Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лилянда Еленкова: Не са установени организационни пропуски в случая с починалата родилка

Свий
X
Свий
  •  

  • Лилянда Еленкова: Не са установени организационни пропуски в случая с починалата родилка

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SOS.jpg
Прегледи:1
Размер:94.2 КБ
ID:6515908След смъртта на 31-годишната родилка Даниела Димитрова в общинската Първа АГ болница "Света София" на 28 ноември започнаха проверки по случая. В едната участва и Лилянда Еленкова, председател на Комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет. Тя коментира случая пред “Фокус”.


    - Г-жо Еленкова, какво предприе Столичен общински съвет в случая с починалата родилка в болница „Света София”?

    - Вие знаете добре, че може достоверно да се говори едва когато излезе протоколът за аутопсията. Но що се касае до организационните въпроси, нашите действия като принципал на болницата, като собственик на болницата час и половина, след като се разбра, че се е случило това нещо в „Света София”, кметът Йорданка Фандъкова сформира комисия и ни изпрати там на място, за да видим всъщност как се е случило, има ли някакви организационни пропуски. След като отидохме в болницата, извикахме извънредно целия Съвет на директорите, лекарите, които имат някакво участие в случая, аз също бяха там. Започнахме проверка по документи затова как е действал екипа при нейното приемане и съответно по-късно, когато е направено секциото. Прегледали сме рапортни книги, графици, история на заболяване, операционните протоколи – изобщо цялата налична медицинска документация.
    От това, с което ние се запознахме не се установяват някакви организационни пропуски. Лекарите са действали адекватно. Тя е постъпила в болницата в 22.30 часа предния ден, прекарала е вечерта там и не е имала никакви оплаквания. Нищо не е налагало бебето да бъде извадено по спешност, затова секциото е насочено за сутринта. Налага се да ражда секцио, защото има особена диагноза– плацента прерия. Направено е секцио и при раждане на плода (по сведения, разбира се, на лекарите) тя е изпаднала в клинична смърт. След като е изпаднала в клинична смърт, лекарите са започнали усилена реанимация. Всичко това е описано в история на заболяването, но за съжаление, тя е загинала.

    - Кога се очаква да приключи проверката и какво следва след нея?

    - Проверката ние сме я приключили. Фактически сега ще направим един протокол и данните сме съобщили на г-жа Фандъкова, на всички, които са заинтересовани от случая в общината. Чака се аутопсионният протокол, който от медицинска гледна точка ще изясни нещата.

    - Може ли да се очаква оставката на директора на болница "Света София", както стана в „Шейново”?


    - Оставка на директора, наказани лекари, би могло, разбира се, да се очаква да има, ако се докажат някакви пропуски. Тази професия има професионален риск. Ако има виновни за случая и това ще се установи от аутопсионния протокол, разбира се, че ще има наказани, няма две мнения по въпроса. Снощи до 21,30 бяхме с ръководството на болницата – Съвета на директорите. Те също изчакват протокола и не могат да си обяснят случилото се.


    * Публикуваме интервюто със съкращения.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X