще помогне. Чистене на канализация става с водоструйка и глава с обратни дюзи. Пуска се през шахтата (отвор)след запушването срещу течението, излизащата вода дърпа маркуча напред като разбива налепите и ги тласка назад по наклона на канализацията, на шахтата ( или отвора ) може да сложиш някаква преграда да събира отмитото, ако искаш звънни ъъъъ ама след 11.00ч че си подремвам повечко сутрин
              0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                Редактиране на коментар
                ОФФ ... Деди добре ли си ? В това време да пишеш !?!?!?!?

• дядо владо
                дядо владо коментира
                Редактиране на коментар
                Вместо да сънувам развранти гимназистки в изкусителни пози 🤩, аз се притесняма за някакви си каналиазционни проблеми 🙄 Старчески дегенеративни промени му се вика 😲...........🤣

Не е парчета тръба, налепи са, наслоения от всякакви неща. В училището в което работя имаше запушване, дойде фирмата с машината и такива работи излязоха 2 кофи. Тръбите са изцяло пластмасови май, та човека с машината каза че това са налепи от мръсотията и с времето ставали така.

Коментар

Само да кажа,фирмата за отпушване на канали дойде с машина ротабергер,голям двигател с ръчка която го играе съединител..

Цялата машина върти едни яки спирали на края на които се закачват различни накрайници.Тея спирали ,могат да ти усучат ръцете,толкова сила им предава машината,,и въпреки това видя зор със стеснението. От педя грубо..

Тея налепи са за къртач ....през отвора който направих,тея налепи с отвертка не мога да ги откъртя ...механично е изключено да падне това...машината видя много зор,да разбие едни 10-20 см стеснение...

Цялата инсталация е пвц ,сградата е строена 86-87 година....

Това лято градих нова инсталация обратна вода,която минава успоредно на проблемната.

Новата инсталация я правих ,за да обера дъждовната вода от водостоците,всички кондензи от климатиците ,няколко нови градински мивки и водостоците от терасите.....и оставен излаз за нова бъдеща сграда навътре в имота ....обща дължина около 50 м основна тръба без разклоненията.

Не съм знаел че ще имам проблем със старите тръби ....тея дни ще меря нивата и ако позволява,ще копая само 5-6 метра и ще включа вертикалните щрангове в новия тръбопровод...ако не...ще копая нов ...Съмнявам се че,едни 12-13 см в нивата,няма да ми позволят,да включа стария във новия тръбопровод.Новия е мислен за други цели...

Както казах ,проблемния тръбопровод , минава надлъжно под два гаража ,които са преустроени в работилница и фитнес ...и е абсурд да се прави нещо, особено в фитнеса.

Ще ги топя в солна киселина да видя,и ако има ефект,добре ако не....баси какво ме чака..

п.п И да,така от опит новия и стария тръбопровод,наклона на стария ми се струва малък.

Новия тръбопровод го правих със наклон метър на сантиметър и в момента на 30 метра сифон ф 75 прави центрофуга и дърпа злобно , на края чак звучи заплашително....

В стария тръбопровод в проблемния участък,тръбата е пълна 2/3 с каквото е пълна...

Понеже каталясах 2-3 дни ,идните вечери,бай лазер ще се произнесе по компетентно по въпросите.
                Последно редактирано от Roninn; 29-10-24, 07:36.

Коментар

• KingofROAD
                  KingofROAD коментира
                  Редактиране на коментар
                  При възможност давай малко по-големи наклони,и на подходящи места си оставяй ревизионни отвори/шахти. Аз още преди 20-на години съм се сблъсквал с тоя проблем, макар и в по-малки мащаби. И съм се оправял с къртене, подмяна на тръбите с по-голям наклон. Киселини, основи, и тн. Химията помага, ако се прави профилактично всяка година, и по възможност преди възникването на проблема. Налива се с препарата и се оставя да подейства известно време, т.е. да не се пуска вода от баня, или толалетна, докато действа химията, за да не я отмие.

Освен това хоризонталната тръба е по-добре да е с по-голям диаметър, за по-лесна ревизия и почистване. На новата къща по проект са ми дали ф160 вертикален штранг, а ф200 хориознален. Засега съм сложил ф110, но лесно мога да го сменя. Изначално гледам да го направя ремонторпигодно. Около тръбата в подовата плоча съм поставил тетири кирпичени тухли, за по-лесно къртене, ако се наложи някой ден смяна на тръбите...

