От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Колеги сдобих се с ето тази хлебопекарна модела е 7703
Ще съм много благодарен ако някой от Вас сподели ръководство за употреба и рецепти за хляба по програмите и.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Свий
X
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Здравейте, колеги! Понеже не било срамно да попиташ, реших и аз да питам за една издънка. От около половин година ползваме хлебопекарна "Мидеа". Всико по самата машинка се ядва, но имам проблем с приготвянето на хляб с добавяне на ръжено брашно. Когато при количество от 700гр брашно по рецепта, смеся 400 бяло и 300пълнозърнесто хлябът излиза перфектно бухнал. Когато сместа е 400бяло+200пълнозърнесто+100ръжено пълнозърнесто, резултатът е това "тухле":
Само аз ли си въобразявам или трябва все пак да е по-бухнал. Ако допускам грешка при "готвенето", моля някой да ме просветли! Благодаря предварително!
П.П. Обикновено го приготвям на програмата за пълнозърнест хляб. Ползвам френска суха мая.Последно редактирано от коко келеша; 25-01-14, 11:01.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Упс Най-важното съм забравил
1 ч.ч. бяло брашно
3 ч.ч. ръжено брашно
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
А колко и какво брашно?
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Бородински хляб
410 мл. вода
1 ч.л. сол
2 с.л. мед
2 с.л. олио
2 с.л. ябълков оцет
2.ч.л. кориандър
1 пакетче суха мая
1 пакетче сух квас
По принцип се слага и малц, но нямам.
Приготвяне - Пекарна Moulinex
Запарвам съдържанието на пакетчето квас с 80 мл. гореща вода и след няколко минути добавям 80 гр. брашно и половината от маята, оставям на програмата за месене и втасване за 1ч.30 мин.
След това добавям останалата вода (330 мл. ) и другите съставки. Пека на основната програма 3ч. 25 мин.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Вкусен хляб в домашна хлебопекарна
Автор : Надя Пери
http://zamunda.net/details.php?id=385521&hit=1
Остави коментар:
-
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
За 4 г.доста хляб си направил и не си разбрал защо хляба ти залепва за капака.Намали малко количеството на брашното,или на маята и няма да ти бухва толкова.По напред в темата колега беше написал,че прави всичко на око и винаги се получава.Аз нямам кантарче и слагам всичко по моя преценка.За маята не съм съгласен с теб,ако ползвам жива слагам по 1/4 кубче,но ако е суха я разтварям в чаша с малко вода,мляко,захар и добавям малко брашно да стане на кашичка.Оставяш я да шупне става за няколко минути и иска да излезе от чашата.В машината сипвам олио 3 с.л.В купичка разбивам едно яйце 200 гр. кисело или прясно мляко,2ч.л.захар,1ч.л.сол и сипвам при олиото.Върху тях сипвам 4 ч.ч.брашно-бяло,ако слагам ръженопшенично го смесвам с бялото 50/50 слагам подправки и семена и го включвам на 1 програма.Докато се меси го гледам и добавям вода,или брашно ако е нужно.Затварям капака и натам машината си знае. Винаги става прекрасен хляб и всички познати и съседи са го опитвали и са удивени.Не се рони а даже като чупиш филията тестото се къса на конци подобни на козунаците.Първоначално публикуван от Миленски Преглед на мнениеВече повече от 4 години ползваме машината за хляб и хляб от магазина не сме купували. Доста отдавна следя темата, но до сега не бях сигурен в рецептата за това и не съм писал. С чиста съвест мога да споделя рецептата, която ползваме вече повече от месец и хапваме наистина прекрасен хляб. След всеки хляб се мие капака защото тестото като се издуе винаги залепва . Хлебоперната е мулинекс ов-2000 - може да прави хляб 500гр, 750гр и 1кг хляб. Рецептата е за 750 грама хляб.