Здравейте , имам имот в едно планинско село с къща на която са останали само основите .Като проверихме в общината се оказа ,че махалата е извън регулация ,но е в урбанизирана територия .Та може ли да се строи така или първо трябва да се вкарва в регулация .В кадастъра се води :територия Урбанизирана, НТП Ниско застрояване (до 10 m) , като падналата къща също я има на скицата .В съседните имоти има вили ,ток ,вода ,но се опасявам , че ще трябва да си платя като поп , ако реша да строя ,тъй като е извън регулация .
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Строеж в урбанизирана територия
Свий
X
-
дай да видим какво точно пише на скицата. А това че я има на скицата не е достатъчно, ако искаш да минеш с ремонт и да построиш къща в същите параметри и на същото място . Трябва да имаш и удостоверение за търпимост което един вид узаконява построените преди 2001г. сгради и които нямат строителни книжа.________________________________________________
Subaru OUTBACK 2,5
Hyundai TUCSON 2.0
-
Не , става въпрос за строеж на нова къща ,а не за изграждане на падналата .Аз доколкото разбрах ,нищо че имотът е в урбанизирана територия ,с предназначение : ниско застрояване до 10 м , ще трябва да се вкара в регулация , ако решиш да строиш .
Коментар
-
Да на част от главната улица имотите са в регулация ,но моят е на второстепенна улица и не е .Води се урбанизирана територия .
-
ако имаш актуална скица от кадастъра , там пише какъв точно е статуса. Вкарването в регулация е дълъг и скъп филм, затова ти подсказах че може да си го спестиш, като възстановиш старата къща в нейните параметри, което е по същество нова къща.
Най-точен отговор ще получиш от гл. архитект на общината, има си приемен ден, отиваш със скицата и ще ти каже какво може и какво не може и без това той после подписва всички разрешителни, а консултацията е безплатна
-
-
Абе объркана ситуация ,май наистина ще ида до компетентно лице да каже черно на бяло може ли , не може ли да се строи .Хем в скицата пише застрояване до 10 метра ,хем е извън регулация .Има лице на улица над 18 метра ,има ток и вода в близост .За мен в подробния устройствен план (ПУП) имотът е посочен като поземлен имот за застрояване ,но доколкото ми обясниха в общината регулацията обхваща само централната част на селото ,а махали като мойта са били планирани евентуално в бъдеще да влезат в регулация .
Коментар
-
Ако пише урбанизирана територия, значи имотът не е земеделска, горска територия или пасище и по принцип означава, че можеш да строиш. В параметри, каквото ти напишат във визата за проектиране. Не, че в другите територии не може, ама е от малко по-сложно, до почти невъзможно.
"Извън регулация" най-вероятно означава, че за даденото населено място или дадена негова маАла няма влязъл в сила регулационен план. Може въобще да няма изготвен, а може да има, но да не е влязъл в сила заради поддадени възражения примерно. Може и по друга причина. Това не означава, че не можеш да си строиш в имота, след като предназначението му съгласно устройствения план позволява.Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.
Коментар
-
-
Обикновенно кадастъра и общината са институции които са на различни континенти и нямат си телефоните.
За да строиш трябва да си УПИ което е към общината.
После виза ...
Добъар съвет е да си направиш среща с главния архитект на конкретното място. Той вероятно ще ти бутне визитка,ще излезе маааалко по-скъпо но безпроблемно това което искаш да направиш.Sent from my Nokia s fenerche
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар