Чета малко български "новинарски" сайтове (едноименният не е сред тях). И тъй като рядко "творческите напъни по картинка" отговарят на личните ми критерии за журналистика, се опитвам да филтрирам само фактите, като оставя разсъжденията за собственото си междуушно пространство.

Този следобед, приятел, който е наясно с интереса ми по темата "лични данни", се опита да провокира дискусия, пращайки ми линк към виц с претенциозното заглавие "Три трола налазиха OFFNews, за да бранят и възпеят .............". (името е заличено, защото не е от значение)

Смехът ми попречи да прочета цялата изповед за поредната спам или флууд атака, в която "безпристрастността, обективността и плурализма" са под угроза от погиване, в резултат на изявите на тролове Бочко, Чочко и Плочко.

Часове по-късно, отново по случайност, попаднах на същия "текст", прехвърлих коментарите и осъзнах, че всъщност това не е виц, а пример за псевдожурналистика.

Жалко е, когато хора, изкушени от узнаването и размахването на някаква информация (в случая IP), се опитват да внушат, че да бъдеш овца е необходимо условие, за да си безупречен член на обществото.

Превратното тълкуване, че журналистика е самото притежание на информацията, без знание или умение как да се ползва същата, ме подсети за думичките на Хербст: "Вестникар, който е постоянно по лов на сензации, си е преместил ума в краката: по-добре може да тича, отколкото да мисли."

.