Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Една Фероза с ново сърце

Свий
X
Свий
  •  

  • Една Фероза с ново сърце

    Здравейте, колеги!
    Време е и за моята по-сериозна тема в раздела.
    Един проект с любезното съдействието на:
    Моята съпруга - доставя части всякакви. [ATTACH=CONFIG]817419[/ATTACH]
    Моят тъст - главен експерт и съдействащ във всяко едно отношение. Срамува се. Няма снимка
    Естествено и аз съм в играта-главен инициатор и изпълнител.[ATTACH=CONFIG]817420[/ATTACH]
    По стечение на обстоятелствата миналата година и аз се сдобих с Дайхатсу Фероза от 1989г., инжекцион.
    Идеята беше да я взема, за да свърша определена работа и след това да не я карам повече. Стана точно обратното. Много ми допадна и реших, че имам нужда точно от такава джипка. Лесно се провира и паркира навсякъде; сравнително здрава и лесна за ремонт; прави достъпа до планината много по-лесен и приятен; тегли ремаркета и какво ли още не; не се притеснявам, че някой ще ме одраска на паркинг, а зимата си е направо супер. Освен това, има възможност за подобрения и преправяния, с които да си запълвам свободното време /тук е момента да вметна , че работя в семеен автосервиз , та време изпада/.
    След като видях, че малката джипка би ми вършила чудесна работа, се разрових в раздела на Дайхатсу, прочетох 90% от темите и се заех със обслужването и.
    Първо смених маслата в мотора, скоростната кутия, диференциалите и раздатката. След това промих охладителната система, смених термостата и заредих с нов антифриз. Имах проблем с отоплението в купето и затова смених радиаторчето на парното и уплътних всички въздуховоди, за да може всичкият въздух от вентилатора да минава през радиатора /използвах радиатор от БМВ Е30; такъв имах наличен/.
    Проверих състоянието на анренажния и другите ремъци, смених семеринг на разпределителния вал, регулирах клапаните и смених свещите.
    Смених и цялата изпускателна система – беше много изгнила.
    Последва смяна на предни накладки и опресняване на спирачната течност.
    Монтирах модул за дневни светлини /след като забравих няколко пъти фаровете включени/ и нови крушки на фаровете Osram night breaker plus.
    Подкарах по-смело и естествено смених съединителя /още в началото се усещаше, че е износен/ Всичко това правих миналата зима, имаше много сняг и студ и нямаше кой да снима.
    Мина зимата и дойде пролетта. Заех се с поставянето на алтенатор 80А, отново от Е30; нови ремъци; нов въздушен и горивен филтър; пране на целия салон; поправяне на малките изненади, които изникнаха под мокета и пластмасовите вежди. Консервирах вратите и предния капак с консервант за кухини.[ATTACH=CONFIG]817447[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817448[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817449[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817450[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817421[/ATTACH]
    Моделирах и ляв тампон на мотора, като използвах нов тампон от Форд. [ATTACH=CONFIG]817422[/ATTACH]
    Всичко стана добре и пак газ.
    Направих нова задна броня от тръба и махнах вече стърчащата извън бронята стойка за номера с осветлението. Боядисах стойката на резервната гума, изправих задната врата, отстраних ръждите, оцветих и нея.Залепих фолио на задните стъкла. Естествено, залепих стикери с логото на OFFRoad-Bulgaria.com
    [ATTACH=CONFIG]817423[/ATTACH]
    Стана първи юли и хайде нощно каране към връх Половрак в Лозенската планина, за да гледаме изгрева. Малко ни пречеха дръвчетата, но си беше готино. Самият аз съм от с.Лозен.[ATTACH=CONFIG]817424[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817425[/ATTACH]
    Естествено дойде време за монтирането на газова уредба. Не обичам газта и все го отлагах, но обстоятелствата го налагаха. Решението е едно: премахване на старият резервоар и поставянето на нов по-малък заедно с бутилката за газта на неговото място.
    [ATTACH=CONFIG]817426[/ATTACH]
    Избрах газова бутилка 27литра. За бензинов резервоар избрах стара бутилка за въздух, събираща 17литра /такава имах/.
    После с флекса, телоподаващото и куп други инструменти, направих Ферозата да върви на газ и на бензин. Естествено преди да монтирам всичко, почистих, нанесох ръждопреобразувател и боядисах задната част на шасито.
    Исках да сложа филтър и преди бензиновата помпа, защото нямаше как да сложа цедка на смукателя от към новия резервоар. Заложих на проба-грешка, прочетох статиите из нета и накрая установих, че Racor Filter върши работа. Намерих такъв и го монтирах зад десния подкалник.
    Всичко стана супер, минахме няколко теста в планината и отново започнахме да се возим безгрижно.
    [ATTACH=CONFIG]817427[/ATTACH]
    Стана есен и вече събирах пари и мнения с какви гуми да обуя джипката.
    Обаче!!!
    Един ден както се возех рано сутринта, по равен празен път в средата на селото, видях бял дим излизащ от ауспуха /джипката беше загряла нормално и я карах с равна газ/. Досетих се къде да очаквам проблем, а именно гарнитура на главата и веднага се прибрах. До обяд главата беше на масата и проблема беше ясен……спукан блок, както се оказа по-късно, на обичайното място: между трети и четвърти цилиндър. Беше много неприятен и тъжен ден.
    На следващия ден започнах с търсенето на блок. Пуснах тема във форума, звънях на разни обяви, но всеки предлага цял мотор, а цени не ми се коментират. Мина седмица и половина, блок не намирах никъде. Започнах да се замислям за двигател от друга марка автомобил/ ние се занимаваме предимно с автомобили БМВ и естествено мислите ми бяха в тази насока/. След няколкодневно мерене, смятане, питане, четене и разглеждане на цените на двигатели, взех решение да сложа двигател от БМВ Е36 с код М42б18 или така добре познатият ни 318ис около 140к.с. Причините, поради които избрах този двигател са:
