Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Регистрация в данъчното след много години...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Регистрация в данъчното след много години...

Щя обясня нашироко, но на стара техника винаги има цяла история на проблемите... От доста години карам един силно модифициран ГАЗ-69. Това колко много и какви проблеми при узаконяване, прехвърляне (че беше собственост на починал мой роднина) и сменен някога двигател... могат да се пишат с томове и продължаваха години. Това самолет да се регистрира е НИЩО... Отелено проблеми имах с Военния отдел (джипа е с наряд) че искаха да се подписвам – аз не съм собственик и докато не стана не подписвам нищо (а собственика е починал) и заплахи със съд, звънене на шефовете ми в работата... Стигнах до там да платя на адвокат и документално всичко се уреди полу-сиво чрез покупко-продажба (от мой роднина) с нови номера, талони и т.нт. в 2005г. От там започнаха мъките за регистрацията в данъчното в малък дивен (от ДИВ) град, застинал в 80-те (най-вече като държавни структури). Като казаха „НЯМА ГО В СИСТЕМАТА И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ!?“ и КРАЙ... Познати се майтапиха, че нещо съм ядосал някоя от данъчното в миналото, но аз не помня...

Застраховка „Гражданска отговорност“ винаги имах, а по това време можеше и да се минава на технически преглед... ако се знае къде и всичко беше наред и никъде никакви проблеми. После дойдоха над 5 години с лични проблеми и изобщо не ми беше до джипа и изобщо до каквото и да е изобщо.

Та... Миналата година реших все пак да опитам да го регистрирам в местното данъчно... ОТНОВО... И пак греда... „Той никога не бил регистриран... Не знаели какво да направят... Трябвало да плащам от 2005г. всички данъци...“ Доколкото знам 5 годни е давността +1 текущата се плащат. Стигнахме до това че трябвало да платя САМО 7 години данъците назад... и изобщо отношението е просто... Мислех чак да снимам - „НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ РАБОТИМ!, а при опит да попитам нещо - „ТОВА НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ!“ Смятам че не съм конфликтен и в други градове редовно плащам данъците на кола която използвам собственост на роднини и никакви проблеми въпреки че там единия собственик е на 100 години и периодично искат да присъствал...

В крайна сметка ми направиха забележка че тези които искат та свършат нещо не идвали петък следобед... (такава ми е работата че и това време беше чудо да го намеря) и че изобщо били натоварени и скоро нямало да стане... а работното време привършвало. Просто нямам нерви да се занимавам с тези.. Попреживях някои неща и ПРОСТО вече не понасям такава наглост... (то и преди не я понасях, но вече имам оправдания )

Накратко - не искам да плащам нищо на такива структури в този град... Може да кажете - „изтърпи ги още малко...“ Не мога повече... Има ли вариант да го регистрирам в данъчното на друг град и там да си плащам данъци и т.нт.? За целта мога да направя промени в адресната си регистрация (настояща и постоянна) – имам възможност да използвам и втори адрес, ако това е решението или част от него.
    Уточнявам – не търся да ми е по-евтино. Просто не мога да си късам повече нервите с тези...

Я кажи за кой град иде реч

Коментар

Не смея... че на една от слуЗителката...хммм.. да речем роднина мисля че влиза в този форум. А това е малък град (почти село) и лесно ще разбере... а сме хайде не приятели, а добри познати. Тук има само няколко ГАЗ-69 и се знае кои са им собстенци.

Дюма младши май беше написал че ако жена не е права, трябва да им се извиниш. Не помня да съм забърквал... каши в миналото, но какво пречи да съм виновен, без да знам?
      Последно редактирано от TStanim; 25-06-20, 16:36.

Коментар

• cecoa1
        cecoa1 коментира
        Редактиране на коментар
        И аз не съм конфликтна личност, но в определени ситуации е добре малко да си отстояваш правата. Все пак на тая администрация им плащаш заплатите, излязъл си с триста зора от работа, а те ще викат, че било петък. Е, да ти покажат къде пише, че в петък не може и не става...

• TStanim
        TStanim коментира
        Редактиране на коментар
        О, определено не бях се вцепил като една жена пред мен и те да я солят и солят... Но скандал да се прави.. няма смисъл – нищо не се постига. Трябва да се прави умно, а за това трябват знания за хилядите наредби, наредбички и закони.. и кое и как е правилно да се прави. Уви не съм вещ в областта. Затова просто си тръгнах от там. От написаното в темата тук (и най-вече от IvanIvanovi) поучих информация как правилно да постъпя и сигурно ще опитам пак така, а ако не се получи отново... пак при юрист/адвокат.
        Последно редактирано от TStanim; 25-06-20, 22:31.

Ако си смениш постоянния адрес(по лична карта), не мисля че ще има някакъв проблем да си прехвърлиш регистрацията на джипа там. Но трябва да минеш през КАТ за нови талони, може и без да сменяш номерата вече. И внимавай новият район да не се окаже по-зле от стария.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

Не просто няма начин. Напротив - изключително съм доволен в града в който мисля да го регистрирам. Даже консултант имаше в данъчното и ми помогна с документите... за едни имоти. Е.. ПЛАТИХ СИ... и за него..
        По различни прчини не искам да сменям основния си адрес. А постоянния май не върши работа в случая и изобщо затова питам, че в тази област нямам никаква яснота.

