Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Възможен ли е такъв тип строителство у нас?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Възможен ли е такъв тип строителство у нас?

Първоначално публикуван от n_petrova Преглед на мнение
    Строителство от кирпич, с плътни тухли, е напълно допустимо, ако сградата е до два етажа и първият етаж е с дебелина на стените 38 см(тухла и половина), а вторият етаж е с дебелина на стенитe 25 см(една тухла).
    В този случай не е нужна конструкция на сградата. Това се учи на една от първите страници на учебника по сградостроителство...
    1. "Строителство от кирпич, с плътни тухли, е напълно допустимо."
    Във връзка с цитирания от мен по-горе (в мнение #8 ) Чл. 169а. от ЗУТ, както и Чл. 5. от ЗТИП (Закон за техническите изисквания към продуктите - Обн. ДВ. бр.86 от 1 Октомври 1999г., посл. изм. ДВ. бр.68 от 2 Август 2013г.)
    "...Чл. 5. от ЗТИП (Изм. - ДВ, бр. 86 от 2007 г.)
    (1) За продуктите, които са проектирани и произведени съгласно изискванията на националните стандарти на държавите - членки на Европейския съюз, с които се въвеждат хармонизирани европейски стандарти, чиито номера са публикувани в "Официален вестник" на Европейския съюз, се смята, че те съответстват на съществените изисквания и/или на изискванията за екопроектиране, които се покриват от тези стандарти.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 66 от 2013 г., в сила от 26.07.2013 г.) Строителните продукти осигуряват изпълнението на основните изисквания към строежите, когато отговарят на българските национални изисквания по отношение на предвидената употреба или употреби и когато за тях има хармонизирани европейски стандарти, чиито номера са публикувани в "Официален вестник" на Европейския съюз, или е издадена европейска техническа оценка (ЕТО), и експлоатационните показатели на съществените характеристики на строителните продукти са определени и декларирани съгласно изискванията на Регламент (ЕС) № 305/2011.
    (3) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2011 г.) Когато не съществуват технически спецификации по ал. 2, се смята, че строителните продукти могат да се влагат в строежите в зависимост от предвидената за тях употреба, когато експлоатационните им характеристики и методите за тяхното определяне отговарят на изискванията на:
    1. нормативните актове за проектиране, изпълнение, контрол и поддържане на строежите, когато съдържат изисквания към строителните продукти, и/или
    2. националните стандарти, с които се въвеждат европейски или международни стандарти;
    3. българските национални стандарти или националните стандарти с еквивалентни на българските методи и изисквания, когато няма стандарти по т. 2;
    4. българските технически одобрения, когато няма стандарти по т. 2 и 3.
    (4) (Доп. - ДВ, бр. 38 от 2011 г.) При прилагането на нормативните актове и техническите спецификации по ал. 3 не се нанася маркировката за съответствие по чл. 24."

Тъй-като аз лично не намерих действащо към настоящия момент нормативно основание за влагането в строеж, намиращ се на територията на Република България, на тухли от кирпич, т.е. глинени непечени тухли, за да сме все пак обосновано полезни може ли да посочите такова.
    Това, което открих е:
    -че старият "БДС 25-78- Тухли глинени обикновени" е отменен и заменен с "БДС EN 771-1 :2011-Изисквания за блокове за зидария. Част 1: Глинени блокове за зидария", но сега действащия стандарт се отнася само за печени тухли.
    -Техническа Спецификация ТС-1/99 за Тухли глинени непечени на фондация "Г....", за която нямам сведения да е одобрена от държавен орган, т.е. засега считам, че е само за употреба от фондация "Г....".

2. "..ако сградата е до два етажа и първият етаж е с дебелина на стените 38 см(тухла и половина), а вторият етаж е с дебелина на стенитe 25 см(една тухла).
    В този случай не е нужна конструкция на сградата. Това се учи на една от първите страници на учебника по сградостроителство..."
    След като "...не е нужна конструкция на сградата...", означава ли че евентуалният проект ще бъде одобрен без част "Конструктивна"?
    Когато захарността в гроздето намалява, моята се покачва.

