Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доц. Елиан Рачев: Издъхна за няколко минути, чакаме експертизата да покаже от какво

Свий
X
Свий
  •  

  • Доц. Елиан Рачев: Издъхна за няколко минути, чакаме експертизата да покаже от какво

    Какво точно се е случило на 28 ноември - деня на смъртта на 31-годишната родилка Даниела Димитрова, как са реагирали лекарите и какво е заключението на ръководството на болница "Света София" по случая? На тези въпроси отговаря пред OFFRoad-Bulgaria директорът на АГ болницата доц. д-р Елиан Рачев.Доц. Елиан Рачев, директор на Първа АГ болница "Света София"    Снимка: Авторът- Доц. Рачев, 31-годишна родилка издъхна в болница "Света София" вчера - 28 ноември. Бихте ли разказали какво точно се случи?

    - Действително вчера към обед по време на оперативно родово разрешение чрез цезарово сечение загубихме родилка. Първо искам да изкажа моето и на екипа съболезнование и съпричастие на близките на починалата, тъй като това в личен план е една голяма трагедия, която в бъдеще не може да бъде компенсирана с нищо.

    - Какво е довело до фаталния край?



    - Това е бременна жена, която е близко до своя термин и която има една от най-тежките патологии в акушерството. Това е т. нар. плацента превия или предлежание на плацентата. Т.е. плацентата не се намира на нормалното място в матката, а заема долния сегмент и по този начин тя пречи плодът да излезе по естествения родов канал. Ако започне раждане при такъв случай, тази плацента започва да се отлепва и това е свързано с много голямо кръвотечение. За да излезе бебето, трябва да се разкъса плацентата, а това е сигурна гибел на майката.

    Особено в близкото минало тази патология неизменно завършва със загуба както на родилката, така и на новороденото. Сега, при съвсем други условия, когато има изградена АГ мрежа, когато цезаровото сечение е един широко разпространен метод, такива бременни се родоразрешават точно чрез цезарово сечение.

    Бременната е постъпила с предлежание на плацентата и затова е извършено цезарово сечение. Тоест налице са абсолютни индикации за извършване на оперативно родово разрешение.



    - Какъв е процентът на смъртните случаи при плацента превия?



    - Ако не се направи цезарово сечение, смъртността е много висока. Когато се извършва цезарово сечение, на практика наскоро не е имало такъв случай.



    - Какво точно се е случило по време на операцията?



    - Операцията протича по нормален, типичен начин. Екстрахира се плодът в отлично състояние, след което изведнъж настъпва срив в пациентката – тя прави гърч, започва се реанимация – интубира се веднага, правят се вливания, извършва се дефибрилация, но буквално за няколко минути пациентката загива.



    - На какво може се дължи този гърч?



    - Не знаем. Показателите са били нормални. Ако знаехме, щяхме да ви кажем. Изчакваме резултатите от съдебно-медицинската експертиза.



    - Колко време е продължила операцията?



    - Пациентката е постъпила на 27 ноември в 22:27 часа. Сутринта е оперирана. Преведена е в операционната в 11 часа. Началото на операцията е 11:20 часа. Смъртта е констатирана в 12:10 часа.



    - Неофициално беше съобщено, че вероятна причина е белодробна емболия. Може ли да се предположи такова нещо?



    - Не можем да кажем. Смъртта е внезапна, остра и непредотвратима. Извършен е в пълен обем реанимационни грижи. Тъй като се касае за сутрешно време – след 11 часа, целият екип на болницата е на работа. Тоест целият персонал ангажирано е опитвал да помогне на родилката, особено реаниматорите.


    - Имала ли е родилката съпътстващи заболявания?

    -
    Няма съпътстващи заболявания. Тя е била здрава жена.



    - В какво състояние е детето на починалата родилка?


    - В отлично състояние е. Родило се е 3.8 килограма, 51 сантиметра.



    - Сега се връщате от среща с кмета на София Йорданка Фандъкова...



    - Да, разговаряхме за този случая. На госпожа Фандъкова съм обяснил всичките детайли. Обяснил съм, че Съветът на директорите е имал извънредно заседание, на което е разгледана цялата документация, включително тази от ЛКК-то и съветът заключава, че медицинското поведение е било напълно правилно.



    - Тоест, че няма никакви съмнения за лекарска грешка?



    - Аз ви го казах, казах го съвсем точно. Медицинското поведение е правилно.



    - Родилката беше ли платила за избор на екип?



    - Пациентката не е избирала екип, не е заплащала. Но е крайно време хората да разберат, че изборът на екип не значи, че с това ще се промени с нещо акушерската патология или механизма на раждането. Ситуацията няма нищо общо с избора на екип.

    Няма никакви тайни, разберете.
    Хората трябва да бъдат спокойни, показателят майчина смъртност в България е равен на средно европейското ниво. Колкото страх може да има една жена в България, толкова може да има и във Франция, и в Италия и където и да било другаде в Европа. Жените не трябва да се страхуват да раждат.


    - Но това е третата починала родилка в София само през последните месец и половина. Обичайното средно ниво за България е 7 починали родилки за година...


    - Всяка бременност е риск за жената. В миналото той е бил висок, сега е по-малък, но никога не стига до 0. Затова и съществува показател, наречен майчина смъртност. По дефиниция на СЗО България е страна с ниска майчина смъртност. Майчината смъртност в България е сходна със средно европейското ниво и смъртността в САЩ.

    В света годишно загиват над 400 000 жени от проблеми, свързани със заболявания във връзка с бременността и раждането. Това означава, че всяка една минута някъде по света загива родилка. Огромната част от тази трагедия е в страните от третия свят.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X