Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защита от плагиатство

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Защита от плагиатство

  От няколко автори в портала получихме сигнали, че техни постове (най-вече пътеписи) са брутално копи/пейстнати в други сайтове и подписани под чуждо име без тяхно съгласие.
  Една от причините за основаването на Юридическо лице, което да представлява портала OFFRoad-Bulgaria.com, бе именно защитата от такова плагиатство. "ОФФ Медия" АД разполага с екип от специалисти в областта на Авторското право и има готовност да реагира.
  Моля, сигнализирайте в тази тема, ако материали публикувани най-напред в OFFRoad-Bulgaria.com, се появят в други сайтове или каквито и да било медии. Публикувайте и 2 линка: към първоначалната ви публикация тук и към откраднатия материал.
  www.offnews.bg

 • #2
  От: Защита от плагиатство

  Ако имам изричното съгласие на автора на темата, сложа линк към оригиналната тема и упомена изрично автора, то мога ли да слагам материала на друго място? Питам, защото вече съм го правил.

  Коментар


  • #3
   От: Защита от плагиатство

   Спорно е дали имаш право, но още не сме стигнали до там, че да обсъждаме толкова сложни казуси. Сега задачата е да озаптим бруталното плагиатство, после ще мислим за граничните случаи.
   www.offnews.bg

   Коментар


   • #4
    От: Защита от плагиатство

    Точно тук е много доброто място да се прецизира чия собственост са постовете на дадените потребители във форума?

    Форумна собственост, или собственост на авторите им?

    При изключване при бан, например, автора има ли право да си прибере ( или да поиска изтриването, де ) на всички негови постове?

    Ако не, защо?

    Ако да, пак защо?
    Driving experience - since 1976.
    Ако знаеш къде да прочетеш нещо, значи вече си го чел.

    Коментар


    • #5
     От: Защита от плагиатство

     Всичко, което един автор е написал тук, качил изображения и прочие остава негова собственост с която може да разполага съгласно закона. С едно изключение, всичко което е предоставил доброволно тук, остава в разпореждане и може да бъде променяно, трито, местено и прочие без ограничение в рамките на ресурса OFFRoad-Bulgaria.com Не може никой да иска да му бъде изтрита част или всичко, без значение какви са му основанията, защото това би увредило интересите на други хора в този обществен ресурс. Но от своя страна OFFRoad-Bulgaria.com може да се разпорежда с информацията вътре в домейна, но не може да я изважда и дава, продава или преотстъпва на трети лица без значение на целите освен ако авторът не е заявил изрично своето съгласие. Например календарът за тази година на порталът е изцяло със снимки от автори тук, но само на тези които изрично са дали съответното съгласие...
     VPetrov.photography

     Коментар


     • #6
      От: Защита от плагиатство

      Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
      Всичко, което един автор е написал тук, качил изображения и прочие остава негова собственост с която може да разполага съгласно закона.
      ОК, до тук няма спор за собствеността на всичко, написано от някой, върху написаното.


      Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
      С едно изключение, всичко което е предоставил доброволно тук, остава в разпореждане и може да бъде променяно, трито, местено и прочие без ограничение в рамките на ресурса OFFRoad-Bulgaria.com Не може никой да иска да му бъде изтрита част или всичко, без значение какви са му основанията, защото това би увредило интересите на други хора в този обществен ресурс.
      Добре, но ако аз съм нарисувал една картина, примерно, и съм я изложил в една картинна галерия, по тази логика, аз нямам право да си я прибера, и да огранича разглеждането и, защото това може да увреди интересите на хора, които искат да я видят в тази галерия?      Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
      Но от своя страна OFFRoad-Bulgaria.com може да се разпорежда с информацията вътре в домейна, но не може да я изважда и дава, продава или преотстъпва на трети лица без значение на целите освен ако авторът не е заявил изрично своето съгласие.
      Ок, по отношение на разпорежданията във форума, определени с правилата, всичко е така. Но във форума могат да пребивават и гости - нерегистрирани потребители - с които автора на дадена тема може да не желае да споделя неговото..

      Пример - открил съм много специален и тарикатски начин за ползване на Хай-Джек, който искам да споделя само с потребителите на форума, но не и с външни читатели - в този случай как се процедира?
      Утре решавам, че повече не искам да казвам никому, какво и как правя? Снимките са качени не на фтп-то, аз си ограничавам достъпа до тях, дотук добре, но по-насетне?

      Кое чие е?

