Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Половин България с негодна за пиене вода

Свий
X
Свий
  •  

  • Половин България с негодна за пиене вода

    Снимка: БГНЕСПоловин България се снабдява с вода, негодна за пиене и неотговаряща на европейските стандарти. Около 10% от българите дори живеят в райони, където има някакъв вид ограничение на водата, заяви Маркус Репник, постоянен представител на Световната банка у нас.

    Едва 45% от отпадъчите води пък се преработват и тези факти са показател за необходимостта от спешни действия и решителна работа в тази насока от страна на правителството, каза Репник в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В четвъртък там се състоя церемония по подписването на договори за изготвяне на регионални планове във ВиК сектора.

    Подписаните договори са на стойност 12,3 млн. евро. Благодарение на тях ще се добие цялостна картина за България, поясни заместник-министър Добромир Симидчиев по време на срещата с представителите на избраните три консорциума - изпълнители. "Изготвянето на генералните планове е важен жест към местните общности, тъй като това е задължение, вменено по закон на ВиК-асоциациите. То ще продължи 18 месеца", отбеляза Симидчиев.

    Необходимите за плановете 12,3 млн. евро се осигуряват от два основни източника - 20% се дават от държавния бюджет, а останалите се добиват чрез заем от Международната банка за възстановяване и развитие.

    Избраните от МРРБ изпълнители ще направят анализ на състоянието и нуждите на системите във водния сектор. Също така ще бъдат проучени цената и качеството на предоставяните към момента услуги.
    Необходимите инвестиции във водния сектор ще станат ясни след около 7-8 месеца, заяви Симидчиев след обещанието на изпълнителите, че работата ще започне веднага.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X