Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проект за клас ТР1 към правилника за трофи рейд.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Проект за клас ТР1 към правилника за трофи рейд.

    Приложение към Правилата за провеждане на Трофи-рейд


    ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ АВТОМОБИЛИ С ПОВИШЕНА ПРОХОДИМОСТ

    Група ТР1

    Спортен клас


    Автомобил, чиято конструкция е доказано опасна от Техническата комисия, не се допуска от Спортните съдии до състезание.

    1.Определение.
    Серийни с повишена проходимост леки автомобили, със задвижване 4х4, не по-малко от 1000 идентични екземпляра, с минимум 2 седалки и специална подготовка за участие в състезания по Трофи-рейд. При техническа инспекция на автомобилите се прави сравнение между автомобилните и серийните детайли.

    2.Норми на допустимите изменения.
    Всички технически изменения, които не са посочени в тази или друга точка от Техническите изисквания не са разрешават.
    Нормите на допустимите изменения са изброени по-долу. Освен тях всеки амортизиран или повреден детайл може да бъде заменен само с идентичен такъв.
    Автомобилите в този клас трябва да са строго определен модел серийно производство, с данните на завода производител /по каталог/.
    Всички автомобили трябва да се водят на отчет към органите за пътен контрол и да притежават официално разрешително за движение по пътищата /да имат талон с удостоверение за технически преглед/.

    3.Модификация.
    Модифицирането на всеки детайл се разрешава, при условие че се използва материал дублиращ формата на модифицирания и ако друго не е упоменато в конкретната точка от техническите изисквания.
    Външният вид на автомобила трябва се запазва.

    4.Тегло.
    Теглото на автомобила трябва да е от 800 до 3500кг. Автомобилът се претегля и получения резултат се сравнява с разрешеното тегло.
    Всички резервоари с течност /смазваща, охлаждаща, спирачна, подгряваща и др. /трябва да бъдат заредени до нормалното им ниво, определено от производителя. Изключение правят резервоарите с течност за почистване на стъклата и фаровете, съдовете от охлаждащата система за спирачките и съдовете за впръскване на вода, които по време на тегленето трябва да са празни.

    5.Двигател.
    Оригинален.

    Охладителна система:
    Оригинална.

    Въздушен филтър:
    Забранява се изтеглянето на въздух от купето.

    Гориво:
    Разрешава се използването само на търговски марки гориво, от бензиностанции. Всякакви добавки към горивото са забранени. Към двигателя, в качеството си на окислител се вкарва въздух от околната среда.

    Система за отвеждане на отработените газове:
    Оригинална.

    6.Трансмисия.
    Оригинална.

    Мостове.
    Оригинални.
    Позволява се монтаж на блокиращи устройства.

    7.Окачване.
    Забранява се промяна на хода на окачване и височината на окачване.

    8.Колела/джанти/ и гуми.
    Забранява се употребата на гуми от селскостопанска, пътна и специална техника.
    Допуска се използването само на автомобилни пневматични гуми с диаметър не повече от 820мм. Забранява се допълнителното издълбаване на протектора. Ширината на протектора се ограничава с нормата наложена от завода производител за дадения модел.
    Джантите трябва да са стандартно производство. Такива, които предвиждат по-висок фиксиращ ръб на страничната част са забранени.

    9.Спирачна система.
    Оригинална, включително и ръчна.

    10.Електрическа система.
    Оригинална. Разположението на всички елементи – оригинално.
    Светло-отразително оборудване:
    Не е ограничено използването на допълнително светло-отразително оборудване, но то трябва да отговаря на изискванията на ЗЗДП. Стандартното светло-отразително оборудване трябва да е в изправно техническо състояние.

    11.Отоплителна система.
    Оригинална.

    12.Кормилно управление.
    Оригинално. Разрешава се замяната на волана с друг, фабрично производство за конкретния автомобил.
    13.Купе и рама.
    Купе оригинално. Промяна на височината на купето се забранява.
    Външен вид:
    Защита на купето:
    Позволява се употребата на елементи за допълнителна защита на купето и осигуряване защита на следните части на автомобила: двигател, радиатор, окачване, предавателна кутия, раздатъчна (мощностна кутия), резервоари, трансмисия, система за отделяне на отработените газове.
    Броня и допълнителни защитни устройства:
    Оригинална или всякаква друга, фабрично производство за дадения модел автомобили. При монтирането на лебедка се допуска изрязване на бронята според размерите на лебедката.
    Седалки
    Оригинални. Разрешава се демонтаж на всички седалки освен шофьорската и тази до нея.
    Уши за теглене.
    Автомобилът трябва да притежава ухо за теглене: най-малко едно отпред и едно отзад. Ухото се закрепва към рамата на автомобила или купето, ако автомобила е с купе. Те трябва да са здрави, да имат затворена форма и диаметър на отвора не по-малко от 30мм, да са оцветени в жълто, оранжево или червено. Разрешава се монтирането на автомобилни приспособления тип ”кука” с фабрично производство.
    Крик за повдигане.
    Крик и точки на повдигане без ограничение.
    Забранява се монтирането и използването на всякакъв тип закрепени стационарно за автомобила повдигащи устройства /механични, пневматични, хидравлични и др. /.
    Лебедка и допълнително оборудване.
    Разрешава се монтирането на не повече от една лебедка, произвеждана серийно с някоя от регистрираните търговски марки. Ако лебедката е монтирана то автомобила трябва да е снабден и с пожарогасител, въже и плоска коро-защитна лента с ширина минимум 60мм.
    По време на движение всяко допълнително оборудване /въже, удължител на въжето, коро-защитна лента, катарама, такелажни скоби, блокове, пожарогасител и др. /трябва да са здраво закрепени.
    Предпазна основа.
    Препоръчва се като минимум главната дъга за безопасност. Конструкцията на дъгата е изобразена на приложението. Всички параметри и начини на изработване на предпазващата дъга трябва да съответстват на нормативните изисквания. Там, където част от тялото на шофьора и навигатора или техните шлемове контактуват с предпазната основа, трябва да бъдат монтирани предпазни покрития, изработени от огнеупорен материал.
    Предпазни колани.
    Автомобилът трябва да бъде оборудван с минимум триточкови предпазни колани за всички от екипа.
    Пожарогасител.
    Автомобилите трябва да бъдат оборудвани с пожарогасител фабрично производство, съдържащ не по-малко от 4кг пожарогасителна смес/фреон-12, брометил, въглероден двуокис, пяна/ в една или две бутилки.
    Използването на пенещи се пожарогасители не се допуска.
    Пожарогасителите трябва да са разположени на леснодостъпни места за шофьора и навигатора. Закрепването му трябва да е сигурно, да се сваля бързо без инструменти .На бутилките трябва да е обозначено количеството заряд, тегло на бутилките в пълно състояние и теглото им в празно състояние.
    Допълнително оборудване.
    Автомобилите трябва да са снабдени с допълнително оборудване според Приложението.
    VPetrov.photography

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X