Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българският език

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Българският език

Събрали се учени - лингвисти на симпозиум, за да обсъждат езиковите проблеми. По едно време така се обърнала посоката на дискусията, че всеки взел да хвали колко съвършен е неговият език, как дадено чувство можело най-добре да се изрази и т. н. Нашият представител слушал, слушал, па накрая му писнало да слуша глупости, станал и теглил следната реч:
    "Дами и господа,
    моите почитания към вашите езици, но няма по-богат и цветист език от българския. Ето тук съм ви приготвил няколко примера в подкрепа на твърдението ми:
    1. Кажете, има ли някой език на тази планета, на който да има дума, означаваща нещо средно между "капе" и "тече"? Няма такъв. Аз съм проверил специално. А на български има - "църцори".
    2. Има ли някой език, на който да има 4 степени на сравнение - няма. А на български има - далече, по-далече, най-далече, на майната си.
    3. Има ли език, в който да има минало незапомнено време? Хе хе - няма. А на нашенски има - Бил съм се напил.
    4. Имате ли вие бъдеще евентуално време в миналото? Нямате. А ние имаме - щял съм бил да работя.
    5. Колко начина имате по заобиколен начин да кажете "не знам", когато ви питат нещо? Общо взето всичките се свеждат до един: "I don't know" "No idea" "I got no clue". А вижте ние колко по-заобиколно можем да го кажем: "Казва ли ти някой!", "А сега де!", "ебеш ли му мамата!", "а - сега ме хвана!"
    6. И накрая, господа - хайде кажете - има ли език, в който да има една такава дума, която да може да замести всяка друга дума в този език? Няма! А на Български има - това е думата "такова".
    Аз не вярвам в чудеса!
    Разчитам на тях!

До: Българският език

Чувала съм, че нямат и "полегнала" е... Скучни хора -или била легнала, или - станала, няма - полегнала. Като кажеш на немеца да ти даде две-три /без значение какво/, те пита: "ама колко - две или три?". Абсолютна несъобразителност.

Коментар

Докато англичанинът надълго и нашироко се опитва да обясни, че времето е гадно - dirty, muddy, foul, nasty, beastly weather; ние по нашия край отсичаме - клепоч!

Коментар

Първоначално публикуван от Иван Горчев Преглед на мнение
        Събрали се учени - лингвисти на симпозиум, за да обсъждат езиковите проблеми. По едно време така се обърнала посоката на дискусията, че всеки взел да хвали колко съвършен е неговият език, как дадено чувство можело най-добре да се изрази и т. н. Нашият представител слушал, слушал, па накрая му писнало да слуша глупости, станал и теглил следната реч:
        "Дами и господа,
        моите почитания към вашите езици, но няма по-богат и цветист език от българския. Ето тук съм ви приготвил няколко примера в подкрепа на твърдението ми:
        1. Кажете, има ли някой език на тази планета, на който да има дума, означаваща нещо средно между "капе" и "тече"? Няма такъв. Аз съм проверил специално. А на български има - "църцори".
        2. Има ли някой език, на който да има 4 степени на сравнение - няма. А на български има - далече, по-далече, най-далече, на майната си.
        3. Има ли език, в който да има минало незапомнено време? Хе хе - няма. А на нашенски има - Бил съм се напил.
        4. Имате ли вие бъдеще евентуално време в миналото? Нямате. А ние имаме - щял съм бил да работя.
        5. Колко начина имате по заобиколен начин да кажете "не знам", когато ви питат нещо? Общо взето всичките се свеждат до един: "I don't know" "No idea" "I got no clue". А вижте ние колко по-заобиколно можем да го кажем: "Казва ли ти някой!", "А сега де!", "ебеш ли му мамата!", "а - сега ме хвана!"
        6. И накрая, господа - хайде кажете - има ли език, в който да има една такава дума, която да може да замести всяка друга дума в този език? Няма! А на Български има - това е думата "такова".
        Сещам се зя някаи заменки:
        -Църцори: Tricle, сочиться.
        -Казва ли ти някой: А ху его знает...
        -Минало незапомнено: -Дак я выпимши был...

