Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Идея за отопление с печка на твърдо гориво с водна риза

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Идея за отопление с печка на твърдо гориво с водна риза

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
    .........[ATTACH=CONFIG]531812[/ATTACH]
    На мястото на печката сега има огнище, а двете стаи отделни печки на дърва.
    Разположението е идеално и за други неща. Помисли за вариант, подобен на руските и на кахлените печки - с едно огнище да отопляваш трите стаи без алуминиеви въздуховоди,без вентилатори, без радиатори. Има информация в мрежата.
    Р.S. http://stove.ru/index.php?lng=1
    Последно редактирано от Savov; 04-01-13, 21:00.

Коментар

Срещал съм обяви за "изграждане на печка топлеща 3 стаи". Не съм виждал такава никога ама мисля че с малко въображение може да се получи при тебе.
      П.П. С колегата сме писали заедно.
      Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
        Разположението е идеално и за други неща. Помисли за вариант, подобен на руските и на кахлените печки - с едно огнище да отопляваш трите стаи без алуминиеви въздуховоди,без вентилатори, без радиатори. Има информация в мрежата.
        Мислил съм и този вариант. Баба ми отопляваше 3 стаи с една печка в коридора, ама вратите зяпаха постоянно отворени, а мен не ме кефи. За руска печка съвсем не става, защото етажа се явява всъщност втори (над приземния), а къщата е гредоред и не искам да претоварвам конструкцията. Дори и първоначално да няма проблеми, рано или късно ще поддаде. Искам да имам просто камина в дневната, защото обичам живия огън, и по съвместителство да я ползвам да топля и другите две стаи, щото съм мързелив и не искам да паля (и най-гадното - да чистя)3 печки. А и разхода на дърва не е за пренебрегване, както и неизбежното опушване на стаите.
        Последно редактирано от kuzdov; 04-01-13, 21:10.
        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
        Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
          Ъхъ. Могат да се случат и при много по-малка денивелация,физиката си е такава. Въпросът е дали си струва. Не напразно метнах по-горе че гравитачната система е най-малко ефективната. Ей и ти пък съвсем правилно подаваш ужасяващите, те и безмислено големи размери на тръбите които трябва да напълниш с вода. Такъв и голям се явява разширителният съд на тавана където водата се обръща и тръгва надолу за да започне да си изпълнява изначалната задача да подгрее радиаторите. Понеже системата е т.нар. отворен тип онзи огромен туч на тавана и да му направиш изолация трябва да го оставиш отворен против прегряване.Ето ти и топлинни загуби и то на най-хубавото място-преди да почне да топлоотдава през радиаторите. Гадното е че не можеш нито да намалиш диаметрите, нито да сложиш на такава система правилен разширител. Абе нещо като да сложиш парен двигател на джипа. Минал съм и през тази мелница и съм я отрекъл тотално поне за мен.
          Е това е и една от причините да не го ползвам,
          освен ужасното чистене сутрин (а и при мен печката е във помещение 1.8м., а аз съм толкова, пък и тук-там има някой трегер по 20см. надолу),
          щото тръбите на парното минават през 3 етажа (2 + доста добре обветрена плоча таван),
          а аз трябва да топля само този в средата.
          А мерси !
          ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
            Р.S. http://stove.ru/index.php?lng=1
            Колега, още като видях скицата на помещението, и аз това щях да предложа, ама се отплеснах в едни други теми.
            Вкарай едни въздуховоди (от дебели тръби с възможно по-голям диаметър, по възможност от котелна стомана) през камерата,
            за всяка от двете стаи самостоятелно,
            и си решаваш проблема с малко пари и мин. разправия.
            ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Ъхъ. Могат да се случат и при много по-малка денивелация,физиката си е такава. Въпросът е дали си струва. Не напразно метнах по-горе че гравитачната система е най-малко ефективната. Ей и ти пък съвсем правилно подаваш ужасяващите, те и безмислено големи размери на тръбите които трябва да напълниш с вода. Такъв и голям се явява разширителният съд на тавана където водата се обръща и тръгва надолу за да започне да си изпълнява изначалната задача да подгрее радиаторите. Понеже системата е т.нар. отворен тип онзи огромен туч на тавана и да му направиш изолация трябва да го оставиш отворен против прегряване.Ето ти и топлинни загуби и то на най-хубавото място-преди да почне да топлоотдава през радиаторите. Гадното е че не можеш нито да намалиш диаметрите, нито да сложиш на такава система правилен разширител. Абе нещо като да сложиш парен двигател на джипа. Минал съм и през тази мелница и съм я отрекъл тотално поне за мен.
              Има вариант гравитачната система да се направи и читаво и да се избегне описаната от теб ситуация. При мен е реализирано така. Ще се опитам да го опиша.
              От парното котле тръгва една тръба нагоре - 2" - да, наистина гравитачната система си иска сериозно количество течност. Тази тръба стига до горе - малко над най-високо разположения радиатор. Завършва със затворен разпределителен съд, от който тръгват тръбите към радиаторите. Също от този разпределителен съд тръгва една тънка 1/2" тръба към тавана, където е разширителния съд - отворен.
              Та мисълта ми е, че горещата вода не преминава през разширителния съд и съответно не се охлажда с термо-загуби преди радиаторите..
              Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Ако не си доволен от естествената вентилация, винаги могжеш да си боднеш едно вентилаторче. Ама като спре тока, да вадиш дървата от печката, мен не ме кефи...

