Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Тодор Тодоров (Тошко) Преглед на мнение
    Колеги кулинари, предималко ми потънаха гемиите ама жената ги спаси , че да разкажа:
    Купихме си хлебопекарна Gorenje и по рецептите на Чавдар направих 2 хляба и станаха от раз,после викам дай да я сложа на местото си тая фурна,(двата хляба ги пекох на масата) и я сложих на кухненския шкаф който има наклон към стената,и там правих козунаци ,станаха но като подаде сигнал за стафидите, меси малко и не можа да ги смеси с тестото, аз сладко не ям ,тъщата ще ги изяде и така,тази вечер правих хляб,пуснах програмата и не ще да бърка "бре викам ко става тука бе" и после жената я удари малко (хлебопекарната) и тръгна ,като дойде сигнала за добавките бързо сложих това-онова и не можа пак да ги размеси.
    Леле мале ,жената вика -я да я сложим пак на масата ,сугурно наклона на шкафа нещо й пречи,и сега на масата (водоравно) си бачка без проблем.
    Та въпроса ми е дали има някакъв датчик или нещо подобно че да не работи ако е накриво? На някой случвало ли му се е такова нещо?
    Това е интересен въпрос. Пробвайте още веднъж дали ще е така. И пробвайте в процес на месене да я наклоните за да видите дали ще спре, по пътя на логиката.

    Остави коментар:


  • I.Stoyanov
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от dankatabg Преглед на мнение
    Имам следния проблем с Мулинекса. Хляба вече го правя перфектно. Убедих се, че от всяко брашно става чудесен хляб с жива мая- 10гр. е достатъчно и сега вече не давам луди пари за брашно, а си купувам от брашното на Билла с марката клевър 0,69лв. 1 кг. Мулинекса ми е от април 2013, взела съм и здравето днес поръчвам трета тавичка. Много бързо се скапват пустите тавички. С дъщеря ми живеем на един етаж и правя всеки ден по 1 хляб за двете семейства. Хляб не сме купували от магазина. В нея си меся тестата за козунаци и питки и си ги пека във печката. Компот не съм правила. Хлебопекарната се и повреди през февруари 2014 година и сега всичко и сменено, там зъбчатките се счупиха и на практика имам нова машина-има още 1 година гаранция. Ще и взема тока още 1 година докато е в гаранция и след това ще си търся някоя по -евтина и тавичката да не е със силикон. Някой да има опит с модел на хлебопекарна с по-издръжлива тавичка.
    Ами наща е от май 2011, Мулинекс от стандартните (хляб до 1кг, не прави франзели) и да ти кажа до ден днешен (да чукна на дърво) не е имало ден без да работи. Тавичката е метална с тефлоново покритие, бъркалката също

    Едит - слатко не е правено в нея, подозирам че именно то сговнясва полужението...

    Остави коментар:


  • Тодор Тодоров (Тошко)
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Колеги кулинари, предималко ми потънаха гемиите ама жената ги спаси , че да разкажа:
    Купихме си хлебопекарна Gorenje и по рецептите на Чавдар направих 2 хляба и станаха от раз,после викам дай да я сложа на местото си тая фурна,(двата хляба ги пекох на масата) и я сложих на кухненския шкаф който има наклон към стената,и там правих козунаци ,станаха но като подаде сигнал за стафидите, меси малко и не можа да ги смеси с тестото, аз сладко не ям ,тъщата ще ги изяде и така,тази вечер правих хляб,пуснах програмата и не ще да бърка "бре викам ко става тука бе" и после жената я удари малко (хлебопекарната) и тръгна ,като дойде сигнала за добавките бързо сложих това-онова и не можа пак да ги размеси.
    Леле мале ,жената вика -я да я сложим пак на масата ,сугурно наклона на шкафа нещо й пречи,и сега на масата (водоравно) си бачка без проблем.
    Та въпроса ми е дали има някакъв датчик или нещо подобно че да не работи ако е накриво? На някой случвало ли му се е такова нещо?

    Остави коментар:


  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Веднага ти казвам. Оста на купата имаше силиконов пръстен за уплътнение. Скъса се и долу пада брашно. Много малко, но се трупа. От там влиза надолу при другата ос, дето върти. Като я разглобих видях, че и на осите на зъбните колела има нагар. Там обаче имаше и прегоряла и втвърдена смазка. Едната ми беше с една перка, другата с две перки. Като втората си беше скъпичка. Не мисля, че това е валидно за всички, но при мен стана на два модела.

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
    Основен проблем при хлебопекарните /който в сервиза не се споменава/ е замърсяването на механиката от брашното. То се отлага, отлага, загаря, спича и...нещата спират да се въртят и движат. ...
    Че механиката (извън бъркалките в казанчето) какъв допир има с брашното?!? На нашия Мулинекс досега са се проявили следните проблеми: още преди края на първата година му замина моторът и беше подменен гаранционно; след около 2 години се износи втулката на оста на едната бъркалка и срещу 30 лв сменихме цялото казанче. По второто казанче вече се забелязва износване на покритието на оребряването, където има триене при вадене на изпечения хляб.
    Проблем със залепване на хляба обаче няма. За по-лесно вадене, преди да сложа материала намазвам осите на бъркалките с малко краве масло. Ако забравя, между бъркалките и осите им влиза тестена кашичка, която после се запича и ваденето става по-трудно, защото бъркалките се залепват за оста.

