Обява

Свий
Няма добавени обяви.

BG Post, blue cheese & Ebay Български пощи, синьото сирене и Ибей

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• BG Post, blue cheese & Ebay Български пощи, синьото сирене и Ибей

Искам да дам гласност на възхищението ми от перфектната работа на Български пощи. Успяха да доставят пратка 1 кг. (Един килограм) от София до Пловдив само за 25 дена. На партия с Немските пощи, общо 40 дни от Германия до Пловдив.
    Благодарение на тая умряла институция се е появило синьото сирене, стафидите, ябълковия оцет. Това олицетворява държавната администрация в България. Тотална некомпетентност нахалство и безочие.

Опитвам се да преценя кое е най вероятно.
    На 15 септември платих едно ЕКУ от Америка на Ибей. На 23 септември пристигна в Германия (Дойче Пост). На 03 октомври пристигна в София (БГ Пощи). Днес си го получих от пощата.
    По същото време си поръчах специализирана диагностика от съседния щат. (не от Ибей) Пристигна за 7-8 дена, стоя 2 дена на митницата и на 10-12тия ден беше при мен. Пакетите са еднакво големи, тежат почти еднакво, платих и почти еднаква сума за транспорт. Пратката от Ибей е с предплатени мита и пр. Трябваше да си я взема лично от пощата (такса 3лв). Другата дойде с UPS на адреса. (безплатно)

Може ли някой да ми обясни, колко трябва да са некадърни тия в пощата за да им трябват 25 дена от София до Пловдив.
    А в Ибей са го предвидили. Срока им за доставка е 6 ноември.
    Или по договореност пратката се мота 2 месеца а парите стоят 2 месеца в Ибей.
    По готино безлихвено кредитиране няма измислено.

Та, как мислите? Терикатска договорка или тотално безхаберие?

Ето част от тракинга.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Track29,10,25.jpg
Прегледи:198
Размер:128.5 КБ
ID:7014059

И трак на Български пощи:

Име:BGPost291025.jpg
Прегледи:189
Размер:177.6 КБ
ID:7014060

Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

От eBay америка пътищата са основно два:
    1. Клиент->склад на eBay->DHL Commerce->обикновена поща до България. Срок межеу 3 седмици и 2 месеца и половина. Последното дойде за месец и половина, което е средностатистическия срок.
    2. Клиент->склад на eBay->ePost Global->месни куриери някъде в Европа->местен куриер в България (Спеедъ, Aramex или друг). Срок между 2 и 4 седмици. Последното дойде за 15 дни.

Извадка от последните ми поръчки:
    - 29 август - 17 септември
    - 16 август - 1 октомври
    - 5 август - 22 август
    - 26 юли - 29 септември
    - 17 юли - 25 август
    - 18 април - 13 май
    - 28 март - 1 май
    - 9 февруари - 1 март
    - 8 февруари - 28 март
    - 11 декември - 28 януари
    - 11 декември - 21 януари
    - 4 декември - 22 ануари
    - 4 декември - 21 януари
    - 1 декември - 21 януари
    - 23 ноември - 27 декември
    - 18 ноември - 20 декември

Уговорка - надали. В момента български пощи са затрупани с пратки от еМаг, Temu и прочие полюции. И като ти казвам затрупани - буквално затрупани.

Последната ми пратка от Aliexpress не прави никакво изключение от горното - 11 септември - 24 октомври, като от 29 септември до 24 октомври, или почти месец, е в България.

Трябваха им 2 седмици да ми датат нишан че им трябвали документи и още толкова за да я освободят.

Някога на разменната пощенска станция на митниците имаше 1 или 2 служителя, които ти помагаха за освобождаване (попълваха митническа декларация). Питай Дядо Владо - има вътрешна информация от първа ръка какво се случва.

Силно предполагам че и в момента вероятно крайно недостатъчен брой служители освобождават купища пратки. Резултата е закономерен.

На DHL някога подавах предварително документи, докато пратката още пътува. И в деня, в който се появеше в България отиваше в куриер за доставка. Пратка от америка, от клика на мишката до врата ми е идвала за 2 дни и половина. Сега тоя филм го няма - има поне ден след като дойде, в който изготвят декларацията и още ден докато стигне до куриер да ми я достави. Разбирай идва от америка до тук за 2-3 дни, и после тук се бави още поне 2 докато тръгнат да ми я составят. Според мен са правили някакви реорганизации или съкращавали персонал, или някаква част от персонала си е тръгнала.