      Може би е добре да е прецизирана тази тема максимално точно, защото в други форуми, без да има яснота по въпроса, се стига до сериозни колизии между управа и потребители.

      Приказките ми далеч не са от предизвикано желание за заяждане, а от аналогични проблеми, възникнали в един друг форум, които трябваше да бъдат решени, и останаха нерешено висящи.

      Всички коментари ще са ми от много голяма полза, за което благодаря.
      Последно редактирано от Veni1; 26-12-11, 21:01. Причина: уточнение
      Driving experience - since 1976.
      Ако знаеш къде да прочетеш нещо, значи вече си го чел.

      Коментар


      • #7
       От: Защита от плагиатство

       За голямо съжаление не мисля, че с правилата тук можем да дадем общо правило или решение за други места. Всеки потребител се съгласява с определени условия, които на различните места са различни, предполагам някъде даже липсват. Условията тук са такива, каквито по-горе съм описал и каквито изисква и дава възможност българският закон.

       На конкретният пример, ако дадена информация не следва да става достояние на групи хора, които не са изрично определени, то това се уговаря с Администрацията и за целта се създават съответните условия. Тук има десетки форуми, чието съдържание е достъпно само определен кръг хора, но за целта се уговарят отделни частни условия... Общите правила не го допускат.

       Примерът с картината не е валиден за интернет пространството. Защото картината е една, окончателно завършена и само изложена в галерията... Ако не бе картина, а огромно пано от бяла хартия изложено някъде и покрито с изображения от много и различни автори, които са рисували по различно време и на фона на нарисуваното преди, мисля че е съвършено ясно защо някой от тях не може да има претенции да му бъде заличено конкретно неговото изображение...
       VPetrov.photography

       Коментар


       • #8
        От: Защита от плагиатство

        Има и друг интересен казус. Авторът, условно казано, се е съгласил "творчеството" му да бъде общо достояние при някакви условия. Които е приел при регистрацията си... и т.н. (любимата модераторска фраза, без лоши чувства към модераторите ).
        Тия условия през годините са променяни и допълвани. Ако "авторът" не е съгласен написаното да е достъпно при новите условия, да кажем при някоя от поредните промени, какво следва?
        Компютрите са създадени, за решаване на проблеми, които не са съществували преди появата на компютрите...

        Коментар


        • #9
         От: Защита от плагиатство

         докато напиша, и Ицо ме е преварил, така че това е отговор към поста на Венци Петров

         Хммм....

         Повечето съм склонен да приема някак си, обаче..

         Няма достатъчно конкретика в горенаписаното, а също и в Правилата на Форума.

         В моята конкретна ситуация, която поражда цялото това писане, изходното положение е същото - неясно формулирани правила, по-точно никак неформулирани, и последващи много ясни щения относно авторски права.

         Примера с картината не е много точен, но ако една картина съм я нарисувал или едно писане съм написал аз, то мога да си я/го прибера от картинната галерия ( или от библиотеката с манускриптите), без никакво обяснение никому никак си.

         Ако в една поредица от фотоси ( независимо от пътешествие, или смяна на окачване на джипа ми ) съм решил, че давам информация, която не желая да се разпространява, то просто ще затворя достъпа до албума, в който са качени снимките...

         Ето, тук се появат тия неяснотии, дето са ми интересни.

         Пак повтарям, много моля да не се тълкуват злонамерено въпросите ми, всички отговори ще са от полза в правилното дострояване на друга интернет-структура.
         Driving experience - since 1976.
         Ако знаеш къде да прочетеш нещо, значи вече си го чел.

         Коментар


         • #10
          От: Защита от плагиатство

          Ако промяната в условията е в рамките на закона нищо не може да направи автора дори и да не е съгласен... И ще дам пример с държавата... Когато един бъдещ военен да речем, е постъпил във военното училище е било ясно, колко години ще работи, кога ще се пенсионира, колко заплати накуп ще получи... Е да, но минават години и държавата промени тези условия...

