Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Означенията на таблото са както следва(според номерата с червено):

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCI5725.jpg
Прегледи:1
Размер:348.5 КБ
ID:5571536

    1. Таймер.
    2. Програма за основен бял хляб.
    3. " бърз основен хляб.
    4. " сладък хляб.
    5. " френски хляб.
    6. " кекс и сладкиши с бакпулвер
    7. " пълнозърнест хляб.
    8. " тесто за пици и паста.
    9. " изпичане.
    10. Избиране на програмата.
    11. Цвят на кората - а. препечена
    б. средна
    в. слабо изпечена
    12. Старт/стоп.

    Програмите са за 750 и 1000 грама хляб. За съжаление рецептурникът е на френски. Ще пусна грамажа на нормален хляб 750гр.

    Вода - 325мл
    Олио - 1с.л.
    Сол - 1 и 1/2 каф. л.
    Захар - 1 с.л.
    Брашно бяло - 500гр
    Мая суха - 1пакетче - 7гр
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от коко келеша; 17-03-14, 11:57.

    Остави коментар:


  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Всеки решава какъв хляб иска. Аз не казвам, че домашното брашно е нездравословно, ами неподходящо за хлебопекарна. Изпекал съм немалко и говоря от опит.

    Остави коментар:


  • agogov
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
    Домашното брашно не е най-подходящото. Ако се ползват ръжени брашна и смеси, то никога няма да имаш набухнал хляб. Ако се ползва по-старо брашно - задължително пресяване.
    Домашното брашно няма стабилизатори и набухватели(или нещо подобно беше), затова смятам, че е доста по-здравословно от купешкото. За типовото важи същото, като при него добавяме малко набухвател(или каквото беше), но спестявам стабилизаторите, които са по-вредни, според познат хлебопроизводител. Хляба на вид с домашно брашно си става като с купешко. Към ръженото брашно добавяме 1/3, до 1/2 бяло, когато искаме да е пухкав хляба и полу-полезен . Разните там семки, които се добавят не съм забелязал да пречат на вида му. Количеството вода е важно, понякога жената добавя и лъжичка кисело млеко . Маята при нас не е суха. Все пак жената се занимава, аз само нося брашното.....

    Остави коментар:


  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
    Не можа да се надуе много, това за захарта майтап ли е?
    Въобще не е майтап. Захарта е тази, която взаимодейства с маята и засилва ферментацията.
    Причини за да не набъбне /степенувам по важност/:
    - некачествено брашно
    - стара мая
    - много добавки /семена и т.н./, които блокират действието на маята

    Пека хляб от почти 5 години. Купувам хубаво брашно от София Мел и суха мая от Кауфланд.
    Имал съм неуспехи, но винаги са били свързани с типа на брашното. Домашното брашно не е най-подходящото. Ако се ползват ръжени брашна и смеси, то никога няма да имаш набухнал хляб. Ако се ползва по-старо брашно - задължително пресяване.

    Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
    И ще стане козунак?
    Няма как. Рецептата за козунак е доста различна.

    Остави коментар:


  • Sibirski
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    И ще стане козунак?

    Остави коментар:


  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
    За по-голям сложи 50% повече захар от посоченото и ше избие капака!
    Не можа да се надуе много, това за захарта майтап ли е?

    Остави коментар:


  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    За по-голям сложи 50% повече захар от посоченото и ше избие капака!

    Остави коментар:


  • misho60
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Много дълъг тоя "момент".....да не излезе 2кг хляб!?

    Остави коментар:


  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Да, но може по голям. В момента пробвам по-голям.

    Остави коментар:


  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Дочев, изпече ли хляб?

    Остави коментар:


  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от venciru Преглед на мнение
    Моята е такава
    http://picbg.net/pic.php?u=30970DmnkF&i=367220
    но мисля,че е същата. Ще проверя тази вечер какво ми е останало от упътването(ако е останало) и ще ти го пратя.
    Иначе белия хляб го правя по тази рецепта
    За да получиш 750 гр хляб, трябва да използваш малко повече от 500 гр брашно.
    Купувай от това на София Мел.
    Брашно "Ола"
    Брашно "Екстра"
    Брашно тип 500
    Аз купувам "Екстра".
    При мен се получава с 540 гр. и четвъртинка прясна мая - 10-11 грама.
    Водата ми е 280 гр. Пиша грама, а не млл, защото я тегля.
    1 чл сол и 1 чл захар.
    Първо в контейнерчето наливам 25 гр. олио или разтопено краве масло.
    Общото количество вода затоплям до темп. около 35 градуса.
    В една чаена чаша слагам маята и захарта и наливам от затоплената вода, колкото да покрие бучката мая.
    Разбърквам с пръст да се разтвори маята и добавям една пълна с връх супена лъжица от общото количество брашно в чашата при разтворената вече мая и отново разбърквам до получаване на хомогенна смес. Изчаквам 10тина минути, докато сместа в чашата шупне и удвои обема си. Останалата вода добавям в контейнера при маслото.
    Солта слагам в брашното и я разбърквам в него за да се размеси добре , но след като съм си взел една лъжица за захранване на маята. Не бива да се слага сол при маята!
    След като маята шупне, я добавям в контейнера и отгоре насипвам всичкото брашно. Пускам на програма 1 (на първата снимка) и crust (при теб color) на H. В повечето случай допичам около 15 мин. на 8 пр. (bake only - при теб символ)
    Винаги перфектен резултат.[ATTACH=CONFIG]690162[/ATTACH]
    Успех.
    Благодаря много!
    Но ако можеш да ми разгадаеш символите от менюто на моята ще съм много благодарен. Тези стрелки и хлябове с трохи . Не опря хляба в капака значи може и по-голям от 750гр. може да се пече.

