Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Интересни факти за Европа

Свий
X
Свий
  •  

  • Интересни факти за Европа

    Макар да живеем именно на Стария континент, известен с древни цивилизации, завладяването на нови територии и развита култура, вероятно има неща, които можем да научим за Европа.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Europe0a.jpg
Прегледи:2
Размер:47.2 КБ
ID:6517567
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Europe0.jpg
Прегледи:2
Размер:99.8 КБ
ID:6517566


    Средиземно море някога е било пустиня

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Europe1a.jpg
Прегледи:2
Размер:65.6 КБ
ID:6517568
    През последните няколко десетилетия учените откриват все повече доказателства, че в миналото огромното море между Европа, Азия и Африка е било изсъхнало напълно. Това се нарича Месинска криза и представлява резултат от изпарение в продължение на хиляди години. Причина за кризата е движението на континенталните плочи, които затворили Гибралтар и Средиземно море остава изолирано от Световния океан. Тъй като изпарилата се вода паднала под формата на дъжд в други морета, това леко намалило солеността им. Според някои теории водата толкова се разредила, че някои райони започнали да замръзват повече от нормалното, ледените части отразявали топлината от Слънцето и планетата изпаднала в ледников период.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Europe1b.jpg
Прегледи:2
Размер:56.4 КБ
ID:6517569

    Най-малката и най-голяма страна в света

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Europe2.jpg
Прегледи:2
Размер:98.2 КБ
ID:6517570

    Ако приемем, че Русия е не само азиатска, но и европейска страна, то Европа е континент, на който се намират най-малката и най-голямата държава в света. Най-малка е Ватикана, а най-голяма е Руската федерация, която държи рекорд по мащаби и по население на континента. Тя обаче е една от най-слабо населените страни на света, тъй като съвсем малка част от територията е заета от градове. Най-голям град в Европа е Париж, с население почти десет милиона човека. Що се отнася до Русия, в Сибир се намират 25% от световните гори, но встрани от този факт, Старият континент не може да се похвали с горите си – някога те са покривали 80-90% от Европа, а днес в западните му части горските територии са средно 3%. Ако говорим за разделение между европейския и азиатския континент, тяхна граница са Уралските планини и Каспийско море.

    Великото преселение на народите

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Europe3.jpg
Прегледи:2
Размер:106.8 КБ
ID:6517571

    Великото преселение на народите е едно от най-важните и все пак почти непознати събития по света. То е мощен миграционен процес, който се провежда в периода между IV – VII век, което променя картата на Европа драстично. По време на миграциите германските племена създали свои кралства в Централна, Южна и Западна Европа, а славяните се разпределили встрани от първоначалните земи, по които се били установили. Аварските и прабългарските племена се придвижват на югозапад и създават нови държави. През Великото преселение на народите Сицилия е превзета от арабите, а викингите нахлуват на юг и на запад.

    Френската статуя на свободата


    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Europe4.jpg
Прегледи:2
Размер:68.9 КБ
ID:6517572

    Символът на САЩ, Статуята на свободата, всъщност е създадена в Европа, като подарък от Франция за американската страна. Поводът е стогодишнината на държавата, но заради финансови проблеми доставката и монтажът се забавят няколко години. Скулптор на емблематичната статуя е Фредерик Огюст Бартолди, а Гюстав Айфел създава вътрешните й части. Статуята е създадена във Франция и е изпратена по кораб до Ню Йорк на части. Официално монументът е открит от президента Гроувър Кливланд през 1886 г. малко преди да бъде изпратена отвъд океана, главата на статуята е изложена на показ в Париж. Преди да създадат оригиналната статуя, Бартолди и Айфел изграждат няколко по-малки модела – единият от тях се намира на остров в река Сена, недалеч от Айфеловата кула, и е четири пъти по-малка от тази в Съединените американски щати, а другият модел е до входа на Люксембургската градина във френската столица.

    Значение на името

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Europe5.jpg
Прегледи:2
Размер:99.0 КБ
ID:6517573
    Името на континента идва от гръцката митология – Европа е била красива финикийска принцеса, дъщеря на Агенор, владетел на Тир. Според легендата Зевс се явил пред Европа, която играела с приятелки на брега на морето, под формата на бял бик и я похитил, отнасяйки я на остров Крит. Там той приел образа си и обладал девойката. От този съюз се родили Минос, Радамант и Сарпедон. Етимологията на името идва от старогръцки и означава ‘широк’, ‘широкообхатен’.

