Позахладня,позаваля,виното се поналя и...се сетих за тази чудна гозба.
Навремето в Симитли една леля на жена ми правеше нещо уникално!Пролетес бях на гости там и се опита да го повтори,но...не беше същото.
Ще карам по спомен,по това,което благоверната ми приготвя в къщи,и по моя приумица.
Но ми се ще в тая тема,която считам че дължим на това наше национално ястие,да избистрим една наистина уникална рецепта-защо да не я кръстим и ОФРОУД КАПАМА?
Та така,на дъното на ГЮВЕЧА /задължително керамика/се постилат тънко нарязани парчета сланинка-облепя се отвсякъде.Аз бих предпочел пушена в случая.
После се застила със листа от кисело зеле и почва реденето-
ред свинско,ребърца,месце
ред нарязано кисело зеле омесено с мъничко суров ориз
ред пилешко,раздробено/някои слагат цяло пиле/
ред зеле
ред домашна македонска наденица/няма общо с магазинската-това са едро накълцани по-мазни парченца свинско,подправени,напълнени в червата и изсушени не много/
ред зеле
ред раздробено заешко месце...
ред зеле
ред нарязано домажно суджуче...
ред зеле
ред пушени гърдички...
ред зеле
аксо има пуешко,патешко или друга подобна птица,носи...
а,да и гъбки сложете в редчетата-и печурка,и кладница и изобщо каквато се намира.
ред зелце,покриваме хубаво пак с резенчета сланина,доливаме 200-300 трама винце-всекиму според вкуса и...
Замазваме плътно с тесто капака и 5 /пет/ часа на умерена фурна.
/...леля ми беше добавила и ярешко месо.../
Подправкитне са дафинов лист,чер пипер цял,бахар цял основно.Другото е според вкуса вече.
Ако някой току що е извадил прасенце или друго от пещта,да хвърля малко жар,капамата ,да замазва наново и ...когат се сети да вади.
Туй ми дойде наум в тази дъждовна заран,може и то глад да е,още не съм закусвал.
И задължително-с приятели!
http://www.offroad-bulgaria.com/show...99#post1045499
мнение 197

Навремето в Симитли една леля на жена ми правеше нещо уникално!Пролетес бях на гости там и се опита да го повтори,но...не беше същото.
Ще карам по спомен,по това,което благоверната ми приготвя в къщи,и по моя приумица.
Но ми се ще в тая тема,която считам че дължим на това наше национално ястие,да избистрим една наистина уникална рецепта-защо да не я кръстим и ОФРОУД КАПАМА?

Та така,на дъното на ГЮВЕЧА /задължително керамика/се постилат тънко нарязани парчета сланинка-облепя се отвсякъде.Аз бих предпочел пушена в случая.
После се застила със листа от кисело зеле и почва реденето-
ред свинско,ребърца,месце
ред нарязано кисело зеле омесено с мъничко суров ориз
ред пилешко,раздробено/някои слагат цяло пиле/
ред зеле
ред домашна македонска наденица/няма общо с магазинската-това са едро накълцани по-мазни парченца свинско,подправени,напълнени в червата и изсушени не много/
ред зеле
ред раздробено заешко месце...
ред зеле
ред нарязано домажно суджуче...
ред зеле
ред пушени гърдички...
ред зеле
аксо има пуешко,патешко или друга подобна птица,носи...

а,да и гъбки сложете в редчетата-и печурка,и кладница и изобщо каквато се намира.
ред зелце,покриваме хубаво пак с резенчета сланина,доливаме 200-300 трама винце-всекиму според вкуса и...
Замазваме плътно с тесто капака и 5 /пет/ часа на умерена фурна.
/...леля ми беше добавила и ярешко месо.../
Подправкитне са дафинов лист,чер пипер цял,бахар цял основно.Другото е според вкуса вече.
Ако някой току що е извадил прасенце или друго от пещта,да хвърля малко жар,капамата ,да замазва наново и ...когат се сети да вади.
Туй ми дойде наум в тази дъждовна заран,може и то глад да е,още не съм закусвал.

И задължително-с приятели!
http://www.offroad-bulgaria.com/show...99#post1045499
мнение 197
Коментар