Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Метален покрив на къща?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • jordanov sv
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Темата е стара, но по заглавие е подходяща, та ще си задам въпроса тука, ако позволите.
    Та, това е един навес на село, на трийсе и повече години.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20180310_142819[1].jpg
Прегледи:1
Размер:406.3 КБ
ID:5793977


    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20180310_143124[1].jpg
Прегледи:1
Размер:367.5 КБ
ID:5793978

    Железен, дървена конструкция от салкъм и чам и на нея накована ламарина. С пирони с гумени шайби. През годините шайбите са изгорели, капката влиза в дървото надолу и охлабва пирона, че чак някои ги вадя на ръка. Искам да го заздравя това нещо като ми остане време. Имам две-три неща като варианти, но ще приема всякакви акъли с благодарност. Може да не е най-евтиното, но е желателно да е с малко труд. Над навеса има една стара круша и два пъти в годината газя здраво по ламарината - пролет режа, есен бера. Пръскам и по 2-3 пъти и ръждата е оттам. Така че и за боядисване може да ме ориентирате Да изкара поне още толкоз...

    Остави коментар:


  • ag ro
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Откритите отрязани краища трябва да се затварят и защото врабчетата ровят и копаят там, за да си правят гнезда. Не че съм го виждал, но са ме предупреждавали. Аз моето решение го взех, окуражен, като не чух сериозен довод против сандвич панелите.

    Остави коментар:


  • D.Dimitrov
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    А може би това е и част от отговора защо не се използва толкова.
    Това с разпада се получава само на местата където след срязване е оставена открита повърхността. който знае за това го обработва по предписаните начини. Който не знае го разбира след три-четири години/чак тогава започва да се забелязва/ и взима адекватни мерки. Та и за това не е.

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
    Иглолистната по-малко гние? По-малко я напада дървояд?
    Точно така. В резултат - резонно - се променят и механичните параметри. Всъщност, измежду местните дървесини, единствено тополата е по-зле от бука, по тези критерии. Говорим за натурална дървесина.

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Първоначално публикуван от D.Dimitrov Преглед на мнение
    ...
    Зле се отразява. От UV-то се разпада с по 2мм. на година. ...
    А може би това е и част от отговора защо не се използва толкова.

    Остави коментар:


  • D.Dimitrov
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Аз съм взел не само окончателно решение, така че коментарите за термопанелите са от чисто "академичен интерес".
    Не съм и предполагал, че имаш работен интерес. Следя внимателно темите в които пиша и се опитвам да съм в час. Отговорите ми са продиктувани от желанието за споделяне на информация и опит от първа ръка за различни строителни материали и добри практики. Все пак и това е част от смисъла на общуването ни тук. И ако ние с теб и нашия "разговор" сме били полезни на някого то това е достатъчно смислено занимание.

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Примерно ми е интересно защо, след като 5 санта полиуретан изглежда да вършат работа като -найсе от други изолационни материали, няма по-широко разпространение?!?
    Ами не е като Бентлитата дето много не ги карат. Според мен вина има визията която доскоро беше доста "индустриална" и гилдията на "покривостроителите" които са си инертни и "едно си баба знае и едно си баба бае". Представи си ги вместо с тесла на кръста, въже на рамото и пирони в джоба с инвертор под мишница. Аз поне не мога. А за найсе санта от другите материали на фона на 5 санта полиуретан прегледай отново свойствата им особено в комбинация с конструкция и ще се самоориентираш.

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    А за рязането нямах предвид, че е трудно, а се чудя как се отразява на пълнежа досега с околната среда?
    Зле се отразява. От UV-то се разпада с по 2мм. на година. Ама си има лек и за това. Боя и затварящ профил от ламарина. Може и по отделно.