    - имах блок с дупка от биела и глава, с тяхна помощ щях много лесно да наглася новите места на тампоните върху шасито и лапите за новият двигател;
    - цената за цял оборудван двигател е половината от тази на двигател за Фероза;
    - по-здрав, надежден и мощен от този на Ферозата;
    - лесно се намират части и консумативи;
    - познат ми е много добре.
    Остана още един основен въпрос за разрешаване, а именно скоростната кутия. Тук на помощ се притече Дани от Казичене. Дойде огледа скоростните кутии на Дайхатсу-то и БМВ-то. Каза: „няма проблем, ще отрежа камбаните и ще направя скоростната кутия на Дайхатсу-то с камбана от БМВ” . Оказа се “дълъг и сложен процес”, но след три месеца вече имах фабрична скоростна кутия от Дайхатсу за двигател на БМВ.
    [ATTACH=CONFIG]817428[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817429[/ATTACH]
    Междувременно купих цял двигател 318ис, проверих му основните и биелните лагери, проверихме дали е с разтегната ангренажна верига, сменихме гарнитурите на капаците и картера.
    Докато чаках с нетърпение успях да направя и боди лифт около 6см. Необходим е, за да може да се вмести изпускателния колектор на новия двигател.[ATTACH=CONFIG]817430[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817431[/ATTACH]
    Успях да продам на колега от форума оригиналните ферозови джанти с гуми и да намеря много хубави джанти с ЕТ-20 широки 8,5 инча. [ATTACH=CONFIG]817432[/ATTACH]
    След нова година времето се затопли и при първа възможност се заех с направата на лапи за новият двигател и всичко необходимо за поставянето му. Мерене, рязане, пилене, заваряване, ръждопреобразуване, грундиране, боядисване….времето направо отлетя. В средата на февруари успяхме да го монтираме.[ATTACH=CONFIG]817438[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817439[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817440[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817433[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817434[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817435[/ATTACH]
    За норматив монтирах и алтернатора, стартера, помпата за хидравликата, водната помпа, демпфера, ролките и ремъка. Предстои монтиране на радиатора и направа на цялата охладителна система, заедно с изпарителя. За целта съм приготвил един кашон с най-различни маркучи, малко медни тръбички с различни диаметри, скобички, няколко климатични вентилатора от различни марки и модели автомобили с изгорели управления, и разбира се, радиатор за 318ис. В оригинала за охлаждане се използва перка с виско съединител навити на водната помпа, но от преправянето на скоростната кутия двигателя мина с около 3см. напред; отделно коша на Ферозата е по- къс и място няма. Изпарителя зае малко странна позиция, но тепърва ще тестваме да видим ще има ли проблем.
    Дойде време за радиатора и вентилатора. Улисах се в мерене, рязане, напасване и след 2-3 часа вече си имаха места. От дясно заварих стойка за радиатора на шасито, от ляво изработих малък държач, който се захваща с един от болтовете на кормилната кутия. Горната страна е по-лесна. Две планки наподобяващи S. Оригинално радиатора е на четири тампончета. Надявам се няма да има проблем, че стъпва на шасито.
    Ред бе на кормилната уредба. Там промених местата на казанчето за хидравлична течност и маркучите. Налага се защото хидравличната помпа вече е от ляво. За казанчето си имаше фабрично място от ляво, просто го монтирах. Маркуча за високо налягане си направих по поръчка, а за връщащото се в казанчето масло си остана оригиналния маркуч от хидравликата.[ATTACH=CONFIG]817437[/ATTACH]
    Беше време за най-интересната и вълнуваща част. Направа на смесена електрическа инсталация между БМВ и Дайхатсу и след това запалване на двигателя.[ATTACH=CONFIG]817442[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]817436[/ATTACH]
    С по-голямата част от инсталацията се справих лесно. Един от основните проблеми беше подреждането на бобините по местата им /оригинално ис-а е с четири бобини, закачени от вътрешната страна на десния калник, а до самите свещи има доста дълги, скъпи и ненадеждни кабели. Затова сложих четири бобини от М52 – всяка направо върху свещта/. Необходима е специална планка за закрепването им към главата и преди да се свали двигателя от донора да се надпише кой кабел от кай цилиндър е.[ATTACH=CONFIG]817441[/ATTACH] За съжаление не присъствах на демонтирането на двигателя и после падна много четене, ровене из нета и пробване, но накрая все пак запалихме. Датчикът за налягане на маслото си остава от БМВ, температурният датчик си свалих от главата на Ферозата и го монтирах на фланеца на термостата.[ATTACH=CONFIG]817443[/ATTACH] Останалата част от инсталацията е лесна.
    След като запалихме двигателя ни остана само направа на хубава изпускателна система, намиране на място за въздушния филтър и да направим ново ухо на жилото за съединителя, защото оригиналното е на няколко милиметра от изпускателния колектор на много горещо място. За целта е необходимо да се поработи и нещата си стават. [ATTACH=CONFIG]817444[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817445[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]817446[/ATTACH]
    Речено сторено и на 26.03.2013г. платих гражданската и минах преглед.
    Следва раздвижване 100-150км. След това оглед за възникнали евентуални проблеми.
    Оформяне и придаване завършен вид на всичко в моторния отсек.
    За сега е това. To be continued...............
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    • TRUCK EXPO 2019: летище "Лесново", 6 - 8 юни
      от izo4x4
      Голямото TRUCK EXPO идва отново

