Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Сушене на месо в хладилник
Свий
X
-
От: Сушене на месо в хладилник
Това са остатъците от експеримента по рецептата на vicho. Заложени са следващите порции
.
Единствения недостатък е ,че не ги направих в обвивки и външно се образува твърда коричка (изисква допълнителна гкътка вино) . Селитра не добавих ,но увеличих с 50% захарта....
PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
0899187766
Коментар
-
От: Сушене на месо в хладилник
Първоначално публикуван от churov Преглед на мнениеТова са остатъците от експеримента по рецептата на vicho. Заложени са следващите порции
.
Единствения недостатък е ,че не ги направих в обвивки и външно се образува твърда коричка (изисква допълнителна гкътка вино) . Селитра не добавих ,но увеличих с 50% захарта....
[ATTACH=CONFIG]903390[/ATTACH]
искам да направя и аз един хладилник за сушене.
Купил съм си хладилник, овлажнител на въздуха, температурен контролер и контролер на влажността.
Май ще трябва и един USB вентилатор. Можеш ли да разкажеш как си направил твоя.
Коментар
-
От: Сушене на месо в хладилник
Първоначално публикуван от luboR Преглед на мнениеЗдравей,
искам да направя и аз един хладилник за сушене.
Купил съм си хладилник, овлажнител на въздуха, температурен контролер и контролер на влажността.
Май ще трябва и един USB вентилатор. Можеш ли да разкажеш как си направил твоя.
Влагата я регулирам на принципа на кондензация, като валгорегулатора контролира реотани с който загрявам изходящия въздух, при постъпване на вече загрятия въздух към изпарителя, влагата кондензира и пак наново. Има едни стойности абсолютна и относителна влажност, ти ще следиш втората.
Дали ще ти трябва овлажнител пробата ще покаже, нямам опит с "платкови" хладилници.
Качвам няколко снимки на мойте машини, ако имаш по-конкретни въпроси питай.
Коментар
-
От: Сушене на месо в хладилник
Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнениеА някой може ли да ми разясни дали със стар неработещ хладилник/фризер и влагоабсорбатор мога да си направя малка камера за сушене на мезете, че вече не се търпи по нормалните методи - много димни съседи има и...
Благодаря ?
Коментар
-
От: Сушене на месо в хладилник
Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнениеНякой ?!
Коментар
-
От: Сушене на месо в хладилник
Първоначално публикуван от anlon Преглед на мнениеМоже да сушиш в неработещ стар хладилник, ако го използваш просто като сандък. Това може да става само в студено време. Някой сушат между 15-18 С, повечето между 10-15 С, а аз - при около 4-5С. Не знам какъв ти е влагоабсорбатора. Ако е от онези на Церезит с таблетките - забрави. Аз имам влагоабсорбатор, но той е голям колкото 25 литрова туба и е за битови цели. Имай предвид, че под 18С ефективността му е равна на 0. За теб най-добрият вариант е да сушиш в хладно време. като си поставиш един вентилатор за обдухване. Аз суша месо в работещ хладилник, а в друг (преработен и с изрязани охл. елементи и с монтиран нагревател) суша плодове и зеленчуци. В него може да се суши и месо, без да се пуска нагревателя. В долната страна вдясно е монтиран вентилатора (отвън), а отгоре на хладилника има два отвора през изолацията по 50 мм (тръби), през които излиза влажния въздух. Ти можеш да направиш и много по-големи отвори. Изолация не ти е необходима. Вентилаторът може да е разположен и отгоре на хладилната кутия (в този случай ще засмуква въздуха отвътре), а отворите за влизащ въздух - в долния край. И двата начина имат предимства и недостатъци. Не бива да се дава зор с мощни вентилатори поради ред причини. Щом имаш голяма запрашеност, може да сложиш филтър преди вентилатора. Например от онази обемна вата, която ползват при шиене на якета и се ползва и при някои кухненски абсорбатори. При работещ хладилник си независим от външната температура. Стар 140 литров хладилник може да намериш и за 50-60 лева. Той няма да бъде саморазмразяващ се за тези пари и влагата от сушенето ще обледява изпарителя и ще се налага да размразяваш. Това е бял кахър. В началото на сушенето надминава 80%, а след няколко дни спада към нормалните 75%. За 10-15 дни месото съхне. Ако искаш да знаеш още нещо - питай.
Влагоабсорбатор нямам. Виждал съм стъмена такава сушилня за месо именно с такъв уред. Затова попитах за подробности.
За да знам дали е възможно и ако да какъв абсорбатор да закупя
Коментар
-
От: Сушене на месо в хладилник
Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнениеВлагоабсорбатор нямам..................
ПП много читава тема. Незнайно защо съм я пропуснал.За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.
Коментар
-
От: Сушене на месо в хладилник
Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнениеПробвай в олх. Аз си купих от там , но не за мезета за жалост.
ПП много читава тема. Незнайно защо съм я пропуснал.
Коментар
-
От: Сушене на месо в хладилник
Я да раздвижим малко темата. Имам един хладилник ВЕКО с изгорял компресор . Намерих компресор и ще го сменя и зарердя. Ако всичко ереее наредени мисля да му монтиран една такава джаджа https://www.aliexpress.com/item/DC-1...ceBeautifyAB=0 с която да контролирам температурата и влажността, и да монтирам вентилатор който да върти въздуха в хладилника. Въпрос ми е каква е влажността в един хладилник и какво трябва да купя за да я поддържам около 65-70% ( влагоаабсорбатор или овлажнител )?
Коментар
-
От: Сушене на месо в хладилник
Овлажнител за въздух. Аз също ще преправям един хладилник, вече година му се точа ))) купил съм всичките джаджи.
По повод влажността наскоро четох в един форум, че много ефективно се получава като на местото на кутията за зеленчуци се сложат два съда единият с вода, а другият с морска сол. Солта поема и съответно оттдава когато е необходимо. Вентилатора не го включвай да работи постоянно. По 10 мин на всеки 12 часа е добре.
Коментар
-
От: Сушене на месо в хладилник
Да за вентилатора мисля да използвам някакво реле за време че е от UPS шкаф и доста вятър прави. Но имам и такива от захранвания компютърни които няма да е проблем да въртят и повече време.
Това за водата и едрата сол и аз съм го чел но няма да мога да го регулирам. Затова ще взема един овлажнител от OLX има за по 30-40лв. Я сега някой експерт да каже каква трябва да е влажността за сушене при температура 10-12градуса. Чел съм че при 14-16 градуса трябва да се суши, но най хубави ми стават мезетата при средна температура под 10градуса, така че мисля да настроя хладилника да поддържа 10-12градуса.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар