Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Коминно тяло

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Коминно тяло

Да речем, че повечето знаем кои са правилните коминни тела и коминни системи. Обаче цената не е за всеки джоб за съжаление.
    Аз също съм към края на строителството и комините са ми 9 на брой (9 отвора, обединени в 2 отделни групи).
    Ще кажа как аз съм изпълнил комините:
    За всяка стая - отделен комин. Нямам включване на 2 източника на дим към една и съща тръба.
    Около показаните коминни тела, допълнителна зидария от решетъчна тухла тип "четворка", след това топлоизолация 5-8 см - включително и към стените, след това пожароустойчив гипсокартон (2 пласта) на конструкция. Изолация имам и между отделните коминни тела в групата.
    Прехода между етажите съм направил през неръждаем киселинноустойчив обков (316), който покрива първото коминно тяло от горния етаж, бетонната плоча и влиза в последното тяло от долния етаж и прави връзка между горния и долния етаж (това в случай, че тръгне конденз надолу и да не ми протече на връзката между етажите). Между неръждаемия обков и бетона - пак каменна вата за изолация. Май съм се заиграм повече от необходимото...
    Най-важното е комина да се държи топъл (т.е. яка изолация, противно на схващането, колко е хубаво комина да ти грее стаята), като точката на конденз е след изхода му.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:155_5535.jpg
Прегледи:1
Размер:168.3 КБ
ID:5412489

Име:191_9181.jpg
Размер:46.4 КБ
ID:5412492

Име:191_9180.jpg
Размер:51.0 КБ
ID:5412491

Име:191_9183.jpg
Размер:46.1 КБ
ID:5412493

Име:191_9186.jpg
Размер:41.4 КБ
ID:5412494

Име:191_9187.jpg
Размер:54.9 КБ
ID:5412490
    Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
    LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
    Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Без да претендирам за някакви познания в тая сфера, мисля си че и само тухлите са достатъчни. Но пък няма лошо. Изолацията със сигурност няма да навреди.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО добре изолиран,еле навън.
        А тези простотии се правят от името на всички ни.
        Даника
        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Да изолираш комин вътре в стая е кощунство. Макар че и дядо боже обича топло, ама що пък?
          подаръци за мъже от FACOM
          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
            Язе да попитам като по-прос - как с тези тела се организира димоотвеждането на няколко етажа? Всички в един ли се включват? Имат ли си "прехвърлячи"? Има ли си специално тяло за Т-образен отвор? Щото тия са на светлинни години от действително качествените димоотводни системи - няма да пиша фирмата...
            С каквато и технология да се изпълни комина най добре е един комин да захранва само едно помещение . Тая система със събирането 3 в 1 е голям компромис от към качество .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Да попитам: "преход" в комина, от по-малко сечение на отвора в долната част към по-голямо в горната... предполагам не е проблем?
              Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                Да изолираш комин вътре в стая е кощунство. Макар че и дядо боже обича топло, ама що пък?
                Той за обичане обича,ама е грехота да пускаш топлото през комина с идеята,че и той топли-противно на уж непоклатимата логика.
                А тези простотии се правят от името на всички ни.
                Даника
                Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Правенето на комин е цяла наука, и не е за всякой майстор. За съжаление дилемата евтино или каквото е нужно почти винаги завършва с избора на евтиното. Относно глинените коминни тела, мога да кажа само, че е невероятна глупост, още повече, че телата са тънкостенни и термичните разширения ще им таковат мамата за нула време. Ако не вярвате, направете огнище от здрави тухли, запалете огън и след като го ползвате 3-4 пъти вижте какво става с тухлите. Ремонта, чистенето и правенето на нов комин едва ли ще излезе по-евтино, от колкото да си направите истински комин и то само 1 път и да му се радвате с години!
                  Пред мене преди няколко години седеше същия въпрос и тъй като по проект имах два кумина( пълна щуротия при положение, че ще използвам котел за топлоснабдяване, но такива били изискванията на пожарната). Та вместо два направих 1, но задължително след няколко дневно четене на техническа информация в интернет. В края на краищата трябваше да избирам между сръбска и немска с-ма, но като огледах на место конструкцията, технологията на изработка и начина на монтаж, 25-те процента икономия за сръбската с-ма ми се видяха излишно стискане за нещо, което трябва да работи безпроблемно десетилетия наред. Позаболя ме при копуването - признавам си без бой въпреки, че цените са много по-ниски от колкото същите комини но малко по-на запад, но то само това да беше по време на строителството.... За ползването на български бетонни коминни тела дори не съм си и помислял!!!! Патил съм от наши комини и от бетонни и от тухлени елементи, та стига вече!!
                  След две зими, по 5-6м експлоатация мога да кажа, че за пръв път в живота ползвам истински кумин. А аз обичам печките, котлите и изобщо всичко дето къди. Просто няма такъв змей при всякакви атмосверни условия!!!!! Билото на сградата е близо 3 м. над кумина монтиран в гаражаотстрани( което не е съсвсем по изискванията за монтаж, но за да го вдигна още трябваше да платя още 500-600лв. поне) и имах опасения зимно време като духне вятъра от към североизток че ще набива пушека право в гаража. Нищо подобно! Дори и при бурен североизточен вятър, който завихряйки се от покрива бие право в изхода на кумина надолу и пушека се стеле по керемидите на гаража, кумина през котела не връща пушек и в гаража не мирише на пушек. Така са го направили, че все едно има вграден вентилатор. Да не говорим, че кумина стърчи над 3м над тавана на гаража, и ако беше правен по нашите си технологии, до сега да го е бутнал вятъра. В използваната от мене с-ма имаше отвори в ъглите, където се поставят шпилки, след което се заливат с рядък цимент. Резултата е, че кумина стана като колона с армировка и мога ако искам да го вдигна 7-8м над сградата, стига да не бърка нещо цената. Куриозното в случая е, че единия комин по проект трябваше да стърчи около 4м над покрива и тогава(още не знаех за тази немска с-ма комини), тъй като съм инженер и имам дарбата да виждам недомислията в конструкцията, попитах архитектката как ще гарантира, че този комин няма да падне след като само ще е зидан, тя без много да мисли ми отговори: " Е кво толкова, ще го вържеш със стоманени въжета!?!". За момент си представих на хубавия нов покрив как ще изглежда туй чудо, и как ще ми се смее целия квартал и направо ми се отщя. За съжаление бях предплатил за проекта и нещата бяха много напреднали, иначе просто щях да си излеза и никога повече да не влеза в това архитектюрно бюро. С времето излезнаха и други проблеми, но това е друга тема....
                  Кумина е направен от термоустойчиви тръби(за да издържата на температурата при самозапалване, която може да мине 1000 градуса) с изолация от минерална вата, като и двете се поставят във вътрешността на бетонните куминни тела с армировката.