Най вероятно няма да имаш успех с химия . Ако можеш подмени проблемния участък . Имах подобен случай , Стара многоетажна сграда , само един учасък от около 8/10 метра беше почти напълно запушен по същия начин . Мезду първия етаж и килерите където тръбите тръгваха хоризонтално . Много мизерна работа , но смених тръбите с нови и проблема се реши . Имам много добър химикал , който като го сипеш в нещо с варовик го виждаш как се разтваря , тук не помогна . Не е само варовик и препаратите стават безпомощни.

Коментар

• Roninn
                  Roninn коментира
                  Редактиране на коментар
                  И аз се съмнявам че химия ще помогне,но надеждата умира последна....Както Карлос Насар каза,никой не вярваше,само аз се съмнявах че мога

Солната киселина не е за подценяване, по складовете за промишлени химикали търси, не за битови нужди. При вас поне има избор.
                Ford Maverick II 2.3 XLT
                Ford Mondeo MK5

Коментар

Толи, предлагам ти да приложиш научен подход.
                  Купи си по литър солна киселина, натриева основа и натриев хипохлорит. За разкош, може и формалин. Складът на Рай Хим е на Кукленско шосе.
                  В три- четири буркана слагаш по едно парче от тази гряз, дето си я снимал и парче от ПВЦ-то, с парче от гумено уплътнение. Във всички буркани трябва да имаш и от трите неща. После, заливаш различните буркани с различните течности и наблюдаваш какво ще се случи на другия ден. Тогава решаваш какво да правиш.
                  Солната киселина няма да прецака ПВЦ-то, но гарантирано ще изяде гумата. Ако имаш гумени уплътнения по сифони, снадки и т.н. това е кофти.
                  Натриевата основа е приличен разтворител на органични неща. Ако спойката на това е органична, може и да подейства, без да прецака гумата и тръбата.
                  Хиполоритът и формалинът са съвсем трето и четвърто...
                  Та, преди да прокараш всичко с нещо, може да поекспериментираш за собствено удоволствие.
                  То, има и сярна киселина, има и азотна... И, ДА! Никола ти го е написал- Ако ще бъркаш разтвори, Никога не сипвай вода в киселината. Винаги сипвай киселина във водата. Реакцията е силно екзотермична и стават бели.
                  Последно редактирано от Тропчо; 29-10-24, 19:45.
                  Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

• chrichri
                    chrichri коментира
                    Редактиране на коментар
                    Само лекинко уточнение, само със сярна киселина важи това за разреждане с вода. При ВиК се ползват солна киселина и натриева основа. Всички продукти на пазар
                    а са на тяхна основа. За азотна забравете. То и другите не знам вече дали някъде се продават свободно.

• Никола
                    Никола коментира
                    Редактиране на коментар
                    Азотна съм срещал на туби по агроаптеките, добавят я към капковите в цистерните май против водорасли. Колко е концентрирана не знам.

• chrichri
                    chrichri коментира
                    Редактиране на коментар
                    Не знам кога и къде си срещал, но не продват никъде. Солната се движи м.у 30 и 40%, сярната между 40 и 50, азотната е с горна граница 62. Не е невъзможно да има някава силно разредена такава за..не знам какво си. А то в магазина нито ацетона е ацетон, нито безира е безир, ама....който се интересува.

То хубаво с киселина но тогава тръбата трябва да е запушена за да има време киселината да взаимодейства с утайката. Ако я сипеш да мине и да изтече ефекта ще е нулев, а пък не ми се мисли колко литра киселина ще трябва да купиш та да запълниш тръбите....

Коментар

Анатоли, не си губи времето с химия, направи подходящ изходен отвор и ги издухай с налагане на потока. Тва поне го можеш и е лесно.

Коментар

Аз го ядох лятото на вилата. Самата къща е заварено положение, през долния етаж започна да извира. Знам горе долу къде е шахтата, млатих с една кирка. Предишния собственик я заровил с 40 см пръст, отгоре никнали дървета, коренища. Намерихме и я изровиихме с бобката, абсолютно празна, голяма двойна шахта. Дойде един с машина и със 100-ина бара отпуши. Решихме да оправим трасето, пак копаене, махане на всички колена на 90 градуса и замяна с такива на 45. При мен бяха точно налепи по колената, бавно и сигурно се наслоява, нямаше превръзки, мокри кърпи и др. Канализацията си я е правил предишния собственик без да разбира много, сложил е колена, които спъват и забавят водата без да се замисли и е отперил шахта като за прогимназия, но това е безмислено като пътя на водата е компрометиран. Двата капака на шахтите бяха сигурно по 200 кила, аз съм як в ръцете и не мога да отворя сам с кирката, луда работа.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X