Обява

Свий
Няма добавени обяви.

1000km и си там... Сицилия 2010

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • 1000km и си там... Сицилия 2010

    Идеята за това пътуване изникна съвсем спонтанно, една седмица преди да бъде реализирано. След разходката до Алпите бях решил, че тази година няма повече да обикалям по чужбинско (Гърция не се брои ), ама на, едвам ме навиха
    Планът накратко беше да минем през Игуменица, после с ферибот до Италия, от там по най-бързия начин в Сицилия, обикаляме я за няколко дни (няма и 1000км) и газ обратно. Карането по магистрали ще се избягва, освен ако не е много наложително. Всички бяхме с ограничени бюджети, така че спането ще е по къмпинги или на диво, храна от супермаркета и основния разход остава бензина. Аз успях да събера (с помощ от приятели) 700 евро, които едвааам ми стигнаха, другите бяха и те с по толкова горе-долу. По предварителни сметки имахме около 3300-3500км и 9 дни, така че тези пари трябваше да стигнат.
    Тръгването го уговорихме да е в 8:30, защото мислехме да караме по стария път, а той освен по-дълъг е и по-бавен от магистралата, та да не ни се налага да бързаме много... В 8:30 обаче, един от участниците липсваше на бензиностанцията. Оказа се класически случай на успиване Решихме да се чакаме на Градешница, и без това ще се спира там за пържоли Отидохме, ядохме, пихме, обсъждахме маршрута и т.н., обаче Биляна още я няма. Решихме да и организираме подобаващ посрещане и в крайна сметка се получи така:




    Пътуването до Игуменица не мина съвсем по план. Заваля дъжд и се отказахме от стария път в полза на магистралата. В резултат бяхме там 2 часа преди ферибота и имахме време за гироси и бира. На самия ферибот продължихме с бирата, гироси нямаше Ферибота ни излезе по 25Е на човек, което беше много добра цена (в интернет беше 40 и нещо).

    Спахме на палубата, някой си устроихме легла на сандъците със спасителни жилетки, а други направо на пода.


    На сутринта вече бяхме в Бриндизи.

    Слязохме от ферибота, и тъй като аз бях подготвил някакъв маршрут за каране през Южна Италия, поведох групата на югозапад...
    Спряхме на една бензиностанция да заредим (първата, която срещнахме и не беше "автоматична") и там се случиха две неща - първо някакви ченгета след като повисяха и поогледаха мотора на Биляна я накараха да си почисти номера (който беше омазан съвсем случайно със спрей за верига ) и разбрах как се правят четките за бутилки


    Продължихме си по пътя и в ранния следобед си харесахме едно крайпътно селце за почивка и обяд с пица. Нямаше обаче отворена пицария и продължихме напред.


    Тъкмо приближихме западното крайбрежие, и нещо откъм задната ми гума започна да издава щракащи и стържещи звуци. Отначало реших, че веригата е за смазване, защото не я бях мазал от около 1000км, но след обилно пръскане със спрея звуците останаха и се оказа че е по-лошо - блокирал лагер. Беше в неделя следобед и шансовете да намеря по това време сервиз бяха нулеви. За щастие бяхме само на няколко км от близкото градче и другите избързаха напред да потърсят хотел, където може да преспим и да разглобим мотора... Оказа се, че хотел има съвсем наблизо, цената беше прилична. Точно имахме време и за почивка и за плажче, така че не беше кой знае каква драма
    Добре, че стаята ни беше малко по-встрани, че бая се бяхме разхвърляли отпред:


    На другия ден натоварихме гумата на единия мотор и слязохме до града да търсим сервиз. От там ни пратиха в близкия по-голям град (Paola) и ни обясниха къде има мото сервиз - http://www.dandreamoto.it/. Хората се справиха бързо и лесно, смяната на двата лагера ми струваше 45 евро и до 11ч вече бях готов да давам газ
    Продължихме надолу по крайбрежието, пътя беше прекрасен, с много завои и гледки.





    Стигнахме ферибота за Сицилия и след кратко чакане вече бяхме на път през протока. Ферибота струваше 13Е, а аз бях видял в интернет цена от 6Е. За съжаление на записах на кой ферибот, явно сме попаднали на друг по-скъп.



    Слязохме в Месина и според плана поехме по крайбрежния път на юг. Оказа се голяма грешка - такова задръстване и теснотия не бях виждал. Освен това жегата ни мореше много.

    Селцата се редяха едно след друго със съвсем малка глътка въздух помежду. В едно от тях спряхме за почивка и хапване, а услужлив чичко ни посочи къде има пица.