    Остави коментар:


  • D.Dimitrov
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Тъй като въпроса е конкретно към мен съм длъжен да отговоря независимо, че друг колега е споделил доста информация по въпроса. Искам само да напомня, че не съм дипломиран строителен инженер и мненията ми за които решиш че си струва задължително ги обсъди с тесни специалисти/не търговци/ преди окончателно решение.
    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Би ли го превел това? Защото другите покривни покрития имат предназначение "водоотвеждане" и при тях термоизолация изобщо не се търси. Напротив, под покривното покритие нарочно се оставя отворено към околната среда пространство за вентилация, а за термоизолацията "отговарят" други елементи на покрива.
    Тук нямаш пространства между различните елементи. Горната ламарина ти е керемидата. Под нея полиуретана без междина и със затворена клетъчна структура. Това не дава възможност да се образува конденз и респективно да се проветрява.

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Като ще говорим за термопанели въпросът следва да е: Осигуряват ли те сами по себе си достатъчна термоизолация за обитаеми помещения под покрива? Ако да - ОК. Ама нещо тези 4 см полиуретанова пяна ме съмнява да са достатъчни и, ако не стигат и трябва под тях да се слага още изолация, то аритметиката придобива съвсем друг вид ...
    Дали осигуряват достатъчна термоизолация за обитаемо помещение е въпрос който за мен има две измерения.
    1. Съответствие със строителните норми към момента. Да съответстват. При мен са 5 см. дебели. Ще проверя още веднъж дали няма промени но дебелината при различните производители варира и можеш да ползваш и по-дебели.
    2. Субективното усещане. При мен под носещата им конструкция има декоративна ламперия 2см. Въздухът няма как да се движи много свободно и е някаква допълнителна изолация.

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    А, доколкото термопанелите по същество са ламаринени керемиди с някакъв пълнеж, ми идват на ум и други въпроси. При покривите с други покрития, в т.ч. и метални, се предвижда "втора линия на защита", като под тях се поставя пародифузно фолио, което има за функция както да спира евентуално протекла през покритието вода, така и да пропуска в обратната посока влага, изпаряваща се от покривната конструкция и подпокривното пространство. Какво става в случая с термопанелите, където се предполага че правим икономия и нямаме това подсигуряване, ако все пак покривът протече - било през зоните на снаждане на панелите, било през отворите за винтовете, с които панелите се фиксират към конструкцията? Във втория казус (теч през отвор за винт) се сещам за един сценарий, който ми звучи неприятно: Течът остава незабелязан дълго време, защото водата попива в пълнежа на панела и не стига в достатъчно забележими количества от долната страна. При това положение имаме: а) влошени топлоизолационни качества на пълнежа и б) задържане на вода, която няма къде да се дене, от вътрешната - по-слабо защитена против корозия - страна на ламарината ...
    Както ти писах и по-горе принципа е друг. Нямаш движение на пари и вода нагоре и надолу. Крепежните елементи са подсигурени с гумени шайби и на практика няма как да пропуснат. Мястото им на монтаж е в зоната на ребрата във високата част и дори да е само дупка без винт пак няма да протече. Просто разгледай внимателно монтажните схеми и ще се ориентираш прекрасно. http://www.buildtrade-bg.com/main/wo...10r010t010.jpg

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Също така, какво става с тези термопанели, като вземем да ги режем, защото при един четирискатен покрив няма как да стане иначе по краищата на всеки скат?
    Рязането не е трудно. Или поне не по трудно от всяко друго твърдо покривно покритие. Реже се с електрически трион. Има известен отпадък както при всеки друг материал. Отпадъка е съизмерим като цена и много кратно компенсиран от факта, че всеки панел се поръчва според мястото си и от производител идва с уточнен размер за минимален отпадък/така процедирах аз/. А и на новите покриви си направих проекта за двускатни и реално нямах никакво рязане и отпадък.
    Май това са по важните неща иначе ако ти възникнат още въпроси ще съдействам.