    Истанбул, град на два континента

    От древни времена градът, който свързва Европа с Азия, и който се намира на Босфора, играе важна политическа и икономическа роля и на двата континента. През четвърти век там се е намирал тракийският град Византион, по-късно превърнат в Константинопол, столица на Византийската империя. По-късно османците му дават името Константиние, а славянските народи го наричат Цариград. Съвременното име на града е прието официално през първата половина на миналия век, като етимологията е от думата Исламбол, ‘пълен с ислям’.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Europe6a.jpg
Прегледи:2
Размер:55.6 КБ
ID:6517574

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Europe6b.jpg
Прегледи:2
Размер:52.2 КБ
ID:6517575

    Велики империи

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Europe7.jpg
Прегледи:2
Размер:121.6 КБ
ID:6517576

    През 17-ти и 18-ти век Европа контролира огромна част от света. Това се дължи основно на колонизацията на Британската империя, която достига по море далечни части на света – Северна Америка, Индия, , Южна Африка, някои от които и днес са поданици на Короната. Има поговорка, че ‘Слънцето никога не залязва над британските територии’. На континента са се изградили някои от най-великите култури в човешката история, например Древна Гърция, Древен Рим, Византия, Руската империя, Испанската империя и прочее, които разширили кръгозора си и колонизирали територии далеч от родината си. Британската империя била за времето си най-голямата в света, с мащаби 36 милиона квадратни километра и население 480-570 милиона човека. Римската империя пък се счита за люлка на съвременната култура в западните държави.

    Най-дългите имена

    Трудно е да надминеш име като това на новозеландския хълм дадено от маорския език. В Уелс се намира селцето накратко Llanfairpwllgwyngyll, което има в името си 58 знака. Наименованието означава ‘Църквата на Света Дева Мария в падината на белия лешник близо до бърз водовъртеж и църквата на свети Тисилио от червената пещера’. Има още няколко дълги наименования, например Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä от Финландия, Siemieniakowszczyzna от Полша и Newtownmountkennedy от Ирландия.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Europe8.jpg
Прегледи:2
Размер:100.3 КБ
ID:6517577


    Информация е харесана за вас от: www.idi.bg
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    • OFFRoad-Bulgaria – на конференция за бедствия в Турция
      от Виктория Викторова
      Турската организация за бедствия и аварии поиска от Българската федерация на радиолюбителите да изпрати свои представители на конференция за бедствия, а от Федерацията решиха това да бъдат членове на форума на OFFRoad-Bulgaria.com.
      Условието е предложените членове на форума да са с радиолюбителски лиценз клас 1 и да са участвали в организирани към Мобилната спасителна служба акции.
      ...
      12-09-12, 10:54
    • Отиде си бачо Симеон.
      от Tramp
      С тъга Ви съобщавам,че снощи се е споминал бачо ни Симеон.
      Отново беше тръгнал на път, но този път няма да напише един от увлекателните си пътеписи, с които бързо стана известен в този форум.
      Почивай в мир, бачо Симеоне. Помним те с добро.
      Поднасям искренните си съболезнования на неговото семейство и многобройните му приятели и близки хора.
      10-07-12, 19:06
    • Подготовката за Европейското по първа помощ отвътре
      от Виктория Викторова
      Българският червен кръст проведе своята последна тренировка преди Европейското състезание по първа помощ в Ирландия.
      Тренировката се състоя през изминалия уикенд в центъра на БЧК в Лозен.
      OFFNews.bg получи пълен достъп до разиграването на ситуации и засне протичането им.
      Нашенците се подготвяха за трасе от 8 километра с 24 пункта с различни ситуации във всеки пункт. Най-страшната конкуренция се оказват сърбите, които печелят вече 6 години подред.
      ...
      02-07-12, 16:29
    • Търся брат си
      от Андрей Боянов
      Пиша тук, тъй като изчерпах всичките си други идеи.
      Брат ми, Камен Цветанов Петров, изчезна без следа от петък. Броя петък (29.06.2012) като датата на изчезване, защото същия ден го търсих в квартирата му на Иван Асен II номер 3 към 13:30 и тогава беше заключено и никой не отговаряше на чукането ми по вратата. Вечерта на същата дата към 19:30 пак отидох до там и намерих ключовете му от външната страна на вратата, беше оставил телефона си вътре, изключен....
      02-07-12, 16:26
    • Забрана на мотори в Слънчев бряг
      от Гриша
      Поредната безумна забрана... Не, че бих почивал в Слънчев бряг, но да не мога в определени часове да съм с мотора, го приемам като погазване на правата ми!
      Часовете в, които важи забраната са абсурдни предвид мотива "Целта е да не се смущава пълноценният отдих на туристите в курорта", след обяд е тази част от деня, през която децата спят (не само те), но тогава е разрешено....
      22-06-12, 19:24
    • Карти на Форума
      от Владимир Йончев
      От години се коментира идеята да се издадат карти за участниците във Форума. Пействам този линк само за илюстрация да се види откога се коментира и колко много и различни предложения има.
      Най-после имаме готовност да стартираме с това, но за да се избегнат всички притеснения, решихме да се спрем на програма минимум....
      22-06-12, 19:23
    Зареждам...
    X