Коментар

... 6. И накрая, господа - хайде кажете - има ли език, в който да има една такава дума, която да може да замести всяка друга дума в този език? Няма! А на Български има - това е думата "такова".
          Много готина тема! Могат да се добавят милион неща. Е, не съм много навит да подценяваме другите езици, защото и тях си ги бива. Но тази тема ни насочва към въпроса за изумителното богатство на българския език - книжовен или разговорен, поостарял или съвременен. Толкова е богат, че няма защо да се състезава с други.

И полу - на майтап да ви кажа нещо, свързано с думата "такова". От нея е произлязъл и глагол - "таковам". Можеш да таковаш пирон в дъската, можеш да изтаковаш водата от мазето, можеш за да затаковаш тапата в такова(о)то.

Този глагол не само замества всички други, но замества и онзи, дето се пише с многоточие. Кай не е чувал "таковането на таковата".

Забавно е, че "таковането" има позабравен предшественик - близнак, който върши работа във всички смисли, но постепенно се е запомнил само в смисъл на многоточие...

Кой е този предшественик? Ето:

таковане = онождане.

Коренът е общ с оня, онзи, оная, оногова, вероятно с он и она.

Преди в "онождането" да натежи (и да се забрави) сексуалният смисъл, то също е изразявало всичко. Намерило е място и в сборника на Петко Славейков с разказа на една жена, която отишла на гости в близко село (цитирам по памет):

Да не беше она онодината да ма отонодя, оно онодиното щеше да ма наонодя.

Искала да каже, че я нападнало кучето на домакина, но жена му я отървала от ухапване.

Иначе, кой както иска, така да го тълкува.

Поздрави и всичко най-такова!
          Искам България чиста!

Коментар

ХАХА ЕВАЛА! БАШ СЕ РАЗТАКОВАХ..
            Грижа към другия, лична отговорост, свобода; 0886 534013 elffists.deviantart.com

Коментар

А освен това има двойно потвърдително заканително отрицание:

- Вуте, че ми купиш ли шуба?

- Да-да, че ти купим...

Както и отрицателно потвърждение:

- Вуте, ти май пак си пил?

- Е не!

А за казването на "не знам" има един изключително изящен и лаконичен израз. Той представлява просто едно смирено, мъдро и тъжно вдигане на рамене:

- Балига...

Тук обаче се навлиза в регионални варианти, а това е цяла Вселена. На всичкото отгоре в тая Вселена има езикови бижута, които са невероятно прилепчиви. За което свидетелства следният виц:

В началото на 90-те години един руснак, който никога не е бил в България, никога не е контактувал с българи и не знае и дума български, пътува през България за Турция с влак.

На гара Плевен слиза да пие вода, през това време влакът потегля, нашият се обръща след него и обидено заключава:

- Уехал, да гъ'ье!

(По въпроса за регионалните разлики се сетих за още нещо, но първо ще има да поровя из нета.)

Засега - поздрави!
              Искам България чиста!

Коментар

Е това вярно никъде го няма-
                Да,да!=категорично Не!
                А,не, бе!= от това по-убедително Да ,няма.
                А жестовете с главата за''Да и Не'' са уникални за българския език.Опък работа!
                Зад граница голям смях пада с това,чужденците изпадат в недоумение.

Коментар

Което ми напомня за следния виц:

тече игра по радиото, водещият:
                  - Ако някой се обади и каже дума, която не знам ще спечели голяма награда.
                  Много хора се обаждат, но водещият все ги засича, че знае за думите. Обажда се слушател:
                  - добър ден, за играта...
                  - Ми кажете дума, която не знам...
                  - Ми добре, "тиго"
                  -?!? Какво е това?
                  - Тиго навра у г**а бе - и затваря.
                  Водещият заглъхва, следват реклами и две - три песни до потушаване на страстите. Водещият решава да продължи играта, и пак има обаждане.
                  - Добър ден, имате ли дума която да не знам?
                  - Имам - "пасъм"..
                  - А, "пасъм"? Какво е това?
                  - Ма пасъм я бре, тиго навра у г**а!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X