Коментар

Адресите са постоянен - по лична карта, и настоящ - регистрираш се в общината където живееш. Ся може и да са мръднали към 20-ти век данъчните и КАТ, но едва ли. Ще искат личната карта за адрес. Но не се знае, може да те изненадат.
          Ford Maverick II 2.3 XLT
          Ford Mondeo MK5

Коментар

От личната карта зависи къде ще ти е партидата, съответно-къде ще плащаш данъци. Т.е. от постоянния адрес.
            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Аз мисля, че писмо с обратна разписка, написано от юрист на хартия с официална бланка на юридическата кантора, писмото адресирано до данъчното + още едно писмо същото с добавка КОПИЕ то началника на данъчното.

Юриста може да предложи текста и т.н.

Идеята е да се ударят по слабото място разните клатикуровци/ки, кой ще си рискува прехранат заради един инат съгражданин...

Е ще струва някой лев, но е цивилизовано и има голям шанс да свърши работа, казвам от опит в подобен казус.
              Бъдете живи и здрави!

Коментар

• cnc82
                cnc82 коментира
                Редактиране на коментар
                Подкрепям с две ръце !

данъкът е по постоянен адрес, но за да смениш постоянния адрес и съответно талоните на колата в КАТ искат бележка за платен данък.

аз не разбрах от писането, ти подаде ли декларация по ЗМДТ или устно искаше да я регистрираш????

декларация може да подаеш и по пощата с обратна разписка и те са длъжни да ти дадат входящ номер и ако има проблем, се обаждат по телефона..... ако не иска служителката, жалба с входящ номер до шефа на данъчното, ако не, до неговия шеф. искай писмен отказ от регистрация във всички случаи, за да можеш после да го обжалваш.

Коментар

• santaclash
                santaclash коментира
                Редактиране на коментар
                Като ги няма документите за придобиване- т.е. договорът и бележката, че е платен местен данък тогава, когато е придобита, ще му искат застрахователна оценка. И става една...

Малко не схванах въпроса IvanIvanovi ... Просто обясних какво е положението много накратко (че над 5 години този стар джип не е каран и не е регистриран в данъчното и че в момента го възстановявам). Попитах каква е процедурата за регистрация и колко трябва да платя. НИЩО повече. Всички документи (вече) са идеални и аз съм единствен собственик. Веднага след това последва.. описаното в началото на темата. Малко съм отвикнал на това отношение. Може просто да съм случил лош момент... и беше близо до края на работното време в петък. В същата година ги безпокоих за един имот. Те пак казаха НЕ МОЖЕ.. и аз просто си тръгнах и отидох при адвокат. Явно пак ще е така но, просто исках да се отърва от това данъчно ако е възможно.

Коментар

Първоначално публикуван от TStanim Преглед на мнение
                Малко не схванах въпроса IvanIvanovi ... Просто обясних какво е положението много накратко (че над 5 години този стар джип не е каран и не е регистриран в данъчното и че в момента го възстановявам). Попитах каква е процедурата за регистрация и колко трябва да платя. НИЩО повече. Всички документи (вече) са идеални и аз съм единствен собственик. Веднага след това последва.. описаното в началото на темата. Малко съм отвикнал на това отношение. Може просто да съм случил лош момент... и беше близо до края на работното време в петък. В същата година ги безпокоих за един имот. Те пак казаха НЕ МОЖЕ.. и аз просто си тръгнах и отидох при адвокат. Явно пак ще е така но, просто исках да се отърва от това данъчно ако е възможно.
                ще попитам пак: подаде ли декларация за придобиване на лек автомобил, каквото задължение имаш по закона за местните данъци и такси? ако не си, попълваш я и я внасяш в приемната на данъчното срещу входящ номер. те трябва да си вземат данните за определяне на размера на данъка от КАТ по служебен път

ето ти декларацията да си дръпнеш линк

ето ти и текста от закона

Раздел IV.
                Данък върху превозните средства

Чл. 52. С данък върху превозните средства се облагат:
                1. (изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) превозните средства, регистрирани за движение по пътната мрежа в Република България;
                2. корабите, вписани в регистрите на българските пристанища;
                3. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г.) въздухоплавателните средства, вписани в държавния регистър на Република България за гражданските въздухоплавателни средства.

Чл. 53. Данъкът се заплаща от собствениците на превозните средства.

