Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за отопление с камина

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Съвет за отопление с камина

Аз съм на Мечката и да ти кажа температурите зимата наистина са под -20. Моята къща е с изолация и камина с водна риза,алуминиеви радиатори и медни тръби.
    И ходя само през почивните дни,зимата .Затопляне първия ден няма,работят две духалки + парното и вечерта вече се живее.За повече дни е супер ,но за два дни
    не си струва.

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
      ...Въздухът е много по-бърз флуид от водата, няма нужда от регулиране на темп., разширителен съд, вентили за обезвъздушаване и т.н....
      Е - то всяко нещо си има плюсове и минуси...
      Въздушното отопление също не е лишено от негативи. Най-общите, за които се сещам са:
      нужда от обемисти въздуховоди (миризми, 'писта' за разни животинки, вдигане на прах), шумни вентилатори, липса на каквато и да е инертност/топлоемкост след изгасване на камината, поява на вторични конвекционални потоци ако не се ползват вентилатори, неравномерно нагряване на различните 'консуматори'..
      А водната риза съвсем не е толкова инертна на загряване - поради по-добрата топлоемкост явно успява да усвои повече топлина от камерата и се загрява доста бързо. Затова и с водна риза разхода на дрЪва е доста нисък
      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
        Е - то всяко нещо си има плюсове и минуси...
        Въздушното отопление също не е лишено от негативи. Най-общите, за които се сещам са:
        нужда от обемисти въздуховоди (миризми, 'писта' за разни животинки, вдигане на прах), шумни вентилатори, липса на каквато и да е инертност/топлоемкост след изгасване на камината, поява на вторични конвекционални потоци ако не се ползват вентилатори, неравномерно нагряване на различните 'консуматори'..
        А водната риза съвсем не е толкова инертна на загряване - поради по-добрата топлоемкост явно успява да усвои повече топлина от камерата и се загрява доста бързо. Затова и с водна риза разхода на дрЪва е доста нисък
        Колко да са обемисти? В пода по Ф150мм. са ми в ресторанта и са невидими отдавна покрити с плочки, а на село са вградени в стената директно над пода с квадратно сечение 100мм. И там невидими. Миризми, прах откъде? Шумните вентилатори отдавна са в историята а животинки има не само там и без писти пък и им е страшно некомфортно като им припари. Кое е неравномерното нагряване на различните консуматори? Водата се загрява в пъти по-бавно от въздуха и в пъти толкова изстива, а за разхода на дърва.. много ама много зависи от цялостната система и нейната изработка. Изгасването на камината е основно от невъзможноста да сложиш вътре по-голямо дърво. За голямата, ами дънер с дължина до 1.5 м. и доста дебел не е проблем да пъхна, а малката на село нямам случай да ми е гаснала и да съм ставал посред нощите да я дозареждам. Знам и плюсовете и недостатъците на двете системи, отоплявам с радиатори и подово с вода повече от 1300 кв.м. всяка зима та не съм съвсем лаик..
        Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
        Селска фурна аспух нема. Пак същият.
        В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Така, реших все пак да сложа малко топлоизолация. 2см фибран под ламперията. По тавана не съм го мислил още, но за сега май няма да има. Там поне е открито и във всеки един момент може да се нанесе корекцията.

А за тръбите за топлия въздух - при мен ще са много къси. До съседната стая за да стигнат - под метър . Тя съседната стая на практика се пада на гърба на камината.

И като казвате за излизането на вън за слагане на дърва в камината - още малко преосмислих идеята. В кухнята най-вероятно ще има диван, избран така, че да е удобен за спане. Та така ще имам опция да спя при самата камина. И така май решавам проблема с излизането .

Коментар

Много правилно си го измислил , според мен . Аз има малка вила , два етажа по 36кв/м и я отоплявам с една стара чугунена печка Балкан 5 Нямам изолация , стара е дограмата , но се затопля от -20 до +20 за около 4 часа , като отначало помагам с две духалки . Преди да си легна слагам дърва , колкото може и има жар чак до сътринта Ходя за по 10-тина дни , перз зимата , та друга инвестиция ми се стува излишна Имал съм случай , в който вън температурата беше -35 и пак успях да стопля първия етаж до вечерта Забравих да спомена , че отоплявам само него ;-)

Коментар

Добре, а сега бихте ли ми препоръчали конкретна горивна камера ако се сещате за някоя добра

Коментар

Аз съм с Прити -доволен съм!
                Grand Vitra ddis 2008
                SEAT Althea XL tsi 2010
                Mitsubishi Canter

