Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
    От известно време добавям към рецептата една чаена лъжица винен оцет според мен така хляба става още по добър.
    Много е яка твоята рецепта. Не минава седмица да не те похваля на приятели с които споделяме хляба.

    Остави коментар:


  • gabocvet
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    От известно време добавям към рецептата една чаена лъжица винен оцет според мен така хляба става още по добър.

    Остави коментар:


  • DARK WOLF
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Здравейте,ние също имаме хлебопекарна на "MOULINEX" от тази зима и сме правили много малко от нещата в книжката,но въпреки това ще ти напиша някой от рецептите, който сме пробвали.

    Сега по празниците пробвахме рецептата за козунак:

    1кг.-3 часа и 50 мин.
    80мл.прясно млкяко
    4 яйца
    200гр.размекнато масло
    2 ч.л.сол
    70гр.захар
    575г.бяло брашно
    3,5ч.л.хлебна мая
    150г.стафиди(шоколадови пръчици пише в книжката,но ние сложихме стафиди)

    Първо сипваш млякото,после яйцата,маслото ,солта,захарта,брашното,маята и при мене е на програма 4(незнам дали и при тебе ще е там )след известно време хлебопекарната звани и слагаш стафидите.

    PS.На нас ни се стори че иска още малко захар,но това е до вкус.

    Остави коментар:


  • Кольо
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    есента като се насипят няколкостотин килограма брашно (че и тонове) в хамбара - та до следващата реколта. Сбивало се е, мишки, разни буби и пр.
    Не са насипвали брашно. Каквото и да е, както и да се съхранява-не може да изтрае до нова реколта. В хамбара се слага зърното, и се ходи периодично на мелница. А по тези времена не е имало сигурни начини за опазване от мишки и други вредители, та затова задължително са го пресявали.
    Но нищо не пречи и сега да се пресява. Ако не помага-поне не вреди.
    Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
    Не знам дали е вярно, но двама технолози мелничари са ми казвали, че мелниците не мелят като паднат минусови температури защото житото преди да се смели се накисвало във вода за някакъв период от времеи ще замръзне(тук ако може някой запознат да каже).
    А на мен лично ми се е случвало като ида да си взема ишлемето, да има брашно със гърица при това не старо , а прясно.
    Житото се мокри за да може да се отделя лесно обвивката на зърното. И да остава по възможност по-цяла. Така се пресява по-лесно.
    Но баш пък да спират мелници... Може, при сериозни отрицателни температури, но при минус 5-6 не би търябвалои да има проблем, Все пак вътре в мелницата е доста над нулата.

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
    ... А от файла за рецептите не мога да разбера кой продукт на коя програма да пускам, тъй като в него е дадено само номер, а не за какво е.
    1 - Багети
    2 - Сладки багети
    3 - Багети печене
    4 - Основане бял хляб
    5 - Френски хляб
    6 - Пълнозърнест хляб
    7 - Сладък хляб
    8 - Бърз бял хляб
    9 - Безглутенов хляб
    10 - Безсолен хляб
    11 - Омега 3 хляб
    12 - Погача печене
    13 - Тесто за хляб
    14 - Кейк
    15 - Сладко
    16 - Тесто за юфка и т.п.

    Остави коментар:


  • agogov
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Може да пробвате с добавена лъжица мас, масло или маргарин, а също и лъжица кисело млеко към горните рецепти. Става по-пухкаво и меко тестото.Това независимо дали ще се прави Хляб , Пици, Мекици.

    В това нещо сме правили кекс, тутманик, тесто за козунак. За тутманика, сиренето го ръсете към края на месенето.

    За типов хляб при 100% типово брашно, за да се надуе или 1/2 бяло, или подобрител от мелница, без набухватели разни. Ако е купешко брашното не знам.

    Да Ви е вкусно.

