Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пришълецът е на Земята

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Пришълецът е на Земята

    Паразитна гъба превръща насекоми в растения

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:tarantula.jpg
Прегледи:2
Размер:133.2 КБ
ID:5975007
    тарантула, инфектирана с кордицепс
    Тази снимка може да ви изглежда като нещо, измислено за фантастичен филм на ужасите, но всъщност е съвсем реален ужас, поне за тази тарантула. Да, пришълецът не идва от космоса, той живее на нашата планета и се нарича кордицепс - просто още една щрих от невероятните, понякога зловещи, измерения на живота.


    Гъбите кордицепс завладяват приемника си (най-често членестоного) и постепенно заместват неговата тъкан със своята паразитна тъкан докато накрая не го изпълнят изцяло. Когато домакинът умре, от тялото му поникват цилиндрични или разклонени израстъци. Тези плодни тела след това разпръскват още спори, за да инфектират нови жертви.


    Този сценарий като от филм на ужасите има още по-зловещи детайли. Някои видове кордицепс имат контролиращи мозъка способности. Те принуждават домакина, подобно на безмозъчно зомби, да се отдалечи от безопасните за него територии и да отиде на място, където гъбата, която ще израсне от тялото му, ще намери оптимални условия за растеж и да умре там. Точно това може да видите във видеото, което следва, част от великолепните серии на ББС „Планета Земя":


    Има хиляди видове кордицепс и всички са паразитиращи. Интересното е, че всеки от тях се е развил и „специализирал" за различен и точно определен вид насекомо.


    Въпреки ужасяваща му природа, кордицепсът има много добро влияние върху човешкото тяло и е познат на лечителите от 5000 години. Векове наред е бил достъпен само за китайските императори и е наричан „божествения подарък". Гъбата съдържа множество незаменими аминокиселини и ненаситени мастни киселини, полизахариди, бетакаротин (провитамин А), витамин Е и С, цинк и селен. Освен това се е използвала при трансплантации на човешки органи, тъй като съдържа циклоспорин, вещество, което потиска имунната система и ѝ пречи да изхвърли органа.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cordyceps-unilateralis.JPG
Прегледи:2
Размер:166.2 КБ
ID:5975008
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:BBC-PlanetEarth-Cordyceps1.jpg
Прегледи:2
Размер:84.8 КБ
ID:5975009

    Кордицепс и за нея малко любопитно инфо

    Кордицепс (Cordyceps) e род торбести гъби, най-известна от които е гъсеницата-зеленчукCordyceps sinensis. Всички видове Cordyceps са паразити, главно по насекоми и другичленестоноги (така че те са ентомопатогенични гъби). Някои от тях паразитират по други гъби като подземните трюфелоподобни Elaphomyces. Мицелът нахлува в тъканта на хазяина и накрая я заменя, докато удълженото плодно тяло може да бъде цилиндрично, разклонено или с много сложна форма. Плодното тяло (строма) съдържа много бутилкообразни перитеции — кухи бутилкообразни структури, обикновено закрепени към тъканта на плодното тяло, които съдържат много дълги цилиндрични аски. Те от своя страна съдържат нишковидни аскоспори, които лесно се накъсват и вероятно осъществяват инфекцията.
    Родът е разпространен по целия свят и има повече от 300 познати вида — повечето от тях са описани в Азия (значителен брой в Япония, Корея и Тайланд). Родът има многоанаморфи (асексуални състояния), от които Beauveria (вериятно включително и Beauveria bassiana), Metarhizium и Paecilomyces (секция Isaria) са по-добре познати, тъй като са използвани за биологически контрол на насекоми-вредители. Видовете Кордицепс са особено много и разнообразни във влажни умерени и тропически гори.
    Те са източник на вещества с интересни биологически и фармакологични свойства като кордицепин. Анаморфът на Cordyceps subsessilis (Tolypocladium inflatum) е бил източникът на циклоспоринлекарство, помагащо при трансплантация на човешки органи, тъй като потиска имунната система (имуносупресор).
    Прекомерното събиране на Cordyceps sinensis за продажба в традиционната медицина застрашава околната среда в Тибетското плато, където то расте.
    Органично отглеждания кордицепс е по-природосъобразна алтернатива на събирането на див кордицепс и осигурява по-добра консистенция от дивия кордицепс. Поради високата цена на дивия кордицепс е важно да се проверява за добавянето на разклонения или дори основни нишки в сноповете див кордицепс, които биха могли да са добавени, за да се увеличи теглото и оттам цената му. Този риск би могъл изцяло да се избегне чрез закупуване на органичен кордицепс, който е отгледан в органични гранули при внимателно контролирани условия във ферма, на която може да се разчита.
    Кордицепсът е познат още под названието Aweto).

    Инфо е харесано за ВАС от http://spisanie8.bg/новини/наука/1272-пришълец-на-земята.html и http://bg.wikipedia.org/wiki/Кордицепс
    LZ1ZAH

  • #2
    От: Пришълецът е на Земята

    Много са добри повечето поредици на BBC
    Това за тази гъба го бях забравил.

    Малко офф, ама се сетих за нещо подобно при хората.

    Имаше и за едни брадавици дето превръщат човек в дърво
    http://lechitel.net/%D0%B1%D1%80%D0%...0%D0%B2%D0%BE/

    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

    Коментар


    • #3
      От: Пришълецът е на Земята

      Да видите в океаните пък какви неща виреят... Онова цунами покрай Индия беше наизвадило такива извънземни на сушата, че и Лукас не може да си ги представи (не че той има някаква особена фантазия, де).
      Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

      Коментар


      • #4
        От: Пришълецът е на Земята

        Брей с тази тема ще ме накарате да пала колата и да ходя да купувам консерви и противогази бре .
        висете отпуснато

        Коментар


        • #5
          От: Пришълецът е на Земята

          Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
          Брей с тази тема ще ме накарате да пала колата и да ходя да купувам консерви и противогази бре .
          Що?
          Едното е гъба, която на хората се отразявала добре, според писанията, а другото (човека дърво) е папилома вирус + генна обремененост + слаба имунна система, демек от него с противогаз не можеш да се отървеш, а само с пълно въздържание, и то ако родителите ти не са ти го предали още по рождение, което на всичкото отгоре не съм сигурен дали може да се провери.
          Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X