Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Оцеляване и техники на оцеляване

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Оцеляване и техники на оцеляване

    Като човек, който вече четири години се занимава с оффроуд и е на фенско ниво за сега, но все пак и това е начало смятам, че това да можеш да оцелееш в трудните условия на планината, морето и въобще в природата е едно от най-важните неща. Е някои ще каже ма защо пък да оцеляваш ние не сме Африка, Антарктида и при нас най близкото населено място е на няколко часа, но не е точно така, поне така може да изглежда но все пак в планината винаги може да се случи всичко и така да се завъртят нещата че в един момент да останеш само и без помощ което ще те накара да приложиш някои техники на оцеляване без ти да знаеш че ги владееш и в този момент аз смятам че ако все пак сме малко повече запознати с това как да се справим в дадена ситуация ще е значително по добре от колкото да откриваме топлата вода за това се навих да напиша тази ако можем да я наречем статия за тези които искат да са подготвени и сигурни в себе си и за тези които са сигурни в себе си и все пак искат да бъдат двойно по сигурни.


    В същността на оцеляване лежат прости принципи. Те се изразяват в мисловна нагласа, в онова, което трябва да се облече, и в това, което трябва да се носи. Като оцеляващи ние трябва да усвоим тези основни умения за оцеляване-особено психологията на оцеляването-защото в крайна сметка те ще определят дали ще живеете или умрете.

