Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фалстарт на преговорите за увеличението на възрастта за пенсиониране

Свий
X
Свий
  •  

  • Фалстарт на преговорите за увеличението на възрастта за пенсиониране

    Синдикалните лидери напуснаха гневни срещата с премиера Бойко Борисов. Снимка: Сергей АнтоновПреговорите между синдикати, работодатели и държава за увеличението на възрастта за пенсиониране се провалиха само няколко минути, след като започнаха. Първоначалният план беше премиерът Бойко Борисов да събере социалните партньори и да се постигне съгласие по предложението на финансовото министерство възрастта за пенсиониране да се увеличи с 1 година и за жените, и за мъжете или страните да стигнат до приемлив компромис.


    Минути след започването на заседанието днес синдикатите излетяха от срещата в сградата на Министерския съвет с гневни лица. Пред чакащите ги отпред журналисти обясниха, че "е направен опит Националният съвет за тристранно сътрудничество да бъде свикан незаконно".

    Според правилника на съвета (НСТС) премиерът няма право да води заседанията. Председател на съвета може да бъде само вицепремиер. Официално това е Симеон Дянков. Преди седмица синдикатите отказаха да преговарят с Дянков и напуснаха НСТС, след като от подчиненото му министерство официално обявиха намерението си за увеличаване на възрастта за пенсиониране с 1 година, без това да е било обсъдено в тристранния съвет и без социалните партньори предварително да са били уведомени за него.

    За да потуши напрежението, премиерът обяви вчера, че лично ще събере социалните партньори, за да обсъдят въпроса с пенсионната възраст. И така синдикатите получили покана за заседание на НСТС и уверение, че то няма да бъде водено от Дянков. На място разбрали, че просто са ги събрали, за да си поговорят с премиера на тристранна среща и че няма никакво заседание на съвета.

    Шефът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че въпросната среща не може да е заседание Пламен Димитров, КНСБна НСТС, защото има още едно неизпълнено условие - по закон то трябва да е било свикано поне 3 дни преди провеждането му.

    На практика сега прокарването на решението за увеличение на възрастта за пенсиониране чрез поправка в проектозакона за бюджета догодина може да бъде блокирано. То задължително трябва да бъде обсъдено в НСТС - нещо, което не е направено.

    Утре социалният министър Тотю Младенов дава пресконференция за пенсионната реформа.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X