Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Паркинг светлини (габарити) вместо дневни светлини?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • коко келеша
    отговори
    https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ...46:0152:BG:PDF

    Остави коментар:


  • IvanIvanovi
    коментира - отговор
    е, като си казал А, кажи и Б де - къде са?

  • Bogoljub Gagic
    отговори
    Имаше някъде в нашето законодателство някаква препратка към дефиниция на ЕС, която пък от своя страна препращаше към "Правило № еди-кое си" на ООН... Общо взето беше за височината от повърхността на пътя и за отстоянието от краищата на колата, гледана отпред. Цитирано е във форума, когато въпросът беше актуален.

    Остави коментар:


  • turtey
    отговори
    Изискванията какво са дневни светлини не са в здвп

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    В чл. 70 (3) от Законa за движение по пътищата, е записано, че “през деня моторните превозни средства, се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини" (oт 2012 г. важи целогодишно).

    По повод горенаписаното - у нашенско винаги си оставен на милостта на проверяващия "орган". Говорил съм с познати и те ми излизат с постановката, че когато автомобилът не е оборудван фабрично с DRL, трябва да караш на къси светлини. Накратко - щом някакво правило може да се тълкува, винаги може да береш ядове при проверка. Естествено това е лично мое мнение. Гагича например, сигурно ще измисли как евентуален акт може да се обжалва и да падне в съда
    Последно редактирано от коко келеша; 30-12-20, 16:15.

    Остави коментар:


  • Паркинг светлини (габарити) вместо дневни светлини?

    Здравейте колеги,

    Може и да е коментирано някъде, но не намерих отделна тема по въпроса. А той е: Законно ли е да се шофира в България, през деня, с включени паркинг светлини (габарити), вместо дневни или къси светлини? Това, което намерих като информация е, че няма ясни изисквания за "дневни светлини" в българските закони и поради това всякакви светлини, които "подобряват възприемането и видимостта на предната част на пътно превозно средство при движението му" на практика са достатъчни и законни. А дали е така и на практика?
    Мога да цитирам част от обжалване на акт съставен за шофиране без включени дневни или къси светлини. Били са включени габаритите и акта е паднал.

    " В тази насока, трябва да се съобрази, че единствения критерий използван от законодателя за определянето на понятието „дневни светлини“ е те да са предназначени за подобряване на възприемането и видимостта на предната част на пътно превозно средство при движението му. Дефиницията по § 6, т. 59 от ПЗР на ЗДвП, очевидно не включва никакви указания относно мястото върху автомобила, където следва да бъдат монтирани тези светлини, тяхната форма, цветът или интензитетът на излъчваната светлина или пък някакви други технически изисквания."

    Моля за коментари.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X