    Остави коментар:


  • ag ro
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Какво знам аз, отзад напред. За рязането знам, че не е изобщо проблем, и аз съм рязал /за монтажни отвори/. Влага от помещенията не кондензира по долната им повърхност, от опит в отопляем офис директно под такива панели. Какво се прави, за да се отстранява влагата от помещенията и да не кондензира по стените, да речем, не знам. В този офис и стените бяха от стенни термопанели, конденз не съм видял 4 години. Друго, което правят в промишлените сгради е окачен таван от стенни панели. Понеже са с големи размери и премостват цялото помещение, монтажа им като таван е съвсем лесен. Забелязах, че панелите идват, разкроени предварително на необходимите дължини съгласно проекта. На обекта се режат само триъгълни парчета от ъглите, фирата при точни чертежи е пренебрежимо малка.
    Течове не се виждат, защото сглобките са лесни. Винтовете с гумичките под главите са на върха на реброто и оттам вода, дори и при лош винт, трудно ще влезе. Ако все пак влезе- не съм наясно какво се случва, но сигурно има хора, на които работата им е това да го знаят.
    Продължавам да мисля защо не ги виждам масово тези панели по покривите, освен на промишлените сгради. Какво пропускам?

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Първоначално публикуван от D.Dimitrov Преглед на мнение
    ... Относно четирите сантиметра дебелина на полиуретана.... ами май няма много други подходящи за употреба в този случай материали с по добри параметри. ...
    Би ли го превел това? Защото другите покривни покрития имат предназначение "водоотвеждане" и при тях термоизолация изобщо не се търси. Напротив, под покривното покритие нарочно се оставя отворено към околната среда пространство за вентилация, а за термоизолацията "отговарят" други елементи на покрива.

    Като ще говорим за термопанели въпросът следва да е: Осигуряват ли те сами по себе си достатъчна термоизолация за обитаеми помещения под покрива? Ако да - ОК. Ама нещо тези 4 см полиуретанова пяна ме съмнява да са достатъчни и, ако не стигат и трябва под тях да се слага още изолация, то аритметиката придобива съвсем друг вид ...

    А, доколкото термопанелите по същество са ламаринени керемиди с някакъв пълнеж, ми идват на ум и други въпроси. При покривите с други покрития, в т.ч. и метални, се предвижда "втора линия на защита", като под тях се поставя пародифузно фолио, което има за функция както да спира евентуално протекла през покритието вода, така и да пропуска в обратната посока влага, изпаряваща се от покривната конструкция и подпокривното пространство. Какво става в случая с термопанелите, където се предполага че правим икономия и нямаме това подсигуряване, ако все пак покривът протече - било през зоните на снаждане на панелите, било през отворите за винтовете, с които панелите се фиксират към конструкцията? Във втория казус (теч през отвор за винт) се сещам за един сценарий, който ми звучи неприятно: Течът остава незабелязан дълго време, защото водата попива в пълнежа на панела и не стига в достатъчно забележими количества от долната страна. При това положение имаме: а) влошени топлоизолационни качества на пълнежа и б) задържане на вода, която няма къде да се дене, от вътрешната - по-слабо защитена против корозия - страна на ламарината ...

    Също така, какво става с тези термопанели, като вземем да ги режем, защото при един четирискатен покрив няма как да стане иначе по краищата на всеки скат?

    Остави коментар:


  • D.Dimitrov
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Обсъжданите панели въобще не са за пренебрегване. Дори ми е трудно да открия сериозни недостатъци спрямо други покривни системи по отношение на основни показатели като тегло, топлоизолация, водонепропускливост, лекота на монтаж и лесна поддръжка. Недостатък според мен доскоро беше "индустриалната" им визия но с последните "керемидообразни" модели и това се преглъща лесно. Особено на фона на всички останали ламаринени покриви /изключвам тези от медна ламарина защото при такъв цвят и цена то всичко останало го премълчаваме преклонени пред финансовите възможности на инвеститора/.
    Относно четирите сантиметра дебелина на полиуретана.... ами май няма много други подходящи за употреба в този случай материали с по добри параметри. Доколкото може да се вярва на чичко Гугъл де. А и понякога се пропускат реалните условия на експлоатация на изолациите след монтаж и цифричките придобиват други измерения.
    Споделям преки впечатления от мои преработени покриви и новоизградени такива с различни системи за последните 5 години.
    Последно редактирано от D.Dimitrov; 26-09-16, 09:43.

