От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Означенията на таблото са както следва(според номерата с червено):
1. Таймер.
2. Програма за основен бял хляб.
3. " бърз основен хляб.
4. " сладък хляб.
5. " френски хляб.
6. " кекс и сладкиши с бакпулвер
7. " пълнозърнест хляб.
8. " тесто за пици и паста.
9. " изпичане.
10. Избиране на програмата.
11. Цвят на кората - а. препечена
б. средна
в. слабо изпечена
12. Старт/стоп.
Програмите са за 750 и 1000 грама хляб. За съжаление рецептурникът е на френски. Ще пусна грамажа на нормален хляб 750гр.
Вода - 325мл
Олио - 1с.л.
Сол - 1 и 1/2 каф. л.
Захар - 1 с.л.
Брашно бяло - 500гр
Мая суха - 1пакетче - 7гр
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Свий
X
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Всеки решава какъв хляб иска. Аз не казвам, че домашното брашно е нездравословно, ами неподходящо за хлебопекарна. Изпекал съм немалко и говоря от опит.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнениеДомашното брашно не е най-подходящото. Ако се ползват ръжени брашна и смеси, то никога няма да имаш набухнал хляб. Ако се ползва по-старо брашно - задължително пресяване.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнениеНе можа да се надуе много, това за захарта майтап ли е?
Причини за да не набъбне /степенувам по важност/:
- некачествено брашно
- стара мая
- много добавки /семена и т.н./, които блокират действието на маята
Пека хляб от почти 5 години. Купувам хубаво брашно от София Мел и суха мая от Кауфланд.
Имал съм неуспехи, но винаги са били свързани с типа на брашното. Домашното брашно не е най-подходящото. Ако се ползват ръжени брашна и смеси, то никога няма да имаш набухнал хляб. Ако се ползва по-старо брашно - задължително пресяване.
Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнениеИ ще стане козунак?
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
И ще стане козунак?
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнениеЗа по-голям сложи 50% повече захар от посоченото и ше избие капака!
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
За по-голям сложи 50% повече захар от посоченото и ше избие капака!
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Много дълъг тоя "момент".....да не излезе 2кг хляб!?
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Да, но може по голям. В момента пробвам по-голям.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Дочев, изпече ли хляб?
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от venciru Преглед на мнениеМоята е такава
http://picbg.net/pic.php?u=30970DmnkF&i=367220
но мисля,че е същата. Ще проверя тази вечер какво ми е останало от упътването(ако е останало) и ще ти го пратя.
Иначе белия хляб го правя по тази рецепта
За да получиш 750 гр хляб, трябва да използваш малко повече от 500 гр брашно.
Купувай от това на София Мел.
Брашно "Ола"
Брашно "Екстра"
Брашно тип 500
Аз купувам "Екстра".
При мен се получава с 540 гр. и четвъртинка прясна мая - 10-11 грама.
Водата ми е 280 гр. Пиша грама, а не млл, защото я тегля.
1 чл сол и 1 чл захар.
Първо в контейнерчето наливам 25 гр. олио или разтопено краве масло.
Общото количество вода затоплям до темп. около 35 градуса.
В една чаена чаша слагам маята и захарта и наливам от затоплената вода, колкото да покрие бучката мая.
Разбърквам с пръст да се разтвори маята и добавям една пълна с връх супена лъжица от общото количество брашно в чашата при разтворената вече мая и отново разбърквам до получаване на хомогенна смес. Изчаквам 10тина минути, докато сместа в чашата шупне и удвои обема си. Останалата вода добавям в контейнера при маслото.
Солта слагам в брашното и я разбърквам в него за да се размеси добре , но след като съм си взел една лъжица за захранване на маята. Не бива да се слага сол при маята!
След като маята шупне, я добавям в контейнера и отгоре насипвам всичкото брашно. Пускам на програма 1 (на първата снимка) и crust (при теб color) на H. В повечето случай допичам около 15 мин. на 8 пр. (bake only - при теб символ)
Винаги перфектен резултат.[ATTACH=CONFIG]690162[/ATTACH]
Успех.