      За първи път в програмата очаквайте TRUCK TUNNING SHOW



      За поредна година летище Лесново ще посрещне лятото с най-големите на пътя. TRUCK EXPO 2019 идва от 6 до 8 юни с още повече мощ, технологични новости и иновации в сектора на тежката автомобилна индустрия. През 2019 г. организаторът на TRUCK EXPO Асоциацията на автомобилните производители и техните представители...
      29-05-19, 12:24
    • „Знак за качество” на бензиностанцията гарантира, че зареждаме горива по европейските стандарти
      от Стефи Накова
      SGS, водеща в света компания за проверка, верификация, изпитване и сертифициране, присъства в България от 1991 г. С повече от 400 експерти в цялата страна, централен офис в София и оперативни офиси във Варна, Бургас, Русе, Пловдив и Свиленград, компанията се е наложила като водещ доставчик...
      05-12-18, 12:03
    • Вижте кой спечели комплект летни гуми от играта на Nokian
      от Владимир Йончев

      Днес беше изтеглен победителят в играта на финландските премиум производители на автомобилни гуми Nokian Tyres.

      Щастливият печеливш е потребителят с никнейм mitaka0007. Той ще може да си избере комплект летни гуми от каталога на Nokian Tyres.

      Честито на късметлията! Приканваме го да се свърже с нас на редакционната ни поща offnews@offnews.bg за подробности как да получи наградата. Надяваме се това да ста...
      30-05-18, 14:56
    • Време ли е да слагаме летните гуми или е рано?
      от Еделвайс
      Мисля утре да слагам вече летните гуми, или още е рано според вас?
      12-03-18, 14:56
    • От: С кемпер без цел и посока в южна Италия.
      от s_s1
      Събрахме набързо някакъв багаж, малко храна, алкохол и доста бира, натоварихме се и тръгнахме към Дурес Албания от където трябваше да се качим на ферибот до Бари Италия. Минахме през Скопие без да спираме.





      Стигнахме до парк Маврово, където спряхме за почивка:







      ...
      12-03-18, 14:48
    • Вижте кой печели ваучери за гориво от Петрол
      от Владимир Йончев
      10 от хората, които заредиха гориво от Петрол с картите на OFFRoad-Bulgaria.com, печелят ваучери за гориво на стойност 50 лева.
      Ваучерите можете да получите в редакцията на OFFMedia в София на бул. Витоша 15, ет. 3 срещу представяне на картата с печелившия номер.
      Ако не сте от София ползвайте темата във Форума, за да се уточним как да Ви изпратим ваучерите.
      Ето печелившите номера:
      9815240001108266
      9815240001106401
      ...
      03-01-18, 15:11
    Зареждам...
    X