    Остави коментар:


  • ag ro
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Това, което си спомням от времето, когато последно работих на обект, където имаше монтаж на такъв покрив е, че покривните имат различни видове, някои са с повече надлъжни ребра и се подпират по-нарядко. Монтират се директно по металните столици от студеноогъна материал, с каквито са изпълнени масовите стоманени халета Другото, което помня оттогава е, че дебелината на панела много малко влияе на цената- да речем, 10-сантиметра дебел е само 2-3 лева на квадрат по-скъп от 6-сантиметров. Тогава си правех сметката, че, ако ми се наложи, не си струва да се стисна откъм дебелина на панела. И ето, този ден дойде, имам два дни да избера моя покрив и все повече клоня към сандвич панелите, откакто видях, че се правят и с формата на керемиди. Ако намеря 10 сантиметра дебелина, ще е идеално.

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
    ... Къде е уловката, ако има такава?
    Нямам претенции да съм специалист по покриви та да давам категорични оценки, ама в рекламното описание виждам поне 2 неверни твърдения.

    Те са лек материал, снижаващ себестойността на носещата конструкция, ...
    За разлика от металните и стандартни керемиди те са и перфектна топлоизолация. ...
    Както повече от веднъж се каза в тази тема, изчисляването на покривната конструкция се прави и с отчитане на възможното натоварване от сняг, което по нашите места може да бъде от порядъка на 200-300 кг/кв.м. Поради това, теглото на покривния материал трудно може да даде някакво осезаемо поевтиняване на конструкцията. Лично аз, от гледната точка на лаик, малко се съмнявам, че като използваш термопанели ще можеш да минеш само със столици. Това би означавало да фиксираш панела към покривната конструкция през, примерно, около 2 м, което ми се вижда възмалко.

    Що се отнася до "перфектната топлоизолация" и тук си позволявам да имам съмнения. Какви са топлоизолационните характеристики на 4 см пенополиуретан, какъвто е показаният панел?

    По отношение на устойчивостта на корозия си мисля, че за тези панели ще важи почти всичко, което и за покривите от профилирана ламарина, в т.ч. и качеството на монтажа, т.к. фиксирането на панелите към конструкцията под тях е с винтове.

    Остави коментар:


  • ag ro
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Ето още инфо, тези са от друга фирма: http://www.frigopan.bg/wpcproduct/%D...8%D0%B4%D0%B0/
    Цената на правите 6-сантиметрови покривни панели е някъде около 30 лв на кв. м, за керемидообразните не я знам, но едва ли да е много различна.

    Остави коментар:


  • rosen_offroad
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
    Къде е уловката, ако има такава?
    Всичко изглежда доста примамливо но сигурно уловката е в цената и няма да ти хареса
    В интерес на истината не намерих никъде цени но не съм оптимист.

    Остави коментар:


  • ag ro
    отговори
    От: Метален покрив на къща?

    Здравейте,
    изчетох два пъти темата открай докрай, за което съм благодарен на поддържалите я жива толкова време. Трябва да избирам в момента какво да се заложи в проекта на сградата за покривно покритие. Спрял съм се на полиуретанови сандвич панели, имитация на керемиди. Нещо такова: http://www.sitonia.eu/index.php/term...eremida-detail. Тук са се изписали доста подробни детайли за всякакви варианти на метален покрив, но никой не коментира сандвич панелите. Аз ли нещо не разбирам, защото съм работил под такъв покрив и съм ходил често по такива панели? Лесно се монтират от нискоквалифицирани монтажници, невзискателни са към покривната конструкция / прости столици през определено разстояние върху носещата ферма/ и още не съм видял отнесени от вятъра или корозирали. Скачал съм върху такъв покрив от около метър височина неведнъж, като никога не съм забелязал поражения от това. Не са по-грозни от щампованите керемидообразни листи покривна ламарина, коментирани доста из темата. Къде е уловката, ако има такава?

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X