Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проект за клас ТР3 към правилника за трофи рейд.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Проект за клас ТР3 към правилника за трофи рейд.

    ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСВАНИЯ ЗА АВТОМОБИЛИ С ПОВИШЕНА ПРОХОДИМОСТ

    Група ТР3

    Спортен клас


    Автомобил, чиято конструкция е доказано опасна от Техническата комисия, не се допуска от Спортните съдии до състезание.

    1.Определение.
    Серийни с повишена проходимост леки автомобили, със задвижване 4х4, със свободна конструкция или маркови автомобили, отговарящи на изискванията към съответната група. Задължително е наличието на каросерия с две седалки.

    2.Норми на допустимите изменения.
    Всички технически изменения, които не са посочени в тази или друга точка от техническите изисквания не са разрешават.
    При наличието на списък в тази или друга точка от Техническите изисквания на забраните и ограниченията, всички технически изменения не упоменати в него категорично се забраняват.
    Конструкцията на автомобила трябва да съответства на нормативните изисквания.
    Всички автомобили трябва да се водят на отчет към органите за пътен контрол и да притежават официално разрешително за движение по пътищата /да имат талон с удостоверение за технически преглед/.

    3.Модификация.
    Модифицирането на всеки детайл се разрешава, при условие че се използва материал дублиращ формата на модифицирания и ако друго не е упоменато в конкретната точка от техническите изисквания.

    4.Тегло.
    Теглото на автомобила трябва да е от 1000кг до 3500кг. Автомобилът се претегля и получения резултат се сравнява с разрешеното тегло.
    Всички резервоари с течност /смазваща, охлаждаща, спирачна, подгряваща и др. /трябва да бъдат заредени до нормалното им ниво, определено от производителя. Изключение правят резервоарите с течност за почистване на стъклата и фаровете, съдовете от охлаждащата система за спирачките и съдовете за впръскване на вода, които по време на определяне на теглото трябва да са празни.

    5.Двигател.
    Допуска се използването на всякакви бензинови или дизелови двигатели, включващи и системи за пълнене на въздух.
    Охладителна система:
    Забранява се монтирането на допълнителни радиатори в охладителната система в каросерията на автомобила.
    Въздушен филтър:
    Забранява се изтеглянето на въздух от купето.

    6.Трансмисия.
    Без ограничения.
    Забранява се поставянето в каросерията на въртящи се трансмисионни детайли.

    7.Окачване.
    Без ограничения.
    Забранява се поставянето в каросерията на всякакви детайли за окачване.
    Разрешава се използването на мостове, пуснати серийно, с изключение на мостовете от товарните автомобили, селскостопанската, пътната, и специализирана техника. Разрешават се всякакви изменения в конструкцията и параметрите на детайлите на мостовете.
    Допуска се използването на блокиращи диференциали. Ограничение в техния брой и тип няма.

    Методика на измерване.
    Максималният просвет, измерен от най-ниската точка на централния редуктор на моста до равната хоризонтална площадка, на която е поставен автомобила, трябва да бъде от 215мм до 500мм. По време на измерването на просвета върху автомобила трябва да са поставени само приетите за понататъшно използване в състезанията джанти, с налягане на гумите не повече от 2.0 атмосфери. При промяна на джантите този параметър трябва да се провери отново.
    Измерването на просвета се извършва върху двата /преден и заден/ моста на автомобила. Отчита се максималното значение на просвета. За автомобили с независимо предно окачване се измерва просвета на задния мост.

    8.Колела /джанти/ и гуми.
    Забранява се употребата на гуми от селскостопанска, пътна и специална техника.
    Допуска се използването само на автомобилни пневматични гуми с диаметър
    над 820мм/32”/ до 1015мм /40”/ включително.За всеки автомобил допустимия външен диаметър на гумата може да се съгласува с наложените ограничения от просвета на автомобила /виж.т.7/.
    Разрешава се използването на гуми за макадам и гуми с протектор за повишена проходимост с минимална остатъчна височина на протектора над 5мм.
    Ширината на протектора не се ограничава, но гумите могат да бъдат затворени по цялата им ширина с ръбове или разширителни арки.
    Методика на измерване: Диаметърът се измерва според гумите с налягане до 2атмосфери, по права линия, преминаваща през центъра на гумите, но да не е вертикална спрямо земята /при измерването не се отчитат естествените грапавини на гумите/.Измерват се всички гуми /вкл.резервните/, и гумите, които ще се използват в състезанията.
    Закрепването на колелата с гайки може да се замени със закрепване с болтове с резба и гайки при условие, че броя на точките на закрепване и диаметъра на детайлите, имащи резба се запази.
    Забранява се монтирането върху колелата и гумите на устройства за допълнителна устойчивост при хлъзгав терен/например: вериги, специални шипове, изменящи сцеплението на гумите и т.н./.