          Подобни промени не могат да бъде обект на регулации, защото това би означавало и краят на интернет като такъв... Всъщност има много опити, но засега повечето неуспешни... Но има и примери за обратното, да речем в Германия, всеки собственик на форум, отговаря за всяко едно мнение публикувано вътре. Което както може да се сетите, автоматично го прави кандидат затворник... Ако тук бъде приет такъв закон... явно ще станем OFFRoad-Canada.com да речем...
          VPetrov.photography

          Коментар


          • #11
           От: Защита от плагиатство

           Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
           Има и друг интересен казус. Авторът, условно казано, се е съгласил "творчеството" му да бъде общо достояние при някакви условия. Които е приел при регистрацията си... и т.н. (любимата модераторска фраза, без лоши чувства към модераторите ).
           Тия условия през годините са променяни и допълвани. Ако "авторът" не е съгласен написаното да е достъпно при новите условия, да кажем при някоя от поредните промени, какво следва?
           Това е едно сиво пространство, което никой не е уредил напълно, дори извън Интернет. Точно при нас, принципът "написаното остава" автоматично предполага и че авторът се съгласява и с бъдещите промени в правилата, гласувайки известно доверие на хората, от които правилата зависят.

           Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
           Няма достатъчно конкретика в горенаписаното, а също и в Правилата на Форума.
           ...ако една картина съм я нарисувал или едно писане съм написал аз, то мога да си я/го прибера от картинната галерия ( или от библиотеката с манускриптите), без никакво обяснение никому никак си.
           Точно пък тук неясноти няма.
           Дори и в случая с картината, авторът може да продаде/дари картината на галерията и тогава тя ще е там независимо от неговото бъдещо желание. Единственото право, което в такива случаи авторът обикновено запазва, това е правото да се нарича автор. Има случаи, когато авторът губи и това право.

           В цифровият свят не съществува ограничението на единственият физически екземпляр - колкото и да им се иска на някои (в частност, музикалните и филмовите компании). Можем да имаме едновременно двете неща - авторът може да даде на някого право на неограничена експозиция на неговото произведение и в същото време да остане във владение на досущ еднакво копие, с което да прави каквото намери за добре. Този тук Форум е възприел (засега) именно този подход.

           В този смисъл на въпроса на Wattie отговорът е "да". Ако авторът ти е разрешил нещо, ти можеш да го направиш. Това, че същото произведение го има във Форума, че се е появило за пръв път тук или даже че се е появило благодарение на Форума са неща, които си струва да се отбележат, но без да влияят на правата на автора да се разпорежда със своето копие на произведението.
           Талибан Кольо ал Заварчик ал Комбайнер ал Мечколюб: ... открих теч на газ на бутилката на ЗиЛа - предала се е една шупличка в единия кръгов шев. Засега го поспрях (сложих парче гума върху дупката и стегнах с колан с тресчотка, и почти спря да съска), за да не губя газ, но като завърша кампанията ще заваря шупличката даже без да източвам газта.

           Коментар


           • #12
            От: Защита от плагиатство

            Да попитам и аз. Моя снимка качена във форума я има изложена в списание без мое съгласие, какъв е редът за доказване авторски права и какво може да бъде направено?
            Suzuki Samurai SJ80 (Заводски на пружини)
            Nissan Х-Trail 2.5 ГИ автоматик, 2004г.
            Телефон - в профила!

            Коментар


            • #13
             От: Защита от плагиатство

             Добре де,не може ли да се направи по някакъв начин воден знак върху всичките снимки и схеми качени тук,пък нека да ги препечатват където щат-ще е видно от къде са.

             Коментар


             • #14
              От: Защита от плагиатство

              Да попитам и аз, ако пътепис от тук е публикуван в друг форум без да е променяно нищо, тоест с името на автора си и с коректен линк към оригинала му във форума, това нарушение ли е на авторското право?

              Коментар


              • #15
               От: Защита от плагиатство

               Първоначално публикуван от gimax Преглед на мнение
               Добре де,не може ли да се направи по някакъв начин воден знак върху всичките снимки и схеми качени тук,пък нека да ги препечатват където щат-ще е видно от къде са.
               Да, ама ще е грозно. Пробвахме и с не-воден знак. Не знам какво стана с него.

               Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
               Да попитам и аз, ако пътепис от тук е публикуван в друг форум без да е променяно нищо, тоест с името на автора си и с коректен линк към оригинала му във форума, това нарушение ли е на авторското право?
               Ако го е направил авторът, не. Ако го е направил някой друг - в общия случай е проблем.
               Талибан Кольо ал Заварчик ал Комбайнер ал Мечколюб: ... открих теч на газ на бутилката на ЗиЛа - предала се е една шупличка в единия кръгов шев. Засега го поспрях (сложих парче гума върху дупката и стегнах с колан с тресчотка, и почти спря да съска), за да не губя газ, но като завърша кампанията ще заваря шупличката даже без да източвам газта.

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

               Зареждам...
               X