Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Направи си сам електроинсталация...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Направи си сам електроинсталация...

Първоначално публикуван от Frysco Преглед на мнение
    Добре де, то и на мен ми е по-лесно да си хвана читав електричар и само да си дам указанията, обаче е проблем намирането му. Това не е София.
    Можеш да направиш нещо смесено тогава. Прекарай всички кабели до разклонителните кутии, до таблото и до крайните точки. Остави ги да стърчат поне 10 см, към таблото (бушоните) поне 30 см. Така ще намериш значително по-лесно електротехник да свърши отговорната работа като си отхвърлил хамалогията.

Алтернативно - правилно си се насочил към ваго клемите, защото правенето на качествена спайка изисква практика и има тънък момент между рехавата спайка и пречупването на кабела. Аз не успях да докарам спайка до задоволително равнище и си ползвам ваго, ако ми се налага. Имай предвид, че има ментета.

Ако ще правиш "земно" - набий коловете, прекарай кабелите и остави отново на техник да прави връзките. Там има и някои измервания, които не са за аматьори като теб и мен.

Коментар

Моята къща е строена от дядо ми 85г. Всичко е направено на двупроводна инсталация. По разпределителните кутии върви 4мм, от там до някои контакти са 2,5мм и 4мм. Правих ремонт на сената стая и смених всички контакти. Също така пуснах два нови контакта. С 4мм много трудно се подвързва контакт. В разклонителните кутии всичко е стегнато с усукване на кабелите. Прилично здраво е направено и нямам нагоряло. Само на един контакт беше нагорял кабела, предполагам е ползвам за печка за отопление. Като слагах нов бойлер ( от старите с хромникелов казан и нов нагревател и реле-регулатори), ми падаше бушона на 2 и 3-та степен. Единия от реотаните беше пробит, но това го хванах чак като протече от нагревателя след 3-4 месеца работа само на здравия реотан. От както съм го сменил са минали 2 години и нямам проблем. Контактите ми бяха с пуснати мостчета от нулата, към заземяването. Всичко съм махнал, защото може да има изместване на нулата и да създаде проблеми. Всичко е изграждано с мостови кабел и пирончета за прихващане. За пирончетата съм против, но не мога да оглозгам цялата къща. Където съм пускал нови кабели е само с гипс.

Коментар

При мен така или иначе ще има лек ремонт-замазване на пукнатини и подкожушена мазилка, подови замазки, боя... откритата инсталация ме съблазнява с това, че докато я правя няма да оставам без ток, а аз сигурно ще я правя бавно. Ако реша да изграждам нова де.
        Тая събота и неделя ще си направя една лека диагностика на контактите... после пак ще мисля.

Коментар

Докато правиш инсталацията не значи че ще оставаш без ток - ти си я изграждай, а я свръзвай към захранване чак когато си готов с участъка и си го проверил..
          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Така, както е направена инсталацията, така продължават да се изграждат нови, съгласно всички наредби и практики. Разбира се, вече се изграждат предимно трипроводни инсталации, но ако не смяташ да пускаш нова, оправи си проблемите и си ползвай спокойно инсталацията. Ако захранващото напрежение е ниско, подай жалба към местното енергоразпределително дружество и ако местят електромера, искай да го монтират ДО ГРАНИЦАТА НА ИМОТА, както е по закон, че се правят на тарикати и ги слагат по стълбовете, а това е проблем за потребителя.
            А с парите за уреда, който си купил, можеше да наемеш електротехник и да го закараш на обекта да си свърши работата.

Коментар

Трипроводната инсталация с локално заземяване има и още едно предимство - не е страшно ако ти отпадне нулата. Нито ще станеш нула за цялата улица, нито ще те полази ток по бойлера.

Коментар

А има ли устройства за защита на самото заземяване?Например от мълнии?

Коментар

[QUOTE=Frysco;3163529]А има ли устройства за защита на самото заземяване?Например от мълнии?[/QUOTE

Верно не ти трябва да пипаш по жиците!

Коментар

Не зададох добре въпроса. Случвало се е да пада мълния на двора. Ако там има закопано заземяване на къщата, може да получа и бонус по заземителния кръг. Аз знам, че има защити за тая работа, които да не допуснат това, но исках по конкретна информация за тях.
                    Съжалявам за глупавите въпроси, ама напоследък не ми остава много свободно време, влизам набързо, прочитам, питам набързо и бягам...

