Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Виена, май, две и десета

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Виена, май, две и десета

    Да, това е дворецът Белведере с ботаническата градина и т.н.
    Всъщност аз не бях тръгнал натам, но през една малка врата видях голямата градина, влязох и защраках ...
    Снимката е станала и заради цвета на небето. Всъщност направих сигурно двеста снимки в желанието си да заснема мощна светкавица над двореца.
    А такива имаше много. Но не успях. Снимането на светкавици явно е друга работа. После плисна дъжда. Ето го на картата:



    П.П.
    Джорджо не се вързвам на такива ласкателства. Знам се колко снимам. Ще умра от глад
    ______2
    Е = MZ

    Коментар


    • #17
      От: Виена, май, две и десета

      Прекрасни снимки.Браво.
      0осем9осем7шест0осем7едно
      Миро

      Коментар


      • #18
        От: Виена, май, две и десета

        Както винаги страхотни снимки. Направо ти проговарят. Благодаря!
        Женя Вълчанова 0888272565

        Коментар


        • #19
          От: Виена, май, две и десета

          Бил съм там точно един месец преди теб, но нямам такива добри кадри. Благодаря за чудесно уловените моменти от красивата Виена.

          Коментар


          • #20
            От: Виена, май, две и десета

            Търсих, рових... дано въпросът ми е за тук. Ще трябва да отскоча до Виена за около седмица (от 3 до 8 ноември). На всичкото отгоре, тоя път решихме да ходим с колата "...щото със самолета си като куфар, пък с колата е по- интересно...". Никога не съм пътувал с автомобил в тази посока, освен няколко пъти до Ниш и тоооо между 91-ва и 94-та година. Не искам да пълня форума с излишни теми, но ще съм благодарен за всякаква информация : приблизителен размер на пътните такси, препоръчителни бензиностанции (дизел), има ли ги ония безмитни магазинчета, откъдето да си купиш цигарки за из път...? Прозаични въпросчета на фона на иначе прекрасните кадри, за което предварително се извинявам.
            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

            Коментар


            • #21
              От: Виена, май, две и десета

              Аз да благодаря първо за "прекрасните кадри"

              А по въпроса:
              Отидох с мотора до там. За един ден. Сутринта тръгнах, около 20:00 бях там - 1000км.

              В Сърбия пътни такси (винетки) няма, има малки такси по магистралата. Има си бариери и се плаща по 2-3- 5 евро, общо мисля 17евро. Може в брой, може и с карта (дебитна/кредитна). Приемат евро (и монети) и връщат евро. По бензиностанциите може да се купи всичко и бензин и храна/вода също с евро.

              В Унгария се заплаща винетка задължително. Глобите са солени. Унгарска винетка може да се купи и на пункта в Сърбия и веднага след границата в Унгария (в дясно, на паркинга), мисля, че струваше 16 евро за една седмица.

              В Австрия СЪЩО има винетки. Те също могат да се закупят и от унгарските бензиностанции след Будапеща. Проблем е, че няма реална граница между Унгария и Австрия и човек може да си влети със 120 км/ч по магистралата без да спре за винетка (да забрави), което ще му струва скъпо при срещата с австрийската полиция. Винетката в Австрия не си спомням точно колко е, но е в този порядък 10-15 евро.

              Друго няма. Бензин и дизел има навсякъде по пътя през 100/200 км, примерно ОМV или Shell. Границите се минават бързо (на влизане и излизане от Сърбия, после няма). Аз винаги си пътувам с международния паспорт, а не с лична карта, и с българската шофьорска книжка.

              За всяко МПС е задължителна застраховка "Зелена карта", която застрахователя издал застраховката "Гражданска Отговорност" попълва безплатно (или срещу 3 лв.) на специалната (зелена) бланка и има валидност една година.

