Здравейте,
незнам дали е на точното място темата (чудех се дали да е в наука или земеделие) и незнам дали ще попадна на някой, който разбира от химия или лекарства, като за начало, защото въпроса е в тази насока, но да пробвам!
Та, трябва ми метод за добиване на чисто масло от маслодайни растения - лавандула, роза, рицин и др. Предлагат ми да купя едни маслодайни насаждения, но ме притеснява пазара и искам поне да мога да ги преработвам, за да мога да не съм зависим от прекупвачи!
Това, което изчетох из интернет и изгледах доста видеа, но ми трябва мнение на някой дали ще се получи, преди да направя накоя глупост
Та намерих 4 основни метода за извличане:
Метод 1 - с преваряване във розоварни или такива за лавандула - този метод не ми допада, понеже получената суровина не е с това качесто, съдържа вода, а и трябва да се изгради нещо голямо и скъпо.
Метод 2 - да се екстрахира (извлече) чрез разтворител, като гледам из нета го правят със спирт 95%, някъде гледах с изопропанол и др. Това ми се вижда най-лесния метод а и имам всичко необходимо за него.
процедурата е следната:
1. слагат се листата, семената или друга част на растението, която отдава масло, заливат се със спирта и се бъркат 10-15 минуто, някои препоръчват да се начукат с дъска, за да пустнат повече масло.
2. прецеждат се през по-едра цедка, после се прецежда през филтър за кафе, за да остане само течност.
3. следващата стъпка е да се раздели спирта или какъвто е там разтворителя от маслото, като тук съм гледал вариант, в който го слагат в тенджера за готвене на ориз, ктдето над 60 или 70 градуса (пак зависи от разтворителя), спирта започва да се изпарява и накрая в тенджерата на дъното остава само маслото. С друг уред гледах, че го дестилират и по този начин пак си събират спирта, за да го използват пак и на дъното на дестилатора (който е за вода поринцип) остава пак маслото. - ТОЗИ МЕТОД НАЙ-МНОГО МИ ДОПАДА!!!
Метод 3 - с CO2 в "супер критично състояние". Този метод е доста сложен и май скъп, но накратко - въглеродния двуокис при определена температура, мисля че беше малко над 30 градуса и при определено налягане минава във фаза на "супер критичен флуид", т.е. течната и газообразната му фаза не се различават, този флуид в това състояние минава в контейнер, в който преди това сме оставили суровината (листа, семена или др.) от маслодайните растения, събира от тях маслото, минава през друг контейнер в който състоянието на флуида се нормализира и така се извежда оттам, а остава пак само маслото!
Метод 4 - с добавяне на друго масло - зехтин, кокосово лио или др. Този метод няма да е скъп, но ми е под въпрос крайния резултат. Та накратко, суровината (листа, семена или др.) от маслодайните растения се загрява за час - два на фурна до 100 градуса във фолио, за да се активират химическите свойства на растенията, после се сипва във буркан суровината, заедно със зехтина и после се слага в тенджера да ври на 100 градуса на водна баня два - три часа и по този начин растенията си пускат маслото в зехтина, после се цеди и е готово, но реално е смесено със зехтин!!!
Та моля, ако има разбирачи и в тази тематика, моля да помогнат, защото искам да получа някакво качествено масло накрая.
Благодаря предварително и ще има черпене ако станат нещата!
незнам дали е на точното място темата (чудех се дали да е в наука или земеделие) и незнам дали ще попадна на някой, който разбира от химия или лекарства, като за начало, защото въпроса е в тази насока, но да пробвам!
Та, трябва ми метод за добиване на чисто масло от маслодайни растения - лавандула, роза, рицин и др. Предлагат ми да купя едни маслодайни насаждения, но ме притеснява пазара и искам поне да мога да ги преработвам, за да мога да не съм зависим от прекупвачи!
Това, което изчетох из интернет и изгледах доста видеа, но ми трябва мнение на някой дали ще се получи, преди да направя накоя глупост

Та намерих 4 основни метода за извличане:
Метод 1 - с преваряване във розоварни или такива за лавандула - този метод не ми допада, понеже получената суровина не е с това качесто, съдържа вода, а и трябва да се изгради нещо голямо и скъпо.
Метод 2 - да се екстрахира (извлече) чрез разтворител, като гледам из нета го правят със спирт 95%, някъде гледах с изопропанол и др. Това ми се вижда най-лесния метод а и имам всичко необходимо за него.
процедурата е следната:
1. слагат се листата, семената или друга част на растението, която отдава масло, заливат се със спирта и се бъркат 10-15 минуто, някои препоръчват да се начукат с дъска, за да пустнат повече масло.
2. прецеждат се през по-едра цедка, после се прецежда през филтър за кафе, за да остане само течност.
3. следващата стъпка е да се раздели спирта или какъвто е там разтворителя от маслото, като тук съм гледал вариант, в който го слагат в тенджера за готвене на ориз, ктдето над 60 или 70 градуса (пак зависи от разтворителя), спирта започва да се изпарява и накрая в тенджерата на дъното остава само маслото. С друг уред гледах, че го дестилират и по този начин пак си събират спирта, за да го използват пак и на дъното на дестилатора (който е за вода поринцип) остава пак маслото. - ТОЗИ МЕТОД НАЙ-МНОГО МИ ДОПАДА!!!
Метод 3 - с CO2 в "супер критично състояние". Този метод е доста сложен и май скъп, но накратко - въглеродния двуокис при определена температура, мисля че беше малко над 30 градуса и при определено налягане минава във фаза на "супер критичен флуид", т.е. течната и газообразната му фаза не се различават, този флуид в това състояние минава в контейнер, в който преди това сме оставили суровината (листа, семена или др.) от маслодайните растения, събира от тях маслото, минава през друг контейнер в който състоянието на флуида се нормализира и така се извежда оттам, а остава пак само маслото!
Метод 4 - с добавяне на друго масло - зехтин, кокосово лио или др. Този метод няма да е скъп, но ми е под въпрос крайния резултат. Та накратко, суровината (листа, семена или др.) от маслодайните растения се загрява за час - два на фурна до 100 градуса във фолио, за да се активират химическите свойства на растенията, после се сипва във буркан суровината, заедно със зехтина и после се слага в тенджера да ври на 100 градуса на водна баня два - три часа и по този начин растенията си пускат маслото в зехтина, после се цеди и е готово, но реално е смесено със зехтин!!!
Та моля, ако има разбирачи и в тази тематика, моля да помогнат, защото искам да получа някакво качествено масло накрая.
Благодаря предварително и ще има черпене ако станат нещата!
Коментар