Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Чип тунинг на Cherokee 2.5 TD

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Чип тунинг на Cherokee 2.5 TD

Здравейте! Казвам се Мартин Христов, на 35 години, от София. От доста време съм запален по Off Road-а, но като всяко мъжко хоби и това е свързано с пари! Но както се казва, който иска намира начин и така преди 3 месеца се обзаведох с Jeep Cherokee 2.5 TD - 97 ма година (двигател на Рено). Навъртях му на бързо почти 3 500 км., като повече от половината са по баирите на Родопите и Рила. Да чукна на дърво, но до сега проблеми с прегряване на двигателя не съм имал, въпреки няколкото доста серьозни натоварвания (1.5 - 2 часа с по 140-150 км/ч по магистралата и щурма на доста стръмни баири в лятната жега)! Като всеки мераклия и аз вече кроя планове за "префасонирането" на заводския вид на возилото си и с оглед на скромните 122 кс. под капака му реших да започна от посилването на двигателя. Попаднах на оферта за чип тунинг със следните параметри:

Стойност (фабрична) Максимална мощност(hp) 116 / 3900 min-1 Стойност (Tuning)140 / 4000 min-1, Максимален въртящ момент (Nm) Стойност (фабрична)278 / 1800 min-1 Стойност (Tuning)342 / 1710 min-1, Максимална скорост (km/h) Стойност (фабрична)162 Стойност (Tuning)169, Ускорение (km/h s) Стойност (фабрична)12.3 Стойност (Tuning)11.2, Разход на гориво (l/100 km) Стойност (фабрична)10.5 Стойност (Tuning)9.3

Офертата е малко под 1000 лв. и с 5 години гаранция! Реални ли са тези показатели на тунинга и струва ли си според вас (с оглед на следващ лифт и подсилване на окачването, смяна на гуми, поставяне на броня, лебедка и шнорхел)? Ако горепосоченото в схемата е вярно (приложените данни са за италианския двигател), ще трябва ли да монтирам и ел. система за допълнително охлаждане на двигателя..?!! Извинявам се предварително за малко дългия пост и ако въпросите ми се сторят глупави на някой, но както се казва с питане и до Цариград се стига...!
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 23-09-09, 16:48. Причина: подреждане на данните в таблицата

До: Чип тунинг на Cherokee 2.5 TD

Смятам, че няма да имаш нужда от допълнително охлаждане, разбира се ако системата е изправна.
    Може да провериш и тези:

http://www.rica.nl/chiptuning/showup...k=41&Model=410, http://rica.nikiboy.com/

Коментар

Благодаря за бързия отговор! Виждам, че това което ми предлагаш като вариант е с гарантиран произход и качество, което е супер! Ще се радвам, ако някой е минал вече по този път и ми даде съвет, и сподели впечатления от "първа ръка...

Коментар

колега, 2.5ТД е не рено а италианският двигател ВМ... с оглед на лошата му слава не знам дали е добра идея да се "чипосва"...
        във всички случаи , ако караш дълго време с скорости 140-150км/ч го предразполагаш да си покаже магарията... не че не върви, напротив върви си, но не е разчетен май за подобно натоватване. във всички случаи не го гаси веднага при спиране след подобни работи... трябва да поработи 10тина мин на място поне за да се нормализира. ако пътуваш с климатик - моят съвет е при дълъг път и здраво юркане да гасиш климатика поне 15мин. преди пристигането за да не влошава допълнително охлаждането на основният радиатор.
        не бързам за никъде...
        XJ 2.5TD '98

Коментар

С оглед на изчетеното по темата - тук във форума, за склонноста към прегряване на този тип двигатели, бе въпроса ми и за допълнителната система за охлаждане! Ще помогне ли (ще ми даде ли гаранции, че ще опазя двигателя) или не си струва упражнението...?!!

Коментар

ако искаш джип за юркане по смислено е да си вземеш май с 4л. бензинов двигател и да похарчиш парите за чипосване и преправяне на охлаждането за една читава газова уредба...
            не бързам за никъде...
            XJ 2.5TD '98

Коментар

Забележката ти е вярна, но съм далеч от мисълта, че с "чипосан" 2,5 TD, на Cherokee, ще се сдобия с "джип за юркане"..!! Желанието ми е продиктувано единствено от по-големите гуми и и лифта, които смятам да причиня на моя звяр! Просто се притеснявам, че ще му дотежат "бойните кубинки"....!!! А иначе постоянно ми се причува рева на Hemi V8, но после се събуждам и по-нататък го знаете...!!!!