Коментар

Първоначално публикуван от tanosliven Преглед на мнение
                  Аз съм с Прити -доволен съм!
                  Аз също в 'зимния' апартамент имам Прити и съм доволен като цяло - гори и топли много добре, без пушеци и т.н. (2ет от 4 ).
                  Но ме дразнят технически неиздържаните решения. От рода - не мога да затворя достатъчно плътно входящия въздух, защото жалузите са ги направили с 2мм по-къси и според мен смуче прекалено много въздух... Но това са дребни детайли (може и да са само на моя екземпляр), които не могат да засенчат доброто горене и топлоотдаване..
                  Колегите по-горе бяха споменали подвод на външен въздух до самата камина - полезно е.
                  При всички случаи ако дограмите са добри, ти трябва някакво решение за външния въздух.
                  В апартамента като запалих първия път камината и започнаха едни пушеци - като за лов на лисици
                  Поглеждам - вентилационните решетки на дограмата са били оставени плътно затворени.
                  Дори с малко отваряне на едната решетка реши проблема с тягата (дори в друга стая на апартамента да е включен ширм)...
                  Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                  Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от Румен Милков - FREEFLYER Преглед на мнение
                    Какво значение има дали чугуна е рециклиран.
                    Ми били по-некачествени елементите и се пукали уж...

Коментар

Първоначално публикуван от brum Преглед на мнение
                      Ми били по-некачествени елементите и се пукали уж...
                      Предлагам да минем в хумора с горнонаписаното но пък защо да не дам и аз един два варианта. Ако зададеш въпрос дали е от рециклиран е съвсем естествено да ти отговорят че не е. Другият вариант- и да е от не рециклиран като нищо могат да лепнат голям надпис че е от рециклиран щото е еко, модерно и щото такава е априлската евроГейска директива. Дай да не навлизаме в металознанието.
                      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                      Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                      В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Моята камина е собствено производство , ъглов тип , с врати . Водни ризи има на двата катета и на свода , като двата катета са свързани и по диагонал с 6 тръби през които минава дима и разбира се са под наклон за да бяга топлата вода .. Цялата ми водна риза събира около 30 литра и работи с помпа , но имам и байпас при спиране на тока - циркулира си сама . Снабден съм и с инвертор . Замислям и монтажа на термопомпа с външно тяло в кладенеца

Коментар

Първоначално публикуван от mi6emorkov Преглед на мнение
                          Моята камина е собствено производство , ъглов тип , с врати . Водни ризи има на двата катета и на свода , като двата катета са свързани и по диагонал с 6 тръби през които минава дима и разбира се са под наклон за да бяга топлата вода .. Цялата ми водна риза събира около 30 литра и работи с помпа , но имам и байпас при спиране на тока - циркулира си сама . Снабден съм и с инвертор . Замислям и монтажа на термопомпа с външно тяло в кладенеца
                          Aко не е много нахално бих помолил за една снимка на тази камина .
                          Благодаря !

Коментар

Пичове да не ви се меся ма друснете една нова тема и я карайте там,тук човека сьвсем ясно каза,че воднисто не го иска.

Айде аз ще ви пусна една.
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

Коментар

Та така, все още търся съвет за камера .

Гледам Герканд - български, на смислени пари. Имат чугунени камери (най-малката е 850лв). Те читави ли са? За какво е важно да гледам като заложени функционалности?

Има и разни камини с вградени вентилатори и въздушни ризи. При условие, че искам да топля основно стаята с камината и ако се наложи съседната стая - има ли смисъл от такова нещо?

Или да иградя тялото около камината като въздушна риза и да вградя един по-простичък вентилатор долу в ниското за да подобря потока на въздуха около така изградената въздушна риза? Тия дето ще изграждат камината казват, че това било добър вариант.

Коментар

Първоначално публикуван от brum Преглед на мнение
                                Гледам Герканд - български, на смислени пари.
                                Имам две,едното е камара с водна риза и съм я вградил,но водното разбрах,че не те итнересува.

Ето тая Натиснете снимката за да я уголемите

Име:6p.jpg
Прегледи:1
Размер:92.0 КБ
ID:5534197 я имам същата само без красотите за дървата и без водна риза.Цалата е чугунена и тежи 80 кг.В момента съм я сложил в работилницата-как грее,просто ужас-до нея не се седи изобщо.Но,не съм я сложил под комина и с 2м. кюнци,а е в другия край и с 10м.кюнци-що трябва топлото да изхвърча навън.Според мен едно такова чудо ще ти реши зимните неволи.И хич не се занимавай да градиш камини и камери,верно,че е красиво-но не върши много работа,особенно за 20 дни в годината.

И нещо друго,набързо нарисувах една схемичка-как да ползваш кюнците като радиатори-без да се занимаваш с въздуховоди и т.н.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1110594.jpg
Прегледи:1
Размер:71.9 КБ
ID:5534198Това изпълнение съм го виждал на няколко места и повярвай-топли много.Някой ще каже-ама ще се запушват кюнците.Нищо не се запушва-повярвай ми.Можеш да им направиш някакви декоративни решетки и даже и красиво ще стане.Минал съм по този път и просто споделям мнение.
                                Последно редактирано от gimax; 07-11-13, 11:09.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X