Име:Tri_elementa.jpg
Размер:3.4 КБ
ID:5412535
                  Ако комплектовате кумина със всички необходими части, то вие ще имате кумин с дъно с тръба, по която може да оттичате евнетуалния конденз(катран) който се събира, имате и ревизионна шахта за почистване на саждите(аз моя го чистих след втората година и имаше около 20 см сажди при 160мм диаметър, при използване на донбаски въглища). Понеже държах на естетиката, като завършек на кумина си поръчах неръждаема шапка, която при ползване на кумина става черна, но след края на сезона и 1-2 дъждувания и като че ли се самопочиства без дори да го пипна
                  Ето го всъщност и цялото чудо

Име:uni1.gif
Размер:84.8 КБ
ID:5412536

Тъй като телата над покрива имитират тухлен кумин, кумина седи много добре като външен вид и ми радва окото всеки път когато работя по двора.

Ако ми позволите да ви дам акъл, то е да не правите компромис с комините си. Не използвайта каквото и където ви падне само и само да излезе с 200-300лв по-евтино, ако не искате да се събудите под горящ покрив. Рано или късно вътрешността на кумина се самозапалва, както и един друг колега каза , и ако не е направен с подходящите материали и не дай си боже се е напраскал(ако е направен от обикновенни глинени или бетонни елементи), то белята ви е в кърпа вързана. Има неща, при които компромисите излизат златни!!
                  Но ако сте строили с по ниска марка бетон от това по проект, посъкратили сте от метала в конструкцията, турили сте най-евтините керемиди без подрокривно фолио и сте ползвали задължително най-ниско платените баш майстори от околията(не че най-високо платените са гаранция за качество в България), то комина ще ви е последния проблем и в такъв случай от каквото и да го направите ще е все тая
                  От личен опит съм се убедил, че понякога е по-добре дадено нещо изобщо да не го правиш, ако нямаш възможност да го направиш както и с каквото трябва, но всеки е прав за себе си!
                  Живи и здрави да сте, и да си ползвате комините с кеф, докато печките(котлите) ви пърпорят, а вие сте седнали на топло пред чаша вино с хубаво мезе заобиколени от любимите ви хора и гледате как през прозорците прехвърчат снежинки !!

P.S. намерих снимка от строителството, та да стане по-ясно при какви условия работи моят комин
                  Прикачени файлове
                  Последно редактирано от D-MAX; 28-09-12, 09:54.
                  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

1. Както споменах коминът ми е изграден от тела, за каквито е отворена темата и е на височина 4,7метра от ската/наклона/ на покрива и 1,6 метра от билото - до сега не е паднал при условие, че на скоро във В.Търновска област имаше код червено за ураганен вятър за няколко дни.
                    2. Споменах, че за първи отоплителен сезон ще се се отоплявам с пелети и приемам всякякви съвети за това как ще работи системата ми/която е изградена през 1983г. и работеше до сега безупречно на твърдо гориво/ .
                    3.От изчетеното до този момент и проведените консултации не съм получил инфо за запален комин при изгаряне на такъв вид гориво/разбира се при правилно изпълнение на инструкциите на производителя на горелката или котела/. Само да чуя за такъв случай - гътам КОМИНЯ да го ева и НОВ.
                    Котли на пелети GREYKO и горелки GREYKO
                    За област Габрово 0886843836

Коментар

Въпросното тяло, заради което е отворена темата, го видях за пръв път преди няколко години и беше гръцко производство. Първата ми мсиъл беше, че са идеални за кумин. Добре че хората дето ги продаваха излязоха човеци и ми разказаха достатъчно куриозни случаи на хора разполгащи с пари но цинции, направили грешката да си сложат от тези вентилационни тела за кумини на камините. . Предполгам, че като качества тялото е сходно с гръцките тухли, които не са особенно долюбвани от строителите(доколкото разбрах, глината от която са направени не била хубава). Въпросните тела са за ВЕНТИЛАЦИОННИ шахти. Прилагането им за кумини си е на ваша отговорност.

