Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Почина родолюбецът Петър Константинов

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Почина родолюбецът Петър Константинов

    82-годишният български писател, общественик и родолюбец проф. д-р Петър Константинов е автор на 30 книги и над 200 научни труда




    След тежко боледуване на 12 юни 2011 г. е починал видният български писател, общественик и родолюбец проф. д-р Петър Константинов, съобщиха едва днес негови близки.

    Петър Константинов е роден на 1 август 1928 г. в Казанлък. Завършил е две висши образования - медицина и политическа икономия. Автор е на над 30 книги - романи, повести, разкази, художествена публицистика и изкуствознание, повечето издадени по няколко пъти.

    Автор и на над 200 научни труда в областта на медицината, изкуството, политическата икономия и историята и над 2000 публикации в периодичния печат.

    По-известни негови книги са "Предание от изчезналия град", "Хаджи Адем", "Ирмена", тетралогията "Синият аметист", "Светилници в утрото", "Сказание за долината на розите", "Вечният Бог", "Вдъхновението на едно столетие", "Старият Пловдив", "История на България с премълчавани исторически факти", "За и против националните интереси на България", "Завръщането на Прометей", "Съкровищата на България", "Съкровищата на Европа", "Съкровищата на света" и др.

    Петър Константинов е един от основателите и председател на Общонародното сдружение "Мати Болгария" - първата общонародна организация след демократичните промени през 1989 г.

    През последните 22 години той осъществи изключително активна дейност у нас и в чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата памет.
    Като председател на Националния комитет за защита правата на българите извън сегашните граници на България и на Националния комитет за защита на историческата истина в България, той съдейства с подкрепата на широката общественост за формиране на истинско и действащо гражданско общество в страната ни.

    На 21 февруари по време на посещение в САЩ професорът изпаднал в кома. Приет бил в критично състояние в нюйоркския спешен център "Елмхърст" с диагноза остра дихателна и бъбречна недостатъчност след тежка белодробна инфекция.

    Усложнение от свински грип настъпило след пътуване до Мексико. Имало съмнение и за прекаран мозъчен инсулт.

    След като излезе от кома, бе организирано пътуването му. В началото на май специален самолет на "Луфтханза" и правителственият фалкон върнаха писателя в България.

    Синът на Петър Константинов д-р Константин Стоянов, който е кардиолог, зам.-началникът на реанимацията във ВМА доц. Николай Младенов и още един реаниматор, се грижиха за болния по пътя.

    Петър Константинов заминал за Детройт през Ню Йорк на 7 февруари. Целта на пътуването му била да представи най-новия си роман "Разпятието" пред българи в САЩ и Мексико.

    Поклонението и опелото ще се извършат на 17 юни 2011 г., петък, от 10.00 ч. в храма "Света Неделя", а погребението - от 13 ч. на Централни софийски гробища.

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3885731

    ----------
    Нека почива в мир!

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X