Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лекари се борят за живота на новородено, майка му – в мозъчна смърт

Свий
X
Свий
  •  

  • Лекари се борят за живота на новородено, майка му – в мозъчна смърт

    Снимка: FlickrЛекари от университетската болница в Плевен се борят за живота на новородено, чиято майка е в мозъчна смърт от тази сутрин. Жената била бременна в 28-а гестационна седмица, когато при битов инцидент на 30 ноември пада и си удря главата. 23-годишната свищовлийка веднага е закарана в Центъра за спешна помощ в Плевен. Оттам я препращат в плевенската УМБАЛ "Д-р Георги Странски". Въпреки всички усилия на специалистите обаче днес бременната изпада в мозъчна смърт.


    Лекарите от Клиниката по неврохиругия са извършили две операции, но въпреки това травмата се оказала фатална за младата майка и се наложило бебето да бъде акуширано със секцио. Заради преждевременното раждане обаче пеленачето тежи едва 1,240 кг и е поставено в кувьоз на апарат за изкуствено дишане, съобщават от отделението по неонатология. В момента се полагат всички възможни усилия за предотвратяване на усложнения в състоянието му, неотлъчно се следят всичките му жизнени показатели.

    Близките на майката са информирани за състоянието й и са дали съгласието си органите й да бъдат дарени. 23-годишната жена ще бъде включена в списъка за донорство, съобщават от университетската болница. В случая няма вероятност за лекарска грешка или неадекватна реакция от страна на близките.

    По-рано днес в русенската болница пък почина момиченце на 1 годинка и 2 месеца. Детето е било със счупено краче и заради появили се в последствие съсиреци е издъхнало от белодробна емболия. Според дадената от болницата предварителна информация няма данни за лекарска грешка. Няма също и вероятност то да е станало жертва на домашно насилие. Детето е пострадало преди около 20 дни. Родителите му веднага го завели на ортопед, който гипсирал крачето и всичко изглеждало наред. Изведнъж обаче то започнало да губи енергията си, чувствало се зле през цялото време и майка му и баща му го закарали в болницата по спешност.

    Ден, след като е прието в изключително тежко състояние, то изпада в кома и малко след това издъхва. Лекарите са положили всички възможни усилия, но момиченцето просто се оказва в много малка група, що се отнася до вероятност за подобно развитие - емболията при деца е изключително рядка - среща се средно веднъж на 100 000 случая.

    По-рано днес OFFRoad-Bulgaria се опита да се свърже с болницата, но единственият телефон, който беше вдигнат, беше на ръководството на медицинските сестри. Дежурният, който отговори там, заяви само „Мен това какво ме касае?“ и отсече, че не знае за случая, нито разбира какво искаме.

    Заради зачестилите случаи на починали родилки и бебета днес председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов заяви на пресконференция, че в последните 2-3 дни три жени са отказали да бъдат оперирани и най-вероятно ще умрат. "32-годишен мъж, уплашен от всички глупости, които се изговориха за коронарографията, отказа да бъде опериран и умря", заяви и проф. Милан Миланов - председател на Етичната комисия към БЛС.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X