Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кошер - какъв?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Кошер - какъв?

    Здравейте колеги,
    понеже не видях такава тема, реших да започна нова...

    Понеже ще се разширявам, въпроса ми е, какво да гледам като избирам кошер .... дълбоко дъно, подвижно такова,дебелина на стени и т.н.
    Много бих се радвал, ако някой препоръча свестен производител, цени ...
    Общо взето всяка препоръка ще е добре дошла, а и мисля че ще е ценна за всички набиращи скорост колеги.

    Благодаря предварително.
    Поздрави,

  • #2
    От: Кошер - какъв?

    Много е субективно мнението какъв кошер да се ползва. Аз ползвам ДБ предимно 12р. Дебелината за мене колкото повече, толкова по-добре, но има хора, които препоръчват по-тънки да са направени. Масово предлаганите кошери са с 25мм дебелина и това е поради факта че на 35мм материала излиза почети 2 пъти по-скъп. Качеството на кошерите е много ниско, поради факта че се гони по-ниска цена. Аз сам започнах да си правя кошерите и само материалите за един 12р ДБ с дебелина 35мм ми излизат около 40лв. Труда за изработката на един кошер е около един човеко ден, ако се прави сериино и около 2 човеко дни ако се прави единично. Просто при серииността се обработват на един път примерно 10-15 кошера и не е необходимо да се гласи машината. Ако се разполага с повечко машини, може една да се нагласи за обработка на едни детайли, друга за друг детайл и така всичко се работи на настроена машина.
    Аз съм си закупил материал за 4-5 кошера, но както гледам няма да ми трябват сега, така че материала ще стои да съхне. На зима ще ни правя. Ако ми се наложи все пак да правя кошер за около 2 дена работа е готов.
    Аз реших да работя с ДБ и евентуално фарар. Просто ще си ползвам само магазините и дъната. Всичко гледам да го правя да пасва. Отказах се да купувам кошери от производител, защото не са направени качествено, криви са и едвам приляга корпус към дъно и магазин. Проблема дойде след около няколко месеца ползване на открито. Зяпна от едната страна с 5-6мм и се загледах че излизат от там пчелите. Другото, което не ми харесва е ползването на видии. Навити по 2-3 видии на страница, точно там се цепят дъските. По-хубаво става с пирони. Ползвам за първоначално фиксиране обикновенни и след това набивам от оребрените за палети против изваждане.

    Коментар


    • #3
      От: Кошер - какъв?

      Благодаря на отзовалите се, мисля да си купя от тези, които всички сте единодушни в препоръките си.

      Извинявайте за сарказма...

      Коментар


      • #4
        От: Кошер - какъв?

        Понеже виждам ,че почти никой не ти отговаря да дам моето мнение-вземи си дълбоко дъно и корпус от МК -10 рамков.Зашо?Ами става да отглеждаш и ДБ, а ако решиш да смениш системата си става и за МК. Освен това при МК може и прашец да събираш,да ползваш мрежестото дъно при летните жеги за вентилация,лесно се почистват напролет-просто са универсални.Защото всички(почти)започват с ДБ и рано или късно минават на МК.Ако нямаш в предвид производител на приемливи цени-пиши ми на ЛС, да не става реклама.Успех!

        Коментар


        • #5
          От: Кошер - какъв?

          Първоначално публикуван от piper Преглед на мнение
          Защото всички(почти)започват с ДБ и рано или късно минават на МК!
          Да бе. В планинските райони по-удачни са ДБ. Когато не е толкова силната пашата, не са продуктивни МК.
          Баща ми експериментира с МК, но втория корпус играе ролята на магазин. Трети не успя да сложи, но всички знаят, че МК се зазимява с 2 корпуса, като вторият е пълен с мед, тоест за пчеларя не остава нищо.
          ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
          0878 23 58 34- Радо

          Коментар


          • #6
            От: Кошер - какъв?

            И аз съм на мнение че за всеки регион е подходящ различен кошер. Аз не бих заменил сега системата ДБ с МК. Причината е че центрофугата ми е за ДБ. Ако сменя системата ще трябва да купя нова центрофуга, а сега средства нямам и при наличие на хубава хромникелова центрофуга, не бих я сменил.
            Обмислям да пробвам един два кошера фарар. Ще взема едно дъно и магазини от тези които имам и ще пробвам. Но това не ми обърква нищо.

            Коментар


            • #7
              От: Кошер - какъв?

              Така е. Всеки район си е специфичен. Дадан Блат или МК всеки сам рещава според специфичните условия и най-вече според собствения му кеф. А Иван-бан не е зле да пише от кой район е за да му се препоръча производител. От значение е и дали търси 2 или 200 кошера.
              Тази земя, по която тъпча сега,
              тази земя, която пролетен вятър пробужда,
              тази земя – не е моя земя,
              тази земя, простете, е чужда.

              Коментар


              • #8
                От: Кошер - какъв?

                Моите кошери са в Новозагорски район - първо започнахме с няколко ДБ (уж за начинаещи било по-лесно), после по една или друга причина се обзаведохме и с няколко МК - сега бих минал изцяло на МК, тъй като в района има силна паша (основно слънчоглед), при МК ако понапълнят просто добавяш още един корпус и чакаш.
                При ДБ преди и по време на активния сезон всяка седмица се налагат прегледи, ако майката няма място да снася или да слагаш празни рамки, или да разместваш рамки по други кошери, трудоемко си е.
                Та сега от общо 20 кошера - 12 кошера са ДБ, и 9 са МК.
                В планинските райони общо взето почти няма МК, тъй като Радо е прав, не са ефективни там, поради слабата паша.

