Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Резитба при овощните дървета.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Резитба при овощните дървета.

Ще ми се да разбера логиката на пролетната резитба при плодните дървета. Изчетох няколко професорски книжки, но не ми стана ясна идеята. Става въпрос за първа резитба на дръвчета, засадени преди 1.5г. Каква е идеята на съкращаването във височина? Как така съкратената пръчка расте, а не се разклонява в сряза? Разбрах 120о - разклонение в хоризонтална равнина, както и 30-40о наклон вертикално, но на практика ???
    Както казва един мой приятел - "Трябва да осакатиш 10-ина дървета, за да се научиш". А аз неискам да бастисвам нищо.
    Съзнавам, че темата е налудна, но все пак трябва да има някакви общи правила и стъпки. А времето за рязане изтича.
    Тъй че нещо поднесено на популярен език и в телеграфен стил, би било полезно за всички пишман градинари.
    За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

От: Резитба при овощните дървета.

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение
    Ще ми се да разбера логиката на пролетната резитба при плодните дървета. Изчетох няколко професорски книжки, но не ми стана ясна идеята. Става въпрос за първа резитба на дръвчета, засадени преди 1.5г. Каква е идеята на съкращаването във височина? Как така съкратената пръчка расте, а не се разклонява в сряза? Разбрах 120о - разклонение в хоризонтална равнина, както и 30-40о наклон вертикално, но на практика ???
    Както казва един мой приятел - "Трябва да осакатиш 10-ина дървета, за да се научиш". А аз неискам да бастисвам нищо.
    Съзнавам, че темата е налудна, но все пак трябва да има някакви общи правила и стъпки. А времето за рязане изтича.
    Тъй че нещо поднесено на популярен език и в телеграфен стил, би било полезно за всички пишман градинари.
    Прави се резидбата на височина, а да може да "налеят" малко клоните...
    Това защо срязването на клона расте, ами виж например, че ако не се постригваш, косата расте по бавно, отколкото когато се пострижеш...
    Ако си виждал, има овошки, които са им срязани всички водещи клони и са направени да растят на плод, не на височина, те са едни ниски, та дебели/клони/ дръвчета...
    За резитбата, няма точно определени принципи/поне така ми каза един любител/
    Основното е да поддържаш "обратно чашковидната" форма на дръвчето, ако са малко да се подрежат така, че да растят на височина, за да може да се заздравят, пък после можеш да ги направиш, като тези дето са им срязани водещите клони и растят на плод, няма да се катериш по тях, няма нищо.....
    В училището, дръвчетата им подкастрят само първите клони/от долу, на горе/, и ги оставят да растата
    Не претендирам, че съм някакъв спецялист, уча го, но само 2ра година..
    За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
    Honda Dominator 650
    088ЧЧ93979-->Борис
    0878956Ч38-->Борис

Коментар

Цецко, в кратце - има декоративна резитба и такава за повече плод
      Декоративната ти е ясна
      Тази за повече плод е според зависи вида дърво, както и дали е в масив или само в средата на двора.

Кажи ся кво те вълнува по-специфично и ква е целта на упражнението.
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
        ....
        Кажи ся кво те вълнува по-специфично и ква е целта на упражнението.
        Ами имам 20-тина дръвчета, засадени през есента на 2010. Миналата пролет не ги рязах, а една ябълка даже върза. Есента ги мулчирах и даже обвих стеблата с амбалажна хартия / все едно съм знаел каква ще е зимата/. Не съм решил да ставам земеделски производител, но и не ми трябват дърва за огрев. Идеята ми беше по-малко разправии, че като отида там 2 дни кося като бесен. Питах познат как се реже и получих комплексен отговор: "режеш ги така, че да ти ареше".
        А плантацията е: ябълки, круши, сливи, праскови, кайсии и за аромат 2 дюли.
        Незнам какво е оцеляло след зимата, че е на 200км. от Софето.
        ПП За декоративните храсти си имам храсторез.
        За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Еми щом няма да произвеждаш, режеш на принципа да префърча пиле - демек се пробваш да оформиш корона (пак според дървото де) и да не си пречат клоните един на друг. Нататък е висш пилотаж, ама той не те вълнува.

ПП Имах предвид че има и декоративни дървета, а там не става баш с храсторез
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Оня ден като бехме заедно що не казащеше да минеш с още една каменица

Не съм голям специалист но нашите дръвчета си ги оправям аз.

Стремиш се при тези първи резания да оформиш бъдещата корона на дръвчето.Да е широка и разлата както ти каза колегата (чашовидна).Да не расте нагоре като бор а оставяш няколко основни клона.И да излизат от стеблото колкото се може под тъп ъгъл.Като се отрупа от плод в бъдеще време да се извива надолу а не да се отчепи.Махаш и тези клонки които растат навътре в короната да не я сгъстяват.
            К мирной жизни не пригоден.
            Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Тони, ква чашовидна корона ще направиш на круша?

