Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подводен риболов и гмуркане

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• stnenkov
    отговори
    До: Подводен риболов и гмуркане

Здрасти на всички във форума , отдаван се лутам тук . Всащност , откакто си купух лада нива и черпя информация. Относно темата за изравняване , занимавам се с водолазна деиност от 7 години, потварждавам мнението на колегите , че каналите на ушите триабва да са отворени и да се напълният с вода непосредствено преди гмуркане. Изравняването започва още с потапянето на главата , като си стиснеш носа и надуеш леко / леко/ подчертавам , защото от пренадуване също се получават проблеми. При условие , че по време на потъването , ушите ти не изравняват/ изпукват/ трябва веднага да преустановиш потъването и да започнеш изплуване, докато достигнеш дълбочина кадето ушите ти ще изравнят. Приятно гмуркане

Остави коментар:

• Pretor
    отговори

Ако живееш далеч от морето ела в Бургас, ластици с различни диметри се продават в доста магазини. Най-добре е обаче харпуна да е с тебе за да провериш дали резбата на желъдите на ластиците съвпада с резбата на главата на харпуна. Докато не си сигурен, че е същата не ти препоръчвам и поръчка по интернет (също има огроме избор). А най добре е заедно с ластиците да смениш и харпуна. Гледам а руските харпуни като ракета носител.Изиграха си значеието на времето, когато почти нямаше достъп до други харпуни, а сега им е време да почиват достойно в музея.

Остави коментар:

• videnminchev
    отговори

Здравейте и от мен. Преди 20-тина години си бях купил един руски ластичен харпун, който "потапях" лятото на морето, с цел най-вече шашкане на гаджета. От време на време удрях по някое попче, но нищо повече. Преди седмица при едно разчистване го изрових и ме налегна отново мерака да се топна това лято с него в морето. С ужас установих че ластиците му са нацепени от времето и вече са негодни. Та въпроса ми е: Някой знае ли откъде мога да се снабдя с нови ластици за този харпун. Живея в град който е далеч от морето и в ловно-рибарските магазини тук не предлагат харпуни и принадлежности за тях. Благодаря ви предварително.

Остави коментар:

• dimbo
    отговори

Здравейте отново и от мен. Аз имах проблем с едното ухо след едни от първите ми гмуркания. Първия лекар ми взе 20 лева за да ми изчисти ухото, но нищо, но втория си свърши работата и от него знам преди всяко гмуркане си слагам капки за нос. Особенно лятото от климатиците все остава по нещо в носа и това донякъде пречи за нормалното изравняване поне при мене. Така, че моят съвет капки за нос-аз ползвам виброцил и изравнявам много лесно.

Остави коментар:

• Pretor
    отговори

Първоначално публикуван от Dimo_Mitev Преглед на мнение
    Межодругото какво мислите за руските харпуни като цяло мисля да си зема и 1 такъв ,ако намеря !
    Прав е Жеко. Не стават. Поне за риба, която не е умряла . Малко се шегувам, но малко. На времето поради липса на други ползвахме само руски харпуни ластични и пневматични, но харпуна е тежък, не е плаваем нито с, нито без стрела, стрелата е тежка и ако стреляш по риба "в полет" просто изглеждаш стрелата с каква страшна сила пада надолу. За попчета стават, но според мен не си губи времето с руски харпун. Знаеш, че удобните за стрелба моменти са много редки и не си струва да ги пропиляваш с такъв харпун. Турските са едно ниво над тях, макар че повечето също са с тежки (над 7мм дебели) стрели.
    Темата с подводния риболов е като войнишко одеяло. Колкото и да го тупаш все пуска, затова с нежелание спирам да пиша.
    ПП С умиление си спомня как размених три тенекии с българско сирене по три килограма всяка за един пневматичен харпун (27 рубли) с капитана на един от съветските кораби на Бургаското пристанище.