                В отговор на колегата, при положение че не знаем в кой район е и не знаем колко кошера иска да взема - вземи си няколко ДБ и няколко МК и с течение на времето виж кои ще са по-удачни за тебе.
                Hristo Draganov
                http://htftp.domainbg.com/HD/

                И аз искам България чиста ! ! !

                Коментар


                • #9
                  От: Кошер - какъв?

                  Аз при ДБ след като са напълнили всичко отдолу и слагам магазин. При напълнен един магазин поставям втори. Майката ми се е сучвало да се качва в магазина да снася. Почети всичко ми е 12р кошери и един 10р. 10 рамковия по-бързо се развива, но след това става малък и майката пълни първия магазин с пило. Отгоре съм вадил по 2 магазина с мед при силна паша. Преди месец този 10р кошер го прехвърлих в лежах, разделен на 2х12р. Миналата седмица имах 9р пило 2 с прашец и половината рамки с меден венец. Сложих им една рамка за градеж, но започнаха дъждове и не знам какво са направили. Температурите паднаха и трудно преминават 17--18 градуса. Все пак са активни пчелите.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Кошер - какъв?

                    Аз също съм със смесени кошери,но е по добре с една система да се работи.Аз нямам кой знае какви наблюдения,но от МК съм по доволен.А основната причина е,че рамките са различни,а в активния сезон в МК има пило в излишък,и може ако не отводки,то поне да се помага на по слабите кошери.По тази причина сега във всички даданблатови имам МК рамки.А МК си има доста предимства–един кошер е с три корпуса,аз им правя дъна и капаци и си правя отводките там,на есен ще взема още корпуси,и ще ги направя редовни.Друг е въпроса,че добива е по голям,и по добре зимуват,но това с ротацията си е хамаллогия.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Кошер - какъв?

                      За мене най-сериозната инвестиция е смяната на центрофугата, а не системата с която се работи. Ако се закупи центрофуга за МК, плодникови пити на ДБ не могат да се центрофужат, а магазинните не изпълват ефективно работното пространство. При центрофуга за ДБ и щентрофужене на МК рамки пак не се запълва ефективно пространството. Преминаването от една система в друга не е трудно.
                      Като слагаш МК рамки в кошери на ДБ не ти ли правят далаци? Чувам че понякога изкривяват далаците и не могат да се извадят рамките без поражения.
                      Споделете мнения от работа с "фарар". Мисля тази година ако се качи майката да осемени магазин, да ги отделя и да ги гледам в система фарар. Имам познат, които гледа над 100 семейства така, заради това че не иска да дава пари за нова центрофуга и да ползва едни рамки на всякъде. Кошерите ги гледа в 3 до 4 магазина. Понякога зазимява на 3 магазина.

                      Коментар


                      • #12
                        Здравейте,
                        раздвижила се е темата (радвам се, много).
                        Та ... кошера ми(един имам за сега) е в района на Мездра, селото е в планината (ако може да се каже планина, води се 450м надморска височина). В района гледам предимно са ДБ, тук-таме гледам по дворовете МК. Вероятно си има причина за това. Мисля тази година да купя до 5 кошера, не знам дали ще мога да ги напълня всички , но ще опитам. Гледах обяви в продавалник и най-много ми харесаха на един производител!. Пълна окомплектовка на ДБ 10 рамки е 70лв.
                        Живея в София, така че търся и тукашни производители, но като ги слушам как се плюят един друг се отказвам да се занимавам с тях.

                        Понеже явно съм прекрачил правилата с линк, свалих снимките на обявата да ги видите и кажете стават ли. Ако и това не е позволено, изтрийте мнението.


                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:4913585_1_800x600.jpg
Прегледи:1
Размер:74.8 КБ
ID:5580833Натиснете снимката за да я уголемите

Име:4913585_2_800x600.jpg
Прегледи:1
Размер:81.0 КБ
ID:5580834Натиснете снимката за да я уголемите

Име:4913585_4_800x600.jpg
Прегледи:1
Размер:46.3 КБ
ID:5580835Натиснете снимката за да я уголемите

Име:4913585_5_800x600.jpg
Прегледи:1
Размер:100.9 КБ
ID:5580836Натиснете снимката за да я уголемите

Име:4913585_8_800x600.jpg
Прегледи:1
Размер:78.5 КБ
ID:5580837Натиснете снимката за да я уголемите

Име:4913585_10_800x600.jpg
Прегледи:1
Размер:76.5 КБ
ID:5580838
                        Последно редактирано от Райковски; 18-04-14, 23:06.

                        Коментар


                        • #13
                          От: Кошер - какъв?

                          На мен ми допадат. Нови са и хубави. Дано само да са и здрави.
                          ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
                          0878 23 58 34- Радо

                          Коментар


                          • #14
                            От: Кошер - какъв?

                            Моето мнение е че са тънки. Иначе са хубави на външен вид. Цената за материала за изработката на един кошер с дебелина 25мм излиза 30лв, за изработката от 35мм излиза около 35лв. Обаче като почне човек да иска с по-дебели стени започват да надубат цената сериозно, а дефакто работата е една и съща, разликата е в по-дебелия материал. Сега съм намерил липа, но не е в Русе. Искат да поръчам поне 2 кубика и безплатен е транспорта. Ако взема липата и цената за кошер за материал на кошер дебел 35мм ще излезе под 30лв. Материала го предлагат по-евтино, защото дъските са на 2м дължина, но това за кошери не е важно, даже е по-лесно за обработка.

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X