П.П. Ако не бъркам, често съм виждал джипа ти паркиран малко под посолството на Испания (на тротоара до училището) и ако става дума за същия бял красавец - машината ти е една от основните причини да си купя моя звяр! Поздравявам те! Изглежда страхотно (ако не бъркам)
              Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 23-09-09, 17:51. Причина: дописване

Коментар

с по големи гуми ще претовариш и двигателя и другите компоненти - раздатка диф и тн... джипа и така си е добър, но не е за хард изпълнения,просто няма да издържи. карай си го с кеф и си го поддържай максимално добре вместо да си хабиш парите за да го съсипеш накрая...

а за мерака лек няма, знам го
                не бързам за никъде...
                XJ 2.5TD '98

Коментар

Иска ми се да чуя мнението на някой, който си е слагал чип! Надавам се да е скоро, защото не ме свърта..! Иначе всичко казано до тук в посока "не си слагай чип" ми е ясно (с цялото ми уважение към съфорумците на това мнение)..!! Искренно се надявам да открия вариант, който не надвишава конструкторския и технологичен резерв на двигателя (моя май не е от най-конструторските ), а поускорената амортизация на останалите агрегати съм склонен да я преглътна..!! В крайна сметка вариант в който джипа да е като от рая и чипа да е до края няма...!!! Надявам се да с ваша помощ да открия компромисно решение..!!!
                  Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 23-09-09, 19:25.

Коментар

колегата "карбуратор" беше писал за това колко е доволен от чипосването на дизеловите му алфи, някъде май имаше тема... ползвай търсачката. пък после ще споделяш опит за жиптъ...
                    не бързам за никъде...
                    XJ 2.5TD '98

Коментар

Аз имам опит с чипосването, но на WJ 2,7 CRD. Мога да кажа, че джипката се държи много добре. Вече го карам така 4-5 месеца. Аз съм определено "ЗА" чипосването, но от кадърни специалисти. Ако решиш да се възползваш, пиши ЛС, за да те свържа с човек, който ще ти направи по-добра цена.

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=57572

Иначе ще чуеш повече мнения против, отколкото за, но като опиташ, ще се убедиш.
                      www.drivingoffence.co.nz

Коментар

Първоначално публикуван от PHOENICIAN Преглед на мнение
                        Аз имам опит с чипосването, но на WJ 2,7 CRD. Мога да кажа, че джипката се държи много добре. Вече го карам така 4-5 месеца. Аз съм определено "ЗА" чипосването, но от кадърни специалисти. Ако решиш да се възползваш, пиши ЛС, за да те свържа с човек, който ще ти направи по-добра цена.

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=57572

Иначе ще чуеш повече мнения против, отколкото за, но като опиташ, ще се убедиш.
                        Бих ти писал ЛС с удоволствие, но както си личи от ника ми, ранга и броя на постовете ми тук, аз съм си една "новобранка" и не ми е разрешена екстрата ЛС! Не се оплаквам! Правилата са еднакви за всички! Просто изказвам невъзможност да се свържа по подобен начин с който и да е тук... Ако искаш пиши на скайпа ми: dante-bg-666, или пусни един sms на 0878/936-103 (Марто се казвам) и ще ти се обадя! Ще съм ти много задължен, ако споделиш опита си с мен... Благодаря ти предварително!

Коментар

След интервенцията при всички положения гледай да няма черна димка на всяко подаване с газта , това е излишно гориво догарящо в топлата част на турбото и определено скъсява живота на последното Точно дозиране много трудно се постига , повечето тунери бутат на око и крайният резултат е доста съмнителен във времето
                          rides:
                          :arrow:1992 Jeep Cherokee XJ 4.0 HНO Limited
                          :arrow:2005 Yamaha YZ250
                          :arrow:1991 BMW 318hi Coupe
                          The Hydrogen Factory...coming in 2010 :)

Коментар

Първоначално публикуван от vlado_28 Преглед на мнение
                            След интервенцията при всички положения гледай да няма черна димка на всяко подаване с газта , това е излишно гориво догарящо в топлата част на турбото и определено скъсява живота на последното Точно дозиране много трудно се постига , повечето тунери бутат на око и крайният резултат е доста съмнителен във времето
                            Определено пушенето е проблем, а относно резултатите повечето тунери в БГ мерят ускорението с окомера. Докато чуждите им колеги слагат чипове и на нови коли.
                            Прикачени файлове

Коментар

В крайна сметка, някой може ли да ми препоръча майстор или сервиз с необходимото оборудване, опит и гаранции - достатъчни за да спестят евентуални лицево-челюстни контузии, травми и фрактури на "майстора" след гръмване на турбото, изгаряне на електрониката и др. - причинени от претупване на работата, фалшиви чипове или правене на настройки "на око"..?!! Все пак парите не ги бера по дърветата в гората (гледам жена и дете на година и осем месеца)...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X