За всичките тези години съм разбрал, че основните съставки на хляба са брашно и мая. Прави ми впечатление, че повечето тук ползват суха мая и веднага ще ви кажа че това е една от основните грешки. Най-добрата мая е живата. Ако се активира предварително е достатъчно 1/4 от кубчето, но аз слагам 1/3 без да се занимавам чак толкова с хляба. Другият важен елемент е брашното. Както каза колегата по горе с брашното тип 450 на мелинвест е 50:50, със софиямел е 70:30, а със брашната с марка хорека от метро (тип 00 или за пица) резултата е 95:5. Пробвал съм и много други брашна, но резултата е плачевен при повечето. Както не веднъж съм казвал на българските стоки им липсва повторяемост на резултата. Разликите между 2 партиди са толкова големи, че все едно са произведени от друг производител в друга държава , но това е друга тема.Ето и рецептата:1 кокоше или 2 фазански, или 4 пъдпъдъчи яйца250мл. вода3ч.л. захар1,5ч.л. сол465гр. брашно1/3 кубче маядобавки пожелание, които винаги слагам в машината са сусам(винаги имам) и слънчогледово семе(белено, сурово, когато имам)без яйцето водата е 275гр, но точно в него е истината. На първа програма(обикновен хляб) хляба се рони повече за това го правя на трета програма (френски хляб).Добър апетит.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Вече повече от 4 години ползваме машината за хляб и хляб от магазина не сме купували. Доста отдавна следя темата, но до сега не бях сигурен в рецептата за това и не съм писал. С чиста съвест мога да споделя рецептата, която ползваме вече повече от месец и хапваме наистина прекрасен хляб. След всеки хляб се мие капака защото тестото като се издуе винаги залепва . Хлебоперната е мулинекс ов-2000 - може да прави хляб 500гр, 750гр и 1кг хляб. Рецептата е за 750 грама хляб.За всичките тези години съм разбрал, че основните съставки на хляба са брашно и мая. Прави ми впечатление, че повечето тук ползват суха мая и веднага ще ви кажа че това е една от основните грешки. Най-добрата мая е живата. Ако се активира предварително е достатъчно 1/4 от кубчето, но аз слагам 1/3 без да се занимавам чак толкова с хляба. Другият важен елемент е брашното. Както каза колегата по горе с брашното тип 450 на мелинвест е 50:50, със софиямел е 70:30, а със брашната с марка хорека от метро (тип 00 или за пица) резултата е 95:5. Пробвал съм и много други брашна, но резултата е плачевен при повечето. Както не веднъж съм казвал на българските стоки им липсва повторяемост на резултата. Разликите между 2 партиди са толкова големи, че все едно са произведени от друг производител в друга държава , но това е друга тема.Ето и рецептата:1 кокоше или 2 фазански, или 4 пъдпъдъчи яйца250мл. вода3ч.л. захар1,5ч.л. сол465гр. брашно1/3 кубче маядобавки пожелание, които винаги слагам в машината са сусам(винаги имам) и слънчогледово семе(белено, сурово, когато имам)без яйцето водата е 275гр, но точно в него е истината. На първа програма(обикновен хляб) хляба се рони повече за това го правя на трета програма (френски хляб).Добър апетит.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Здравейте, колеги !
Да споделя една изпитана рецепта за козунак в хлебопекарната. Сега по Великден ми се наложи да направя десетина козунака и къде успешни, къде не дотам успешни импровизации. Та продукти : брашно на софиямел "за козунаци"-400г, прясно мляко-100мл, захар-100г/може малко повече, но аз предпочитам да не става много сладък козунака/, олио-100мл, 3 яйца, 1 ванилия и няколко капки лимонова есенция, 7г суха мая.