Коментар

2011-Изисквания за блокове за зидария. Част 1: Глинени блокове за зидария", но сега действащия стандарт се отнася само за печени тухли.
      -Техническа Спецификация ТС-1/99 за Тухли глинени непечени на фондация "Г....", за която нямам сведения да е одобрена от държавен орган, т.е. засега считам, че е само за употреба от фондация "Г....".
      Кирпичът по същество е непечена глинена тухла и се употребява от много векове на територията на страната.
      Никога не са ми искали в някоя община да представя какъвто и да било стандарт за печени тухли. Непечените са направени от същия материал, евентуално с добавка на слама или сено. Това са все природни материали, доказано безвредни за здравето на човека и в ХЕИ също съгласуват проекти за сгради от всякакъв вид тухли без да искат допълнително документи за тяхната стандартизация. Глината е материал, който несъмнено се е доказал като добър, за разлика от автомобилните гуми.

Аз например съм сигурна, че ХЕИ няма да съгласува проект за страда от гуми. Няма да мине, казвам го от опит.

означава ли че евентуалният проект ще бъде одобрен без част "Конструктивна"?
      Не, не означава.
      Означава, че ще има конструктивен проект. И в него ще излезат проверките на носимоспособност и земетръс в конструктивните изчисления, приложени към конструктивния проект. Просто не е нужна отделна конструкция на носещите елементи на сградата. Носимоспособността се осигурява от кирпича. Но ще има и основи, които може да са от камъни, подобно на старите къщи, ако теренът е скала. Ако теренът не е скала, а примерно пясък и попада в особено земетръсна зона, може да се наложат ивични основи или дори обща фундаментна плоча.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
        А как стои въпроса със строителство от керпич, домашно приготвен? Би ли го допуснал в момента някой от строителните институции?...
        Мисля, че ако се спазва сега действащата нормативна уредба "мисията е невъзможна", защото:

А. Невъзможност да се спази изискването на чл.169а от ЗУТ, поради липса на нормативно основание за използването на глинени непечени тухли.
        Това, че досега някъде, на някой "...Никога не са му искали в някоя община да представя какъвто и да било стандарт за печени тухли..." не е нормативно основание. Винаги и по всяко време контролиращите органи по чл.220-223 от ЗУТ (в частност РДНСК и/или съответното звено от общинската администрация) е възможно да изискат представянето на такова (на мен ми се е случвало).

Б. Съгласно сега действащите "Норми за проектиране на зидани конструкции от 1985г., посл. изм. ДВ. бр.110 от 1998г.", чл.2, ал.2 гласи:
        Външните и вътрешните носещи зидани стени и колони се изпълняват от камъни, бетонни блокове, плътни и с вертикални кухини тухли, блокове от газобетон и от клетъчни и леки бетони. Материалите за зидане трябва да отговарят на следните якостни показатели:
        1. камъни - марка по якост на натиск, не по-ниска от 10 МРа;
        2. тухли - марка по якост на натиск, не по-ниска от 7,5 МРа;
        3. блокове от газобетон и клетъчни и леки бетони - клас по якост на натиск, не по-нисък от В5.

Аз лично силно се съмнявам с обикновени кирпичени тухли да бъде постигнато изискването на т.2.
        Когато захарността в гроздето намалява, моята се покачва.

Коментар

Как ли в Австрия са дали Акт 16 на култовата къща от бали слама S-house?

Коментар

Керпича може и да издържи на такива налягания при сухо състояние, но при наличие на влага просто се разпада. Печените тухли са в пъти по-здрави. Имам една керпичена къща, където мисля да я подновявам, ще се подменят зидовете с печени тухли и бетонни колони. Но всичко ще стане поетапно. Покрива няма да го бутам, понеже миналото лято го направих изцяло и съм подменил циглите. Останаха ми около 200 цигли, но не мога да намеря такъв тип че да довърша и стои за момента със старите цигански керемиди.
            Живял съм в тази къща до 10-годишна възраст. Вътре през лятото беше прохладно, а зимата е топло. Днеска влизах вътре и термометъра показваше 8 градуса при положение че не се обитава, прозорците са много стари, но е в бряг от където не се позволява да изстине.

Коментар

Възможен ли е такъв тип строителство у нас?

dimich87, кирпичът не е подходящ за подпорни стени, а за стради(еднофамилни къщи).

