Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гъби Сърнели

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Гъби Сърнели

Здравейте, днес си купих от един гъбар от пазара няколко сърнели. Човека има диплом от лесотехническия и ми го показа, но аз съм малко притеснителен и все пак ще покажа и снимки на гъбите (знам, че не е правилно по снимки да се казава). Та по темата - как стават най-вкусни. Аз съм ги ял печени с масло, но си мисля дали няма да са по добре панирани.
    Прикачени файлове
    Александър

От: Гъби Сърнели

И пържени в масло са супер. Тази гъба отровен двойник няма.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
      Да, знам. Аз съм ги брал като малък, но вече не помня. Знам, че като още не е отворена се бърка с бяла мухоморка, но тя сърнелата май расте на открито само.
      Александър

Коментар

За повече инфо и за да не говорите леко....неверни неща се вмъкнете в гъбарската тема. Там ще откриете и рецепти и ред полезни други неща.
        Тази гъба има двойници но надали можеш да я сбъркаш с бяла мухоморка. Тези от картинката приличат на истински.
        Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
        Селска фурна аспух нема. Пак същият.
        В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Който е брал веднъж, няма как да ги сбърка с "псевдо двойниците им", но не си ли ги брал, по снимка не е желателно да започваш. Да не говорим, че дори не се смъртоносни двойниците им, с изключение на един, който расте само в южна америка и е причина за огромния процент отравяния ТАМ.
          Ако миришат на чорапи, хвърляй в тигана
          Ако не свършва добре, значи не е свършило!
          0888 315 794
          LZ1UPI
          A1 (Rh+)

Коментар

Вече са във фурната с масло. Не мога много да помириша, защото ми е запушен носа, но както казах, съм брал и съм 99% сигурен, че са истински. Просто исках да чуя още едно две мнения.
            Александър

Коментар

На фурната с масло сол и черен пипер и после в едни палачинки с малко нарязан домат - стана супер.
              Александър

Коментар

ако е от пазара на красно село - яде се без последствия
                Панирани наистина стават вкусни, но и тежички
                LZ1DWW

Коментар

В тигана....с масло...и червено вино ! Така съм вече 2-ра седмица. Панираните сърнели ги намирам за изхабени (въпрос на вкус ). Много се изписа в темата за гъбите за "отровните" сърнели,но тези от снимките,определено стават .

Коментар

Както бях писал и в темата за гъбите, сърнелите е хубаво да се бланшират (потопят за малко във вряща вода), ако ще се пържат.
                    Иначе се насмукват с олио и стават толкова тежки, че не могат да се ядат.
                    Стават и панирани, въпрос на вкус.
                    Майка ми ги бланшира и ги запечатва в буркани с малко сол.
                    Трябва обаче да се изваряват поне час.
                    Тези на снимката са си истински. Яж спокойно.
                    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                      Както бях писал и в темата за гъбите, сърнелите е хубаво да се бланшират (потопят за малко във вряща вода), ако ще се пържат.
                      Иначе се насмукват с олио и стават толкова тежки, че не могат да се ядат.
                      Стават и панирани, въпрос на вкус.
                      Майка ми ги бланшира и ги запечатва в буркани с малко сол.
                      Трябва обаче да се изваряват поне час.
                      Тези на снимката са си истински. Яж спокойно.
                      От тебе го научихДа се топат у врела вода и после задушениТая седмица ги има толкова много из Вакарел че може да береш с каруци
                      К мирной жизни не пригоден.
                      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                        Пенчо.....има и той е много коварен....Зелената мухоморка....и т.нар."Пантерка"......

Коментар

Първоначално публикуван от sithius Преглед на мнение
                          Пенчо.....има и той е много коварен....Зелената мухоморка....и т.нар."Пантерка"......
                          Трябва да си много кьорав. И донякъде далтонист. Разликите са очевадни. Ако е току-що поникнала, то е трудно, да се определи каква е гъбата, ама кой бере такъв дребосък.
                          http://www.google.bg/#hl=bg&source=h...3a85cc75088c80

Коментар

Първоначално публикуван от sithius Преглед на мнение
                            Гугъл знае всичко, да ама не. Надали някой, освен набедените за гъбари мургавелковци, може да обърка сърнела със зелена мухоморка. Набедената може да бъде сбъркана с една от мрежовките, кафявата сърнелка, която си е копие на истинската но е отворена доста по-дребна и малко трудно с пурпурна и нарцисова мухоморки. Сега за да няма обидени си признавам че съвсем умишлено цъкнах в търсачката и естествено изскочиха куп писания от хора които и халхабер си нямат от гъби. Не им се доверявайте сляпо.

И още нещо от мен, понеже тук на няколко пъти се спомена че панираната сънела ставала тежка. Някъде в гъбешката тема бях дал рецепта за панирана сърнела. Винаги след изваждането от тигана слагам парчетата в чиния на дъното на която има книжна салфетка. Пробвайте.
                            Последно редактирано от maxxx; 21-10-10, 23:02.
                            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 249.jpg
Прегледи:2
Размер:356.5 КБ
ID:5220811Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 244.jpg
Размер:355.5 КБ
ID:5220812Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 248.jpg
Размер:352.5 КБ
ID:5220813Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 240.jpg
Размер:347.6 КБ
ID:5220814Оказа се,че съм била сред много сърнели без да знам,че са ядливи,но пък си направих чудесни снимки за личната колекция.А относно пърженето...независимо дали са гъби или каквото и да било,винаги е желателно да се постави върху домакинска хартия,за да се отцеди повече от мазнината.
                              Не казвай "Хоп" преди да си скочил

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X