Коментар

По принцип всеки вид има своите особености , но като цяло трябва да спазваш няколко основни правила.

-Целта ти е да получиш три до четири етажа съставени от три максимум четири основни клони. В идеалния случай трите клона са разположени като емблемата на мерцедес, като се стремиш да се разминават на различните етажи /да не са един под друг по вертикала/ иначе ще се засенчват.
                -Подрязването на клоните се прази както казаха колегите да се заздравят самите клони но също и да се разшири самата корона. Ясно се различават така наречените едногодишни леторасли, това е часта от клона с по-различен цвят, реже се 1/3 от върха надолу от този леторасъл ВИНАГИ РЕЖИ НАД ВЪНШНА ПЪПКА понеже от тази пъпка ще продължи да расте клона предстоящата година /така се получава разширяването/. Тези основни клони режеш на еднаква височина по хоризонта тъй наречения равен старт. Така постепено ще достигнеш 2-ри и 3-ти етаж за няколко години. Не се притеснявай за височината всички дървета се стремят да върват нагоре.
                - Никога не режи върха преди да си достигнал желаните етажи , след като ги направиш спокойно можеш да го отрежеш като го изравниш с клоните от последния етаж и так аще си регулираш и височината която искаш.
                - Другото е обрастваща дървесина и плодни пъпки. От обрастващата дървесина махаш всичко което е под първия етаж основни клони ,гледаш да не допускаш клонки насочени навътре към стблото "да играе вятър" ако обаче липсва друга такава дървесина просто я намаляш на половина.

Сега малко за различните сортове:

-Крушата , сливата и ябълка си оформят короната почти сами особенно първите две. Там се намесвай изключително за равния старт и дори може да се наложи да слагаш "припънки" с които да разтваряш клоните навън.
                - кайсия и череша също почти не се режат за оформяне , регулирай летораслите и в никакъв случай не режи върха много се дразня когато някой "продавачи" на пазара отрежат върховете.
                - прасковата прави много обрастаща дървесина там е хубаво да ти помогне някой при оформяне на короната развива се бавно и с голям зор се оформя

Дано съм бил полезен опита ми е личен , е чета и книжки де ама по малко .
                Няма да се плашиш смело напред, няма такова нещо като осъкатяване , което сгрешиш тази година ще поправиш другата ако не с резидба то с нова фиданка
                Последно редактирано от Jivko; 27-03-12, 13:11.
                088455338две
                "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
                Джамбазов 2010г..

Коментар

Я каква полезна информация намерих във Фермера:

Резитбата е основна операция при отглеждане на плодни дръвчета. Особено важна е тя в началния (младенчески период) на

дръвчетата преди да встъпят в плододаване. При формиране на короната и регулиране на растежа на овощните дървета, трябва да се познават и прилагат някой основни принципи. Те са важни с оглед осигуряване на оптимални условия за бъде- щото плододаване на овошките.

ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЗДРАВ СКЕЛЕТ ЗАВИСИ ОТ ЪГЪЛА НА СРАСТВАНЕ

Важно за бъдещия плодов товар е осигуряване на здраво срастване между скелетните клони и скелетни разклонения на дърветата. Здравината на срастването зависи от ъгъла на разклоняването, от съотношението в дебелината и от броя на скелетните клони на един етаж. Ъгълът на разклоняването на скелетните клони трябва да бъде най-малко 45° спрямо вертикалната ос на централното стебло (водач). При по-остър ъгъл срастването е по-слабо и често води до разцепване.

ФАКТОРИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВА ВРЪЗКА

Здравината на срастването зависи и от дебелината на двете части. Колкото по-дебела е частта, която носи разклонението, толкова по-здрава е връзката между тях и обратно. При еднакви или близки по дебелина части, дебелината на срастването силно намалява.

Здраво срастване се получава, когато на един етаж има три, най-много четири скелетни клона. При сортове с прибранорастящи корони е за предпочитане да се оставят три скелетни клона на етаж, а при сортове с по-щироки корони броят на клоните в един етаж може да бъде четири, като най-често те са разположени на кръст.

ОТДЕЛНИТЕ ЧАСТИ НЕ ТРЯБВА ДА СИ ПРЕЧАТ

При формиране на короната на овощното дърво е необходимо да има известна съразмерност (съдоподчиненост) в силата на растежа на водача и отделните скелетни клони и разклонения.Това се постига чрез различно по сила съкращаване или чрез изменяне на наклона спрямо вертикалната ос. Регулиране на силата на растежа чрез резитба се постига, като се изхожда от правилото: за да отслабим един клон, трябва да го съкращаваме повече, а за да го засилим - по-малко. Например:различни по сила скелетни клони в един етаж се уравновесяват, като силните се режат по – силно, а слабите – по-слабо, или изобщо не се режат.