Яйцата и захарта се разбиват леко, заедно с млякото и олиото. Получената смес се сипва в хлебопекарната, добавят се останалите продукти и се пуска на първа програма, която е 3 часа за нормален хляб. Може да се намаже с яйце непосредствено преди да почне да пече и да се поръси със захар, но аз все изтървам момента и после, като се опече го мажа и ръся и го слагам във фурната да се запече на горно за 6-8мин. Това е най-успешната рецепта, която ми се е получила. Пробвах и други вариации, и с ядки, стафиди и др. добавки. Може да се добавят малко ядки и стафиди , когато издаде сигнал за добавяне на ядки, но не прекалявайте, защото забавят втасването и може да не се надигне достатъчно.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
"Цитат Мнение на dankatabg
И аз се сдобих с хлебопекарна Мулинекс. Виждам, че тук само по мъжки си споделяте, но може ли да уточниш коя точно рецепта ти вдига капака на машината, че и аз да направя такъв. От 8 опита имам 2 сполучливи и вече се отчаях. Брашното ми е хубаво тип 450 на Мелинвест с него правя на ръка козунаци и питки , всички познати си облизват пръстите, а хляба става на тухла, да замеря някой с него.
"
Много важно/според мен/ е активирането на маята.
Ако не е активирана добре - тестото не набъбва, ако е преактивирана/много време се развиват дрождите/ набъбва силно и "вдига капака"
Най добре е да се четат упътванията на самите машини.
Аз предпочинам мая на кубчета. В хладко мляко я раздробявам с мед или захар. За 5-10 минути се появява пяна и по едрите парценца мая се стопяват.
на 10 опит вече трябва да си открил "истината "- тип мая и активирането и,брашно, програма.
Почни от по-простата програма на машината
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от dankatabg Преглед на мнениеИ аз се сдобих с хлебопекарна Мулинекс. Виждам, че тук само по мъжки си споделяте, но може ли да уточниш коя точно рецепта ти вдига капака на машината, че и аз да направя такъв. От 8 опита имам 2 сполучливи и вече се отчаях. Брашното ми е хубаво тип 450 на Мелинвест с него правя на ръка козунаци и питки , всички познати си облизват пръстите, а хляба става на тухла, да замеря някой с него.
300гр.вода
550гр. брашно Софиямел
30гр. масло
15гр. захар
7гр. сол
7гр. суха мая
откакто правя хляб с това брашно винаги залепва на "покрива" , а с мелинвест резултата беше 50:50
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от dankatabgИ аз се сдобих с хлебопекарна Мулинекс. Виждам, че тук само по мъжки си споделяте, но може ли да уточниш коя точно рецепта ти вдига капака на машината, че и аз да направя такъв. От 8 опита имам 2 сполучливи и вече се отчаях. Брашното ми е хубаво тип 450 на Мелинвест с него правя на ръка козунаци и питки , всички познати си облизват пръстите, а хляба става на тухла, да замеря някой с него.
Брашно 605 гр
Олио две супени лъжици или 15гр
1 яйце домашно не знам колко ми излиза
Четвърт кубче мая
7.5гр сол
7 гр захар
Две супени лъжици кисело мляко домашно
230 мл вода
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнениеЧовек, с твоята рецепта правя всичко и тестото вдига капака на машинката. Хляба става супер, не зависимо с какво брашно. Страшна комбинация.
А от файла за рецептите не мога да разбера кой продукт на коя програма да пускам, тъй като в него е дадено само номер, а не за какво е.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Хлебопекарна Пасифик с 3 програми – стандартен, френски и пълнозърнест.
Правя едно и също за първите 2 програми:
Мерителната чашка пълня с топло мляко,слагам ч.лъжичка мед. Разчупвам половинка кубче мая вътре и чакам около 5 минути да се активира.През това време намазвам със зехтин съда и вътре сипвам 3-4 супени лъжици от него. Изсипвам млякото с маята, отгоре слагам 3 мерителни чашки брашно,ч.лъжичка сол. Пускам програмата, като проверявам дали добре се е получила пропорцията мляко-брашно. След около 2.5-3 часа се получава това.
Остави коментар:
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Остави коментар: