Обява

Свий
Няма добавени обяви.

правен въпрос касаещ достъпа до горските пътища

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • правен въпрос касаещ достъпа до горските пътища

    Здравейте колеги наскоро попаднах на една публикация в интернет, която ме провокира да прочета малко по обстойно къде имам право да карам АТВ и мотор и къде НЕ. Да подчертая , че не участвам в организирани сътезания , а в разходка сред природата с яколко приятели ( за пример 3-4 мотора и 1-2 АТВ-та). Караме по горски пътища без маркировка и до сега не сме имали проблеми и спречквания но все пак никога не се знае.
    Ето я и въпросната публикация : https://www.facebook.com/slrlebed.bu...22446434485269 . Знам , че фейсбук не е lex.bg но пък ме накара да се зачета : )
    Ето я и въпросната глава седма от закона:
    (Глава седма.
    ДОСТЪП ДО ГОРИТЕ



    Чл. 144. (1) Достъпът до горските територии е свободен, на собствен риск, при спазване указанията на горската администрация и собственика на горската територия, освен в случаите, предвидени в този закон.
    (2) Достъпът до и от горските територии, предоставени за управление на други ведомства във връзка с националната сигурност и отбраната, се определя с акт на ръководителя на съответното ведомство.
    (3) Достъпът до горските територии, включени в защитени територии, се извършва при условията и по реда на този закон, освен в случаите, когато със заповедите за обявяване или плановете за управление той не е забранен или ограничен при определени условия.
    (4) С разрешение, издадено по този закон, се осигурява достъпът до:
    1. горски територии, в които се провежда добив на дървесина и за това обстоятелство е поставена обозначителна табела;
    2. горските разсадници.
    (5) Разрешението по ал. 4 се дава в писмена форма от лицето, стопанисващо съответната територия.



    Чл. 145. В имотите в горските територии не може да се извършва ограждане или други действия, които ограничават свободното придвижване на хора, диви животни и води, с изключение на имоти, за които това е предвидено в нормативен или административен акт.



    Чл. 146. (1) Директорът на регионалната дирекция по горите със заповед може временно, за срок до три месеца, да ограничи или да забрани достъпа до определена горска територия:
    1. с цел опазването и защитата на горските територии и дивеча;
    2. в интерес на здравето и безопасността на гражданите.
    (2) Заповедта по ал. 1 може да бъде издадена и по предложение на директора на съответното държавно горско стопанство, държавно ловно стопанство или на собственика на горската територия. Заповедта се оповестява публично на интернет страницата на регионалната дирекция по горите и на информационното табло в сградата на съответната община.
    (3) Въз основа на заповедта по ал. 1 лицето, по чиято инициатива е ограничен достъпът до горската територия, поставя бариери или обозначителни табели.
    (4) Достъпът на собственици на горски територии до имотите им може да бъде ограничен само в случаите на ал. 1, т. 2.



    Чл. 147. Наемателите и арендаторите на поземлени имоти в горски територии - държавна и общинска собственост, могат да изискат чрез наемодателя или арендодателя въвеждането на временни ограничения или забрани за достъп до площите, ползвани от тях, когато това е необходимо за извършване на дейността им по договора, по реда на чл. 146.



