Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Синдикати блокират София

Свий
X
Свий
  •  

  • Синдикати блокират София

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:knsb-zaplashvat-sas-stachka.jpg
Прегледи:2
Размер:11.4 КБ
ID:6515914Национален синдикален протест срещу пенсионната реформа блокира днес центъра на София. Синдикатите настояват да се запази допълнителното трудово възнаграждение за клас прослужено време. Протестът е най-вече и срещу внесеното в парламента предложение за вдигане на възрастта за пенсиониране с 1 година за всички категории на труд, което ще стане от 1 януари.


    Миньори, железничари, учители, здравни работници, земеделци, служители на МВР и студенти се очаква да подкрепят протеста.

    Шествието на КТ „Подкрепа” ще тръгне в 11.30 от Национален стадион "Васил Левски" по ул. "Ген. Гурко", булевардите "Васил Левски" и "Цар Освободител" до южната част на пл. "Св. Александър Невски". Митингът ще се проведе от 13.00 до 16.00 часа. КНСБ събира своите симпатизанти на площад „Македония”. Шествието на синдиката ще се проведе от 11.30 часа от пл. "Македония" по булевардите "Христо Ботев", "Александър Стамболийски", "Княгиня Мария Луиза" и пл. "Независимост". Пред сградата на правителството ще има митинг. След това протестиращите ще продължат по бул. "Цар Освободител" до пл. "Народно събрание" с провеждане на протестен митинг от 12.50 до 16.00 часа.

    Няма държава в ЕС, която вдига едновременно и стажа и възрастта, а тези които го правят, го правят с 2 до 4 месеца на година, коментира в сутрешния блок на БНТ лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му целта на синдикатите е законопроектът да се изтегли от парламента. Димитров обясни, че синдикатите са представили на премиера Борисов 8 мерки, като с голяма част от тях той се е съгласил.

    Димитров обясни, че протестите нямат политическа цел и това да свалят от власт. Днес в бюджетната комисия ще се гледа спорния законопроект, като синдикатите се надяват той да бъде временно замразен и да се върне диалогът.

    Според сега действащият пенсионен модел трудовият стаж за пенсиониране трябваше да се увеличава плавно с по 4 месеца на година от началото на 2012 г. Ускоряването на пенсионната реформа, според управляващите, се налага от силното влошаване на демографските процеси у нас и големия дефицит в бюджета на НОИ. Тя ще създаде възможност да нараснат пенсиите.

    Проектът за промени в бюджета за държавното обществено осигуряване за следващата година, с които се изменя Кодексът за социално осигуряване, беше внесен в последния разрешен от закона момент в петък от депутати на ГЕРБ. Експерти прогнозираха, че заради промяната около 60 хиляди души няма да могат да излязат в пенсия догодина. В същото време се очаква всички, които в момента вече имат необходимата възраст за пенсиониране, да побързат да го направят до края на декември, защото в противен случай догодина може да загубят правото си за това.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X