Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко литра масло определя производителя за двигателя на ВАЗ 21214

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Колко литра масло определя производителя за двигателя на ВАЗ 21214

Колко литра масло определя производителя за двигателя на ВАЗ 21214 и колко реално трябва да се сипе при смяна?
    Днес смених маслото у дома и по предписание трябва да е 3,75 л. заедно с филтъра. При предварително загрят двигател го оставих продължително да се изтече. Прецизно измервах новото при сипване и налях 3,6 л. Препалих и я оставих. След около 5 часа проверих нивото и се оказа много над максимума. За да няма иронични отговори предварително пояснявам, че тубичката е 4 литра и в нея остана около 400 грама.
    До като беше гаранционна маслото го сменяха в сервиза два пъти и също при проверка, след като е престояла известно време си беше доста над максимума. Отдавах го на небрежност от страна на автомонтьора но се оказа, че май не е така.
    Та въпроса ми е: - колко масло събират Вашите Лади 21214?
    Старото масло беше PROCESS B4 10W40 а сега сложих MOTUL 6100 Synergie+ 10W-40
    Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!

До: Колко литра масло определя производителя за двигателя на ВАЗ 21214

Да поясня,че принципа на смяна е отвива се масления филтър и после пробката а не обратното да източиш каквото има в картера и после само да смениш филтъра ти как го правиш?До сега всички бензинови лади са събирали по 3,75 и твоята включително!
    Honda crf450x Nissan patrоl y260 RB25DET
    Honda doninator 650 4RUNNER 5gen limited

Sofrace Offroad Team

Коментар

Първоначално публикуван от evgeniml Преглед на мнение
      Да поясня,че принципа на смяна е отвива се масления филтър и после пробката а не обратното
      Защо?
      Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
      Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Аз отвих първо пробката и след това филтъра но каква е разликата. Даже и спря да капе. Не ми е за първи път да сменям масло на кола.
        Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
          Защо?
          Когато се отвие масления филтър се източва и маслото което е в помпата и магистралата има много хора които източват маслото в картера и после за да не им капе по главите само сменят филтъра при вече завита пробка така маслото пак се стича в картера и понякога количеството не им се връзъзва.

Sofrace Offroad Team

Коментар

Когато се отвие масления филтър се източва и маслото което е в помпата и магистралата има много хора които източват маслото в картера и после за да не им капе по главите само сменят филтъра при вече завита пробка така маслото пак се стича в картера и понякога количеството не им се връзъзва.
            Разбрах. Интересна гледна точка...... Обаче на мен повече ми прилича на градски легенди..... Ако ми падне ВАЗ-овски мотор под ръка, ще го проверя това нещо.
            Последно редактирано от Злой; 22-08-09, 22:38.
            Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!

Коментар

Разбрах. Интересна гледна точка...... Обаче на мен повече ми прилича на градски легенди..... Ако ми падне ВАЗ-овски мотор под ръка, ще го проверя това нещо.
              Градски не,ами легенди...
              Филтърът е над картера,в каква последователност ще го подмениш-пак е високата точка.Да го излееш зорлям старото масло в магистралата...
              ...и не се сещам какъв е проблема за тия 0,150L масло.Контролните щеки обикновено варират към литър/мин.-макс./.
              Ако е за статистиката-да,практически...клатим джанки...

Коментар

Тълкувай го както изкаш не мен не ми приличат на легенди а и доста хора даржат да им се източат и тези 150мл.за които говори колегата аз обаче предлагам прост експеримент без значение каква е колата и какъв и е двигателя отвиваме пробката източваме каквото излезе от там изчакваме да се изтече и после отвиваме масления филтър да видим точно колко милилитра са тези легенди.Аз ви обясних как се извършва правилната смяна на масло а вие си го сменяйте както намерите за най-правилно автомобилите са ваши.

Sofrace Offroad Team

Коментар

Тълкувай го както изкаш не мен не ми приличат на легенди а и доста хора даржат да им се източат и тези 150мл.за които говори колегата аз обаче предлагам прост експеримент без значение каква е колата и какъв и е двигателя отвиваме пробката източваме каквото излезе от там изчакваме да се изтече и после отвиваме масления филтър да видим точно колко милилитра са тези легенди.Аз ви обясних как се извършва правилната смяна на масло а вие си го сменяйте както намерите за най-правилно автомобилите са ваши.
                  Да запазим добрия тон, все пак.

За кои 150 мл говориш? За тези във филтъра, или за тези в помпата и магистралите? Тези във филтъра при всички положения си заминават. Предположение, че маслото от помпата и магистрали покрай нея ще се оттича само при сваления филтър ми иизглежда не дотам сериозно. Все пак не говорим за капиляри. Верно има клапан във филъта, роля на който да не позволява филтъра да остане сух, ама чак да задържи маслото от филтъра през помпата до заборника - не вярвам.

Ти предлагаш да се направи точно това, което имах предвид и аз. Само че този експеримент най-добре да се прави при свален картер.

Има и още нещо: маслото обикновено се сменя на топъл двигател. А топлото масло си изтича - стой, та гледай

ПС. Първото ми работно място беше СТОА - станция технического обслуживания автомобилей. Верно, бая отдавна беше, ама не си спомням някой да ми набивал канчето - първо свали филтъра, след това пробката, или нещо подобно.....

Коментар

Въпроса ми беше от чисто любопитство. Винаги съм отвивал първо пробката за да намалее маслото и след това филтъра за да не се улея. Така в един момент двете са отвити и се предполага, че трябва да си изтече всичкото. От старото нищо не е останало защото новото си е бистро.
                    Ако модератора прецени да заключи темата. Благодаря за отговорите.

Коментар

Редът няма значение. И от двете места изтича масло, което капе доста време. Да се отвиват едно по едно според мен е загуба на време. Просто се отвиват заедно и като спре да капе се продължава работата.

Защо може да събира по-малко масло:

1. Подбит картер
                      2. Утайка в картера
                      3. Наклон, заради който не изтича всичко.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Редът няма значение. И от двете места изтича масло, което капе доста време. Да се отвиват едно по едно според мен е загуба на време. Просто се отвиват заедно и като спре да капе се продължава работата.

Защо може да събира по-малко масло:

1. Подбит картер
                        2. Утайка в картера
                        3. Наклон, заради който не изтича всичко.
                        Добавям и разместен гумен уплътнител на щеката. Всичко си е както трябва на колата и беше на равно в гаража. Повдигнах темата от чисто любопитство, дали и някой друг е обърнал внимание.

Коментар

Колега не се притеснявай-това,което ти се е случило е напълно нормално.Просто никога не можеш да източиш маслото на 100% в стандартната схема на смяна.Аз винаги сменям ф-ра, наливам 3.5л. и съм на белега max.
                          Прикачени файлове

Коментар

Благодаря за отговорите!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              Да наистина реда няма значение но много хора си източват маслото в картера затварят пробката и после само сменят масления филтър в това е значението но това е принцип за всички автомобили дали с външен филтър или със сменяем елемент това е принципа.А за вместимоста на картера пак изтината е в масления филтър и по-точно в това ,че когато са писали книгите завместимоста масления филтър беше с размерите на буркан за компот а сегашните филтри са в пъти по малки ако някой не вярва да провери купува си стария филтър за жигула газка с перкинсов мотор и какво ли още не с този филтър навива го на нивата и сам ще се убеди ,че количеството ще си е правилно 3.75 до макс.на щеката но после да го смени с някакъв по читав че това дето го продават не може да е филтър.

Sofrace Offroad Team

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X