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
    Книжката е издание 2007г.и цитирам дословно:
    .....Дадените дози са за суха мая. Ако използвате прясна мая, трябва да умножите количеството по 3 (като грамаж)....
    Една чаена лъжичка е 5 гр доколкото знам или може би бъркам някъде?
    По моята "литература" 1 ч.л. суха мая = 9 гр прясна = 13 мл течна

    Остави коментар:


  • Макавеев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
    НЕО, едно към едно с мулинекс OW-1101, с тази разлика, че няма книжка с рецепти.
    Та ако някой има такава или диск за тази машинка моля да го сподели с мен.
    Дочев , и моята е същата. Отпреди Коледа , 60 и кусур лева не помня... техно маркет/полис , и това не помня.
    От Коледа до днес почти не е имало ден , в който не е бъркала тесто.И аз гледах различни , тая ми хвана окото по няколко по няколко показателя. (тръгнах да разглеждам Мулинекса , и избягах на часа)
    Ползвам я само за замесване , после разплесквам на тънко и във фурната. Защото има по хрупкава коричка (имам зъби :-)))) А и предпочитам питки с кисело мяко и сода. ...Та относно здравината , механиката е номер едно! Някой път , когато си правя експерименти с рецептите , и го оставя по твърдо (гъсто) ужасно се затормозява електромотора , но да чукам на дърво....
    А .. , има и лоша страна , вече ми е гаден хляба от магазина .
    Мога да ти сканирам упътването , ако искаш , но няма да е скоро , пък като гледам ти се справяш отлично ...

    Остави коментар:


  • gabocvet
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93)
    На Мулинекс в рецептите сухата мая е дадена в чаени лъжички, а отделно има таблица, която приравнява тази мярка в грамове за случай, че се използва жива мая.
    Чавдаре грешката е моя и си признавам одма.
    Книжката е издание 2007г.и цитирам дословно:
    .....Дадените дози са за суха мая. Ако използвате прясна мая, трябва да умножите количеството по 3 (като грамаж)....
    Една чаена лъжичка е 5 гр доколкото знам или може би бъркам някъде?

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
    По принцип рецептите са със суха аз ползвам жива. Поне в книгата на машинката пише ако се ползва жива мая трябва да е 1.5 пъти повече от сухата.
    ...
    На Мулинекс в рецептите сухата мая е дадена в чаени лъжички, а отделно има таблица, която приравнява тази мярка в грамове за случай, че се използва жива мая.

    Остави коментар:


  • Pretor
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Ползвам машинката от повече от година и оттогава друг хляб в къщи не е купуван. Не съм пресявал досега брошно и не съм имал проблеми с хляба. Никога не съм спазвал пропорции, нито съм мерил количеството на съставките. Слагам си топла вода на око (може и кисело мляко, яйце, сирене, кашкавал, крема сирене, извара, маслини, каквото ми дойде на ум), олио, сусам, ленено семе, маково семе, слънчоглед, тиквени семки и т.н., захар, сол (тези две последните ги следя колко са), след което сипвам брашно (един или няколко вида, овесени трици, пшенични трици, пак каквото ми хрумне), отгоре маята и включвам машината. Наблюдавам няколко минути за да видя твърдостта на тестото и когато преценя, че е добре (ако е меко добавям брашно, ако е твърдо течности) затварям капака и оставям. Тя си знае работата. Ако обаче го видя, че бухва прекалено много прекъсвам програмата преди края и включвам директно на печене, защото иначе капака се чисти трудно . Та това е. От импровизацията по-приятно няма.

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Ние на 750гр брашно, слагаме не повече от 5-6гр мая (жива) и максимум 7-8гр. когато смесваме с непшенични брашна. Не го знам това Тера 2000, но многото мая, говори за компенсиране на недобро брашно.

    Остави коментар:


  • gabocvet
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от davc
    gabocvet, какво брашно ползваш ти? Прави ми впечатление, че всичките ти рецепти са със страшно много мая!
    По принцип рецептите са със суха аз ползвам жива. Поне в книгата на машинката пише ако се ползва жива мая трябва да е 1.5 пъти повече от сухата.
    Брашното е от "Терра 2000"

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    gabocvet, какво брашно ползваш ти? Прави ми впечатление, че всичките ти рецепти са със страшно много мая!

    Остави коментар:


  • gabocvet
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Тесто за пица пробвано многократно:
    1. Олио(мазнина) 1 супена лъжица
    2. Вода 240 мл.
    3. Сол 1,5 чаени лъжици
    4. Брашно 480г.
    5. Мая 1 чаена лъжица (аз ползвам от кубче и слагам малко по малко от четвърт)

    Тази рецепта но умножена по 1,5 зареждам в машинката и имам тесто за четири пици.

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X