Ето тук намерих нещо писано по въпроса за кумините. Макар и да не съм съгласен с всичко написано, като цяло статията е добра и ще цитирам няколко пасажа с които смятам да прекратя участитето си в темата:

"Важно е да се знае, че различните шахти, колектори и вентилационни канали не са комини."

"Тухлени комини се зидат само с добре изпечени, плътни единични тухли. Не се допуска употребата на решетести такива."

Моля, отбележете, че въпросното тяло в тази тема е решетесто!!!

"Съвременната тенденция е при изграждане на комините да се използват керамични коминни тела, в които се вграждат и топлоизолират метални тръби от неръждавейка. "

Коминът е претърпял дълго развитие от проста дупка в тавана на колибата до днешното високотехнологично съоръжение, вградено в съвременната сграда."

Дерзайте момци и не забравяйте да обмисляте нещата, а не да действате първосигнално!
                      ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                        Въпросното тяло, заради което е отворена темата, го видях за пръв път преди няколко години и беше гръцко производство. Първата ми мсиъл беше, че са идеални за кумин. Добре че хората дето ги продаваха излязоха човеци и ми разказаха достатъчно куриозни случаи на хора разполгащи с пари но цинции, направили грешката да си сложат от тези вентилационни тела за кумини на камините. . Предполгам, че като качества тялото е сходно с гръцките тухли, които не са особенно долюбвани от строителите(доколкото разбрах, глината от която са направени не била хубава). Въпросните тела са за ВЕНТИЛАЦИОННИ шахти. Прилагането им за кумини си е на ваша отговорност.
                        Дерзайте момци и не забравяйте да обмисляте нещата, а не да действате първосигнално!
                        Колега, хубаво си писал. Полезно.
                        Все пак с извинения .....поправи каквото трябва в изписването на думата кУмин......
                        В твоя случай имаш един етаж и съответно добра тяга за един консуматор .
                        Усложненията идват когато се натрупат няколко етажа.

Коментар

Прав си, но не мога да редактирам вече това мнение. Само модератор може да го направи.
                          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                            "Съвременната тенденция е при изграждане на комините да се използват керамични коминни тела, в които се вграждат и топлоизолират метални тръби от неръждавейка. "
                            От няколко дена ми се върти една мисъл в главата. Имам 2 доста по-широки комина от необходимото. Покрива ми е готов и над него вече са изолирани с 5 см каменна вата и измазани. Отвън. Мислех и надолу да ги изолирам отвън (външни са), но ме гложди тая мисъл. Имам значително количество алуминиева ламарина 0,3 мм (от печатни плаки). Чудя са какво би станало, ако направя квадратни "кюнци" от нея, изолирам ги и ги вкарам в комините? За неръждаема е ОК. За киселиноустойчива - съмнявам се, въпреки, че се обработват с проявител и фиксаж, които не знам какво съдържат. За високотемпературна издръжливост - едва ли. Но и иноксовите топлоизолирани комини едва ли ще издържат над 1000°С. От друга страна тези t° ще се вдигнат само при самозапалване, което при такъв вид комин е много по-малко вероятно.
                            Трябва да потърся по магазините гъвкав комин за камина да го разгледам и ако мога да позная от какво е направен.

ПП. И двата ми комина започват от плочата над първия етаж и мога и ще ги направя така, че при проблем лесно да им изкарам алуминиевите карантии и да си заработят както са заложени сега - без тях. Ако нямах тази възможност тая мисъл отдавна да съм я .....

Коментар

Кратък отговор - недей. Неръждавейката се топи при 1400-1500 градуса, а алуминия при 660. Сам си прави сметката. За карозия пък въобще няма смисъл да говорим, при тая дебелина.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Абе да си кажа - ясно ми е че натам вървят нещата. Обаче толкова съм се запалил по тая изолирана ламарина в комина, че отиват нещата към обикаляне на складовете за неръждавейка.

ПП. ХМ. Копирам поста по същата тема на колега от друг форум:
                                Първоначално публикуван от fbr
                                Хайде бе, не ставало. Моя котел от години си е с алуминиев ръкав, от тези за аспираторите, и не му е станало нищичко, те не ставало. Ако се разтърся из форума, ще намеря къде съм писал преди доста време че ползвам такова нещо. Всичко зависи от това, с каква температура са изходящите газове.
                                Последно редактирано от Veselin Monkov; 29-09-12, 20:11.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X