Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Боядисахте ли яйцата?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Боядисахте ли яйцата?

    По традиция това се прави рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота, днес се замесва и тестото за козунаците


    Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово.
    Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.
    Това яйце се оставя настрана от другите и с него се подменя миналогодишното, което през цялото време е било в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.
    Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ и на другия ден.

    От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената.
    Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.
    Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци.
    След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.
    Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.
    На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за козунаците - сладки обредни хлябове, които символизират тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.
    Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.
    Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто.
    Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.
    Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII в. във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа.
    В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич.
    Смята се, че в България козунакът е дошъл в периода 1915-1920 г.

  • #2
    До: Боядисахте ли яйцата?

    Днес все пак е работен ден, но в събота ще се справим с тези приятни задължения. Тази година съм решила и козунак да се пробвам да направя.
    Женя Вълчанова 0888272565

    Коментар


    • #3
      До: Боядисахте ли яйцата?

      Първоначално публикуван от jenia7812 Преглед на мнение
      Днес все пак е работен ден, но в събота ще се справим с тези приятни задължения. Тази година съм решила и козунак да се пробвам да направя.
      Дано се получи ако ли пък не ейго къде е магазина

      Коментар


      • #4
        До: Боядисахте ли яйцата?

        Да. Едни нови дънки свършиха тази работа още миналата седмица
        My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X