    Оказа се, че е някаква закусвалня и пицата не изглеждаше задоволително, а и трябваше да я ядем на крак, така че се отказахме. Пообиколихме из селото, но не намерихме работеща пицария и в крайна сметка хапнахме набързо от запасите в раницата и пак газ надолу. Първата забележителност, която мислехме да разгледаме на другия ден беше Етна, така че за днес оставаше само да намерим супермаркет и къмпинг. За щастие бях заредил на GPS-a къмпинги и други полезни POI и въпроса беше само да стигнем до там. Оказа се, че някои от заредените къмпинги не съществуват, но в крайна сметка намерихме реален и работещ в Nicolosi. Там имаше и пицария, така че най-после опитахме италиански пици.

    Италианската бира също не е лоша, но това вече го бяхме установили


    Къмпингът беше в подножието на Етна, така че на другия ден нямаше нужда да си даваме много зор рано сутринта
    Пътя нагоре е много приятен, новичък асвалт и големи, бързи завои. Стига се до един огромен паркинг с много магазинчета, дюкянчета и закусвални.

    От тук нагоре се продължава първо с лифт, а след това с джипка. Трипът се оказа че струва 50Е и аз се отказах, но другите ги прежалиха и се качиха до горе. Аз реших да се поразходя и поразгледам наоколо. Както в последствие разбрах, като изригне лавата от основния кратер, тя бързо го запушва и след това избива в стари. В резултат има страшно много малки кратери в целия район. Няколко такива имаше покрай паркинга и отидох да ги разгледам.

    Малък, малък, колко да е малък


    Цялата околност е такава черна, тук там ръждиво-кафява.

    Застинала лава:

    Беше време за обяд и се установих на едно от капанчетата. Всичко беше много вкусно. Пастата - 5Е, бирата 3.50Е. А и другите се върнаха от върха.


    А това е дълго кафе по италиански. "Лунго" дет се вика

    Приключихме с разглеждането на Етна и тръгнахме към следващата цел - Агридженто. Поради липса на пари и време решихме да оставим Сиракуза и региона за друг път. Пътят към Агридженто минава през средата на Сицилия и е много живописен, макар на места поразбит и доста хлъзгав.


    Спряхме за малко да разгледаме някакви руини и после пак газ.



    В селата улиците са много тесни и често еднопосочни.


    Привечер стигнахме до набелязания къмпинг край Licata, в средата на южното крайбрежие на Сицилия. Приличен къмпинг, важното е че имаше море, а и бяхме напазарували в супермаркета, та си устроихме една вечеря на плажа.



  • #2
    От: 1000km и си там... Сицилия 2010

    При прехода през средата на Сицилия към Агридженто ми направо впечатление сериозната мръсотия край пътя. Имаше страшно много боклуци отстрани в канавката. Пътя също не беше слънце, на много места набръчкан и напукан, с различен асфалт и сравнително тесен. Това май е най-бедната и изоставена част на острова и живота е съсредоточен покрай морето. Както и да е, на другия ден Долината на Храмовете беше само на петдесетина километра от къмпинга и след като събрахме багажа се запътихме на там. Долината на храмовете е уникален комплекс от руини, съдържащи храмове на Хера, Херкулес, Зевс и т.н., повече информация може да се намери в интернет, аз само ще пусна няколко снимки.








    Сред руините имаше модерни скулптури, и макар че според мен на повечето мястото им не беше там, имаше и попадения.




    По средата м/у храмовете имаше една вила, която беше видимо по-нова. Оказа се че е строена доста по късно от английски капитан, който се е установил там и е направил много за реставриране на руините. Беше много красива, с невероятна градина и тераса.










    Продължаваме нататък...






    Колоните на храма са били от ей такива колоси, държащи покрива на раменете си, но за съжаление не се е запазило много.


    След като поразгледахме, седнахме в една сладкарничка да се подкрепим и разхладим и потеглихме към следващата голяма цел - Палермо. Пътя отново беше много живописен и изключително приятен за каране. Постоянно бях раздвоен на къде да гледам - завоите или пейзажите наоколо

    Избягването на магистралите винаги е било правилна стратегия




    Бях планирал и посещение на едно знаменателно място за Сицилия:

    Вече сме в гнездото на мафията
    Оказа се поредното живописно сицилианско градче. Мафиоти не срещнахме (или поне не им личеше). Хм, всъщност май ето един


    Типичен италиански бар - хората седят пред него и обсъждат клюките.

    А вътре имаше много вкусни сладки и сладолед (корлеонски )




    Айде пак по конете и газ към Палермо Пътят беше все така живописен.