Що се отнася до жиците, и аз мисля че не ми трябва, нито ми е работа, нито имам опита, някога съм учил електротехника, но чиста теория и не бях внимателен ученик (и сега не съм). Обаче като викнеш уж професионален електротехник и той почне да ми обяснява как ще ми смени двупроводната линия от мостоваци, с двупроводна линия от мостоваци, ще смени спайките (скрутки е по-правилно наименование май) със спайки и дори ще я направи с яки жици, 4 квадрата и няма да има проблеми, почвам да вдигам кръвното.
                    Аз си давам изискванията като клиент-искам трипроводна линия, с многожилни кабели с подходящото сечение, с отделни кръгове за бойлера и печката и поне един контакт в стая подходящ за малка отоплителна печка, с автоматични предпазители и дефектнотокови защити... почва да ми се обяснява, че няма нужда от толкова много кабели, ма що са ти многожилни, те едножилните са по яки.Казвам че не искам да има усукани връзки, те ми обясняват, че ваго клемите били педерастки и колко били яки спайките, ей така, незапоени и намотани с пвц изолираща лента.
                    Накрая аз съм крив-братко, ти си махнаджия, търси си друг. Е кой да хвана да пипа по жиците? Аз искам да не ми се запали къщата заради глупости, готов съм да си платя да ми я направят качествено, обаче това че имам изисквания било голям проблем.
                    Цял списък мога да направя с изцепки... нулите един щял да ги обединява на сноп за таблото, нямало да ми трябва нулева шина, той видиш ли ги бил махал. А аз бях тръгнал да го питам, не дали ще я маха, а дали може да направиме нулев и заземителен клеморед с пружинни клеми. Дори не стигнахме до там... друг не виждал проблем че мостовака е удължаван под мазилката със спайки и той така правел, всичко си работело. И вече почвам да се чудя, а ако дойде някой и се съгласи с всичките ми претенции, а после си го направи както си знае?
                    На мен ми е ясно защо е такова положението, защото никъде в областа не се работи така и никога не са се сблъсквали с такива претенции, дори това е валидно почти за цялата страна и голяма част от обектите в София. И новите сгради така се строят, никой инвеститор не дава пари за излишни глезотии като пружинни клеми и клемореди.

Та все така си седят нещата, хем не ми трябва да барам дето не ми е работа, хем съм кусурджия и да се оправям сам. Та затова е и темата, искам да се консултирам с вас, да разбера нещата които не са ми ясни, да събера ценни съвети, пък благодарноста и в бири мога да я изразявам...

Коментар

Ще се видим и всичко ще ти обясня.

Правилни са ти изискванията ама я намериш кой да го прави, я не. Ако си навит на външна инсталация е лесно.

Коментар

Аз спирам да пиша в тази тема, защото според мен, няма как из форумни писания да се изучи нещо, дето хората го учат 4 или 4+5г.

п.с. Наученото за 9 години в средно и више на колко бири го оценяваш?

Коментар

Недей спира да обясняваш, защото имам уважението към теб, към тези които дават мнението си в помощ на моята скромна и малко нахална в случая особа, към всички електротехници и техните знания и отдаденост на професията. Разбери ме правилно, не съм сам срещу цялата гилдия, проблема ми не е с нея, а с хора които петнят името и, и правят глупости. Не омаловажавам ничии знания и умения, но всяко нещо, особенно в света на електротехниката има своите изисквания и аз държа да се спазват някои, които считам за критични.
                          Ясене, крайно време е... но май ще стане идната седмица, щото утре пак отивам нататък. Иначе ако е нова, ще е външна инсталация, в кабелни канали, пък нека да е грозно.. в тази къща има значително по грозни неща. Например таваните от фазер... Свикнал съм от халето в старата си работа с пластмасовите кабелни канали и не ми бъркат в естетическото усещане.

П.С.Наученото средно и висше не се измерва в бири. Говорех за оказаната помощ. А и един ценен съвет би помогнал и на други, които смятат сами да си направят инсталациите...

Коментар

Ако автора на темата няма против, бих попитал знаещите какво им е мнението за wago - клемите ? Миналата седмица преправях част от една инсталация и с тях поне аз работя много по-лесно отколкото с лустер клемите.
                            И да вдъхна малко кураж на автора на темата, в който припознавам себе си преди 15 г. когато не знаех как се хваща отвертка и какво се прави с нея.
                            Frysco, и аз като теб имах изисквания и бях готов да плащам, ама все попадах на такива които ми обясняваха как на тях им е по-лесно, и аз нямах много свободно време. Та лека полека с питане, четене и опити, като за себе си понаучих доста, най-малко спазвам технологиите и правилата и не претупвам нещата, отделно няма нужда да преправям след всеки.

Коментар

Усуквай и изолирай с термоизолации или самовулканизиращи ленти, дори да е сухо като в Атакама.Ако не го опорочиш при монтажа няма да имаш проблем никога вече там. Основното е правилното и добро заземяване на нулата преди електромера. После с малки консултация си готов. Многожилния кабел дори с двойна изолация не е по- добър от мостов/свт с червенеещ, а не жълтеещ проводник.
                              А тези простотии се правят от името на всички ни.
                              Даника
                              Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Сами помислете каква контактна площ се получва с усукване и каква с каквито и да е клеми...После задължително колкото се може по-херметична и добра електрически изолация.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X