За да не се допусне влага по стените, над основата се поставя един ред павета от гранит, който спира просмукването на вода нагоре по стените. Същото може да се постигне и чрез поставяне на плочки от гранитогрес или друг хидроизолационен материал (за предпочитане естествен). В краен случай може найлон или битумна мушама, или част от рулонен покривен материал. От тези, които ги продават в различни цветове и имитиращи формата на керемиди или плочки, такива ги има навсякъде и дори изхвърлят части от тях след завършване на някой строеж.
              Подмяната на зидовете и изливането на бет. колони как ще се прави? Външно ли, или на същото място. Ако не са повредени старите зидове, може поетапно през един метър да се подменят на същото място, като непременно трябва да има хидроизолация от долу, над основите, иначе ще тръгне влага нагоре по стените. Може да се премахват и само част от най-дорните повредени кирпичени тухли, през метър, да се положи хидроизолация и пак да се иззидат, а нагоре да не се пипат.
              Ако ще се изливат основи точно под съществуващите зидове, пак се разчиства по един метър и се излива. Не повече и не по-малко. Но е по-лесно да се направи
              външно укрепване, без да се пипа старата сграда, там, където не е наложително.

А. Невъзможност да се спази изискването на чл.169а от ЗУТ, поради липса на нормативно основание за използването на глиненинепечени тухли.
              Това, че досега някъде, на някой "...Никога не са му искали в някоя община да представя какъвто и да било стандарт за печени тухли..." не е нормативно основание. Винаги и по всяко време контролиращите органи по чл.220-223 от ЗУТ (в частност РДНСК и/или съответното звено от общинската администрация) е възможно да изискат представянето на такова (на мен ми се е случвало).

Nikolov61
              Няма как са се представи стандарт или удостоверение за природни материали през общинската администрация, тъй като природата е създала преди хиляди и милиони години някой камък или някое парче глина и не е дала писмен стандарт. Това е известно на общинските администрации.

Що се отнася обаче до изкуствено създадените материали, с антропогенен произход, произведени от човека, и вложени в даден строеж, като например битумни керемиди, промишлени подове, мушами, гуми(в това число и автомобилни гуми), добавки и т.н., в такива случаи не само може, но и
              трябва да се иска сертификат за тяхната безопасност и съответствие.

"...Чл. 5. от ЗТИП (Изм. - ДВ, бр. 86 от 2007 г.)
              (1) За продуктите, които са
              проектирани и произведени съгласно

Тук се имат предвид продуктите, които са произведени в резултат на човешката дейност.

Аз съм влизала в много стара кирпичена къща в Пазарджик през лятото. На входа на къщата пишеше 1850 г. Стените бяха дебели около 90 см.(деветдесет см.!) Навън беше много горещо, а вътре беше изключително приятно прохладно. Къщата явно е издържала не едно земетресение, но беше здрава, затова и нашите роднини я бяха купили.
              Последно редактирано от STROIL; 31-01-14, 13:14. Причина: сливане

Коментар

Керпича може и да издържи на такива налягания при сухо състояние, но при наличие на влага просто се разпада. Печените тухли са в пъти по-здрави. Имам една керпичена къща, където мисля да я подновявам, ще се подменят зидовете с печени тухли и бетонни колони. Но всичко ще стане поетапно. Покрива няма да го бутам, понеже миналото лято го направих изцяло и съм подменил циглите. Останаха ми около 200 цигли, но не мога да намеря такъв тип че да довърша и стои за момента със старите цигански керемиди.
                Живял съм в тази къща до 10-годишна възраст. Вътре през лятото беше прохладно, а зимата е топло. Днеска влизах вътре и термометъра показваше 8 градуса при положение че не се обитава, прозорците са много стари, но е в бряг от където не се позволява да изстине.
                Всичко което мислиш го приемам,но да казваш на кирпича-керпич,на турските керемиди-цигански,на керемидите-цигли!
                И на всичкото отгоре си писал че учиш висше-как го записвате това висше като не сте изкарали средно.....
                Грамотността е пряко свързана с правописа!И да не вземеш сега да ми се обиждаш!Четене му е майката!
                МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

.... ще се подменят зидовете с печени тухли и бетонни колони. .....
                  Ако направиш горното, забрави за долното.

