Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някой да има представа как се отглежда пъстърва в изкуствен водоем?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Някой да има представа как се отглежда пъстърва в изкуствен водоем?

Колеги, дали някой от вас може да сподели опит как се прави рибарник за пъстърва? Ама наистина да е опит, а не преразказ с елемети на разсъждения.

До: Някой да има представа как се отглежда пъстърва в изкуствен водоем?

Има литература по въпроса.
    Опита (ноухау) е скъп
    2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Преглед на мнение
      Има литература по въпроса.
      Опита (ноухау) е скъп
      Ха и това ми го казва МОДЕРАТОР.
      Спокойно можете да затворите сайта, защото какво освен място за споделяне на ноу хау е той? Разбира се, само който иска.

Коментар

Ха! Незнам какво общо има това, че съм модератор.
        Едва ли правенето на рибарник за пъстърва може да започне по описание на някой който е правил такова нещо. Ами ако не го е направил както трябва, но си мисли че неговата технология е върха? Ами ако не може да описва добре с думи делата си?
        Не си спомням колко имам на изпита по рибовъдство. Грамотното отглеждане на риба не е за всеки. Водата не е просто вода. Показатели като температура, твърдост, кислородно съдържание са определящи. Не може просто да завирим някоя рекичка и да си мислим, че всичко е точно.
        Хижа "Червен" до Тетевен. Там съм виждал хубав рибарник за пъстърва и ако имаш път и собственика е на кеф, може да ти разкаже как става
        Така да пуснеш въпроса и да чакаш да се надпреварват да ти пишат - няма да стане. Нито пък ще ти свърши работа. Поне теоретично е добре да знаеш какви са изискванията, а за да се направи на практика е добре да се види как са го направили други хора. Не само един.
        Успех!
        2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Преглед на мнение
          Ами ако не го е направил както трябва, но си мисли че неговата технология е върха? Ами ако не може да описва добре с думи делата си?
          Не си спомням колко имам на изпита по рибовъдство. Грамотното отглеждане на риба не е за всеки. Водата не е просто вода. Показатели като температура, твърдост, кислородно съдържание са определящи. Не може просто да завирим някоя рекичка и да си мислим, че всичко е точно.
          Хижа "Червен" до Тетевен. Там съм виждал хубав рибарник за пъстърва и ако имаш път и собственика е на кеф, може да ти разкаже как става
          Успех!
          Сега вече си ми от голяма полза, месри! Ето, че не е толкова трудно и не боли да дадеш малко акъл.
          Аз теоретично съм поизчел някои работи, ама друго си е някой да сподели и да каже кое става и кое не!

Коментар

Първоначално публикуван от batko_benny Преглед на мнение
            Сега вече си ми от голяма полза, месри! Ето, че не е толкова трудно и не боли да дадеш малко акъл.
            Аз теоретично съм поизчел някои работи, ама друго си е някой да сподели и да каже кое става и кое не!
            Хубави рибарници има и преди Якоруда като се пускаш от Юндола.

Коментар

В Сапарева баня има едно вилно селище , Парка се казва, та собственикът му си отглежда разкошна пъстърва, което мята на скарата, за клиентите си. Много е готино там, ако идеш, ще ти разкаже за рибата, той е словоохотлив.
              подаръци за мъже от FACOM
              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                В Сапарева баня има едно вилно селище , Парка се казва, та собственикът му си отглежда разкошна пъстърва, което мята на скарата, за клиентите си. Много е готино там, ако идеш, ще ти разкаже за рибата, той е словоохотлив.
                Той гледа и сивен и някакъв хибрид, но не са му големи бройките, в смисъл ако е за промишлено развъждане и люпене нещата са бая по-сложни.

Коментар

Миналата есен пуснахме е басейна на братовчедми 50 бройки за пробата Единствената услуга на рибата и беше постоянно течащата баирска вода. Хранихме ги с гранули и хляб, и станаха добри парчета. Немога да намеря снимките да покажа за какво става на въпрос. Всичко беше идеално докато не дойде времето да се чисти басейна
                  „глупава глава на краката почивка не дава”

Коментар

Ами виж само как си задал въпроса. Гол и бос.
                    Едно е промишлено развъждане друго е да си отгледаш 20-30 риби за собствени нужди. А ако нямаш поне теоретична основа не виждам смисъл да се захващаш с отглеждане на животинки.
                    Вече имаш рибарници за обикаляне. Вземи си фотоапарат с тебе и нещо за писане
                    2010 CRF 250 R