    Чл. 148. (1) Товарни превозни средства и пътни превозни средства с животинска тяга могат да се движат в горските територии и по горските пътища само във връзка с изпълнение на горскостопански, селскостопански и ловностопански дейности.
    (2) Обстоятелството, че превозното средство ще се ползва за изпълнение на дейностите по ал. 1, се удостоверява със:
    1. документ, издаден от директора на държавното горско стопанство или на държавното ловно стопанство без заплащане на такса - когато дейността се извършва от стопанството или е възложена от него;
    2. разрешително за лов, валидно за конкретната дата и място на ловуване;
    3. (нова - ДВ, бр. 28 от 2014 г.) документ, издаден от управителя на горското сдружение по чл. 183 без заплащане на такса - когато дейността се извършва от сдружението или е възложена от него за територията, стопанисвана от сдружението;
    4. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 28 от 2014 г.) документ, издаден без заплащане на такса от кмета на общината, района, кметството или кметския наместник - в останалите случаи.
    (3) Движението на превозните средства по ал. 1, когато не е свързано с изпълнение на горскостопански, селскостопански или ловностопански дейности, е допустимо само когато:
    1. е дадено разрешение за това от директора на регионалната дирекция по горите или от оправомощено от него длъжностно лице, или
    2. е по пътища и трасета, които са специално обозначени за такива цели.
    (4) (Доп. - ДВ, бр. 28 от 2014 г.) Собствениците или ползвателите на имоти, за чието ползване е необходимо преминаването с товарни превозни средства и пътни превозни средства с животинска тяга по горски пътища, получават разрешение за движение по конкретните пътища от кмета на общината, района, кметството или кметския наместник по местонахождението на имота, или от управителя на горското сдружение по чл. 183.
    (5) Документите за достъп на превозните средства по ал. 1 са:
    1. със срок на действие до приключване на съответната горскостопанска, селскостопанска и ловностопанска дейност;
    2. безсрочни - за собствениците или ползвателите на имоти по ал. 4.
    (6) Лицата, които издават документи за достъп по този закон, съхраняват копие от тях в срок до една година от издаването им.
    (7) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2014 г.) Движението по горските пътища на пътни превозни средства, извън посочените в ал. 1, се извършва при условия и по ред, определени с наредбата по ал. 11. Движението в горските територии на спортни мотори и четириколесни моторни превозни средства (ATV) се извършва само по трасета, които са специално обозначени по ред, определен с наредбата по ал. 11. Достъпът с велосипеди, както и достъпът за езда в горските територии, е свободен с изключение на случаите, когато е ограничен по предвидения в закона ред.
    ( По искане на кметове на общини директорът на регионалната дирекция по горите със заповед може да определи горски пътища, за които движението на пътни превозни средства е свободно.
    (9) Общините, по чието искане е издадена заповедта по ал. 8, са длъжни за своя сметка да обозначат съответните пътища и да осигуряват тяхната текуща поддръжка и ремонт.
    (10) Собствениците и ползвателите на имоти в горските територии или граничещи с такива не могат да ограничават достъпа до горските пътища, включително чрез ограждане или по друг начин, ограничаващ свободното им ползване.
    (11) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) Условията и редът за движението по горските пътища, за поставяне на пътни знаци и техните образци, както и образците на документите за достъп до горските територии се определят с наредба на министъра на земеделието, храните и горите и министъра на вътрешните работи.
    (12) (Нова - ДВ, бр. 60 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) Товарните превозни средства, транспортиращи дървесина и недървесни горски продукти, както и мобилните обекти по чл. 206 трябва да бъдат снабдени с изправни и функциониращи устройства за позициониране и проследяване на движението им (GPS). Редът за предоставяне на достъп до информацията за движението на превозните средства се определя с наредбата по ал. 11.
    (13) (Нова - ДВ, бр. 60 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) Когато превозните средства по ал. 1 преминават през земеделски територии, лицето, на което е издаден документ по ал. 2, т. 1, 3 и 4, го изпраща на кмета на съответното населено място преди започване на дейността.


    Чл. 149. (1) Забранява се движението на пътни превозни средства и ездата по обозначените туристически пътеки, освен когато туристическата пътека съвпада с горски път или е част от обозначено трасе.
    (2) Обозначаването на нови туристически пътеки и трасета в горските територии се извършва със съгласие на собственика, съответно на лицата, на които територията е предоставена за управление.



    Чл. 150. (1) Организирани обществени или спортни мероприятия в горските територии, както и в територии, които граничат с такива, могат да се провеждат след получаване на разрешение от директора на съответната регионална дирекция по горите.
    (2) Искането за издаване на разрешение се подава най-малко 14 дни преди датата на мероприятието, като се посочат мястото на провеждане и очакваният брой участници и се приложи писмено съгласие на собственика или на лицето, управляващо територията.
    (3) Разрешението се издава в срок до 7 дни преди датата на провеждане на мероприятието и в него могат да бъдат определени допълнителни условия за провеждане на мероприятието, които са задължителни за организатора.
    (4) Организаторът на мероприятието по ал. 1 осигурява:
    1. пожарната безопасност на провежданото мероприятие;
    2. почистването на територията и премахването на поставените преместваеми обекти.



    Чл. 151. Ограниченията и забраните по тази глава не се прилагат в случаите, когато съответните дейности се извършват в изпълнение на служебните задължения на органи на държавно управление съгласно този закон и на служители, които изпълняват своите функции съгласно специалните норми.

    От това което прочетох в чл.148 ал.7 и ал.11 Условията и редът за движението по горските пътища, за поставяне на пътни знаци и техните образци, както и образците на документите за достъп до горските територии се определят с наредба на министъра на земеделието, храните и горите и министъра на вътрешните работи.

    Някой може ли да ми даде линк към съответната наредба на министъра на земеделието, храните и горите и министъра на вътрешните работи?

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X