    Оппааа, ето я и столицата:


    Тъй като това беше най-крайната точка на пътуването и трябваше да тръгваме обратно, решихме да потърсим алтернатива на прибирането по магистралата и я открихме в лееекинко отклонение към Тоскана За целта трябваше да хванем ферибота за Неапол, но не знаехме нито кога е, нито колко струва и дали ще може да се впишем в бюджета. Имаше жокер "обади се на приятел", който да провери и да си направим сметката. На пръв поглед щяхме да надуем разходите с 20-30 евро, което не е чак такава болка за умиране. Като пристигнахме в Палермо първата ни работа беше да отидем на пристанището и да проверим фериботите. На място винаги се оказва, че има разни промоции и отстъпки и обикновено билетите излизат по-евтино. Е, тук нямаше и билета за Неапол беше 79 евро. Вече се бяхме навили да минаваме от там, и макар че далеч не бях сигурен дали ще ми стигнат парите купихме билети за вечерта на другия ден. Така щяхме да имаме цял ден за разглеждане на Палермо, а там има страшно много матрял
    GPS-a ни заведе до поредния къмпинг в покрайнините на града. На другия ден ни очакваше бая размотаване

    Коментар


    • #3
      От: 1000km и си там... Сицилия 2010

      Чудесен разказ и прекрасни снимки!Благодаря!
      Чакам продължението.
      0осем9осем7шест0осем7едно
      Миро

      Коментар


      • #4
        От: 1000km и си там... Сицилия 2010

        Палермо е град, в който се срещат много култури. Страшно шарен и живописен. Град на контрасти. Иска ми се пак да се върна там.
        Единствената "забележителност", която бяхме набелязали предварително, бяха "Катакомбите на капуцините". естествено, първо се насочихме натам. Уникално място с няколко хиляди мумифицирани хора. Първоначално са мумифицирали само заслужилите монаси, но постепенно се е превърнало в някаква мода и са добавени и обикновени хора - занаятчии, търговци и всякакви други. Също и много жени и деца. За много хора гледката може да е потресаваща, но за нас беше просто любопитна



        Добре, че не знам италиянски, иначе нямаше да има снимки


        На излизане портиера ни вика "Вие сте мотористи", а ние "Как разбра?" - "Ами всички излизат от тук посърнали, само мотористите са ухилени!"

        Следваха другите забележителности, за които разчитахме основно на GPS-a и записаните в него POI.


        На всяка крачка такива красоти:

        Моторите бяха на платен паркинг в центъра, и трябваше да обикаляме пеш. Тръгнахме, обаче те разстоянията някакви километрични... и взехме да се оглеждаме за някаква алтернатива. Туристическите бусове бяха твърде скъпи, а ние сме вече с доста ограничен бюджет...
        Ха, ето я алтернативата, даже и с гид:



        И се започна обиколката на Палермо... доста подрусваше обаче и снимките са малко криви Кое какво е не мога да възпроизведа. Той обясняваше човека, ама твърде много ми дойде информацията...










        С това дребното се провирахме навсякъде

        Пазара

        и още


        това стои така още от бомбардировките през втората световна (според гида)


        Имаше и интересно паркче с огромни дървета:


        Листата им приличаха на фикус:



        и пак продължаваме









        Операта (това съм го запомнил )


        Тълпи от скутери по светофарите


        и така до безкрай (имам няколкостотин снимки). След една доста интересна разходка се разделихме с нашия домакин и тръгнахме към моторите. Оза трябваше да се върне до къмпинга да си прибере багажа, а ние се насочихме към градината край морето за останалите няколко часа. Междувременно напазарувахме в един карфур, който бях забелязал докато обикаляхме.

        Насред града между блоковете имаше портокалова горичка

        Докато висяхме покрай морето, аз се поразходих още и направих още няколко (десетки) снимки.



        Тук обаче свърши и втория комплект батерии и приключих със снимките.

        Пътуването с ферибота до Неапол не беше нищо особено. Самият Неапол не ми хареса, може би защото набързо го пресякохме и пътя беше изцяло павиран и доста неравен. Нямахме конкретен план, освен че трябва да стигнем до Анкона и да караме през Тоскана Отново жокера "обади се на приятел" ни подсказа, че трябва задължително да минем през Пасо дел Диабло. Това го имах на GPS-a и се запътихме натам. Много добро пътче, макар че търпи някои забележки. Почувствах се все едно отнови съм в Алпите. Като го минахме това, установих че на GPS-a имам още няколко прохода в района и тръгнахме към най-близкия, който е горе-долу в нашата посока. Също много готин път. Така стигнахме до L'Aquila. Там трябваше да заредим, но беше два без нещо следобед и бензиностанциите бяха на автоматичен режим поради сиестата. Всъщност аз бях подготвил друг маршрут, но беше по тесни селски и планински пътища където най-вероятно нямаше бензиностанции и затова се отклонихме малко. Избрахме си една от автоматичните и всеки си избра по една колонка. Моята каръщина обаче пак се прояви и въпреки че пуснах банкнота от 20Е, бензин не потече. Наложи се да чакаме до 3 часа, когато служителят се връща от сиестата. Беше ужасно досадно чакане и доста псуване... Като дойде човека още половин час проверява разни логове и т.н. докато се убеди че не го лъжа. Трудно се и разбирахме, така че работата беше още по-неприятна. Уточни се всичко в крайна сметка и си тръгнахме. Нямах никакво понятие от къде да минем, а другите очакваха от мен да ги прекарам по някакви интересни пътища до Анкона... попрегледах картата на GPS-a и харесан няколко доста къдрави пътчета с надеждата че ще се окажат читави. Е, оказаха се прекрасни. Напълнихме гумите, изтъркахме стъпенките и въобще, толкова добро и дълго каране по завои не съм имал дори из Алпите. В същото време пейзажите бяха приказни и за разлика от Сицилия много зелени. За съжаление нямам снимки, освен 2-3 с последните изцедени електрони от батериите:





        На ферибота от Анкона си харесахме един ъгъл от закритата част на палубата, а малко по-късно се появиха и няколко български тираджии. Заформихме доста голяма и шумна група и народа наоколо постепенно се изнесе настрани Беше много весело, а имаше и големи образи...

        Прибирането през Гърция беше сравнително тривиално, като този път минахме по стария път, който определено си заслужава, въпреки че е взел да се поразбива на места. От Кулата до София беше доста натоварено, но все пак този път го знаем наизуст и придвижването беше бързо. В крайна сметка се прибрах вкъщи само с няколко цента в портфейла и някакви дребни остатъци по картите. Преживяването обаче си струваше всяка стотинка. Още една дестинация, която задължително трябва да посетя отново.

        Коментар


        • #5
          От: 1000km и си там... Сицилия 2010

          Ей, само аз още не съм ходил до Сицилия и като гледам е голям пропуск. Браво за разказа и снимките. Явно и там трябва да се ходи.

          Коментар


          • #6
            От: 1000km и си там... Сицилия 2010

            Бойко и аз не съм... а трябва!
            Поздравления на колегата за чудесния репортаж!
            Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
            Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

            Коментар


            • #7
              От: 1000km и си там... Сицилия 2010

              Първоначално публикуван от boiko73 Преглед на мнение
              Ей, само аз още не съм ходил до Сицилия и като гледам е голям пропуск. Браво за разказа и снимките. Явно и там трябва да се ходи.
              Да ли па е вЕрно.
              Браво момчета.
              878511557

              Коментар


              • #8
                От: 1000km и си там... Сицилия 2010

                Потрошили сте малко банкноти,напълнили сте душите с преживявания....какво повече искате.Браво момчета.А Бойки догодина с мен до Сицилия,като аз ще му подготвя диетата.

                Коментар


                • #9
                  От: 1000km и си там... Сицилия 2010

                  Първоначално публикуван от tozzidozzi Преглед на мнение
                  Потрошили сте малко банкноти,напълнили сте душите с преживявания....какво повече искате.
                  Е искаме пак, какво друго

                  Коментар


                  • #10
                    От: 1000km и си там... Сицилия 2010

                    Браво страхотен пътепис.Не е важно колко са изхарчените пари,а готините моменти.

                    Коментар


                    • #11
                      От: 1000km и си там... Сицилия 2010

                      Днес си поиграх малко с GPS-a и успях да възстановя трака през Тоскана. От т.B до т.D съм 99% сигурен че беше това. Първата и последната част (съотв. от Неапол и до Анкона) карахме по основните пътища и магистрали и не беше интересно
                      http://maps.google.bg/maps?f=d&sourc...876709&t=h&z=7

                      Коментар


                      • #12
                        От: 1000km и си там... Сицилия 2010

                        Първоначално публикуван от nigell Преглед на мнение
                        ....
                        Листата им приличаха на фикус:
                        ....
                        Вероятно защото са фикуси .Страхотен репортаж.Сицилия е невероятно място....
                        Бойко,Джорджо , да ви водя ,че на мен пак ми се ходи - знам едно местенце в Сицилия с най-страхотния сладолед на света
                        PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
                        КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
                        0899187766

                        Коментар


                        • #13
                          От: 1000km и си там... Сицилия 2010

                          Здравейте.
                          Четейки тези страхотни пътеписи, и коментари, няма как да не се изкажа и аз. През септември 2013 планирам екскурзия до Сицилия - Палермо, Агридженто, Катаня, а за финал, ако има шанс от Юг, чак на север до Торино. Няма да е евтинко, но при всички случаи си заслужава. Ако има достатъчно луда глава, която да ме последва нека се свърже с мен. IVO PESHUNOV на: ivo_peshunov@abv.bg

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X