Коментар

Алекс по неволя съм се борил с различни системи за отопление и поназнайвам това-онова. Не бъркай разпределител с разширител, той и компенсатор. Я вземи викни Радо и направете снимка на топлинните загуби. Сигурно ще се хванеш за главата. Аз не разбирам страха на хората от една помпа, изключвам инцидентно обитаваните и отопляеми сгради, щото има решения против прегряване и без УПС, топлиш и водата в бойлера с пъти по-бързо и в пъти по-малки загуби. Аз съм с 6/шест/ помпи, двупътен вентил, просто ефтино и работещо решение, система която да си кажа честно и не обслужвам щото и не се налага....Това всичкото за отопление с водна риза. Не искам ли проблеми и автоматики, търся ли безгрижност-въздух, и това го имам изградено но не го ползвам щото ме мързи да паля камината в кръчмата, но искам да кажа че проекта за камина си е мой и съм вкарал мислене още в началото преди изграждането, елиминирайки например момента с "отпред пече отзад сече" и проблемите които възникват при включена всмукателна и нагнетателна вентилация. Сложна е тази ако искаш да е както трябва.
                  Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                  Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                  В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Това ми е системата ,бачка безоткатно вече 12 г. и е абсолютно елементарна изпълнена за 3дена на 4твъртия правих пробите с неработеща помпа/поради несработване на прекъсвача за обороти/.Всичко работи и без помпа с изключение на бойлера и лирата ,работят и те ,но след като е завъртяла водата и по слабо греят,много чупки са.Наклоните от радиатори към камина са 2,3 до 4 см.разстоянията се виждат на схемата!Без помпа по бавно загрява радиаторите,но помпата винаги може да се скрие в някаква декорация.Камината ми е в кухнята,пепел чистя на 3,4 дена веднъж ,малко боклучета падат от дървата ,но пък има перфектен аромат на дъб и бук ,а уюта си е супер независимо от дребните негативи.Единствена корекция ще правя на помпата ,ще я преместя на топлата вода, в чужбина навсякъде немците ги слагат на топлата и отделно и на топлинни групи, на няколко техни обекта ни карат и ние така да ги слагаме и на парни и на соларни системи -има защо!Натиснете снимката за да я уголемите

Име:101_6220.jpg
Прегледи:1
Размер:131.6 КБ
ID:5440770Натиснете снимката за да я уголемите

Име:101_6221.jpg
Размер:126.0 КБ
ID:5440771Натиснете снимката за да я уголемите

Име:101_6223.jpg
Размер:99.8 КБ
ID:5440772Натиснете снимката за да я уголемите

Име:101_6224.jpg
Размер:120.3 КБ
ID:5440773Натиснете снимката за да я уголемите

Име:101_6225.jpg
Размер:157.6 КБ
ID:5440774Натиснете снимката за да я уголемите

Име:101_6226.jpg
Размер:116.2 КБ
ID:5440775Натиснете снимката за да я уголемите

Име:101_6227.jpg
Размер:95.8 КБ
ID:5440776Натиснете снимката за да я уголемите

Име:101_6228.jpg
Размер:95.2 КБ
ID:5440777Натиснете снимката за да я уголемите

Име:101_6229.jpg
Размер:119.3 КБ
ID:5440778Натиснете снимката за да я уголемите

Име:101_6231.jpg
Размер:121.3 КБ
ID:5440779Натиснете снимката за да я уголемите

Име:101_6232.jpg
Размер:103.2 КБ
ID:5440780Натиснете снимката за да я уголемите

Име:101_6240.jpg
Размер:93.2 КБ
ID:5440781
                    Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

