Ето, че дойде времето на Рожденственските пости. Време, през което да пречистим тялото и духа си. За тези, които постят предлагам няколко рецепти, като разнообразие на менюто, защото е важно да се храним, но така, че да спазим светите заповеди, без да вредим на организма. Освен, че алкохолът и сексът са забранени, не са разрешени и други светски удоволствия, за да намери духът спокойствие и мир. За тези които не постят - се ла ви. И така да започваме:
Ориз с домати и маслини
Задушава се една глава лук в олио, добавя се 1 ч.ч. ориз, сол на вкус и подправки по желание. Когато оризът стане прозрачен се прибавя 1 ч.л. червен пипер и 1 ч.ч. домати на пюре или пресни на кубчета. Разбърква се и се изсипва в тавичка,отгоре се нареждат маслини и се добавят 3 ч.ч. вода. Пече се вув фурна до готовност.
Нахут
2 консерви нахут се задушават с глава лук, малко червен пипер и 1 с.л. брашно. Добавя се сол, магданоз - сух или пресен, доматено пюре 3-4 с.л. и се долива вода, но малко, защото нахутът е сварен в консервата. Вари се до желаната гъстота.
Спанак с ориз
Спанакът се нарязва на ситно и се задушава с малко олио и наситнен морков. Добавя се 1 ч.ч. ориз, малко червен пипер и 2-3 с.л. домати. Доливат се 3 ч.ч. вода, добавя се сол и се изсипва в тавичка. Пече се до готовност.
Гъбена каша
Половин килограм гъби се измиват и нарязват на ситно, добавя се сол. Запържват се в олио, добавят се 4 с.л. брашно и бързо се разбърква, за да не загори. Бавно се долива вода и се бърка интензивно, за да не стане на бучки. Когато е готово на желаната гъстота се сваля от печката и се добавя 1 скилидка пресован чесън + лимонов сок.
Каша с туршия
Туршията се нарязва на ситно без морковите, задушава се в олио, добавя се брашно, долива се бавно вода и се бърка до хомогенност и желаната гъстота.
Зелен фасул
Зеленият фасул може да се употребява като обикновена чорба с малко чесън или сварен с подправки и лук да се запече на фурна. Предлагам рецепта за салата - фасул от буркан се изцежда от водата, добавя се 1 ч.ч. смлени орехи, 2 скилидки пресован чесън, копър и сол. Зехтин+ оцет или лимонов сок според вкуса.
Орехи пастет
2 ч.ч. смлени орехи се пасират с намокрена среда от филия хляб. Добавя се чесън, сол и зехтин или малко олио. Намазва се на препечени филийки. Супер вкусно е!
Сърми с булгур
Булгурът се накисва от вечерта с малко вода. На другият ден се задушава с лук, малко червен пипер, сол и се завива стегнато в зелеви листа. Вари се в тенджера до готовност.
Пълнени червени чушки с боб
Сухите чушки се накисват в гореща вода до омекване. Аз лично ползвам готов боб от консерви. Задушавам го с лук, червен пипер, джоджен и малко сол+ 3-4 с.л. пасирани домати. Пълнят се чушките и се запичат с малко вода на фурна.
Топла салата
Моркови, карфиол, лук, червено цвекло, грудка целина, картоф, ряпа, броколи - всичко се нарязва на едро и се вари. Отцежда се, подправя се със зехтин или малко олио, добавя се оцет или лимонов сок, сол и се поръсва с пресен магданоз или босилек.
Разбира се има още много постни ястия, супа от спанак, леща, риба, когато е позволено и ако някой се сети за други ястия, нека допълва темата. Аз, разбира се ще ям пържоли, защото имам амемия. Добър апетит на всички, решили се да спазят този канон.
Ориз с домати и маслини
Задушава се една глава лук в олио, добавя се 1 ч.ч. ориз, сол на вкус и подправки по желание. Когато оризът стане прозрачен се прибавя 1 ч.л. червен пипер и 1 ч.ч. домати на пюре или пресни на кубчета. Разбърква се и се изсипва в тавичка,отгоре се нареждат маслини и се добавят 3 ч.ч. вода. Пече се вув фурна до готовност.
Нахут
2 консерви нахут се задушават с глава лук, малко червен пипер и 1 с.л. брашно. Добавя се сол, магданоз - сух или пресен, доматено пюре 3-4 с.л. и се долива вода, но малко, защото нахутът е сварен в консервата. Вари се до желаната гъстота.
Спанак с ориз
Спанакът се нарязва на ситно и се задушава с малко олио и наситнен морков. Добавя се 1 ч.ч. ориз, малко червен пипер и 2-3 с.л. домати. Доливат се 3 ч.ч. вода, добавя се сол и се изсипва в тавичка. Пече се до готовност.
Гъбена каша
Половин килограм гъби се измиват и нарязват на ситно, добавя се сол. Запържват се в олио, добавят се 4 с.л. брашно и бързо се разбърква, за да не загори. Бавно се долива вода и се бърка интензивно, за да не стане на бучки. Когато е готово на желаната гъстота се сваля от печката и се добавя 1 скилидка пресован чесън + лимонов сок.
Каша с туршия
Туршията се нарязва на ситно без морковите, задушава се в олио, добавя се брашно, долива се бавно вода и се бърка до хомогенност и желаната гъстота.
Зелен фасул
Зеленият фасул може да се употребява като обикновена чорба с малко чесън или сварен с подправки и лук да се запече на фурна. Предлагам рецепта за салата - фасул от буркан се изцежда от водата, добавя се 1 ч.ч. смлени орехи, 2 скилидки пресован чесън, копър и сол. Зехтин+ оцет или лимонов сок според вкуса.
Орехи пастет
2 ч.ч. смлени орехи се пасират с намокрена среда от филия хляб. Добавя се чесън, сол и зехтин или малко олио. Намазва се на препечени филийки. Супер вкусно е!
Сърми с булгур
Булгурът се накисва от вечерта с малко вода. На другият ден се задушава с лук, малко червен пипер, сол и се завива стегнато в зелеви листа. Вари се в тенджера до готовност.
Пълнени червени чушки с боб
Сухите чушки се накисват в гореща вода до омекване. Аз лично ползвам готов боб от консерви. Задушавам го с лук, червен пипер, джоджен и малко сол+ 3-4 с.л. пасирани домати. Пълнят се чушките и се запичат с малко вода на фурна.
Топла салата
Моркови, карфиол, лук, червено цвекло, грудка целина, картоф, ряпа, броколи - всичко се нарязва на едро и се вари. Отцежда се, подправя се със зехтин или малко олио, добавя се оцет или лимонов сок, сол и се поръсва с пресен магданоз или босилек.
Разбира се има още много постни ястия, супа от спанак, леща, риба, когато е позволено и ако някой се сети за други ястия, нека допълва темата. Аз, разбира се ще ям пържоли, защото имам амемия. Добър апетит на всички, решили се да спазят този канон.
Коментар