А UPS... за да освободя последната пратка, минала през тях, ме таксувата 55 лева. Това над митата, ДДС-то и прочие - само за митническо представителство. Преди няма и 2 седмици.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• drukman
      drukman коментира
      Редактиране на коментар
      Спарки, тая пратка се мота по складовете 20 дена докато иде на митница. Защо?

• sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      Да, като имаш на бюрото си 2 метра папки с пратки за митница, отлежават там докато им дойде редът.

Сега сложи в уравнението че хората, дето са натоварени с това, вероянот са на не особсно атрактивни заплати, нито твърде много като бройка, и разбираш че крушката си има опашка.

Вижда се, че е кибичила 24 дена за митническо обслужване. Откакто онлайн-магазините масово въвадоха опциите DDP (delivered duty payed) се започна с това. По-рано, помня от този форумЪт как се правеха групови поръчки на части от роЦкауто и ги освобождаваше "Жоро ЦСКА" щом пристигнат. В един момент му писна да се занимава, ходих веднъж сам... еми врътня си беше, общо взето ми отиде денят. Ама ужасът настъпи, когато почнаха да пращат уж с платени мита през Пощата...

Затова е много важно да се гледа какви опции предлага сайтът-продавач за доставка, обикновено дава повече от една... ама не винаги. Повечето куриерски фирми "осъществяват митническо представителство" срещу 20-на лв., предполагам си по-наясно от мен.
    В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

При наличие на Габко, ГъГъБъГъ и прочие, е интересно защо някой би ползвал български пощи за пратки от немско до нашенско?
      Ма "секи сам си преценя"...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        В момента български пощи са затрупани с пратки от еМаг, Temu и прочие полюции. ...
        По повод темата, "гугълнах" какво е аджеба това "БРСЦ-МО" и попаднах на фейсбук-страницата на Български пощи, където всеки втори въпрос е именно това, с отговор "Стига сте питали едно и също, ползвайте търсачката!!!" с администратор на страницата ... ФАРАОНА ИВО НЕДЯЛКОВ Егати! Тоя бил некъв шеф в пощите... Майце си!
        В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          Още малко и ще стигнете до идеята с безлихвените кредити. 400$ по 10-20к клиенти си е сума.

Днес си прибрах и една пратка от Алиекспрес. Общо с митницата, без да ме занимават и без да плащам 3лв., 14 дена от датата на плащането, дойде от Китай, на адреса с куриер. Пратка за 25лв с безплатен транспорт.
        Светло бъдеще за български пощи. Ура, ура, ура.
        С малка буква е по-подходящо.

Един тракинг от Пещерата за сравнение.

Име:TrackAliEx1.jpg
Прегледи:165
Размер:108.3 КБ
ID:7014083
        Последно редактирано от drukman; 29-10-25, 19:28.
        Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
        Вальо. О888 557Ч7Ч
        Silverado 1.3 i

Коментар

Ако пощите са толкова натоварени с обработка на пратките, явно сега е моментът да си поръчам тютюни от @смокингпайпс. Може и да минат през бдителните служители, че и да ми дойдат отлежали.
          Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Имам повърхностен поглед в пощите - на редово ниво заплатата е трицифрена, а с всяка стъпка нагоре апетита за "схеми" нараства ами .......
            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Пощите открай време са си така. Обаче Лукойл, като започне да го управлява държавата, тогава ще я закъсаме.
              Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

Ми да. То и сега куриерските и пощенските услуги на Лукойл не струват, а като започне да я управлява държавата съвсем за нищо няма да стават...
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Не забравяйте на Мандарина новите мита. Плаща се наказателно или там както го бяха кръстили мито, отделно от другите мито и ДДС. Та бумащината се увеличава, а БГ пощи са си нейде из 80-те години в повечето им клонове.
                  Ford Maverick II 2.3 XLT
                  Ford Mondeo MK5

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                    Вижда се, че е кибичила 24 дена за митническо обслужване. Откакто онлайн-магазините масово въвадоха опциите DDP (delivered duty payed) се започна с това. По-рано, помня от този форумЪт как се правеха групови поръчки на части от роЦкауто и ги освобождаваше "Жоро ЦСКА" щом пристигнат. В един момент му писна да се занимава, ходих веднъж сам... еми врътня си беше, общо взето ми отиде денят. Ама ужасът настъпи, когато почнаха да пращат уж с платени мита през Пощата...