И аз да споделя опит в отоплението с водна риза. Купих къща в която на приземния етаж имаше помещение като "механа" с изидана малка отворена камина в единия ъгъл. Цялата къща се отопляваше на ток докато я ползвах като вила. В момента в който реших постоянно да живея в нея ми хрумна идеята да вградя водна риза във вече съществуващата камина. Извиках човек който се занимаше с отоплителни системи и вече го познавах от монтирането на слънчевите панели на покрива и те ми изчислиха големината на радиаторите за всяка стая. След това направиха чертеж на водната риза (за размерите бяхме ограничени от вътрешното пространство на камината) и я поръчах за изработка на фирма която се знимава спроизводство на камини. Къщата има два етажа над приземния и проета беше с циркулационна помпа, UPS с един стар акумулатор от кола, разширителен отворен съд на последния етаж и медни тръби 1/2". Когато всичко беше готово и системата заработи се получи следния ефект - и при най-студеното време навън навсякъде в стаите беше 18-20 градуса при температура на водата 40 гр. и работеща помпа, но в помещението с камината не ставаше повече от 16 гр. Ако засилех повече камината, то в другите стаи ставаше много топло, а ние прекарваме повечето време в "механата". Нагласих градусите на помпата да включва на 65 и нещата си дойдаха на място - водата си циркулира гравитационно и е равномерно топло в цялата къща като помпата почти не включва, защото температура на водата от 55-60 гр ми е напълно достатъчна. Верно е че радиаторите и горните стаи (спални) се затоплят по-бавно, но така или иначе те се ползват чак 2-4 часа след като е запалена камина и температурата там е вече 20-22 гр. Та при мен помпата се явява като "предпазен клапан", който се отваря на 65 гр. и температурата след 1-2 мин пада на 58-60 гр.
                      Но както много от колегите по-горе споменаха, на един етаж няма как да стане без помпа.

Коментар

Към автора на темата:
                        Мога нагледно да ти покажа две системи на гравитация в едноетажна къща с гредоред и в двуетажна на плоча.
                        И двете са с добавена помпа и могат да действат със и без нея.По желание на клиента дет се вика.
                        За цени за арматура и фитинги и кое как да стане пак мога да помагам,че с това се занимавам.
                        Но по добре е да се види и обясни на място пък може и да си поговорим за фронтери.
                        Така да се каже обмяна на опит.
                        Няма страшно в умирачката...
                        Страшното е да си жив!...

Коментар

... Не бъркай разпределител с разширител, той и компенсатор. Я вземи викни Радо и направете снимка на топлинните загуби. Сигурно ще се хванеш за главата...
                          Нищо не бъркам. Имам си разпределител, имам си и разширителен съд.
                          Уви въпросното локално парно не се ползва вече от години, така че няма как да му се правят каквито и да било тестове за температурни загуби. Минахме на отопление с климатици. Все пак е София и токът ако спира, то е за не повече от час-два (авария), а и не се ползва вече цялата къща.
                          Довечера ще направя 2-3 снимки.
                          Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Здравейте

Четейки темата се ориентирах към въздуховоди, като идейна концепция.

Схемата на помещенията е следната:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:home.JPG
Размер:48.9 КБ
ID:5592204

Дали е възможно да бъде осъществено с разположена в дневната камина

Предварително благодаря за споделенито мнение и опит
                            Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
                            „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
                            LZ1EMS

Коментар

Място на комина?
                              Мисленето е труден и бавен процес и не се отдава на всеки.....
                              Grand 3.1TD
                              0898 620 306 Стоян

Коментар

В десния край на стената към банята.
                                Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
                                „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
                                LZ1EMS

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X