              С две думи искам да кажа - няма никакви проблеми по този маршрут. Вземаш си паспорта, Зелената Карта, малко пари в брой (евро), сядаш в колата и тръгваш

              Успех
              ______2
              Е = MZ

              Коментар


              • #22
                От: Виена, май, две и десета

                Благодаря за изчерпателната информация. Зелени карти, здравни застраховки, пълномощни от лизингодателя за напускане на страната... май съм подготвил сичко без бурканите със свинско, туршия и мускалчета с гюл Дори мисля и аз да поснимам тук- там, но едва ли ще кача нещо, понеже фотографските ми умения, сравнени с Вашите, Димо, могат да се изтълкуват като спам. Със здраве и отново благодарности.
                Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                Коментар


                • #23
                  От: Виена, май, две и десета

                  Сърбия - магистралните такси са в зависимост от изминатото разстояние. Имаха навика да правят промени (не драстични) в цените началото на ноември. Актуална информация - .pdf файл Плаща се в динари, евро (рестото също в евро), карти (дебитни, кредитни). Разлика в цените няма (поне не забележителна).

                  Унгария - електронна винетка (такса за магистралите, но има и други участъци, които са платени). Там валутата е форинт, някъде приемат и евро, но внимателно на какъв курс ! Актуална информация - ЦЪК, ЦЪК. Може да се купи и on-line - дали си струва, е друг въпрос.

                  Тъй като обикновено минавам сръбско-унгарската граница когато има масово преселение на "пингвини" и си отчаквам от 15 минути до час, знам, че унгарска и австрийска винетка може да се купи още от сръбската граница.

                  Първоначално публикуван от Димо
                  Проблем е, че няма реална граница между Унгария и Австрия и човек може да си влети със 120 км/ч по магистралата без да спре за винетка (да забрави), което ще му струва скъпо при срещата с австрийската полиция. Винетката в Австрия не си спомням точно колко е, но е в този порядък 10-15 евро.
                  Честно казано, в Австрия не съм влизал откъм Унгария, но съм минавал достатъчно други "условни" (т.е. Шенгенски) граници, и знам, че това е малко трудно да стане със 120 км/ч. Последно между Словакия и Чехия на границата при ограничение 60 (мисля) минах с около 80 км/ч, и бях спрян и проверен малко след това. Австрийската винетка (за лек автомобил, за седмица) е 7-8 евро.

                  Първоначално публикуван от Димо
                  Друго няма. Бензин и дизел има навсякъде по пътя през 100/200 км, примерно ОМV или Shell.
                  100-200 км за Европа е твърде голямо разстояние за бензиностанции. Реално са на 20-30 до 50 км. Посочените разстояния са за бензиностанции от една и съща верига.

                  На практика по магистралите няма "случайни" бензиностанции - от типа no-name, или "Бай-Пешо-ойл". В Сърбия и Унгария Shell са доста по-рядко, отколкото при нас, OMV се срещат по-често, имат нелоша верига MOL. Тъй като Сърбия не е в ЕС, продават и не-евродизел, който е малко по-евтин. Евродизелът навсякъде е на почти една и съща цена. Цените могат да се проверят ТУК (изисква регистрация, но пък могат да се видят и други интересни неща за международни пътувания).
                  За цигарите нищо не мога да кажа - не употребявам.
                  Последно редактирано от gr_kanev; 31-10-10, 21:09. Причина: допълване

                  Коментар


                  • #24
                    От: Виена, май, две и десета

                    Благодаря за предварителната информация. Вече се върнах и си прегледах касовите бележки и извлеченията от банката. Не исках да разводнявам темата, но не мога да не спомена, че в Унгария наистина смятат с други калкулатори курса, когато плащаш в брой, с евро. Съжалявам, че го пиша в тази позитивна и занимателна тема, ако трябва да се премести другаде. Направо си е за "Внимание измамници". Само един пример: винетките за Унгария и Австрия ги платих в брой и ми взеха 26 евро, а издадената касова бележка (4850 форинта), кръстосана с курса на чичко Гугъл е за 34 лв. Плащанията с карта по бензиностанциите са си редовно сметнати.
                    Поздрави и внимавайте!
                    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X