Чл. 54. (1) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Размерът на данъка се определя от служител на общинската администрация въз основа на данни от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, и се съобщава на данъчно задълженото лице.
                (2) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Данните по ал. 1 се предоставят от Министерството на финансите на общините:
                1. ежедневно - чрез изградена и функционираща автоматизирана връзка между Министерството на финансите и софтуерния продукт за администриране на местните данъци и такси на съответната община за обмен на данните от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, или
                2. ежемесечно - на електронен носител.
                (3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Алинея 1 не се прилага, когато:
                1. пътното превозно средство е придобито по наследство;
                2. пътното превозно средство е собственост на повече от едно лице;
                3. собственикът/собствениците на пътното превозно средство няма/нямат постоянен адрес, съответно седалище на територията на страната;
                4. са налице основания за предявяване право на освобождаване от данък;
                5. (отм. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г., нова - ДВ, бр. 96 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) са налице основания за ползване на данъчни облекчения по чл. 59, ал. 4.
                (4) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., предишен текст на чл. 54, изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., доп. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., предишна ал. 1, изм. - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г., изм. - ДВ, бр. 96 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Собствениците на превозни средства, с изключение на случаите по ал. 1, декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им. За превозните средства, които не са регистрирани за движение в страната, двумесечният срок започва да тече от датата на регистрацията им за движение. При придобиване на превозно средство по наследство декларацията се подава в срока по чл. 32, като в случай че същата не е подадена в посочения срок, служител на общинската администрация образува служебно партида за превозното средство въз основа на данните, налични в общината и в регистъра на населението.
                (5) (Нова - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Когато собствениците на превозни средства нямат постоянен адрес, съответно седалище на територията на страната, декларации се подават пред общината по регистрация на превозното средство.
                (6) (Нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Собствениците на превозни средства предявяват правото си на освобождаване от данък или за ползване на данъчно облекчение с данъчната декларация по ал. 4 или с подаване на нова данъчна декларация.
                (7) (Нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г., изм. - ДВ, бр. 96 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Служителят на общинската администрация може да изисква документи, удостоверяващи факти и обстоятелства, имащи значение за данъчното облагане.
                ( (Нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Подадената декларация от един от съсобствениците ползва останалите съсобственици.
                (9) (Нова - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Когато липсват данни за годината на производство на пътното превозно средство, за такава се приема годината на първата му регистрация.
                (10) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., предишна ал. 7, изм. - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Когато няма налична информация в общината за платения данък по чл. 44, собственикът представя документ за платения данък при придобиването на декларираното превозно средство, а в случаите по чл. 168 от Закона за данък върху добавената стойност - документ, удостоверяващ внасянето на данъка върху добавената стойност.
                (11) (Нова - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., предишна ал. 8, изм. - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Когато в свидетелството за регистрация на превозните средства по чл. 55, ал. 7 липсват данни за допустимата максимална маса на състава от превозни средства, в декларацията по ал. 4 се посочва допустимата максимална маса на състава от превозни средства, определена от производителя.
                (12) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) При установяване на допълнителни обстоятелства, които са от значение за определяне размера на данъка, дължимият данък се определя от служител на общинската администрация и се съобщава на лицето.

Коментар

Разбрах. Не, не съм. Само ги питах какъв е реда и колко ще струва и след... своеобразния отговор си тръгнах. Благодаря. Още не е в движение техниката, защото бавно се справям с ремонта. Явно малко.. повече съм позагубил форма, така че има време още малко да помисля какво да правя но определено имам вече.. информация за правилно решение
                  Последно редактирано от TStanim; 25-06-20, 21:44.

Коментар

• IvanIvanovi
                    IvanIvanovi коментира
                    Редактиране на коментар
                    има глоба за неподаване на декларацията в двумесечния срок. На коя дата колата документално стана на твое име?

В 2005г. За по-голяма точност мога да погледна документите но... съм попресрочил малко...
                  Да, имаше причини (в началото на темата) но това не променя факта.

Коментар

• IvanIvanovi
                    IvanIvanovi коментира
                    Редактиране на коментар
                    да, очевидно са минали повече от два месеца, но хубавато е, че глобата за неподаване е с изтекла давност

• piron45
                    piron45 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Като работих в София си купих кола и номерата и бяха софийски. Не я регистрирах в данъчното и 7г не бях плащал данък. Като се върнах в Самоков си смених адресната регистрация и номерата на колата. Регистрирах я в данъчното на Самоков и си плащах данъка от момента на регистрация на новото място. Никой не ми е търсил нищо за минали години.

• IvanIvanovi
                    IvanIvanovi коментира
                    Редактиране на коментар
                    щото си сменил номерата и общината си се разминал

Първоначално публикуван от TStanim Преглед на мнение
                  В 2005г. За по-голяма точност мога да погледна документите но... съм попресрочил малко...
                  Да, имаше причини (в началото на темата) но това не променя факта.
                  Пускай си една декларация, както ти казаха по-горе. Давност за глоба на административно нарушение е една година, не могат да те глобят. Ще ти начислят евентуално данъци за 5 години назад, плащаш и си редовен.
                  Ford Maverick II 2.3 XLT
                  Ford Mondeo MK5

Коментар

Да, явно ще е така. Ще пия едно обезболяващо за хроничната мигрена превантивно (гледам не по-често от веднъж седмично), с флага и напред...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X