Коментар

Колеги, дали някой от вас може да сподели опит как се прави рибарник за пъстърва? Ама наистина да е опит, а не преразказ с елемети на разсъждения.
                      Каква ти е идеята ?
                      Тук в Родопите има мнооого рибарници и все са за пъстърва .
                      Може да се запознаеш с хората които са собственици на рибарници ( те не разбират от гледане , а само от бизнес ). Може да се запознаеш с човека който е изнасял(возил с ТИР ) рибата за Белгия . Има уникални тънкости - къде ще правиш почивка и къде ще сменяш водата за да закараш рибата жива .
                      Може да се запознаеш с човека който "дои" пъстървите майки - в рибарниците до Девин . Също уникална гледка .
                      Може да видиш рибарници които са фалирали ( неуспешни)- Чепеларе, Лъки ,Смолян , срутени от придошлата река ( бетонни - след с.Бачково , тунела) както и супер успешни - по пътя за Чудните мостове има няколко ,резервата "Тъмраш".
                      Дори има работещ цех за преработка на риба одобрен по Европейските норми ( чувал съм , че са само 3 в БГ ) ....намира се по пътя Пловдив-Смолян , след с.Хвойна на 4 км - разклона за Чудните мостове -няма как да не го видиш .Има и рибарник там.
                      Не се плаши от многото предупреждения на колегите . Ела и виж всичко което искаш или може да ти се случи , ако не знаеш какво искаш .
                      Забравих - пъстърва се гледа и в язовир Доспат - в "садки" - така наричат понтонните рибарници . Успешни и ... скъпи за поддръжка .
                      Въобще - каква ти е идеята , за да говорим по-конкретно .
                      ВАЖНО : Аз не разбирам от рибовъдство . Просто в моя край наблюдавам този процес още от дете - 1980г . От тогава са ми първите спомени и познавам много хора които с това си изкарваха хляба - докато имаше пазар за нашата пъстърва "навън".

А сага за опита "как се прави " рибарник ?
                      1. В Япония преграждат чистата планинска река с плетени прегради и така прават рибарници за пъстърва. От Смолян ходи делегация и после разказваха на нас - неуките .
                      2. В язовирите се прават плаващи рибарници с мрежа -"садки". Язовир Доспат.
                      3. В България се прават бетонни рибарници . Първите няколко години бетона отделя някакви отрови и рибата измираше...но по-късно ( или с някакви препарати) тези рибарници вече са действащи.
                      Рибарниците в Родопите .
                      НО.... за всички тези рибарници най-важното е естествената вода да е студена и чиста . Да има постоянен приток ( течаща вода) която да докарва кислород на рибата . За увеличаване на кислорода се слага течащата вода да пада от високо - 1-2 метра височина .
                      Да няма листопад в реката - образува се амоняк ( от гниенето) ,който убива пъстървата .
                      Да не е варовита водата .
                      Последните няколко реда са от човек който познава рибовъдството и то на пъстърва.
                      Успех в отглеждането на пъстървата !

Коментар

Имам 7дка място с лице на високопланинска река, та въпросът ми беше продиктуван от интереса ми да проуча възможността да си направя ферма за пъстърва.
                        А всичките ви въпроси и коментари са ми от полза, за което благодаря!
                        Чакам още подобни!

Коментар

Споделям кофти опит на мой приятел.
                          Всичко проучено и направено като хората.Рибата се развиваше успешно,дори и се кефехме на блесни без тройките,само за ударите и т. н.До първия сериозен сняг.
                          Оказа се,че никаква техника не може да пробие до там.
                          Рибата замръзна.......
                          Мястото е близо до Айтос.
                          SUBARU LEGACY 2.2 4WD GX
                          0878299791

Коментар

Колега незнам дали ще ти е от полза но в една техническа книжарница във Варна видях книга точно за отглеждане на риба.
                            Предполагам че и в София ще я има.Успех в начинанието.

Коментар

Първоначално публикуван от Златко Илев Преглед на мнение
                              Споделям кофти опит на мой приятел.
                              Всичко проучено и направено като хората.Рибата се развиваше успешно,дори и се кефехме на блесни без тройките,само за ударите и т. н.До първия сериозен сняг.
                              Оказа се,че никаква техника не може да пробие до там.
                              Рибата замръзна.......
                              Мястото е близо до Айтос.
                              Ето това е мега полезен пост!
                              1во защо замръзна рибата? Твоят приятел беше излял бетонни басейни ли? Да не би да са били много плитки?В смисъл той до какъв извод стигна- защо е замръзнала? И съответно какво трябва да се направи, за да не се стига до там?
                              А за техниката- нали това е офроуд сайт? Човек трябва да има оправдание (дори и за пред жена си), за да поддържа високопроходима техника в гаража си.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X