    ПСИХОЛОГИЯ НА ОЦЕЛЯВАНЕТО

    За да оцелее човек се нуждае от умения за оцеляване, но уменията сами по себе си няма да ни спасят. Човек трябва да има нагласа и това трябва да бъде правилната нагласа. Цялото световно познание е безполезно, ако нямаш волята и желанието да оцелееш.
    Волята за оцеляване е най-важното нещо една критична ситуация. Добре известно е, че умът може да се предаде преди тялото, но чрез решимост за оцеляване хората могат да си дадат огромен тласък при кризисна ситуация.
    Помислете за това. Без значение колко лоша е ситуацията, в която сте се оказали, помнете, че вие притежавате непосредствените източници, които да ви помагат да излезете от затруднението - вашите умствени способности и физическите ви качества. Накарайте ги да действат ефективно заедно и ще можете да постигнете резултати.
    Как да се фокусира ума за оцеляване? Две от най-големите заплахи пред оцеляването идват от собствения ум. Те са желанието за удобство и пасивния поглед към ситуацията. Ако не бъдат бързо преодолени, те могат да имат за резултат деморализация и дори смърт на бедстващия. За щастие те могат твърде лесно да бъдат превъзмогнати от всеки човек, които се намира в такава ситуация.
    Желанието за удобство е последствие от съвременните условия на живот. Високите стандарти на живот са направили хората меки в смисъл, че по голяма част от тях са предпазени от заплахите на природата и околната среда. Повечето хора живеят и работят в отоплени и безопасни сгради, имат достъп до медицинска помощ, както и задоволяване с храна и вода.
    В една проблемна ситуация вероятно няма да имате нито едно от тези неща - най-малкото поне в началото. Може би ще притежавате само дрехи на гърба си (в нашия джип мотор колело и тн.) Няма да разполагате с храна вода, или подслон (това важи за хора, които са пеша или мото или велосипед джипа може да се ползва като временно подслон в случаи на нужда). Бързото изчезване на удобствата, които, сте приемали за даденост, е голям шок за системата и може да доведе до крайна деморализация. Така че, как ще се противопоставите на умственото страдание причинено от загубата на нещата, които сте приемали за съществено необходими за живота ви?
    Първо, кажете си, че удобствата на града не са съществено необходими, за да оцелеете. Бъдете упорити, Вие наистина можете да минете и без климатици, сандвичи, телевизия и т.н. неща. Второ, кажете си следното: настоящия дискомфорт би бил нищо в сравнение с огромния дискомфорт, които ще изживеете, ако просто седите на земята оплаквате се и не предприемете нищо.
    Пасивния поглед към нещата също са последствие от стандарта на живот. Един от резултатите от живота е в повечето държави е, че личността не трябва да взема решения на живот и смърт. Индивидуалното вземане на решения е сведено да прозаични и банални неща. Инициативността е обездвижена и хората имат пасивен,почти стандартен поглед към нещата.Но в една ситуация на оцеляване вие можете да бъдете напълно сами. Ако това е така ще трябва да вземате важни решения. Ако това ви плаши помнете, че резултатът от бездействието може да е смъртта ви. От друга страна, вие можете да поемете контрол над ситуацията и да живеете. Кое предпочитате? НЕ ЛЯГАЙТЕ, ЗА ДА УМИРАТЕ, МОТИВИРАИТЕ СЕ И СЕ АКТИВИЗИРАИТЕ!
    Победете враговете на оцеляването.
    Съществуват и други врагове на оцеляването, които имат малко по-физическа същност и които трябва да имате предвид, за да вземете ефективни контрамерки:
    БОЛКА: Болката е начинът, по които тялото ви съобщава, че нещо не е наред. Тя е неприятно усещане и може да отслаби желанието за оцеляване. Но тя става много по-приемлива, ако разберете нейния източник и същност, ако видите в нея нещо, което може да бъде прието, и се концентрирате върху други задачи. Помнете, болката ще ви се струва много по лоша и силна, ако бездействате, лежите и мислите само за нея.
    СТУД: Забавя кръвообращението и ви прави сънливи. Той замъглява и притъпява ума. Това е опасно;вие трябва незабавно да потърсите подслони да запалите огън.
    ЖАЖДА: Подобно на глада, тя може да замъгли ума. Твърде важно е да поддържате количеството приемана вода постоянно. Ако налице е недостиг на вода, намалете количеството приемана храна;тялото използва вода, за да се освободи от отпадъците от храната.
    ГЛАД: Може да има като резултат загуба на тегло, слабост, световъртеж или припадъци, забавяне на сърдечния ритъм, повишена чувствителност към студа и засилите жажда. Това може да бъде избегнат чрез приемане на храна.
    ИЗТОЩЕНИЕ: Може да предизвика летаргия, отрицателни мисловни нагласи като безнадеждност, липса на цел и отегчение за оцеляващия е твърде важно да почива достатъчно.
    САМОТА: Самотата очевидно води до самота, която в последствие може да причини чувство на безпомощност и отчаяние това може да бъде преодоляно чрез постоянна заетост и по голяма самостоятелност.
    ПОМНЕТЕВИНАГИ СИ ПОСТАВЯИТЕ ПОСТИЖИМИ ЦЕЛИ ИЗВЪШЕТЕ ПЪРВО ПО ЛЕСНИТЕ ЗАДАЧИ, А СЛЕД ТОВА ПО ТРУДНИТЕ, ПРИЕМАИТЕ СИТУАЦИЯТА, В КОЯТО СТЕ И ДЕСТВАИ В СЪОТВЕТСТВИЕ С НЕЯ.
    Не изпадайте в паника!
    Ако току-що сте оцелели след автомобилна, самолетна катастрофа или корабокрушение, умът ви ще бъде в едно състояние на дезориентация. Вие можете да сте ранени, около вас може да има и други ранени хора и трупове. Въпреки че може да ви боли и да сте твърде уплашени, опитайте са да направите две неща:
    ПЪРВО: Махнете се от мястото на катастрофата, за да избегнете всяка опасност да бъдат обгорени или наранени от евентуални експлозии и пожари.
    ВТОРО: След като сте вече вън от опасност, останете на мястото си. Най-лошото нещо, което можете да направите, е да се втурнете сляпо в непозната територия, особен, но ако е тъмно. Като резултат можете да се загубите или сериозно да се нараните, както и да не ви намерят евентуално, ако има спасителна акция. Вместо това седнете и не изпадайте в паника. Анализирайте ситуацията, в която се намирате колкото може по спокойно.
    АКО МОЖЕТЕ ОСТАНЕТ СПОКОИНИ ТОВА ЩЕ ВИ ДОНЕСЕ ПОЛЗА ПО КЪСНО, АКО СЕ НАЛАГА И ИМАТЕ СИЛИ И ВЪЗМОЖНОСТ ПОМОГНЕТЕ НА ДРУГИТЕ АКО ИМА ТАКИВА!
    Преценяване на спешните ситуации.
    След като вече сте се махнали от зоната на опасност, има няколко неща, които трябва да направите. Обърнете внимание на тези точки, които ще ви бъдат от огромна полза:
    ПЪРВО: Намерете място, където да се подслоните, така че да можете да седнете и да помислите.
    ВТОРО: Проучете заобикалящата ви среда. Всяко място в света притежава свои собствен ритъм и модел. Опознайте средата, в която се намирате.
    ТРЕТО: Преценете физическото си състояние: имате ли някакви рани, нуждаете ли се от допълнителни дрехи или храна и вода.
    ЧЕТВЪРТО: Преценете екипировката, с която разполагате. Има ли нещо, което да ви е полезно. В какво състояние е то?
    ПЕТО: Не действайте припряно и прибързано-това може да има за резултат само пълна дезориентация и възможност за загубване на част от екипировката ви.
    ПОМНЕТЕ-МНОГО ПО ЛЕСНО Е ДА СЕ НАПРАВИ ТОЧНА ПРЕЦЕНКА НА ДАДЕНА СИТУАЦИЯ ПРЕ ДЕНЯ, ОТ КОЛКОТО ПРЕЗ НОЩА.
    Формулирайте плана си за оцеляване.
    Трябва да си изработите план за личното ви оцеляване. Доброто планиране и подготовка дават възможност на оцеляващия да превъзмогне трудностите и опасностите и ще ви запази живи като създавате своя план за оцеляване, помнете, че ако сте жертва на самолетна или корабна катастрофа, то вероятно вашето местоположение е било съобщено от екипажа преди самия инцидент. Ето защо спасителните служби ще знаят приблизителното местоположение на всички оцелели и спасителите ще са на път към вас. Но въпреки това, вие трябва да вземете някои решения. Не можете просто да седите и да чакате спасението си;за да останете живи, разчитайте на себе си, а не на другите хора. За мнозина взимането на решения е изключително трудно нещо-но въпреки това, вие трябва да поемете контрол над ситуацията.
    Демонстрирането на спокойствие и увереност в себе си несъмнено ще вдъхне увереност и на другите и ще направи по-лесно осъществяването на плана хората следват водачите...
    Оценката на ситуацията е нещо твърде важно при съставянето на плана за оцеляване. Вие трябва да бъдете колкото можете по-обективни и да претеглите всички положителни и отрицателни страни на ситуацията, в която се намирате. Например, ако сте в арктически условия, големият студ ще е предпоставка за очевидни опасности, но пък ще имате излишък от вода под формата на сняг и лед. В тропиците ще имате добри източници за храна, но топлината и влажността ще ви бъдат врагове.
    Основните приоритети в една ситуация на оцеляване са поклонът, огънят и водата. Ако имате изобилие от вода и гориво за огън ще имате и достъп до материали за изграждане на подслон. Ако случаят е такъв, ще разполагате и с трите елемента от основните приоритети, за да останете известно време там, където сте.
    Още веднъж е важно да се отбележи необходимостта да обмислите всеки аспект от ситуацията, в която се намирате. Например, ако сте преживели самолетна катастрофа, трябва да вземете различни материали от катастрофиралия самолет (внимавайте и се убедете, че няма риск от експлозия или пожар).
    Да се върви или да се стои на едно място, често може да бъде трудно решение в една ситуация на оцеляване. Има сериозни причини да останете на едно място. Първо както споменах, спасителните служби ще знаят приблизителното ви местоположение и вече ще ви търсят. Второ, вървейки вие ще загубите много калории, ще бъдете в ръцете на природните стихии (които могат да бъдат неблагосклонни). Все пак ако решите да тръгнете Трябва да съставите план който да включва следното:
    ПЪРВО: Посоката, в която ще вървите.
    ВТОРО: Метод на придвижване към избрания от вас курс.
    ТРЕТО: Програма за това колко дълго ще вървите всеки ден.
    ЧЕТВЪРТО: Метод за сигнализиране.
    Помнете, че се нуждаете от време в края на всеки ден да си установите лагер и сигнализираща система, в случаи, че над вас евентуално прелети самолет.
    От друга страна, ако решите да останете, където сте, вашия план трябва да включва следните подредени по важност неща:
    ПЪРВО: Установяване на сигнализираща система.
    ВТОРО: Разположение и вида на постоянния ви лагер.
    ТРЕТО: Определяне на източник на вода.
    ЧЕТВЪРТО: Какво ще ядете.
    Твърде важно е първо да установите някаква сигнализираща система, защото издирващия ви самолет или хеликоптер може да прелети над вас по всяко време и вие трябва да сте готови. От друга, страна добре да изградите лагер близо да сигнализацията. Останалото е вече въпрос на късмет здрав дух умения и желание за живот, за да може да приключи с успех нежеланото приключение.
    В тази, ако мога да я нарича статия съм черпил познанията от книгата на Питър Дарман - Ръководство по оцеляване в трудни ситуации надявам се да не се налага на никои да ползва тези умения но все пак нека бъдем готови не се знае какво може да ни поднесе съдбата и майката природа: D
    ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
    тел.088четири 9едно9 4нула4
    -------------------------------------------------------

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X