Но ако можеш да ми разгадаеш символите от менюто на моята ще съм много благодарен. Тези стрелки и хлябове с трохи . Не опря хляба в капака значи може и по-голям от 750гр. може да се пече.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнениеЩе съм много благодарен ако някой от Вас сподели ръководство за употреба и рецепти за хляба по програмите и.
http://picbg.net/pic.php?u=30970DmnkF&i=367220
но мисля,че е същата. Ще проверя тази вечер какво ми е останало от упътването(ако е останало) и ще ти го пратя.
Иначе белия хляб го правя по тази рецепта
За да получиш 750 гр хляб, трябва да използваш малко повече от 500 гр брашно.
Купувай от това на София Мел.
Брашно "Ола"
Брашно "Екстра"
Брашно тип 500
Аз купувам "Екстра".
При мен се получава с 540 гр. и четвъртинка прясна мая - 10-11 грама.
Водата ми е 280 гр. Пиша грама, а не млл, защото я тегля.
1 чл сол и 1 чл захар.
Първо в контейнерчето наливам 25 гр. олио или разтопено краве масло.
Общото количество вода затоплям до темп. около 35 градуса.
В една чаена чаша слагам маята и захарта и наливам от затоплената вода, колкото да покрие бучката мая.
Разбърквам с пръст да се разтвори маята и добавям една пълна с връх супена лъжица от общото количество брашно в чашата при разтворената вече мая и отново разбърквам до получаване на хомогенна смес. Изчаквам 10тина минути, докато сместа в чашата шупне и удвои обема си. Останалата вода добавям в контейнера при маслото.
Солта слагам в брашното и я разбърквам в него за да се размеси добре , но след като съм си взел една лъжица за захранване на маята. Не бива да се слага сол при маята!
След като маята шупне, я добавям в контейнера и отгоре насипвам всичкото брашно. Пускам на програма 1 (на първата снимка) и crust (при теб color) на H. В повечето случай допичам около 15 мин. на 8 пр. (bake only - при теб символ)
Винаги перфектен резултат.
Успех.Последно редактирано от venciru; 10-03-14, 15:27.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Според мен е нормално при добавка на ръжено да се получи това. Ръженото изисква по- дълго време за втасване.
Не направих онзи ден снимки за неуспешния ми опит с добавка на нахутено брашно.
За първи път получих отвратно невтасало нещо-като неопечена тухла, хем с повишено количество мая- 3/4 пакетче суха.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнениеЗдравейте, колеги! Понеже не било срамно да попиташ, реших и аз да питам за една издънка. От около половин година ползваме хлебопекарна "Мидеа". Всико по самата машинка се ядва, но имам проблем с приготвянето на хляб с добавяне на ръжено брашно. Когато при количество от 700гр брашно по рецепта, смеся 400 бяло и 300пълнозърнесто хлябът излиза перфектно бухнал. Когато сместа е 400бяло+200пълнозърнесто+100ръжено пълнозърнесто, резултатът е това "тухле":
Само аз ли си въобразявам или трябва все пак да е по-бухнал. Ако допускам грешка при "готвенето", моля някой да ме просветли! Благодаря предварително!
П.П. Обикновено го приготвям на програмата за пълнозърнест хляб. Ползвам френска суха мая.
Според мен е нормално при добавка на ръжено да се получи това. Ръженото изисква по- дълго време за втасване.
Не направих онзи ден снимки за неуспешния ми опит с добавка на нахутено брашно.
За първи път получих отвратно невтасало нещо-като неопечена тухла, хем с повишено количество мая- 3/4 пакетче суха.
Иначе за нормален и пълнозърнест пшеничен , ползвам по 1/2 пакетче, по моята рецепта-пост 120.
А- и друго- вадя хляба веднага след края на програмата -иначе горната кора се получава като при теб.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Лидл - готова смес "рустика..." Само се слага по-малко вода от предписаното, за да не прави кухина. Един пакет на два пъти, програма по избор
Остави коментар:
Активност за темата
Свий
Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Остави коментар: