Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Преди да тръгнете към пещерите

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Преди да тръгнете към пещерите

    Впечатлени от прочетеното тук или другаде, подмамени от разказа на някой ваш познат пещерняк или смаяни от видения телевизионен филм вие можете да решите да предприемете подземно пътешествие сами. Това е прекрасно, но ако не искате пещерното ви приключение да бъде съпътствано от излишни неприятности, а даже и нещастия, то е препоръчително да спазите някои основни правила за безопасност:
    - Преди да тръгнете към някоя пещера, опитайте се да съберете информация за това къде точно се намира тя и какво представлява.
    - Ако разберете, че пещерата е лабиринт, в който можете да се загубите, не рискувайте излишно и не тръгвайте без водач, която я познава.
    - Никога не предприемайте пещерно пътешествие САМ!
    - Когато тръгвате, предупредете близките и приятелите си къде отивате и кога предвиждате да се завърнете.
    - Вашата безопасност по време на подземното пътешествие е гарантирана в най-голяма степен от предварителната подготовка. Затова винаги трябва да разполагате с два независими източника на осветление: две електрически фенерчета, фенерче и петромаксова лампа или карбидна лампа, фенерче и свещ със запалка. Един от надеждните и евтини източници на осветление напоследък са челните светодиодни лампи - носете резервни батерии и крушки за фенерчетата.
    - Снабдете се с дрехи, които да предпазват тялото ви от студа и влагата, а облеклото от изцапване и похабяване. Гумените ботуши са най-подходящите обувки за ходене по пещери.
    - Щом навлезете в полутъмната част на пещерата, спрете и изчакайте очите ви да свикнат с тъмнината.
    - Не правете опити да навлизате в теснини, но ако решите да го направите, провирайте се само с краката напред. Не се навеждайте над пропасти, където и да се те е не правете опити да се спускате в тях ! Навлизането в подземни реки и езера може да доведе до преохлаждане с опасни последици за вас и вашето здраве.
    - Ако някой от приятелите ви изпадне в беда никога не го оставяйте сам - той има нужда от вашата помощ и подкрепа! При необходимост да ви се окаже помощ, се обадете на 112 - те ще алармират Аварийно-спасителния отряд към Българската ферерация по спелеология! Най-добрият начин да се научите да ходите безопасно по пещери и пропасти и да ги изследвате, е да се запишете в курсовете за пещерняци провеждани от съществуващите пещерни клубове в страната. Информация по този и други интересуващи ви въпроси може да се намери на www.speleo-bg.com

    Последно редактирано от Владимир Йончев; 20-12-11, 00:49.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X