    Остави коментар:


  • venciru
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
    Ще съм много благодарен ако някой от Вас сподели ръководство за употреба и рецепти за хляба по програмите и.
    Моята е такава
    http://picbg.net/pic.php?u=30970DmnkF&i=367220
    но мисля,че е същата. Ще проверя тази вечер какво ми е останало от упътването(ако е останало) и ще ти го пратя.
    Иначе белия хляб го правя по тази рецепта
    За да получиш 750 гр хляб, трябва да използваш малко повече от 500 гр брашно.
    Купувай от това на София Мел.
    Брашно "Ола"
    Брашно "Екстра"
    Брашно тип 500
    Аз купувам "Екстра".
    При мен се получава с 540 гр. и четвъртинка прясна мая - 10-11 грама.
    Водата ми е 280 гр. Пиша грама, а не млл, защото я тегля.
    1 чл сол и 1 чл захар.
    Първо в контейнерчето наливам 25 гр. олио или разтопено краве масло.
    Общото количество вода затоплям до темп. около 35 градуса.
    В една чаена чаша слагам маята и захарта и наливам от затоплената вода, колкото да покрие бучката мая.
    Разбърквам с пръст да се разтвори маята и добавям една пълна с връх супена лъжица от общото количество брашно в чашата при разтворената вече мая и отново разбърквам до получаване на хомогенна смес. Изчаквам 10тина минути, докато сместа в чашата шупне и удвои обема си. Останалата вода добавям в контейнера при маслото.
    Солта слагам в брашното и я разбърквам в него за да се размеси добре , но след като съм си взел една лъжица за захранване на маята. Не бива да се слага сол при маята!
    След като маята шупне, я добавям в контейнера и отгоре насипвам всичкото брашно. Пускам на програма 1 (на първата снимка) и crust (при теб color) на H. В повечето случай допичам около 15 мин. на 8 пр. (bake only - при теб символ)
    Винаги перфектен резултат.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка0003.jpg
Прегледи:1
Размер:105.2 КБ
ID:5570401
    Успех.
    Последно редактирано от venciru; 10-03-14, 14:27.

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Според мен е нормално при добавка на ръжено да се получи това. Ръженото изисква по- дълго време за втасване.
    Май си прав. Гледах една книжка с рецепти на Мулинекс и там снимките на ръжените хлебчета бяха като моите.

    Не направих онзи ден снимки за неуспешния ми опит с добавка на нахутено брашно.
    За първи път получих отвратно невтасало нещо-като неопечена тухла, хем с повишено количество мая- 3/4 пакетче суха.
    При мен няма проблем с изпичането а само с "фотогеничността" на горната кора. Ако съм разбрал правилно упътването към машината, една от програмите позволява създаване на собствено "разписание" - време за месене, втасване и т.н. Ще взема да рискувам и да съчиня една "компилация" за работа с повече ръжено брашно.

    Остави коментар:


  • dedoKoko
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
    Здравейте, колеги! Понеже не било срамно да попиташ, реших и аз да питам за една издънка. От около половин година ползваме хлебопекарна "Мидеа". Всико по самата машинка се ядва, но имам проблем с приготвянето на хляб с добавяне на ръжено брашно. Когато при количество от 700гр брашно по рецепта, смеся 400 бяло и 300пълнозърнесто хлябът излиза перфектно бухнал. Когато сместа е 400бяло+200пълнозърнесто+100ръжено пълнозърнесто, резултатът е това "тухле":


    Само аз ли си въобразявам или трябва все пак да е по-бухнал. Ако допускам грешка при "готвенето", моля някой да ме просветли! Благодаря предварително!

    П.П. Обикновено го приготвям на програмата за пълнозърнест хляб. Ползвам френска суха мая.
    Коко, споделям от моите опити, само че с Мулинекс.
    Според мен е нормално при добавка на ръжено да се получи това. Ръженото изисква по- дълго време за втасване.

    Не направих онзи ден снимки за неуспешния ми опит с добавка на нахутено брашно.
    За първи път получих отвратно невтасало нещо-като неопечена тухла, хем с повишено количество мая- 3/4 пакетче суха.

    Иначе за нормален и пълнозърнест пшеничен , ползвам по 1/2 пакетче, по моята рецепта-пост 120.

    А- и друго- вадя хляба веднага след края на програмата -иначе горната кора се получава като при теб.

    Остави коментар:


  • kbot
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Лидл - готова смес "рустика..." Само се слага по-малко вода от предписаното, за да не прави кухина. Един пакет на два пъти, програма по избор

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X