Христос Воскресе, реших да направя ревю на този нож, който го притежавам от няколко седмици!
Предистория: Живея близко до един майстор, който работи при Иван Радев и видях в нета този нож, и си го поръчах. Нарочно поисках да не е отвърнат, за да е на по-голяма твъедост и да не се огъва с ръце!
ТТ данни:
Острие:
-Дължина: 12.5 см.
-Ширина: 2.5 см.
-Дебелина: 3 мм.
-Материал: Стомана 1.4116, закалена и охладена във въздушна среда и поради моите претенции не е отвърната, ами е на по-висока твърдост, може би 56-57 единици!
-Скосяване: Сканди скос, заточката беше на нула, но аз направих вторичен за да не ми създава ядове, когато ударя нещо по-твърдо!
Дръжка:
-Дължина: 11 см.
-Ширина: 3 см.
-Дебелина: 2 см.
-Материал: Месинг и орех, конструкцията е стик танг, опашката влиза 1/2 в дървото. Имрегнирана е в така наречената парна баня в парафин, но след първото измиване с топла вода, той се стопи и аз я намазах с восък от свещ! За сега не ми дава проблеми! Орехът има много интересен фладер
Кания: Естествена кожа, много добре направена и здрава. Има два рапида, като единят от тях служи за да не може да изпадне ножът от канията! Дръжката има малък гард и минава под рапида и не може да изпадне колкото и да го тръскаш! Стои удобно на колана, защото ухото е широко и като седнеш канията се премества!
Дръжката е много удобна, при мокра ръка не се пързаля! При кръв също не създава проблеми!
С този нож оправяхме великденското агне, аз му отразах краката и му одрах кожата, никъде не я скъсах, даже изкарах 15 лв!
След това вкъщи го разфасовах със съветите на баща ми. Работих по ставите, но на няколко места рязах и кокали. Запази бръснеща острота, но след агнето рязах домат върху чиния и на места не брънеше, имаше и проблясък
Справя се с дялането отлично, впива се в дървото без проблеми Отдялва доста дебели парчета с повече натиск!
След това на един поход с приятели, спряхме да починем и решихме да хапнем, и както винаги само аз нося нож, се наложи да режа храната. Рязах домат, краставица, салам и хляб. Добре се справи и с тези продукти! На снимката тези продукти са само за декорация, рязах доста повече
Лични впечатления: Добър нож за парите си! Не съжалявам, че го купих, днес ще го заточа, защото има проблясък, а мен това ме дразни. След време ще допълвам ревюто! Мисля лятото да го нося с мен за риба, ама ще видим, то от толкова ножове, няма да мога да го ползвам!
Заключение! Много добра ножка, определено по-добра от доста ножове на Иван Радев(този не го е правил той, но майстора прави неговите). Дръжката е удобна и добре направена, но трябва да им кажа, че трябва да помислят за нещо друго, с което да импрегнират. По канията нямам забележки, здрава и работна! По острието също, само на едно място не е хубаво полиран, но това не е проблем. Бих казал, че за 50-60 лв това е един добър ловен нож. Ако някой иска, да свирка на ЛС!
Съжалявам за правописните грешки, но спря тока и тъкмо преди да го запаметя всичко отиде на вятъра Утре ще го поправя, че сега съм уморен и преял
Снимки:
Сравнение с батко СРК
Предистория: Живея близко до един майстор, който работи при Иван Радев и видях в нета този нож, и си го поръчах. Нарочно поисках да не е отвърнат, за да е на по-голяма твъедост и да не се огъва с ръце!
ТТ данни:
Острие:
-Дължина: 12.5 см.
-Ширина: 2.5 см.
-Дебелина: 3 мм.
-Материал: Стомана 1.4116, закалена и охладена във въздушна среда и поради моите претенции не е отвърната, ами е на по-висока твърдост, може би 56-57 единици!
-Скосяване: Сканди скос, заточката беше на нула, но аз направих вторичен за да не ми създава ядове, когато ударя нещо по-твърдо!
Дръжка:
-Дължина: 11 см.
-Ширина: 3 см.
-Дебелина: 2 см.
-Материал: Месинг и орех, конструкцията е стик танг, опашката влиза 1/2 в дървото. Имрегнирана е в така наречената парна баня в парафин, но след първото измиване с топла вода, той се стопи и аз я намазах с восък от свещ! За сега не ми дава проблеми! Орехът има много интересен фладер
Кания: Естествена кожа, много добре направена и здрава. Има два рапида, като единят от тях служи за да не може да изпадне ножът от канията! Дръжката има малък гард и минава под рапида и не може да изпадне колкото и да го тръскаш! Стои удобно на колана, защото ухото е широко и като седнеш канията се премества!
Дръжката е много удобна, при мокра ръка не се пързаля! При кръв също не създава проблеми!
С този нож оправяхме великденското агне, аз му отразах краката и му одрах кожата, никъде не я скъсах, даже изкарах 15 лв!
След това вкъщи го разфасовах със съветите на баща ми. Работих по ставите, но на няколко места рязах и кокали. Запази бръснеща острота, но след агнето рязах домат върху чиния и на места не брънеше, имаше и проблясък
Справя се с дялането отлично, впива се в дървото без проблеми Отдялва доста дебели парчета с повече натиск!
След това на един поход с приятели, спряхме да починем и решихме да хапнем, и както винаги само аз нося нож, се наложи да режа храната. Рязах домат, краставица, салам и хляб. Добре се справи и с тези продукти! На снимката тези продукти са само за декорация, рязах доста повече
Лични впечатления: Добър нож за парите си! Не съжалявам, че го купих, днес ще го заточа, защото има проблясък, а мен това ме дразни. След време ще допълвам ревюто! Мисля лятото да го нося с мен за риба, ама ще видим, то от толкова ножове, няма да мога да го ползвам!
Заключение! Много добра ножка, определено по-добра от доста ножове на Иван Радев(този не го е правил той, но майстора прави неговите). Дръжката е удобна и добре направена, но трябва да им кажа, че трябва да помислят за нещо друго, с което да импрегнират. По канията нямам забележки, здрава и работна! По острието също, само на едно място не е хубаво полиран, но това не е проблем. Бих казал, че за 50-60 лв това е един добър ловен нож. Ако някой иска, да свирка на ЛС!
Съжалявам за правописните грешки, но спря тока и тъкмо преди да го запаметя всичко отиде на вятъра Утре ще го поправя, че сега съм уморен и преял
Снимки:
Сравнение с батко СРК
Коментар