Остави коментар:

• жеко
    отговори

Старите бяха кофти, ама го казвам сега, иначе за тогава си бяха супер. Стрелата е дебела и тежка, по нея се движеше една втулка, която допълнително забавяше стрелата. Ластиците бяха слаби, те се сменят, но жълъдите май са различни. Но пък ръкохватката е сташно здрава. Спусъкът е метална пластина и трябва да се заглади, малко е неудобна. А ако има някакви нови модели незнам, това което пиша е за старите, които се продаваха под щанда по време на комунизма.
    Последно редактирано от Тихомир; 08-04-09, 21:20. Причина: пр.гр.

Остави коментар:

• Dimo_Mitev
    отговори

ООООооо и аз съм чичко харпунджия ,ама го карам на попчета за сега ,обаче тва лятоо скъсана им е работата на попчетата ...
    Межодругото какво мислите за руските харпуни като цяло мисля да си зема и 1 такъв ,ако намеря !

Остави коментар:

• Boby
    отговори

Вече започнах да чета и като изникнат въпроси ще питам пак. Знам, че не бива да си правя шеги с ушите и с налягането и питах и...тя темата тръгна . Благодаря за съветите.
    Поздрави

Остави коментар:

• Иван Алексиев
    отговори

Колега, по-горе много провилно са ти казали ,че с налягането не трябва да се шегуваш. Правилният начин нистина е да напълниш ушите веднага щом влезеш във водата и да изравняваш с преглъщане или принудително с надуване през цялото време на потапянето. Всичко е въпрос на тренировки не бързай никои не те гони ще се научиш. С пълненето на ушите се предпазваш и от един друг опасен момент който може да ти коства живота, а именно така наречения "Лабиринтен ефект" при попадане на студена вода върху тъпанчето губиш напълно чувтво за ориентация вестибуларният ти апарат е непосредствено свързан с ухото (слува се като преминаваш в слоеве с различна температура и особенно често в сладководни водоеми където и без това имаш лоша видимост). Единственото решение е да се запази самообладание (което не е лесно) да се издиша малко въздух който за късмет винаги отива нагоре и по този начин да се ориентираш. Ако не изравняваш правилно както в ушите така и в маската може да те зарадва така наречения "Вендузен ефект" демек цялото съдържание на синусите (ред кръв ред сополи) да се излее в маката ти и здраво да те шашне. Специално за твоя случай промии си добре ушите при мен тази необходимост възникна след една сериозна зимна простуда и от тогава няма отърване обикновенно преди активен сезон отивам на ушен лекар и срещу двадесет лева си решавам проблемите за цяла година. Лошо е ,че веднъж като започнеш няма спирка ухото започва да отделя по активно секрет и така си остава. Капки и разни други само влошават нещата размекват ушната кал и наягането я набутва по навътре като затваря вода в ухото и предизвиква възпаления. По възможност след всяко гмуркане по капка чист спирт в ухото ефекта е двоен изтребва разните микроорганизми във водата която се е задържала в ухото и същевременно намалява повърхностното и напрежение и спомага да изтече напълно и да не предизвеква дискомфорт и възпаления. И пак чети и се учи бавно.

Остави коментар:

• BatGeorgeone
    отговори

Добре дошъл Добс

Радвам се, че един готин Бургаски гмуркач е вече и в нашата 4х4 гилдия

А като си спомня аз от гмуркач случайно влязох тук и какво стана...

Остави коментар:

• Boby
    отговори

Колега Dobs , ще разгледам и почета. Наистина съм съвсем нов в този спорт, но ми е много интересно и забавно.
    Благодаря
    Поздрави
    Последно редактирано от Boby; 07-04-09, 12:20. Причина: :)

Остави коментар:

• Dobs
    отговори

Колега Боби, от постовете ти по-горе оставам с впечатление, че не си запознат с най-основните неща свързани с гмуркането. На първо място изравняването.
    Без да знаеш какво е това и как се прави е опасно да гмуркаш. Ще си навлечеш сериозни проблеми. Спукване на тъпънчето не е никак приятно.
    С 2 думи относно изравняването:
    С потапянето под водата налягането от външната страна на тъпънчето се увеличава. Колкото по-дълбоко отиваш, толкова по-голяма става разликата в налягането от 2те страни на тъпънчето. То потдава в посока навътре и започва да боли. За да се справиш с това трябва да изравниш налягането, т.е. да повишиш налягането от вътрешната страна на тъпънчето. Това става по много различни начини, но за начинаещи най-лесния е да стиснеш носа си с пръсти и да надуеш. Така изпращаш допълнително количество въздух през евстахиевите тръби до средното ухо и повишаваш налягането от вътрешната страна на тъпънчето.
    Когато си усвоил това вече можеш да мислиш за гмуркане.
    Ако не можеш да изравняваш правилно дори дълбочини от 2 метра са опасни и болезнени. За 8-10 метра да не говорим.
    Имай предвид, че налягането се увеличава с 1 атмосфера на всеки 10 метра дълбочина. Това значи, че още на 10ия метър налягането, което водата упражнява от външната страна на тъпънчето ти е вече 2 атмосфери!
    Има някои хора при които физически е невъзможно да изравняват налягането поради стеснени евстахиеви тръби. Вероятността да си от този тип хора е минимална, така че не губи надежда. С повечко упражнения и постепенно напредване ще стигнеш и дори ще подминеш тия 8-10 метра

Ако ти е интересно разгледай www.spearfish.org там има отговори на всичките ти въпроси. Дори на тези, за които още не си се сетил

Поздрави!

Остави коментар:

• Boby
    отговори

Здравейте, при мен проблема е, че се пълни само едното ухо и като се напълни задържа вода и се получава някакво възпаление. Доктора, който посещавам не ми казва, че има начин за изравняване на налягането, неговия съвет беше да се откажа от гмуркане. Не знам дали термина "гмуркане" го ползвам правилно, защото плувам с маска и щнорхел чисто любителски. Опитвам и с преработен турски харпун, но освен вода в ухото и купчина водорасли нищо друго материално не съм ударил. Има ли някаква теоретична подготовка за начинаещи, която трябва да прочета и какви книги конкретно бихте ми препоръчали вие, които имате опит. Моята цел е 6-7-8м като това мисля, че е максимума , който мога да си позволя без обурудване.
    Поздрави на всички
    Последно редактирано от Boby; 07-04-09, 12:19. Причина: правопис

Остави коментар:

• жеко
    отговори

живея на 200 м от морето гмуркам се от дете с харпун или без да обясня за въпросните тапи периферията обхваща ушната мида невъзможно е налягането да ги вкара много навътре за да отвори работа на хирург сщевременно са меки и не пречат на изравняването аз изравнявам първо на около 4 м но това е субективно зависи от организма

Остави коментар:

• Pretor
    отговори

Първоначално публикуван от Boby Преглед на мнение
    Здравейте,на този етап мога само да питам. При гмуркане с неопрен ушите предпазени ли са?Когато опитвам при 2 до 3 метра ми се пълни едното ухо, ама зверски се пълни. Или ако не неопрен с какво мога да си запазя ушите?
    Значи остава да си напълниш и другото ухо. Колегите по-горе са ти казали, че НЕ МОЖЕШ да гмуркаш без риск от травма без да изравняваш налягането правилно. Първото нещо е да си напълниш сам ушите с вода.Става като си завъртиш няколко пъти главата перпендикулярно на водната повърхност-първо едното, после другото. И изравняването започва още щом ти се скрият краката във водата. Имам предвид, че тихото гмуркане става след като лежейки на повърхността направиш чупка в кръста и след това изправиш и краката нагоре. Така под собствената с тежест започваш да падаш надолу.За това разбира се трябва и тежестта ти да е добре балансирана с колан на кръста (може и на други места по тялото). Следва леко надуване или преглъщане докато чуеш изпукване в ушите и усетиш облегчение.И така през няколко метра. Ако ти каже някой че гмурка с тапи да знаеш, че или не гмурка или няма тъпанчета .

Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X