СЪКРАЩАВАНЕТО ЗАВИСИ ОТ МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО

Колкото по-високо по водача е разположен даден скелетен клон, толкова по-силно се съкращава. Целта е да не засенчват намиращите се под него скелетни клони. Същото правило се прилага и за скелетните разклонения по даден скелетен клон. Освен чрез съкращаване на централната ос отслабване на растежа на скелетен клон може да се получи и чрез по-силна резитба на обрастващата по него дървесина.

СКЕЛЕТНИТЕ КЛОНИ И РАЗКЛОНЕНИЯТРЯБВА ДА СА БЛИЗКО ДО ХОРИЗОНТАЛАТА

Растежът на скелетните клони и разклонения, както и гарнирането им с обрастваща дървесинаq е в голяма зависимост от наклона спрямо хоризонталата. При вертикално или слабо вертикално положение на даден клон от близките до върха растежни точки се развиват силни леторасти. При по- ниско разположените се наблюдава рязко отслабване на растежа, като значи- телна част от пъпките в основната част не се развиват и остават в спящо състояние. Това води да изнасяне на плододаването в периферията на короната. С намаляване на наклона спрямо хоризонталата растежът към върха постепенно отслабва. Намалява и броят на неразвитите пъпки към основата на скелетните разклонения.

ЗАКОНОМЕРНОСТИТЕ ИМАТ ЗНАЧЕНИЕ

При наклон 30° спрямо хоризонталата се развиват почти всички пъпки по дължината на клона и се получават еднакво силни обрастващи клонки. При хоризантално разположение на клона най-силен е прирастът в основната му част, а при дъговидно в

извитата. В зависимост от възрастта на дръвчето и преследваната цел овощарят може да използва тази закономерност. Тя му позволява както бързо да изгради короната, така и когато се налага по-добро гарниране, да наклонява клонките, но не повече от 30° спрямо хоризонталата.

Коментар

Последният ти пост съдържа синтезирана и полезна информация - сам виждаш как неволята помага. Аз ще направя само няколко малки допълнения.
                    1. Ако прекалиш с резитбата в желанието си да оформиш красива корона, дървото се стресира и през следващия вегетационен период хвърля всичките си сили в изграждане на вегетативни органи (клони), оставяйки на заден план създаването на плодове.
                    2. Ако оставиш твърде много плодни пъпки, ще получиш много, но дребни плодове.
                    Следователно: можеш да направиш резитбата в два етапа - основна и след цъфтежа - прореждане. В промишлени условия това е трудно, но в малки градини е приложимо и полезно.
                    Когато съкращаваш (режеш) клон: винаги над външна пъпка (както вече беше казано) и наклона на ъгъла на среза насочен извън пъпката - така че, ако завали дъжд падащата дъждовна капка да не се стече в пъпката - влагата е подходяща среда за гъби и микроорганизми.
                    Някои овощни видове имат силно изразен стремеж към растеж във височина (ябълка) и подходяща за тях е подобрена етажна корона. Можеш сам да намериш как се оформя. Други видове сами оформят правилна корона (праскова) - за тях подходящата корона е "свободно растяща".
                    Успех! После ще дойде желанието за присаждания, което е друга тема...
                    00359893488603

....нямам си вече LR...

Коментар

Помага неволята и още как, а статията е от 2009 и досега не съм я мярнал.

Ето за това иде реч - една основа и после надграждане. Всеки като кихне по малко от собствен опит и картинката ще се избистри.

Коментар

Първоначално публикуван от Jivko Преглед на мнение
                        По принцип всеки вид има своите особености , но като цяло трябва да спазваш няколко основни правила.
                        ....)
                        Ето и това чак сега го видях. Благодаря!

Коментар

На вилата имам 23-24 овощни дръвчета повечето засадени 2008. Тази година за втори път аз ги режа и може да се каже, че се уча от своите грешки от предходната година. В написаното до тук не видях нещо важно и за това ще го напиша аз. Много е важно клоните да не се пресичат и засичат по никакъв начин защото като духне малко вятър ще се блъскат един в друг и от това ще им опада първо цвета, а по късно и плода. Друго основно нещо е под по-горен по-голям клон да не се оставя по-млад защото ще е на сянка. За ябълките от опит мога да кажа да не се оставят много дълги тънки клони защото плодовете са тежки и клоните провисват силно. На младо дръвче гледай да не оставяш централни клони да вървят много нагоре защото после ще ти е жал да ги отрежеш. Общо взето клоните растат на дължина и ако не им отрязваш края не се разклоняват. Друго нещо което ми прави впечатление е че като започнеш да режеш за първи път отначало не режеш много от страх и постепенно ставаш по-смел и режеш повече. Различните дървета се режат различно, например слива и праскова до някъде си приличат, но нямат нищо общо с ябълка или круша. Дръвчетата са ми млади още, но няма дръвче на което да не сме опитали плода. Миналата година имахме много праскови и нектарини и по-малко ябълки, по-миналата обратното. Черешите и сливите се развиват по-бавно и имаха плод колкото да ги опитаме.
                          Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                          Телефон - в профила!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X