Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гъби Сърнели

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Гъби Сърнели

    Здравейте, днес си купих от един гъбар от пазара няколко сърнели. Човека има диплом от лесотехническия и ми го показа, но аз съм малко притеснителен и все пак ще покажа и снимки на гъбите (знам, че не е правилно по снимки да се казава). Та по темата - как стават най-вкусни. Аз съм ги ял печени с масло, но си мисля дали няма да са по добре панирани.
    Прикачени файлове
    Александър

  • #2
    От: Гъби Сърнели

    И пържени в масло са супер. Тази гъба отровен двойник няма.

    Коментар


    • #3
      От: Гъби Сърнели

      Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
      И пържени в масло са супер. Тази гъба отровен двойник няма.
      Да, знам. Аз съм ги брал като малък, но вече не помня. Знам, че като още не е отворена се бърка с бяла мухоморка, но тя сърнелата май расте на открито само.
      Александър

      Коментар


      • #4
        От: Гъби Сърнели

        За повече инфо и за да не говорите леко....неверни неща се вмъкнете в гъбарската тема. Там ще откриете и рецепти и ред полезни други неща.
        Тази гъба има двойници но надали можеш да я сбъркаш с бяла мухоморка. Тези от картинката приличат на истински.
        Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
        Селска фурна аспух нема. Пак същият.
        В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

        Коментар


        • #5
          От: Гъби Сърнели

          Който е брал веднъж, няма как да ги сбърка с "псевдо двойниците им", но не си ли ги брал, по снимка не е желателно да започваш. Да не говорим, че дори не се смъртоносни двойниците им, с изключение на един, който расте само в южна америка и е причина за огромния процент отравяния ТАМ.
          Ако миришат на чорапи, хвърляй в тигана
          Ако не свършва добре, значи не е свършило!
          0888 315 794
          LZ1UPI
          A1 (Rh+)

          Коментар


          • #6
            От: Гъби Сърнели

            Вече са във фурната с масло. Не мога много да помириша, защото ми е запушен носа, но както казах, съм брал и съм 99% сигурен, че са истински. Просто исках да чуя още едно две мнения.
            Александър

            Коментар


            • #7
              От: Гъби Сърнели

              На фурната с масло сол и черен пипер и после в едни палачинки с малко нарязан домат - стана супер.
              Александър

              Коментар


              • #8
                От: Гъби Сърнели

                ако е от пазара на красно село - яде се без последствия
                Панирани наистина стават вкусни, но и тежички
                LZ1DWW

                Коментар


                • #9
                  От: Гъби Сърнели

                  В тигана....с масло...и червено вино ! Така съм вече 2-ра седмица. Панираните сърнели ги намирам за изхабени (въпрос на вкус ). Много се изписа в темата за гъбите за "отровните" сърнели,но тези от снимките,определено стават .

                  Коментар


                  • #10
                    От: Гъби Сърнели

                    Както бях писал и в темата за гъбите, сърнелите е хубаво да се бланшират (потопят за малко във вряща вода), ако ще се пържат.
                    Иначе се насмукват с олио и стават толкова тежки, че не могат да се ядат.
                    Стават и панирани, въпрос на вкус.
                    Майка ми ги бланшира и ги запечатва в буркани с малко сол.
                    Трябва обаче да се изваряват поне час.
                    Тези на снимката са си истински. Яж спокойно.
                    Your conscience is all you can take to your grave.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Гъби Сърнели

                      Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                      Както бях писал и в темата за гъбите, сърнелите е хубаво да се бланшират (потопят за малко във вряща вода), ако ще се пържат.
                      Иначе се насмукват с олио и стават толкова тежки, че не могат да се ядат.
                      Стават и панирани, въпрос на вкус.
                      Майка ми ги бланшира и ги запечатва в буркани с малко сол.
                      Трябва обаче да се изваряват поне час.
                      Тези на снимката са си истински. Яж спокойно.
                      От тебе го научихДа се топат у врела вода и после задушениТая седмица ги има толкова много из Вакарел че може да береш с каруци
                      К мирной жизни не пригоден.
                      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

                      Коментар


                      • #12
                        От: Гъби Сърнели

                        Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                        И пържени в масло са супер. Тази гъба отровен двойник няма.
                        Пенчо.....има и той е много коварен....Зелената мухоморка....и т.нар."Пантерка"......

                        Коментар


                        • #13
                          От: Гъби Сърнели

                          Първоначално публикуван от sithius Преглед на мнение
                          Пенчо.....има и той е много коварен....Зелената мухоморка....и т.нар."Пантерка"......
                          Трябва да си много кьорав. И донякъде далтонист. Разликите са очевадни. Ако е току-що поникнала, то е трудно, да се определи каква е гъбата, ама кой бере такъв дребосък.
                          http://www.google.bg/#hl=bg&source=h...3a85cc75088c80

                          Коментар


                          • #14
                            Първоначално публикуван от sithius Преглед на мнение
                            Пенчо.....има и той е много коварен....Зелената мухоморка....и т.нар."Пантерка"......
                            Гугъл знае всичко, да ама не. Надали някой, освен набедените за гъбари мургавелковци, може да обърка сърнела със зелена мухоморка. Набедената може да бъде сбъркана с една от мрежовките, кафявата сърнелка, която си е копие на истинската но е отворена доста по-дребна и малко трудно с пурпурна и нарцисова мухоморки. Сега за да няма обидени си признавам че съвсем умишлено цъкнах в търсачката и естествено изскочиха куп писания от хора които и халхабер си нямат от гъби. Не им се доверявайте сляпо.

                            И още нещо от мен, понеже тук на няколко пъти се спомена че панираната сънела ставала тежка. Някъде в гъбешката тема бях дал рецепта за панирана сърнела. Винаги след изваждането от тигана слагам парчетата в чиния на дъното на която има книжна салфетка. Пробвайте.
                            Последно редактирано от maxxx; 21-10-10, 23:02.
                            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

                            Коментар


                            • #15
                              От: Гъби Сърнели

                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 249.jpg
Прегледи:2
Размер:356.5 КБ
ID:5220811Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 244.jpg
Прегледи:2
Размер:355.5 КБ
ID:5220812Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 248.jpg
Прегледи:2
Размер:352.5 КБ
ID:5220813Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 240.jpg
Прегледи:2
Размер:347.6 КБ
ID:5220814Оказа се,че съм била сред много сърнели без да знам,че са ядливи,но пък си направих чудесни снимки за личната колекция.А относно пърженето...независимо дали са гъби или каквото и да било,винаги е желателно да се постави върху домакинска хартия,за да се отцеди повече от мазнината.
                              Не казвай "Хоп" преди да си скочил

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X