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    На нашата Мулинекс, за почти пет години и общо-взето, два хляба на три дена, ѝ няма нищо по механиката. Нито втулки, нито каквото и да било друго, само покритието на съда вече е доста поизтрито и се налага да отлепям хляба с дървена лопатка преди да го вадя. Интересно е, че по перките всичко си е наред - само съда.

    Остави коментар:


  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Основен проблем при хлебопекарните /който в сервиза не се споменава/ е замърсяването на механиката от брашното. То се отлага, отлага, загаря, спича и...нещата спират да се въртят и движат. До сега съм разглобил основно два броя, след това почистване и смазване. Проблема е при осите на перката и зъбните колела. Друг проблем е износването на уплътненията на купата. Ако се случи, навреме я сменете. Не се продават отделно уплътнения. Горе долу изкарват две години интензивна работа.
    При новия модел на мулинекса е минимизиран риска от замърсяване, но не на 100%.

    Остави коментар:


  • misho60
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Че що да са "скъпи боклуци",с такава си правя повече от 3 години хляб....вярно че с малка "преправка"на врътката,но всеки божи ден вади вкусен хлебец

    Остави коментар:


  • valsodar_rn
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    А аз се чудя защо и на моя Мулинекс му се скапаха втулките!А те били скъпи боклуци!

    Остави коментар:


  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    При по-старите Мулинекси на всички им е слабо покритието на купите.
    Наскоро си купих този:
    Хлебопекарна MOULINEX OW310131








    Купата е с различно покритие и здрава тефлонова втулка /а не силиконов пръстен/ на перката.
    Последно редактирано от STROIL; 10-04-14, 13:36. Причина: непозволен линк

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Да не бъркаш с разни железарии в нея? Струва ми се невероятно да се износи за 3-4 месеца. Аз ползвам Мидеа за 140лв, при която се обелиха бъркалките, но защото аз ги вадих няколко пъти с железни щипки(тъпо парче, кво да ти разправям).

    Остави коментар:


  • dankatabg
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Имам следния проблем с Мулинекса. Хляба вече го правя перфектно. Убедих се, че от всяко брашно става чудесен хляб с жива мая- 10гр. е достатъчно и сега вече не давам луди пари за брашно, а си купувам от брашното на Билла с марката клевър 0,69лв. 1 кг. Мулинекса ми е от април 2013, взела съм и здравето днес поръчвам трета тавичка. Много бързо се скапват пустите тавички. С дъщеря ми живеем на един етаж и правя всеки ден по 1 хляб за двете семейства. Хляб не сме купували от магазина. В нея си меся тестата за козунаци и питки и си ги пека във печката. Компот не съм правила. Хлебопекарната се и повреди през февруари 2014 година и сега всичко и сменено, там зъбчатките се счупиха и на практика имам нова машина-има още 1 година гаранция. Ще и взема тока още 1 година докато е в гаранция и след това ще си търся някоя по -евтина и тавичката да не е със силикон. Някой да има опит с модел на хлебопекарна с по-издръжлива тавичка.

    Остави коментар:


  • dedoKoko
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
    Не можа да се надуе много, това за захарта майтап ли е?
    Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
    И ще стане козунак?
    Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
    Въобще не е майтап. Захарта е тази, която взаимодейства с маята и засилва ферментацията.
    Причини за да не набъбне /степенувам по важност/:
    - некачествено брашно
    - стара мая
    - много добавки /семена и т.н./, които блокират действието на маята

    Пека хляб от почти 5 години. Купувам хубаво брашно от София Мел и суха мая от Кауфланд.
    Имал съм неуспехи, но винаги са били свързани с типа на брашното. Домашното брашно не е най-подходящото. Ако се ползват ръжени брашна и смеси, то никога няма да имаш набухнал хляб. Ако се ползва по-старо брашно - задължително пресяване.


    Няма как. Рецептата за козунак е доста различна.
    Коцето си е казал истината.
    При моята рецепта в Мулинекса (пост 120) всичко излиза ОК.
    И пак напомням - маята в предварително затоплена чаша, с топла вода.

    Точните пропорции ги докарах с няколко проби.
    При цяло пакетче или половин кубче се усеща мирис и вкус на маята и шупва много.

    Сипвам маята и шекера, после водата и леко разбърквам.
    Оставям ги да се разберат помежду си маените духчета и да почнат да духат (да шупва сиреч),
    а аз през това време тегля и сипвам другите работи в машината.

    И течните съставки ги слагам отгоре, въпреки че пише отдолу:
    брашна, мая, олио, кис. мляко, оцет, вода, СТАРТ.

    А аз сядам да си пия ракията със салатата, докато стане хляба за вечерята.


    Сибирски, 10 грама захар на 800 грама хляб не можеш я усети, при норма 7-7.5 грама.
    За козунак се иска много, много по-вече.

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Прегледай редактирания пост.

    Остави коментар:


  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
    Означенията на таблото са както следва(според номерата с червено):

    [ATTACH=CONFIG]692211[/ATTACH]

    1. Таймер.
    2. Програма за основен бял хляб.
    3. " бърз основен хляб.
    4. " сладък хляб.
    5. " френски хляб.
    6. " кекс и сладкиши с бакпулвер
    7. " пълнозърнест хляб.
    8. " тесто за пици и паста.
    9. " изпичане.
    10. Избиране на програмата.
    11. Цвят на кората - а. препечена
    б. средна
    в. слабо изпечена
    12. Старт/стоп.
    Много благодаря!

    А знаеш ли какъв грамаж можеш да правиш в нея и някоя рецепта, ако имаш книжка случайно?

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X