    9.Спирачна система.
    Разрешава се използването на спирачни системи според нормативните изисквания.

    10. Електрическа система.
    При промяна на ел. инсталацията всички ел. съединения трябва да бъдат изолирани.
    Акумулатор.
    Типа, капацитета и кабелите на акумулатора не са ограничени. Допуска се поставяне на не повече от три акумулатора.Те трябва да бъдат здраво закрепени.Ако акумулатора се намира в каросерията, той трябва да е поставен в херметично отделение със задължително устройство за вентилация за отвеждане на окисите извън автомобила.

    Генератор:
    Без ограничения.
    Светло-отразително оборудване.
    Не е ограничено използването на допълнително светло-отразително оборудване, но то трябва да отговаря на изискванията на ЗЗДП.Стандартното светло-отразително оборудване трябва да е в изправно техническо състояние.
    Главен прекъсвач на електрооборудването:
    Автомобила трябва да съдържа главен прекъсвач на всички ел.вериги/акумулатор, стартер, генератор,осветление и т.н. с изкл. на електролебедката/. Той трябва да работи без искри и да е достъпен както за шофьора, така и за навигатора. Изключването на ел. вериги трябва да се съпровожда със спиране на двигателя независимо дали той е бензинов или дизелов.

    11.Горивна система.
    Резервоар.
    Допуска се подмяна, промяна или преместване на оригиналните резервоари. Поставените резервоари трябва да бъдат отделени от каросерията чрез пожаро-устойчива преграда.
    Гърлото на резервоара и капачката не трябва да са разположени извън повърхността на каросерията. Като капачка на резервоара може да се използва всякаква устройство за затваряне, изключваща случайно отваряне при удар или непълно затваряне.
    Горивопроводи
    Разрешава се пренасяне, замяна и допълнителна защита на горивопроводите, при условие че преминават през каросерията като цяла метална част. Всички видове сглобки в каросерията са забранени.

    12. Каросерия и рама.
    Разрешава се модификацията и монтажа на всякакви носачи.
    Покрив.
    Автомобила трябва да е снабден с метален покрив /защита/ над екипажа, като ширината на твърдата част трябва да е не по-малка от ширината на горната част на рамката на предното стъкло, а по дължина: от горното скосяване на предното стъкло до горното скосяване на седалката на екипажа или главната предпазна дъга.
    Допуска се и пластмасова греда само ако е фабрично производство.

    Външен вид:
    Защита на каросерията.
    Разрешава се монтирането на елементи за допълнителна защита на каросерията, за да се осигури защита на следните части на автомобила: двигател, радиатор, окачване, предавателна кутия, резервоари, трансмисия, система за отвеждане на отработените газове.
    Броня и допълнителни защитни устройства:
    Не се ограничава, ако са спазени изискванията на държавните норми.
    Прозорци:
    Разрешава се използването само на многопластово предно стъкло тип “триплекс”. Стъклата на предните врати могат да се заменят с поликарбонат с дебелина над 5мм.Като се предвиди възможност за отваряне на стъклото най-малко 1/3 от площта му.
    Препоръчва се да се предвиди пълно отваряне на стъклото дори то да не е предвидено от производител.
    Калници и арки.:
    Колелата/гуми с джанти/, при поглед отгоре, трябва да са скрити с калници или разширителни арки по цялата ширина.
    Врати:
    Задължително се поставят врати със здрава конструкция, отварящи се и снабдени с ключалки, предотвратяващи произволно отваряне. В тези случаи също се разрешава използването на здраво монтирани обшивки вместо врати. Разстоянието от нивото на седалката до горния край на страничната обшивка или металната част на вратата трябва да бъде най-малко 30см.
    Допълнителни затварящи устройства на капака на двигателя.
    Капака на двигателя трябва да има допълнителни външни затварящи устройства, предотвратяващи самоволното отваряне на капака по време на движение на автомобила.
    Каросерия:
    Забранява се използването на въртящи се трансмисионни детайли, възли на окачване и кормилни трапеци в купето.
    Седалки:
    Разрешава се монтирането на всякакви автомобилни седалки. Седалките трябва да са здраво монтирани.
    Резервно колело.
    Резервните колела трябва да са монтирани вътре в купето, при условие че са здраво закрепени.
    Уши за теглене.
    Автомобилът трябва да притежава ухо за теглене: най-малко едно отпред и едно отзад. Ухото се закрепва към рамата на автомобила или каросерията, ако автомобила има каросерия. Те трябва да са здрави, да имат затворена форма и диаметър на отвора не по-малко от 30мм, да са оцветени в жълто, оранжево или червено. Разрешава се монтирането на автомобилни приспособления тип ”кука” фабрично производство.
    Подемен крик.
    Крик и точка на повдигане без ограничение.
    Забранява се монтирането и използването на всякакъв тип закрепени стационарно за автомобила повдигащи устройства /механични, пневматични, хидравлични и др./.
    Лебедка и допълнително оборудване.
    Колата трябва да има най-малко една лебедка /не ръчна/, като тягата им трябва да е най-малко 1,4 пъти повече от теглото на автомобила. Разрешава се използването на лебедки /електрически, механични, хидравлични/, при условие че се произвеждат серийно под регистрирана търговска марка.
    При монтирането на лебедка се допускат минимални изменения на каросерията и рамата.
    Използването на повече от две лебедки се забранява.
    Разрешени са ABS системи.
    Автомобила трябва да съдържа комплект за почистване на въжето.
    За предотвратяването на повреда на дървета или кората им от използването на лебедка, автомобила трябва да съдържа плоска коро-защитна лента, с ширина най-малко 60мм.
    Въжето на лебедката, удължителя, коро-защитната лента, крепежната кука, такелажните скоби и блокове, използвани с лебедката трябва да издържат при дърпане, равно на двукратната максимална тяга на изтегляне на лебедката.
    При движение на автомобила цялото допълнително оборудване /въжето на лебедката, удължителя, коро-защитната лента, крепежната кука, такелажните скоби и блокове /, трябва да бъдат здраво закрепени.
    Предпазна основа.
    Задължителна вътрешна и външна предпазна основа. Препоръчва се като минимум на главната дъга за безопасност. Конструкцията на дъгата е изобразена на рис.8 . Всички параметри и начини на изработване на предпазващата дъга трябва да съответстват на изискванията приложението. Всички параметри и начини на изработване на предпазната дъга трябва да съответстват на нормативните изисквания.
    Разрешава се монтирането на предпазна основа в конструкцията на автомобила.
    Там, където част от тялото на шофьора и навигатора или техните шлемове контактуват с предпазната основа, трябва да бъдат монтирани предпазни покрития, изработени от огнеупорен материал.
    Предпазни колани.
    Автомобилът трябва да бъде оборудван с минимум триточкови предпазни колани за всеки от екипажа.
    Пожарогасител.
    Автомобилите трябва да бъдат оборудвани с пожарогасител фабрично производство, съдържащ не по-малко от 4кг пожарогасителна смес/фреон-12, брометил, въглероден двуокис, пяна/ в една или две бутилки.
    Използването на пожарогасители с пяна не се допускат.
    Пожарогасителите трябва да са разположени на леснодостъпни места за шофьора и навигатора. Закрепването им трябва да е сигурно, да се сваля бързо без инструменти .На бутилките трябва да е обозначено количеството заряд, тегло на бутилките в пълно състояние и теглото им в празно състояние.
    Допълнително оборудване.
    Автомобилите трябва да са снабдени с допълнително оборудване според Приложението.
    VPetrov.photography

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X