.... . ..... Вътре през лятото беше прохладно, а зимата е топло. ....
                  подаръци за мъже от FACOM
                  промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                    Ако направиш горното, забрави за долното.
                    Брей ти го хвърли в изотермата и термодинамиката....ми те не са стигнали до там в даскалото!
                    МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Самата къща е затворена от трите страни в пръст. От едната страна е изцяло каменен зид, но от недялан камък. Мазилката е от някаква кал подкужушена. Тази стена ще се прави изцяло от бетон, като се събори калната мазилка и се оставят камъните. Идеята е да сложа и хидроизолация там превантивно против влага. Другото всичко друго е от кирпич (поправям се, защото не знаех че това е правилното и написване). Вътре е разделено на 5 стаи с обща площ 70 квадратни метра. Задните две стаи са с метър по-високи, като искам да се изкопае на едно ниво. Така едната задна стая и едната предна ще ги обединя в една голяма и ще стане 8х4 в предния краи и 3м в задния край. Едната стая е много малка и е буквално като коридорче. Ще се обедини със съседната и ще стане 4х5м. Другата задна стая ни беше кухня. Там трябва да се копае около 1м за да се изравни нивото. Също е 4х5м. Отпреде пред трите стаи има предверие с баня и тоалетна. Там е строено с тухли, таванчето е пак от гредоред. Не мисля че всичко ще стане тази година, а лека по лека. Новия междинен зид ще е на различно място от старите. Първо ще излея с бетон до каменния зид, след което ще направя междинния и в задния бряг ще се прави подпорна стена от бетон. Предната стена ще е просветлена с прозорци. Ще се направят колони с голям трегер и под прозорците в последствие ще се изгради с тухли. Тавана ми се иска да остане пак гредоред, но изцяло подновен. Така изглежда малко по-топла къщата.
                      При нас керемиди като се каже се има предвид за цигански/турски (повече се употребява цигански керемиди). Циглите са фабрично правените. На всякъде различно се изразяват.

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
                        Всичко което мислиш го приемам,но да казваш на кирпича-керпич,на турските керемиди-цигански,на керемидите-цигли!
                        И на всичкото отгоре си писал че учиш висше-как го записвате това висше като не сте изкарали средно.....
                        Грамотността е пряко свързана с правописа!И да не вземеш сега да ми се обиждаш!Четене му е майката!
                        Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
                        Брей ти го хвърли в изотермата и термодинамиката....ми те не са стигнали до там в даскалото!
                        Ма май ша додйш от професорите !!!
                        Аи стига с тея забележки.
                        Тука не ти форум по правопис.

Коментар

Макар,че четох малко по диагонала ще потвърдя,че тук в България има поне 2 къщи направени от гуми и те се намират в гр.Шумен.Построил ги е мой приятел за друг мой приятел.Къщите са построени на наклонен терен,който е изравнен и задната и страничните стени са изградени от автомобилни гуми.Отвън са измазани,от вътре -гипсокартон на конструкция.Понеже аз лично се занимавам със строителство и ми е супер интересно как са ги направили.Скоро смятам да прескоча до Шумен лично да ги видя.

Коментар

Аз започнах да правя подпорна стена от гуми. Не се намират лесно. Уговорих двама гумаджии да ми дават гуми. Обаче на седмица 10-тина гуми успявам да взема. Вътре в гумата се пълни също с пръст и се уплътнява. Ако трябва да карам гумите не си залужава, защото са обемисти и не могат да се товарят повече, а транспорта е доста скъп. В момента аз ги карам от около 3км и съчетавам че ми е по път. Има дни обаче, когато фирмата е минала и ги е прибрала, а има дни в които просто е нямало хора да сменят и оставят гуми.

Коментар

Да ви покажа до къде съм стигнал. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6357.jpg
Прегледи:1
Размер:282.0 КБ
ID:5576433Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6358.jpg
Прегледи:1
Размер:270.1 КБ
ID:5576434
                              Върви бавно строителството, на ден поставям по 5-6 гуми. Това съм го започнал началото на март месец, горе долу около месец съм го правил това.

Коментар

Аз бих ги редил с наклон към ската - 5-10 см./ред. И поливай обилно с вода а при възможност трамбовй за улътняване на насипа.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X