Затова е много важно да се гледа какви опции предлага сайтът-продавач за доставка, обикновено дава повече от една... ама не винаги. Повечето куриерски фирми "осъществяват митническо представителство" срещу 20-на лв., предполагам си по-наясно от мен.
                    1. В eBay в общия случай нямаш избор. Продавачът ги праща на eBay, после от там самият eBay се грижи кое-що. Пътищата за България са 2 - или DHL eCommerce, или ePost Global. Нещата през еPost Global най-често идват с куриер, DHL eCommerce с български пощи. Толкоз.

2. Жоро ЦСКА работеше в митниците, а поръчките бяха във времена, малко по-различни от сега. Било му е по-лесно и евтино той да ги освобождава. Към ден днешен ден Rockauto пращат с DHL и цените на шипинга са такива че много рядко има смисъл от групиране, башка че е и няколко пъти по-евтино, отколкото с обикновена поща. А освобождаването през DHL (не и UPS) е безплатно за пратки над 150EUR и 28лв за пратки под 150EUR. По времето, когато Жоро ЦСКА се разправяше с това, дори DHL взимаха по спомен 50 кинта за освобождаване, и то с ограничение върху бройката различни артикули. Тоест ако списъка е по-дълъг, освобождаването се оскъпява.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
                      Не забравяйте на Мандарина новите мита. Плаща се наказателно или там както го бяха кръстили мито, отделно от другите мито и ДДС. Та бумащината се увеличава, а БГ пощи са си нейде из 80-те години в повечето им клонове.
                      Наказателно се плаща ако изнасаш за посока САЩ. И то не всичко. В случая има внос, и то на неща, които в общия случай са с произход Китай, нищо че идват от Щатите.

На мен миналата година ми обмитиха едни болтове за глава с 60% мито, щото във фактурата от Rockauto пише "произход Китай". Нищо че на кутията пише "произход САЩ". В предна пратка имах същите болтове (буквално същите, същата мара, модел, кутия, цена), само дето във фактурата пишеше "САЩ" и ги обмитиха с 3% или там колкото беше.

В пощзат дават бешежка, в която ги има митото и ДДС-то и всичко останало, което плащаш. Например въпросните 3лв са за митническо представителство.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Наказателно се плаща ако изнасаш за посока САЩ. И то не всичко. В случая има внос, и то на неща, които в общия случай са с произход Китай, нищо че идват от Щатите.

На мен миналата година ми обмитиха едни болтове за глава с 60% мито, щото във фактурата от Rockauto пише "произход Китай". Нищо че на кутията пише "произход САЩ". В предна пратка имах същите болтове (буквално същите, същата мара, модел, кутия, цена), само дето във фактурата пишеше "САЩ" и ги обмитиха с 3% или там колкото беше.

В пощзат дават бешежка, в която ги има митото и ДДС-то и всичко останало, което плащаш. Например въпросните 3лв са за митническо представителство.
                        Абе има го май и по внос това мито. Имаме един клиент от САЩ, праща си материала, че са едни зачукани стомани, дето ги няма в Европа. Колежката се жалваше, че само на мита плащаме една камара пари, наскоро ни върнаха и една поръчка, пак платихме, нищо че сме я пратили ние преди месец-два. Абе купон е някакъв. На UPS митническия отдел не е от най-бързите определено, със седмици се мотат. DHL ги бият отвсякъде - правят митница за 1-2 дни.
                        Ford Maverick II 2.3 XLT
                        Ford Mondeo MK5

Коментар

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
                          ...едни зачукани стомани...
                          За стоманите си имаше огромни мита още преди сегашния американски биг бос. Не случайно споменах болтовете с 60% мито.

Сега, може ЕС да е въвел още нещо в отговор, но при внос тука всичкото мита си е от ЕС, не от Перчема.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X